ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2002
Σελ. /40
Συσπειρωμένοι απέναντι στον «εχθρό»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί ο πόλεμος επιχειρηματικών - εκδοτικών συμφερόντων να μην έχει σταματήσει, αλλά αυτό καθόλου δεν εμποδίζει τα αφεντικά των ΜΜΕ, να εμφανίζονται συσπειρωμένα απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων. Το αρραγές αντιλαϊκό τους μέτωπο φάνηκε ολοκάθαρα, μόλις η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει, ακόμα μια φορά, μπροστά την επιχείρηση για την επιβολή των αντιασφαλιστικών επιλογών. Το ταξικό ένστικτο ξύπνησε, οι διαφορές παραμερίστηκαν, έστω προσωρινά και όλοι τους μαζί πασχίζουν να στηρίξουν την κυβέρνηση, για να περάσει το «Ασφαλιστικό». Οι χτεσινοί τίτλοι και άρθρα των εφημερίδων είναι χαρακτηριστικοί της προσπάθειας και για να διασπάσουν τους εργαζόμενους και να τους «αποκοιμίσουν» και αποπροσανατολίσουν. Φυσικά, όπως αναμενόταν, αξιοποιούν στο έπακρο τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ. Το «Βήμα», για παράδειγμα, προβάλλει τις «τέσσερις κατηγορίες ασφαλισμένων που δε θίγονται από τις αλλαγές»(!), ενώ στο κύριο άρθρο του, με τίτλο «η απαραίτητη εκκίνηση», υπογραμμίζει: «Το Ασφαλιστικό ανοίγει με καθυστέρηση -ας προχωρήσει όμως»! Χαμένους και κερδισμένους(!) βλέπει η «Ελευθεροτυπία», όπως αφήνει να εννοηθεί από τον πηχυαίο τίτλο «ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν»! Στο ίδιο μήκος κύματος και τα «Νέα», που επικεντρώνουν στο «ένα όριο ηλικίας και ενιαίος τρόπος υπολογισμού συντάξεων». Οι εργαζόμενοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Προετοιμασία εδάφους...

Συστηματικά και σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση καλλιεργεί το έδαφος για τη λήψη αντιδημοκρατικών και αυταρχικών μέτρων σε βάρος του δικαιώματος των εργαζομένων να διαδηλώνουν. Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις και αναζητεί την «κατάλληλη στιγμή», ώστε να προχωρήσει σε απαγόρευση ουσιαστικά των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας με το όσο το δυνατόν μικρότερο «πολιτικό κόστος». Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε τις χτεσινές δηλώσεις του εκτελούντα χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλ. Χυτήρη. Είπε εισαγωγικά: «Με την ευκαιρία των σημερινών διαδηλώσεων, επειδή γίνονται και άλλες διαδηλώσεις, όπως αυτή των συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων στον τομέα καθαριότητας και του ΠΑΜΕ (επειδή αρχίζει ο διάλογος για το Ασφαλιστικό), θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η χώρα μας είναι δημοκρατική, ότι υπάρχει ανοχή και απόλυτη ελευθερία διαδηλώσεων, αλλά θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη και η ζωή της πόλης και όσοι διαδηλώνουν να σέβονται τους συμπολίτες των Αθηνών, που κωλύονται, που δεν μπορούν να πάνε στη δουλιά τους ή να προγραμματίσουν την καθημερινή δραστηριότητά τους. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να τονίσω και να "καυτηριάσω"»!

... για απαγόρευση διαδηλώσεων!

Στο διάλογο, που ακολούθησε στη συνέχεια, με ερωτώντα δημοσιογράφο που... πλειοδοτούσε στον περιορισμό των διαδηλώσεων ο Τηλ. Χυτήρης ήταν σαφέστατος.

Δημοσιογράφος: «Δε θα πάρετε μέτρα για να ανακουφιστεί ο κόσμος; Σήμερα, 2.000.000 Αθηναίων ταλαιπωρούνται και εσείς με ένα ευχολόγιο απευθύνεστε στην καλή προαίρεση των διοργανωτών. Αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο, αλλά εσείς κυβερνάτε και δεν έχετε πάρει κανένα μέτρο για τις διαδηλώσεις, απολύτως κανένα. Τι φοβάστε;».

ΧΥΤΗΡΗΣ: «... Η έκκληση που έκανα είναι πολιτική πράξη. Επαναλαμβάνω ότι υπάρχει απόλυτη ελευθερία να διαδηλώνει κανείς τα αιτήματά του, αλλά όχι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Είναι απαραίτητος ο σεβασμός προς τους συμπολίτες μας...».

Δημοσιογράφος (ακάθεκτος): «Με αυτά που λέτε δε διαφωνεί κανείς. Θεωρητικώς, όλοι συμφωνούμε(!). Στην πράξη τι γίνεται, γιατί εμένα δε μου επιτρέπουν να πάω στη δουλιά μου; Τι ελευθερία είναι αυτή;».

ΧΥΤΗΡΗΣ: «Αυτό ακριβώς "καυτηριάζω"».

Δημοσιογράφος: «Αρκεί ο ''καυτηριασμός'';»!

ΧΥΤΗΡΗΣ: «Μέχρι στιγμής, να μείνετε σε αυτό τον ''καυτηριασμό'', έχει σημασία η δήλωσή μου».

Ασφαλώς και έχει και οι πάντες καταλαβαίνουν τη σημασία της...

Κόλπα...

Θα 'χετε προσέξει, σίγουρα, τις τιμές ορισμένων προϊόντων, που δεν είναι στρογγυλός αριθμός, αλλά ελάχιστα μικρότερος. Για παράδειγμα, 1.999 ευρώ, αλλά όχι 2.000. 'Η, 19.999 και όχι 20.000. Το... κόλπο, βέβαια, είναι εξόφθαλμο και δε γνωρίζουμε αν ξεγελά κανέναν...

Πάντως, σε χτεσινές εφημερίδες διαβάσαμε, ότι η κυβερνητική επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα δε θα αφορά όσους συνταξιοδοτηθούν ή θεμελιώσουν δικαίωμα για σύνταξη μέχρι την 1.1.2008. Προσέξτε, όχι μέχρι τις 31.12.2007, αλλά μια μέρα μετά...

Πενία τέχνας κατεργάζεται, που έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ζήτημα λαϊκής πάλης

Οι επόμενοι μήνες είναι για το υπουργείο Παιδείας περίοδος διαλόγου - κάτι αντίστοιχο του «κοινωνικού διαλόγου» ξεπουλήματος του ασφαλιστικού - για το πώς θα διαλυθεί ό,τι έχει απομείνει από την ανώτατη εκπαίδευση. «Εως το 2010 θα έχει τελειώσει η έννοια του πτυχίου όπως το ξέρουμε», έχει δηλώσει απροκάλυπτα ο υπουργός Παιδείας, δίνοντας το σύνθημα της κατεδάφισης. Η επίθεση στα πτυχία προχωράει με το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, που συνέπεια της εφαρμογής του θα είναι η τραγική υποβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών. Το νομοσχέδιο προβλέπει την αφαίρεση γνώσεων και επιστημονικής ειδίκευσης από τον προπτυχιακό κύκλο και τη μεταφορά ουσιαστικά της ανώτατης εκπαίδευσης στα μεταπτυχιακά, που θα συνιστούν ένα είδος τεταρτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δηλαδή, το πτυχίο όχι απλώς δε θα είναι αρκετό για την είσοδο στην παραγωγή, αλλά θα υποβαθμιστούν πολύ περισσότερο απ' ό,τι σήμερα οι γνώσεις που θα πιστοποιεί. Ο πτυχιούχοι θα είναι ανειδίκευτοι και μόνο ένα ποσοστό από αυτούς θα προχωρούν παραπέρα και θα ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στα μεταπτυχιακά.

Παραπέρα, το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για την είσοδο των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ξεπουλάει σ' αυτές την ερευνητική δραστηριότητα και σπρώχνει τα ιδρύματα να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δίνει τη δυνατότητα να συνδιοργανώνονται μεταπτυχιακά με «κέντρα ή ινστιτούτα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής» χωρίς να περιορίζει αν αυτά θα είναι δημόσια ή ιδιωτικά και προσθέτει ότι είναι δυνατή η απ' ευθείας χρηματοδότηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων από φορείς του ιδιωτικού τομέα. Με δεδομένη την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και της έρευνας, η κυβέρνηση εκβιαστικά τους δείχνει το δρόμο: ξεπουληθείτε στις επιχειρήσεις!

Κι όλη αυτή η κατάσταση συνδέεται άμεσα και με τους πανεπιστημιακούς που κινητοποιούνται αυτό το διάστημα, γιατί οι μισθοί κι οι συντάξεις τους παραμένουν καθηλωμένοι, δεν μπορούν να κάνουν ολοκληρωμένα το εκπαιδευτικό - διδακτικό τους έργο και ωθούνται σε εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες. Το τοπίο θα συμπληρωθεί με την αξιολόγηση των ιδρυμάτων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την αλλαγή του νόμου - πλαισίου των ΑΕΙ, την επαναλειτουργία των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογών - με άλλο όνομα - που θα παρέχουν προγράμματα φθηνής κατάρτισης σε πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ...

Μετά από όλα αυτά γίνεται κατανοητό ότι ένας κλάδος από μόνος του δεν μπορεί να αλλάξει αυτήν την κατάσταση. Οταν η επίθεση είναι συνολική και τόσο σαρωτική, μπορούν π.χ. οι πανεπιστημιακοί να βάλουν φρένο στην υποβάθμιση των πανεπιστημίων, επιτυγχάνοντας μια ευνοϊκή ρύθμιση για τους μισθούς και τις συντάξεις τους; Αν δεν αλλάξει η κατεύθυνση υποταγής των ιδρυμάτων στις «ανάγκες της αγοράς», δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική Ανώτατη Εκπαίδευση προς όφελος του λαού και της ανάπτυξης της επιστήμης. Κι αυτό αποτελεί αναμφίβολα ζήτημα πάλης συνολικά του λαϊκού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ