ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούλη 2000
Σελ. /28
Οικτρή διάψευση

Τις προάλλες, δυο τρείς μέρες πριν τον καύσωνα, έδιναν διαβεβαιώσεις γεμάτοι σιγουριά, για την ικανότητα της ΔΕΗ, να ανταποκριθεί στις αναπόφευκτα αυξημένες απαιτήσεις της κατανάλωσης. Για τους αρμόδιους της ΔΕΗ μιλάμε και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους. Η πραγματικότητα, όμως, τους διέψευσε, πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρίς. Προχθές, ένα μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας έμεινε χωρίς ρεύμα, για αρκετές ώρες και, μάλιστα, στις ώρες της μεσημεριανής, μεγάλης ζέστης. Χθες, παρουσιάστηκαν και πάλι ανάλογα προβλήματα σε τμήματα της πρωτεύουσας, όπως και σε κάποιες περιοχές της περιφέρειας.

Και τι βρήκαν, να πουν οι αρμόδιοι; Οταν σκόρπιζαν διαβεβαιώσεις -λένε τώρα- εννοούσαν πως δεν υπάρχει περίπτωση μπλακ άουτ (!), επιχειρώντας, ταυτόχρονα, να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες πίσω απο την πράγματι, γεμάτη αυτοθυσία δουλειά των συνεργείων της ΔΕΗ, που δούλευαν ασταμάτητα και κάτω απο δύσκολες συνθήκες, για την αποκατάσταση των βλαβών.

Μη ματαιοπονείτε, κύριοι. Ξέρουμε πολύ καλά, ότι όσο περισσότερο κυριαρχούν οι λογικές της αγοράς, του κέρδους και των «ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων», τόσο θα μεγαλώνουν τα προβλήματα, ακόμη και στις μεγάλες, δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Αναλογιζόμαστε μόνο, τι μας περιμένει, άραγε, όταν θα προχωρήσει παραπέρα η πολιτική του ξεπουλήματος ή εάν κάνει ακόμη μεγαλύτερη ζέστη...

Οι γερμανικές αποζημιώσεις...

Δυόμισι ολόκληρες ώρες κράτησε η προχτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Παρόντες, εκτός του πρωθυπουργού, οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, ο υφυπουργός Τύπου, γενικοί γραμματείς υπουργείων και σύμβουλοι του πρωθυπουργού. Και το αποτέλεσμα; Κάποιες άκρως γενικόλογες και αόριστες δηλώσεις του κ. Χυτήρη. Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε, δηλαδή. Οταν, μάλιστα, την ίδια στιγμή, ο κ. Ρέππας σπεύδει να δηλώσει πως χρειάζεται η άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης, για να προχωρήσει η διαδικασία κατάσχεσης, που ξεκίνησαν οι συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου, τότε ο καθένας καταλαβαίνει πως η κυβέρνηση δε διαθέτει την πολιτική βούληση να διεκδικήσει το απόλυτα δίκαιο αίτημα.

Και, βέβαια, θα ακολουθήσουν και άλλες κυβερνητικές συσκέψεις, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χυτήρης, και δε θέλουμε, σώνει και καλά, να προκαταλάβουμε το αποτέλεσμά τους. Φοβόμαστε, όμως, ότι το πραγματικό θέμα των συσκέψεων δεν είναι η διεκδίκηση των αποζημιώσεων, που δικαιούνται τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, αλλά η αναζήτηση εύσχημων τρόπων παράκαμψης του θέματος.

... και οι ευθύνες της κυβέρνησης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα σημειώνουμε και τα τονίζουμε όλ' αυτά, όχι μόνο επειδή το αίτημα των συγγενών των θυμάτων του ολοκαυτώματος του Διστόμου είναι κάτι περισσότερο από δίκαιο πολιτικά, ηθικά και νομικά. Αλλά και γιατί, η διεκδίκηση και η δικαίωση του συγκεκριμένου αιτήματος, μπορεί να αποτελέσει ένα δεδικασμένο για χιλιάδες άλλες περιπτώσεις Ελλήνων, που υπέστησαν τα μαύρα εκείνα χρόνια τις πολύμορφες ναζιστικές θηριωδίες. Μπορεί, επίσης, να αποτελέσει την ευκαιρία, για να ξανάρθει στο προσκήνιο και να διεκδικηθεί το «αναγκαστικό κατοχικό δάνειο» των 15 δισ. δολαρίων, που δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια ανοιχτή και κατάφωρη ληστεία σε βάρος της Ελλάδας.

Ας έχει, λοιπόν, υπόψη της η κυβέρνηση, ότι η αρνητική τελικά, ενδεχόμενα, στάση της θα τη χρεώσει με πολύ μεγαλύτερες, βαρύτερες και ιστορικές ευθύνες, απ' ό,τι συνεπάγεται η συγκεκριμένη περίπτωση, που τώρα βρίσκεται στο προσκήνιο.

Περιζήτητα τα σιντριβάνια

Associated Press

Οι ιδιαίτερα μεγάλες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών δε βασανίζουν μόνο τη χώρα μας. Στη Ρώμη, το θερμόμετρο έφτασε τους 38 βαθμούς, ενώ στη Σόφια άγγιξε τους 40, που ήταν και η ψηλότερη θερμοκρασία στη Βουλγαρία τα τελευταία 112 χρόνια. Κι όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, τα σιντριβάνια αποτελούν μια όαση δροσιάς, εκτός από χάρμα οφθαλμών. Αυτό, φαίνεται, πως σκέφθηκαν, τόσο το νεαρό ζευγάρι στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, όσο και οι δυο κυρίες, που έχουν την ...τύχη να δροσίζουν τα πόδια τους στο ονομαστό σιντριβάνι του Τρέβι, στη Ρώμη.

Η πραγματικότητα, βέβαια, του καύσωνα των τελευταίων ημερών έχει κι άλλες πλευρές, ιδιαίτερα δυσάρεστες. Τέσσερις άνθρωποι είχαν πεθάνει, μέχρι χτες, στη Βουλγαρία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, ενώ περισσότεροι από πενήντα εισήχθησαν στα νοσοκομεία.

Associated Press

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ξεχασμένη αυτοκριτική

Σήμερα συμπληρώνονται πέντε μέρες -απ' την περασμένη Δευτέρα- που δημοσιοποιήθηκε η έκθεση για το 1999 του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΚΤΕΠΝ).

Στη χώρα μας η κάνναβη κάνει θραύση. Είναι η πλέον διαδεδομένη ουσία χρήσης στο μαθητικό και γενικό πληθυσμό και η χρήση της τριπλασιάστηκε τα πέντε τελευταία χρόνια.

Ακόμα, η ηρωίνη αποτελεί την κύρια ουσία χρήσης.

Οι διαπιστώσεις αυτές συνοδεύονται και από σημαντικές αλλαγές στις στάσεις των νέων απέναντι σε διάφορες παραμέτρους της χρήσης, όπως είναι η αντίληψη περί επικινδυνότητας της χρήσης.

Τα πράγματα είχαν τη «φυσιολογική» εξέλιξή τους: Απ' το δήθεν «αθώο» χασισάκι στην κύρια ουσία χρήσης, την ηρωίνη.

Κι από κει στην πολυτοξικομανία.

Τα στοιχεία για τη χώρα μας, απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα πριν δυο χρόνια (24.2.1998) η Εκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Διεθνή Ελεγχο των ναρκωτικών ήταν καταπέλτης. Σημείωνε πως τα τελευταία χρόνια η χρήση των ναρκωτικών θεωρείται ολοένα και περισσότερο αποδεκτή -ή ακόμη περιβάλλεται και με αίγλη.

Τότε η Επιτροπή του ΟΗΕ καλούσε τις κυβερνήσεις που «επιθυμούν να ευοδωθούν οι εθνικές και οι διεθνείς προσπάθειες για την πρόληψη της χρήσης των ναρκωτικών να είναι έτοιμες να αντιπαρατεθούν σε όσους έχουν τη δύναμη να διαμορφώνουν "πολιτιστικές" τάσεις, συμβάλλοντας ενεργά στη δημιουργία φιλικού προς τα ναρκωτικά κλίματος".

Κι όμως σ' αυτές τις πέντε μέρες δεν εμφανίστηκε κανείς από εκείνους τους ένθερμους -δήθεν- προστάτες των νέων απ' το θάνατο -και τους ναρκεμπόρους- που τους πρότειναν να έχουν γλάστρα με χασίς για δική τους χρήση ή να τους χορηγούν ελεγχόμενες δόσεις ηρωίνης απ' τα νοσοκομεία.

Και δε μιλάμε βέβαια για διάφορους -δήθεν- επιστημονικολογούντες που αδίστακτα βγαίνουν και προπαγανδίζουν αβίαστα τη χρήση ή ζητούν το διαχωρισμό των ουσιών.

Μιλάμε για εκείνα τα κυβερνητικά στελέχη -τέως και νυν- που εμφάνιζαν αυτές τις απόψεις ως εκδηλώσεις ανθρωπισμού και ως σωτήριες λύσεις για τα παιδιά που μπήκαν «στο λούκι».

Αλήθεια κανείς τους δεν ένιωσε καμία ενοχή ή -έστω- την ανάγκη να επανατοποθετηθεί δημόσια;

Τους ξέχασαν και εκείνα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που -σαν τους νταουλιέρηδες των παλιών πανηγυριών- έσπευδαν να ρεκλαμάρουν τις ψευτοριζοσπαστικές απόψεις.

Είναι σχεδόν η ίδια μερίδα των ΜΜΕ που με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης έδειξαν να ολοφύρονται, αλλά ξέχασαν τον ενθουσιασμό τους για τις «ρηξικέλευθες» λύσεις και την ευκολία, με την οποία τις έμπασαν στο σαλόνι κάθε σπιτιού.

Ολες οι ναρκω-θεωρίες έχουν ως κοινό παρονομαστή την προσπάθεια «νομιμοποίηση» στις συνειδήσεις των ανθρώπων των κοινωνικών αιτιών που παράγουν -και αναπαράγουν- το πρόβλημα.

Η«ουσία» της εξάρτησης είναι εξόχως κοινωνική και η εγκατάστασή της, ως τρόπου ζωής, είναι συνυφασμένη με την κρίση του συστήματος.

Η ουσία δίνει στον τοξικομανή την ψευδαίσθηση της «προστασίας» απ' τη βαρβαρότητα αυτής της κρίσης. Ο ίδιος τοξικομανής αποτελεί αφ' ενός έκφραση και αφ' ετέρου την ακραία μορφή διαμαρτυρίας για τις επιπτώσεις της κρίσης.

Ασφαλώς και η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος δε μετατίθεται σε μια μελλοντική αλλαγή του συστήματος, αλλά γίνεται αντικείμενο καθημερινής πάλης για ουσιαστική πρόληψη, απεξάρτηση και επανένταξη των εξαρτημένων με ένα και μοναδικό σύνθημα: «ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά».

Καύσωνες

Ζέστη είναι,

θα περάσει,

όσο πάνω

και να φτάσει,

μα το ίδιο

δε θα γίνει

με το «πράσινο»

καμίνι,

τούτο κι άλλο

θα κρατήσει

κι άγρια όλους

θα μας «ψήσει»!

Ζέστη είναι,

πού θα πάει;

θα αρχίσει

να φυσάει,

μα η άλλη

απ' την Τρικούπη

δε θα κάνει

ούτε ρούπι,

δε σκορπά αυτή

μ' αέρα,

θέλει πάλη

και παντιέρα!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ