ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Ζητείται απάντηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στις μέχρι σήμερα αποφάσεις και ντοκουμέντα της ΕΕ που αφορούν το Ιράκ, δεν αναφέρεται το παραμικρό σχετικά με το συγκεκριμένο πολιτικό καθεστώς και την εσωτερική πολιτική κατάσταση της πολύπαθης αυτής χώρας. Οι αρχές του διεθνούς δικαίου, όπως και αυτές του ΟΗΕ, επίσης, σαφώς απορρίπτουν και καταδικάζουν τις έξωθεν επεμβάσεις στα εσωτερικά μιας χώρας, ακόμη κι αν η τελευταία κυριαρχείται από μια δικτατορία σαν αυτή του Σ. Χουσεΐν. Το πολιτικό καθεστώς της οποιασδήποτε χώρας είναι υπόθεση αποκλειστικά και μόνο του λαού της και όχι των όποιων αυτόκλητων «προστατών».

Τα σημειώνουμε όλ' αυτά, γιατί σε άρθρο του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, στη «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», αναφέρονται και τα εξής: «Το Ιράκ θα είναι επίσης η περίπτωση στην οποία θα κριθεί η μάχη μας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, των βασικών μας ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο».

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, ποιους εκπροσωπεί και στο όνομα τίνος λέει τα παραπάνω ο κ. Παπανδρέου; Εχει αποφασίσει η κυβέρνηση Σημίτη την προσχώρηση της Ελλάδας στην εκστρατεία του Μπους να επιβάλει το αμερικανικό μοντέλο «δημοκρατίας» σε όλο τον πλανήτη; Μήπως, υπάρχουν σχετικές αποφάσεις της ΕΕ; ΄Η, μήπως, οι θέσεις αυτές απηχούν τις προσωπικές απόψεις του υπουργού Εξωτερικών;

Περιμένουμε την απάντηση.

Ο πολιτικός χαρακτήρας των εγκλημάτων...

Μπορεί η συζήτηση για τον πολιτικό ή μη χαρακτήρα των εγκλημάτων της «17 Ν», να συρρικνώνεται συνήθως στο ποιο δικαστήριο θα δικάσει τους όποιους κατηγορουμένους, αλλά τούτο είναι μια επιμέρους πλευρά της όλης υπόθεσης και, πάντως, δεν αφορά το ΚΚΕ, αφού - έτσι κι αλλιώς - το τελευταίο έχει εκφράσει, απ' την πρώτη στιγμή, τη ριζική και κατηγορηματική αντίθεσή του στον «τρομονόμο» και σε όσα αυτός προβλέπει (κατάργηση ενόρκων, κατάθεση ανωνύμων μαρτύρων, κλπ., κλπ.).

Ο χαρακτηρισμός των σχετικών εγκλημάτων ως αποκλειστικά ποινικών, όπως και ο αυθαίρετος και τεχνητός εξοβελισμός του πολιτικού χαρακτήρα τους, έχει πολύ σοβαρότερες πλευρές. Αφήνει, για παράδειγμα, έξω από τη δικαστική διαδικασία το βαθιά αντιδραστικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής δράσης του μηχανισμού. Απ' έξω αφήνει, επίσης, μια σειρά κρίσιμα και πολιτικού κυρίως περιεχομένου ερωτήματα, που ζητούν απάντηση, όπως: Ποιοι αποκόμιζαν πολιτικά οφέλη από την εγκληματική και προβοκατόρικη δράση της «17 Ν»; Ποιο ήταν το εκάστοτε πολιτικό σκεπτικό για την επιλογή των στόχων και των θυμάτων τους; Πού και πώς έβρισκαν τις πάμπολλες πληροφορίες και στοιχεία, που απαιτούνταν για τις εγκληματικές ενέργειές τους; Γιατί δεν έγινε δυνατή η σύλληψή τους για 30 περίπου χρόνια, κλπ., κλπ.; Προφανώς, οι κυρίαρχες δυνάμεις του τόπου - και όχι μόνον αυτές... - παθαίνουν αλλεργία με τα προαναφερόμενα...

... και οι πολιτικές σκοπιμότητες

Βέβαια, τα όσα γίνονται, σχετικά με τη δίκη της «17 Ν», δεν οφείλονται μόνο στις ...αλλεργίες των κυρίαρχων δυνάμεων του τόπου. Θέλουν να εξυπηρετήσουν και μια σειρά στόχους τους. Η έκρηξη στα χέρια του Σ. Ξηρού και τα όσα επακολούθησαν τούς ήρθαν «κουτί», για να ξεκινήσει η εφαρμογή στην πράξη του «τρομονόμου». Για να κλιμακωθεί παραπέρα η γενικότερη επιχείρηση νομιμοποίησης του αντιδημοκρατικού αυτού εκτρώματος στη λαϊκή συνείδηση. Να δικαιολογηθεί στην πράξη η δήθεν αναγκαιότητα και χρησιμότητά του. Κι όχι μόνον αυτά. Η όλη υπόθεση αξιοποιείται καταλλήλως, για την ψήφιση νέου, περισσότερο ...αναβαθμισμένου «τρομονόμου», όπως εξάγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης. Οπως και για να συνεχιστεί και να ενταθεί ακόμη περισσότερο η γενικότερη και πολύμορφη «τρομο-φιλολογία». Ολ' αυτά, όμως, απαιτούν και προϋποθέτουν τον ορισμό της δράσης και των εγκλημάτων της «17 Ν», αποκλειστικά και μόνον, ως ποινικών αδικημάτων. Εάν χαρακτηριστούν πολιτικά εγκλήματα, τότε - εκτός των άλλων - καταρρέουν και όλα τα προηγούμενα.

Αυθαίρετοι ισχυρισμοί

Γιατί, αρκετοί εξ όσων παίρνουν μέρος στις διάφορες τηλεοπτικές και άλλες συζητήσεις των ημερών, σχετικά με το χαρακτηρισμό των εγκλημάτων της «17Ν», θεωρούν ως αυτονόητο το γεγονός ότι όλοι όσοι υποστηρίζουν τον πολιτικό χαρακτήρα των πράξεων αυτών, συνηγορούν και στην επιεικέστερη αντιμετώπισή τους; Δεν καταλαβαίνουν, άραγε, ότι ο ισχυρισμός τους είναι ολοφάνερα αυθαίρετος; Προφανώς και όποιος θεωρεί τους κατηγορούμενους, ως λαϊκούς αγωνιστές, στοχεύει στην επιεικέστερη αντιμετώπισή τους. Δε συμβαίνει το ίδιο, όμως, με όποιον θεωρεί την πολιτική δράση της «17Ν» βαθιά αντιδραστική, προβοκατόρικη και αντιλαϊκή. Ισως, ο τελευταίος, να θέλει μια ακόμη περισσότερο αυστηρή αντιμετώπιση και, σίγουρα, απαιτεί την πλήρη και ουσιαστική εξιχνίαση ενός φαινομένου, που - έτσι κι αλλιώς - είχε πολιτικό περιεχόμενο. Σίγουρα, επίσης, απαιτεί την ανάδειξη και κατηγορηματική καταδίκη του βαθιά αντιδραστικού και προβοκατόρικου χαρακτήρα της πολιτικής δράσης της οργάνωσης. Προφανώς, ο τελευταίος απαιτεί πολύ περισσότερα απ' όσα ζητούν όσοι χαρακτηρίζουν τα εγκλήματα αποκλειστικά και μόνον ως ποινικά.

Ο προαναφερόμενος ισχυρισμός, επομένως, επιστρέφεται στους εμπνευστές του, μαζί με όσα εύλογα ερωτήματα ανακύπτουν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας

Η βάση της Σούδας είναι ο σημαντικότερος παράγοντας εμπλοκής της Ελλάδας στις προηγούμενες και τις τωρινές τρομοκρατικές επιδρομές της Νέας Τάξης. Είναι μια μόνιμη πηγή προκλήσεων για το λαό της Κρήτης, για ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Τα προχτεσινά γεγονότα με τον ελλιμενισμό του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Ρούσβελτ» και τη συμπεριφορά του μισθοφορικού πληρώματός του το επιβεβαιώνουν.

Η λειτουργία, η δραστηριότητα, η θέση αυτής της βάσης, την καθιστούν σε ένα στρατηγικής σημασίας ορμητήριο των Αμερικανών για τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ευρασίας. Οπως τώρα για την επίθεσή τους εναντίον του Ιράκ.

Μια τέτοια βάση, όπως και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, καθιστά το έδαφος της Ελλάδας εχθρικό έδαφος για τις χώρες και τους λαούς που δέχονται τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις. Μετατρέπει την Ελλάδα, παρά τη ρητή θέληση του ελληνικού λαού, σε εχθρό των γειτόνων της.

Η κυβέρνηση, δέσμια μιας πολιτικής υποτέλειας στις ΗΠΑ, ανανεώνει κάθε χρόνο τις ντροπιαστικές συμφωνίες για την παραμονή και τη λειτουργία της βάσης της Σούδας. Πρόσφατα με την κύρωση της συμφωνίας για την ετεροδικία, έδωσε το δικαίωμα όχι μόνο στο προσωπικό των βάσεων, αλλά και γενικότερα στο αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό να προσβάλουν ατιμωρητί τη χώρα και το λαό της. Είναι νωπή ακόμη η επίθεση σε ηλικιωμένη γυναίκα στην Κρήτη από Αμερικανό αξιωματικό, χωρίς καμιά συνέπεια για το δράστη.

Ενόψει της επίθεσης εναντίον του Ιράκ, στην οποία η βάση της Σούδας θα παίξει σοβαρό ρόλο, η απαίτηση του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος για το κλείσιμό της, όπως και το κλείσιμο όλων των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα, αποκτά δραματική σημασία. Αυτή θα είναι η ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια αποτροπής του πολέμου για όποιον βεβαίως θέλει πραγματικά να τον αποτρέψει.

Η απαίτηση για το κλείσιμο της βάσης της Σούδας, σε συνδυασμό με την αποχώρηση των ελληνικών πολεμικών πλοίων από τις επιχειρήσεις προετοιμασίας του πολέμου και τον επαναπατρισμό όλων των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται εκτός συνόρων, δίνει πραγματική υπόσταση στο φιλειρηνικό, αντιπολεμικό κίνημα στη χώρα μας.

Γιατί το κρίσιμο ζήτημα αυτών των ημερών δεν είναι να καταγγέλλεις μόνο τον πόλεμο, αλλά το τι κάνεις για να τον αποτρέψεις. Η λυδία λίθος για τη στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων, του καθενός μας, απέναντι στον πόλεμο είναι η πράξη. Είναι η συμπλήρωση του συνθήματος «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ», με το σύνθημα «Καμιά εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, καμιά διευκόλυνση στους φονιάδες των λαών», «Να κλείσει εδώ και τώρα η βάση της Σούδας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ