Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Συνεχίζεται η επιδότηση - κοροϊδία για τα λαϊκά νοικοκυριά

Επιδότηση - κοροϊδία ανακοίνωσε για τους λογαριασμούς ρεύματος του Σεπτέμβρη η κυβέρνηση, που στην πράξη αποτελεί ενίσχυση των ομίλων της Ενέργειας, ενώ το κόστος παραμένει δυσβάσταχτο για τα λαϊκά νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, η επιδότηση για τον Σεπτέμβρη θα ανέλθει στα 1,4 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης των νοικοκυριών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο η επιδότηση ήταν 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Στην πράξη, για κατανάλωση 500 kWh ενός νοικοκυριού το κόστος κυμαίνεται περίπου στα 80 ευρώ (χωρίς τις επιπρόσθετες χρεώσεις των λογαριασμών του ρεύματος) και η επιδότηση φτάνει τα 7 ευρώ.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης έγινε αφότου οι πάροχοι Ενέργειας γνωστοποίησαν τις τιμές των «πράσινων» τιμολογίων, που παραμένουν στα ύψη και τον Σεπτέμβρη. Η ΔΕΗ, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής, ανακοίνωσε ουσιαστικά την ίδια τιμή που είχε και τον Αύγουστο στο «πράσινο» τιμολόγιό της, ενώ οι υπόλοιποι πάροχοι τα ίδια ή και ακριβότερα τιμολόγια σε σχέση με τον Αύγουστο.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούλη οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είχαν εκτοξευτεί ξανά μέσα σε λίγες μόλις μέρες και τότε η κυβέρνηση προσπαθούσε να το αποδώσει στην αύξηση της ζήτησης λόγω καύσωνα, συγκαλύπτοντας για άλλη μια φορά τον ρόλο που παίζει το Χρηματιστήριο Ενέργειας, στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς, για τη διασφάλιση υψηλής κερδοφορίας στο κεφάλαιο, σε βάρος της τσέπης και των αναγκών του λαού.

Στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλία σύστασης «κοινού μετώπου» σε επίπεδο ΕΕ, από κοινού με τις κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, για το ζήτημα της εκτόξευσης των τιμών στα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά, στο πρότυπο των απαιτήσεων των βιομηχάνων των τριών χωρών.

Τα πλήγματα που έχει δεχτεί το παραγωγικό δυναμικό της Ουκρανίας από τον πόλεμο έχουν μετατρέψει την Ουκρανία από εξαγωγική χώρα προς τα Βαλκάνια σε εισαγωγική, αυξάνοντας τη ζήτηση στις διασυνδεδεμένες αγορές της Βαλκανικής. Ετσι, οι τρεις κυβερνήσεις εξετάζουν να ζητήσουν είτε την ενίσχυση των ροών Ενέργειας από τη Δυτική Ευρώπη προς την Ουκρανία, είτε τη χρηματοδότηση των βαλκανικών χωρών για την ενίσχυση επιχειρήσεων και καταναλωτών που πλήττονται.

Να σημειωθεί πως η πρωτοβουλία αυτή έρχεται μετά τον συνασπισμό των ενώσεων βιομηχανικών καταναλωτών των τριών κρατών, οι οποίες είχαν στείλει κοινές επιστολές στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ μέσα στο καλοκαίρι, θέτοντας το ζήτημα των τεράστιων αποκλίσεων των τιμών στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλούν σε βάρος τους. Οπως και να 'χει, και αυτά τα «καλά» της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού στο πλαίσιο της ΕΕ φορτώνονται στις πλάτες των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ