Κυριακή 6 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑ
Υπόθεση της ταξικής πάλης

Σε εκδήλωση με σκοπό τη συγκρότηση Γραμματείας Γυναικών, προχωρεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, αύριο Δευτέρα, στις 6μμ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Εχοντας καθαρό ότι ο αγώνας για την ισοτιμία των γυναικών είναι στοιχείο της ταξικής πάλης, οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου απευθύνουν στις εργαζόμενες πρόκληση για μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα, 7 Μάρτη, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β, Μητρόπολη), στις 6μμ, με σκοπό τη συγκρότηση Γραμματείας Γυναικών.

Στη μοιρολατρία και τις προτάσεις ενσωμάτωσης που προτείνει η αστική τάξη στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, δήθεν για την καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων που διαρκώς αντιμετωπίζουν, το ΠΑΜΕ επιμένει ότι, η ενίσχυση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος μπορεί να αποτελέσει αληθινό ανάχωμα τόσο στην ταξική εκμετάλλευση, όσο και στη φυλετική καταπίεση των γυναικών.

Η παρουσία των γυναικών στην εκδήλωση του ΠΑΜΕ, η ανάληψη δράσης για να αποκτήσει η πρωτοβουλία «ποδάρια» στους κλάδους και τόπους δουλιάς, θα δώσει απάντηση στον εμπαιγμό και την πολλαπλή εκμετάλλευση που προορίζουν για τις εργαζόμενες η ΕΕ και οι χειροκροτητές της. Απάντηση σε όσους ευθύνονται για το ότι, το 62% των ανέργων είναι γυναίκες, σε όσους σιωπούν στην κατατρομοκράτηση ή απόρριψη της εργαζόμενης μητέρας, επειδή είναι... «ασύμφορη» για την εργοδοσία. Σε εκείνους που μετατρέπουν τη γυναίκα σε Δούρειο Ιππο για την ανατροπή εργασιακών σχέσεων. Σε όσους της «πασάρουν» - ως δέλεαρ μάλιστα! - τη μερική απασχόληση, με το επιχείρημα του «συνδυασμού οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων», με τον ισχυρισμό ότι οι γυναίκες συμπληρώνουν το οικογενειακό εισόδημα, διαιωνίζοντας έτσι την οικονομική και γενικότερη εξάρτησή της από το σύζυγο ή τον πατέρα.

Το ΠΑΜΕ επιλέγει τη συγκεκριμένη μέρα, επειδή θέλει να εστιάσει ιδιαίτερα τη δουλιά του στις εργαζόμενες, επισημαίνει στο «Ρ» η Σούλα Λαγκούδη, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ κρίνουν επιτακτική την ανάγκη να ενταχθούν οι γυναίκες στην οργανωμένη πάλη, να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους, αναπτύσσοντας συνδικαλιστική δράση με ταξικό προσανατολισμό, σημειώνει η Σ. Λαγκούδη. Να αφυπνιστεί η αγωνιστική και ταξική τους συνείδηση, καθώς έχουν την ευθύνη μάλιστα στην ίδια κατεύθυνση να διαπαιδαγωγήσουν και τα παιδιά τους.

Το ίδιο επιτακτική είναι και η ανάγκη οργάνωσης της αντεπίθεσης. Η συγκρότηση Γραμματειών Γυναικών του ΠΑΜΕ, ειδικά στους χώρους όπου εργάζονται πολλές γυναίκες. Ωστε να γίνουν υπόθεση του εργατικού κινήματος γενικά, ζητήματα όπως η προληπτική ιατρική, η προστασία της μητρότητας και του αναπαραγωγικού ρόλου της γυναίκας, η ολόπλευρη στήριξη της εργατικής και λαϊκής οικογένειας.

Η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ αποτυπώνει αυτούσιο το πραγματικό νόημα της Παγκόσμιας Ημέρα της Γυναίκας. Οπως ακριβώς επέλεξαν οι εργάτριες της Νέας Υόρκης το 1857: το συνδυασμό του αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, με τον αγώνα ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις. Γιατί η 8η του Μάρτη δεν είναι μια στεγνή επετειακή μέρα, αλλά μέρα διδαχής για το ταξικό εργατικό και γυναικείο κίνημα. Αλλωστε, η κατάργηση της καταπίεσης των γυναικών, δένεται άρρηκτα με την πάλη για την κατάργηση κάθε είδους εκμετάλλευσης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ