ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ακρως επικίνδυνη η κυβέρνηση για τη χώρα μας και την ειρήνη

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,μετά από πρόσκλησή του, συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προέβη σε δήλωση προς τους δημοσιογράφους, όπου, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι "είναι άμεσο και επιτακτικό καθήκον ο ελληνικός λαός και η νεολαία να ματαιώσουν την έξοδο ελληνικού στρατιωτικού σώματος στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ, όπως έκανε ο αδούλωτος λαός μας τα χρόνια της κατοχής".

Σημείωσε πως "η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύεται άκρως επικίνδυνη για τη χώρα μας και την ειρήνη στα Βαλκάνια, γιατί δίνει χέρι βοήθειας στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους".

Παρατήρησε πως "ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε και έχει περιθώρια να αλλάξει στάση και να αντισταθεί, να απεγκλωβιστεί από τη συμμόρφωση στο ΝΑΤΟ, αλλά δε θέλει, γιατί στηρίζει τα συμφέροντα των πλουτοκρατών, που πλουτίζουν από τον πόλεμο και τη διανομή των αγορών".

Υπογράμμισε πως "σήμερα δε φθάνει να φωνάζουμε να σταματήσει ο πόλεμος σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, δε φθάνει να φωνάζουμε κάτω το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Πρέπει να προφυλάξουμε και να προφυλαχτούμε από τα περίφημα "ειρηνευτικά σχέδια" που ψήνονται στους φούρνους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και βρίσκονται σήμερα στα χέρια των υποκριτικών και συμβιβαστικών ειρηνόφιλων δυνάμεων της Ευρώπης". (Ολόκληρη η δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα δημοσιεύεται σήμερα στη 1η σελίδα του "Ρ").

Χωρία όρια η αλληλεγγύη μας

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Σε ερώτηση για τις διάφορες πρωτοβουλίες που ακούγονται και για το αν το ΚΚΕ έχει σκοπό να πάρει κάποια πρωτοβουλία για το σταμάτημα του πολέμου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

"Νομίζω πως είναι κατ' αρχήν φανερός ο ρόλος του ΚΚΕ στην ανάπτυξη ενός μεγάλου λαϊκού κινήματος εδώ στη χώρα μας. Εχουμε διαδραματίσει και εμείς το δικό μας ρόλο, δε λέω τον αποκλειστικό, αλλά έχουμε διαδραματίσει και εμείς ρόλο.

Νομίζουμε κατ' αρχήν ότι οι πρωτοβουλίες ειρήνευσης συνδέονται σήμερα με τα λαϊκά κινήματα. Από κει και πέρα, βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τα Κομμουνιστικά Κόμματα των Βαλκανίων, των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και αν θέλετε όλου του κόσμου, μελετάμε πρωτοβουλίες, γνωρίζοντας όμως ταυτόχρονα τα όρια και τις αρμοδιότητές μας.

Εχουμε δεχτεί πρόταση να επισκεφθούμε στο Βελιγράδι την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ολα αυτά θα τα αξιοποιήσουμε, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι εμείς προσφέρουμε χωρίς όρια την αλληλεγγύη μας στον γιουγκοσλαβικό λαό, και στους Σέρβους και στους Αλβανούς. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτούμε να παίξουμε το ρόλο του συμβουλάτορα της ηγεσίας της Γιουγκοσλαβίας ή μοχλού πίεσης να δεχτεί όλα αυτά τα ψευτοσχέδια ειρήνευσης που καλλιεργούνται μέσα στους κόλπους της σοσιαλδημοκρατίας ή σ' αυτούς που έχουν στενή σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία".

Οι βομβαρδισμοί δημιουργούν τους πρόσφυγες

Απαντώντας σε ερώτηση αν συμφωνεί με την άποψη που διατυπώνει η κυβέρνηση ότι "διεξάγονται εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο", η Αλ. Παπαρήγα παρατήρησε:

"Οχι δε συμφωνούμε. Πρόκειται για μια θέση, η οποία πλήττει αυτή τη στιγμή τα συμφέροντα του γιουγκοσλαβικού λαού και κατ' επέκταση όλων των λαών των Βαλκανίων. Οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες δημιουργήθηκαν από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, καθαρά πράγματα. Και ακριβώς πολύ φοβόμαστε ότι το προσφυγικό χρησιμοποιείται για να ενταθεί η πίεση στην ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας. Και πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν στοιχεία και έχουν επισήμως ανακοινωθεί πως η ηγεσία του δήθεν απελευθερωτικού στρατού των Κοσσοβάρων, οι μισθοφόροι προσπαθούν να προσελκύσουν με χρήματα νέους μισθοφόρους από τις σκηνές των προσφύγων. Και πολύ φοβόμαστε ότι αυτή η δύναμη των 6.000 που θα πάει στην Αλβανία (δεν ξέρω αν θα μείνει στους 6.000) θα είναι μια δύναμη, η οποία θα συμπληρώσει τα κενά του μισθοφορικού στρατού των Κοσσοβάρων και θα ασκήσει μια πολιτική συμπλήρωσης και διεύρυνσης των γραμμών του. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι οι μισθοφόροι Κοσσοβάροι (δε μιλάμε για τους κατοίκους του Κόσσοβου) είναι ο συμπληρωματικός στρατός του ΝΑΤΟ. Επομένως η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας είναι υποχρεωμένη στο εσωτερικό της χώρας να αντιμετωπίσει και αυτούς τους μισθοφόρους από τη στιγμή που άρχισε ο πόλεμος. Πριν εξαπολυθεί ο πόλεμος, δεν υπήρχε εκκαθαριστική προσπάθεια. Ούτε και τώρα. Αμυνα γίνεται απέναντι στους συμμάχους των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Ακουσα μάλιστα ότι ο Μιλόσεβιτς ανήγγειλε προσωρινή εκεχειρία και το ΝΑΤΟ είπε ότι δεν τη δέχεται. Δηλαδή εάν στην Ελλάδα έμπαινε ένας μισθοφορικός στρατός, εμείς θα τον αφήναμε να δράσει και θα του δίναμε και αυτονομία; Και εν πάση περιπτώσει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προκειμένου να δικαιολογήσουν τον πόλεμο προσπαθούν να μετακυλήσουν τις ευθύνες και στην ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας.

Εμείς ποια θέση έχουμε; Δεν ξέρουμε αν όλα τα πράγματα γίνονται θαυμάσια στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας και δεν είμαστε απολογητές κανενός. Αλλά δεν επρόκειτο να φθάσουμε εδώ που φθάσαμε, αν δεν υπήρχε η εξωτερική επέμβαση και η δημιουργία του μισθοφορικού στρατού των Κοσσοβάρων. Αλβανοί και Σέρβοι μπορούν να τα βρουν. Αλίμονο όπου υπάρχουν μειονότητες να γίνονται και βομβαρδισμοί. Αλίμονο! Από κει και πέρα, ας παλέψει ο γιουγκοσλαβικός λαός με τον τρόπο που καταλαβαίνει για να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά του προβλήματα. Αυτή είναι η θέση μας και είμαστε καθαροί. Και δε δεχόμαστε κανένας να έχει με το ένα χέρι κλάδο ελαίας και με το άλλο να λέει στην ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας να φύγει ο στρατός της Γιουγκοσλαβίας από ένα τμήμα. Είναι σαν να πούμε να φύγει ο ελληνικός στρατός από την Κρήτη και να αφήσουμε τους Αμερικάνους στη Σούδα. Δεν τα δεχόμαστε αυτά".


ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΕΡΒΙΑΣ
Θα υπερασπίσουμε το δικαίωμα στη ζωή και την ακεραιότητά μας

Με επιστολή του προς το ΚΚΕ, το ευχαριστεί για τη θέση αρχών, που κρατά για την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στο σερβικό λαό και την καταδίκη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ

Επιστολή απέστειλε η Ηγετική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (του κυβερνώντος κόμματος του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς) προς το ΚΚΕ, με την οποία εκφράζει τις ευχαριστίες των στελεχών και των μελών του κόμματος για τη θέση αρχών, που προβάλλει το ΚΚΕ, την αλληλεγγύη και τη φιλία, που επιδεικνύει προς τον αγωνιζόμενο σερβικό λαό, καθώς επίσης και για τη θέση του ενάντια στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. Παραθέτουμε, στη συνέχεια, αποσπάσματα από την ως άνω επιστολή:

"Αγαπητοί σύντροφοι

Εξ ονόματος της ηγεσίας και των μελών του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη και τη φιλία που εκδηλώσατε απέναντι στη χώρα μας σε στιγμές επίθεσης εναντίον της.

Επίσης, σας ευχαριστούμε για τη θέση αρχών που προβάλατε, όταν καταδικάσετε τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ ενάντια στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Οι μαζικές διαδηλώσεις σ' όλη την Ελλάδα επιβεβαίωσαν τη σταθερή φιλία μεταξύ των εθνών και των χωρών μας.

Η στρατιωτική επίθεση του ΝΑΤΟ ενάντια στη χώρα μας που υπαγορεύτηκε από τις ΗΠΑ αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ και των ντοκουμέντων του Ελσίνκι, γιατί δεν παραβιάστηκε μόνον η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και οι βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Ετσι, σε αντίθεση με τον Χάρτη του ΟΗΕ, δημιουργήθηκε ένα επικίνδυνο προηγούμενο, που νομιμοποιεί την επέμβαση και χρήση βίας οπουδήποτε στον κόσμο.

Το ΝΑΤΟ επιτέθηκε στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, γιατί η χώρα δε δέχτηκε ξένα στρατεύματα στο έδαφός της. Η αντιπροσωπεία μας αρνήθηκε να υπογράψει τη λεγόμενη συμφωνία για το Κόσσοβο και τη Μετόχια, γιατί ποτέ δεν αποτέλεσε στοιχείο διαπραγμάτευσης. Η πρόταση "Πολιτικής Συμφωνίας" της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας εμπεριέχει τις οικουμενικές αρχές και αξίες για την ισότητα των εθνικών κοινοτήτων στο Κόσσοβο - Μετόχια, όπως και τα υψηλότερα στάνταρτ για τα μειονοτικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Ετσι, η πρότασή μας αυτή δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα για την άλλη πλευρά. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε, όταν σθεναρά προβάλαμε τη θέση ότι η συμφωνία θα έπρεπε να εγγυάται την ακεραιότητα και κυριαρχία της Σερβίας και την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Ομως, το κείμενο που μας παρουσιάστηκε ως σχέδιο συμφωνίας εισήγαγε κάτι πρωτοφανές: Τη δημιουργία ενός νέου κράτους στο εσωτερικό του κράτους μας, μέσω της διαδικασίας του δημοψηφίσματος και της παρουσίας ξένων στρατευμάτων, κάτι που οδηγεί απευθείας στην αποσύνθεση και την κατοχή της χώρας μας. Ποτέ δε θα μπορούσαμε να δεχτούμε μια παρόμοια αντίληψη, γιατί αυτό σημαίνει απώλεια του Κοσσόβου, δηλαδή απώλεια τμήματος του σερβικού κράτους. Η ανοιχτή υποστήριξη από το ΝΑΤΟ τρομοκρατικών και αποσχιστικών κινημάτων δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για χώρες με θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες.

Η ασφάλεια και η επιτυχία πολιτικών λύσεων σε Κόσσοβο και Μετόχια εξαρτάται από την απόλυτη αποσύνδεση κάθε βοήθειας στους Αλβανούς αποσχιστές από το ΝΑΤΟ. Η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας δέχτηκε ξένη εισβολή και έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση όλων των μέσων για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη ζωή όλων των κατοίκων και της εδαφικής της ακεραιότητας.

Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνον με πολιτικά μέσα και όχι με ρίψεις χιλιάδων βομβών. Η ένδειξη των ειλικρινών πεποιθήσεων της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας για ειρηνική λύση, η γιουγκοσλαβική ηγεσία δέχεται τη ρωσική πρόταση για μείωση της παρουσίας μέρους των δυνάμεων στο Κόσσοβο και τη Μετόχια, που τώρα βρίσκονται εκεί για αμυντικούς λόγους μετά την επίθεση του ΝΑΤΟ. Αυτό το βήμα θα γίνει ως λογική συνέπεια του τερματισμού των βομβαρδισμών.

Η ασφάλεια και η επιτυχία πολιτικών λύσεων εξαρτάται από το αίτημα να σταματήσει αμέσως το ΝΑΤΟ την οποιαδήποτε στήριξη στους αποσχιστές στο Κόσσοβο. Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Ρουγκόβα στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, υπογράφτηκε κοινή Ανακοίνωση υπέρ μιας πολιτικής λύσης και ενάντια στις επιθέσεις του ΝΑΤΟ.

Για μας, είναι σαφές ότι η ειρηνική συνύπαρξη και η ειρήνη δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή από τους τρομοκράτες ηγέτες, γιατί πρόκειται για κοινούς εγκληματίες.

Θα συνεχίσουμε με συνέπεια τη διαδικασία για πολιτική λύση, γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε την αλήθεια και δίκιο με το μέρος μας. Είμαστε, όμως, επίσης αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τη χώρα μας, ανάλογα του μεγέθους της επίθεσης που δεχόμαστε.

Ετσι, η ακόμα ισχυρότερη καταδίκη της επίθεσης του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ από τη χώρα σας, όπως και από τις άλλες γειτονικές χώρες, θα ήταν η καλύτερη δυνατή βοήθεια για να τερματιστεί αμέσως ο πόλεμος ενάντια στη χώρα μας.

Αγαπητοί σύντροφοι

Με την ελπίδα να σας δούμε κοντά μας, σας προσκαλούμε θερμά στη Γιουγκοσλαβία, όποτε θεωρείτε σκόπιμο.

Με εκτίμηση,

η Ηγετική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ