ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Μάρτη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑ
Υπόθεση της ταξικής πάλης

Σε εκδήλωση με σκοπό τη συγκρότηση Γραμματείας Γυναικών, προχωρεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, αύριο Δευτέρα, στις 6μμ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Εχοντας καθαρό ότι ο αγώνας για την ισοτιμία των γυναικών είναι στοιχείο της ταξικής πάλης, οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου απευθύνουν στις εργαζόμενες πρόκληση για μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα, 7 Μάρτη, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β, Μητρόπολη), στις 6μμ, με σκοπό τη συγκρότηση Γραμματείας Γυναικών.

Στη μοιρολατρία και τις προτάσεις ενσωμάτωσης που προτείνει η αστική τάξη στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, δήθεν για την καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων που διαρκώς αντιμετωπίζουν, το ΠΑΜΕ επιμένει ότι, η ενίσχυση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος μπορεί να αποτελέσει αληθινό ανάχωμα τόσο στην ταξική εκμετάλλευση, όσο και στη φυλετική καταπίεση των γυναικών.

Η παρουσία των γυναικών στην εκδήλωση του ΠΑΜΕ, η ανάληψη δράσης για να αποκτήσει η πρωτοβουλία «ποδάρια» στους κλάδους και τόπους δουλιάς, θα δώσει απάντηση στον εμπαιγμό και την πολλαπλή εκμετάλλευση που προορίζουν για τις εργαζόμενες η ΕΕ και οι χειροκροτητές της. Απάντηση σε όσους ευθύνονται για το ότι, το 62% των ανέργων είναι γυναίκες, σε όσους σιωπούν στην κατατρομοκράτηση ή απόρριψη της εργαζόμενης μητέρας, επειδή είναι... «ασύμφορη» για την εργοδοσία. Σε εκείνους που μετατρέπουν τη γυναίκα σε Δούρειο Ιππο για την ανατροπή εργασιακών σχέσεων. Σε όσους της «πασάρουν» - ως δέλεαρ μάλιστα! - τη μερική απασχόληση, με το επιχείρημα του «συνδυασμού οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων», με τον ισχυρισμό ότι οι γυναίκες συμπληρώνουν το οικογενειακό εισόδημα, διαιωνίζοντας έτσι την οικονομική και γενικότερη εξάρτησή της από το σύζυγο ή τον πατέρα.

Το ΠΑΜΕ επιλέγει τη συγκεκριμένη μέρα, επειδή θέλει να εστιάσει ιδιαίτερα τη δουλιά του στις εργαζόμενες, επισημαίνει στο «Ρ» η Σούλα Λαγκούδη, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ κρίνουν επιτακτική την ανάγκη να ενταχθούν οι γυναίκες στην οργανωμένη πάλη, να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους, αναπτύσσοντας συνδικαλιστική δράση με ταξικό προσανατολισμό, σημειώνει η Σ. Λαγκούδη. Να αφυπνιστεί η αγωνιστική και ταξική τους συνείδηση, καθώς έχουν την ευθύνη μάλιστα στην ίδια κατεύθυνση να διαπαιδαγωγήσουν και τα παιδιά τους.

Το ίδιο επιτακτική είναι και η ανάγκη οργάνωσης της αντεπίθεσης. Η συγκρότηση Γραμματειών Γυναικών του ΠΑΜΕ, ειδικά στους χώρους όπου εργάζονται πολλές γυναίκες. Ωστε να γίνουν υπόθεση του εργατικού κινήματος γενικά, ζητήματα όπως η προληπτική ιατρική, η προστασία της μητρότητας και του αναπαραγωγικού ρόλου της γυναίκας, η ολόπλευρη στήριξη της εργατικής και λαϊκής οικογένειας.

Η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ αποτυπώνει αυτούσιο το πραγματικό νόημα της Παγκόσμιας Ημέρα της Γυναίκας. Οπως ακριβώς επέλεξαν οι εργάτριες της Νέας Υόρκης το 1857: το συνδυασμό του αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, με τον αγώνα ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις. Γιατί η 8η του Μάρτη δεν είναι μια στεγνή επετειακή μέρα, αλλά μέρα διδαχής για το ταξικό εργατικό και γυναικείο κίνημα. Αλλωστε, η κατάργηση της καταπίεσης των γυναικών, δένεται άρρηκτα με την πάλη για την κατάργηση κάθε είδους εκμετάλλευσης...

Πατριδογνωμόνιο
Ο Κέρβερος κι ο Αμλετ

Στον Αμλετ έχει αποχωρήσει από τη σκηνή το φάντασμα, όταν ο Μάρκελος διαπιστώνει πως κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Σχεδόν τέσσερις αιώνες πίσω.

Στην ντόπια και διεθνή σκηνή του τρόμου, το φάντασμα έχει σάρκα και οστά, είναι διαρκώς παρόν στη σκηνή. Παράγει τόση σαπίλα όση είναι απαραίτητη και βεβαίως πτωματική, για να τραφεί το καπιταλιστικό τέρας.

Το τέρας φοράει όλες τις στολές, μέρες που είναι απόκρεω. Μίτρα μητροπολίτου. Πλάκα τα γαλόνια, στρατιωτικός. Πουροφόρος με κοστούμι και γραβάτα, μαικήνας των τεχνών. Μουσάτος λαϊκιστής, έμπορος αξιών και πόνου. Ανανήψας αριστερός τύπου Μπεντίτ ή Σολάνα. Θεσμολάγνος που αξιοποιεί επικοινωνιακά τις αδυναμίες του. Κι εν τέλει κάθε εξουσιαστικό παρτάλι που τρέμει μήπως αποδειχτεί ποια ακριβώς τάξη εκπροσωπεί και σε τι διαβάθμιση.

Στον Αμλετ, η τρυφερή ευαισθησία της Οφηλίας. Στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο Αμλετ που χρησιμοποιείται μόνον για να εκτοξεύεται ως απειλή από τα αφεντικά το τραγικό υπαρξιακό δίλημμα «να ζει κανείς ή να μη ζει», η Οφηλία γίνεται Οφειλή. Διττή και βεβαίως απειλητική.

Ετσι με όπλο τον τρόμο, η κυρίαρχη τάξη με πλήρη ΜΜΕ εξάρτυση χρέωσε τον καθένα και την καθεμία υπήκοο των συμφερόντων της με τον κεφαλικό φόρο επιβίωσης. Τον εισπράττει καθημερινά κι από παντού, εξαρθρώνοντας όλα τα ατομικά πολιτικά κι εργασιακά δικαιώματα που είχαν ακριβοπληρωθεί με αίμα. Με πραγματική αλαζονεία. Με εκβιαστικές συναινέσεις. Τιμά δε τους εθελοντές της αλλοτρίωσης. Ενίοτε τους χαρίζει ή και τους νοικιάζει τμήμα της διαχειριστικής πίτας, το ρόλο του ...επιθεωρητού υποταγής! Οσο καταβάλλουμε αγογγύστως τα καθόλου χρωστούμενα με το φόβο μην και δεν επιζήσουμε απέναντι στην υπεροπλία του ταξικού εχθρού, το τέρας θα τρέφεται με τις σάπιες σάρκες του και μας. Βρώμικο, όζον φαγοπότι.

Η άλλη όψη του χρέους είναι απέναντι στο μέλλον, στις επερχόμενες γενιές, στα παιδιά μας. Αυτό το χρέος είναι δυσθεώρητο. Δεν έχουμε το χρόνο καν, μετρώντας πτώματα και υποδουλωμένους ζωντανούς κι αγέννητους, σύντροφοι, ν' αναρωτηθούμε με την τραγικότητα αλλά και τη θεατρική πολυτέλεια ενός Αμλετ, αν πρέπει να ζει ή να μη ζει η εργατική τάξη, αποδεχόμενη ως οριστική την προσωρινή της ήττα ή υποχώρηση.

Εμείς ξέρουμε ότι ο Αδης είχε τόσα συμφέροντα στο δικό του βασίλειο που είχε και φύλακα τον Κέρβερο. Οχι, βέβαια, για να προσέχει μήπως κανένας ζωντανός μπει κατά λάθος ή συναινετικά στον Αδη σαν πεθαμένος. Αλλά, για να μην μπει σα ζωντανός και πείσει τους νεκρούς να δραπετεύσουν, λέω εγώ με το ταπεινό επιβιωτικό μυαλό μου. Για να την πέσουμε κοντολογίς στον ταξικό Αδη, πρέπει να παλέψουμε για να γλιτώσουμε από τον Καιάδα της συναίνεσης, να σφάξουμε τον Κέρβερο και να πιούμε και να γλεντήσουμε με την αναστημένη ταξική συνείδηση και τους απελευθερωμένους εργαζόμενους σύγχρονους δούλους. Αυλαία και τα σκυλιά, οι Κέρβεροι, ας αλυχτούν.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Στις εργαζόμενες του «Κάραβελ»

Στις 8 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα περιοδεύσει και θα συζητήσει με τις εργαζόμενες στο Ξενοδοχείο «Κάραβελ» στις 12.30 το μεσημέρι.

Συγκέντρωση την Τρίτη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική που χτυπάει τη μόνιμη και σταθερή εργασία, γενικεύει τις ευέλικτες μορφές εργασίας και διαιωνίζει την πολιτική και εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων διοργανώνουν τα Συντονιστικά Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ΑΕΙ - ΤΕΙ και οι Επιτροπές Αγώνα Σχολικών Φυλάκων, την Τρίτη 8 Μάρτη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά).

Στις εργαζόμενες του «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας την Τρίτη 8/3, στις 12.30 μ.μ., η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Ξενοδοχείο «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ» (πρώην ΧΑΝΔΡΗΣ).

Η Αλ. Παπαρήγα στο «ΜΕΓΚΑ»

Την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα φιλοξενήσουν οι δημοσιογράφοι Κώστας Αρβανίτης και Εριφύλη Μαρωνίτη, στην εκπομπή τους «Μέγκα Σαββατοκύριακο», σήμερα Κυριακή 6/3, στις 9 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ