ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
«Καβγάς» με φόντο τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου και των «επενδυτών»

Το φιλέτο του Ελληνικού και η ιδιωτικοποίησή του αποτελεί πεδίο αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ
Το φιλέτο του Ελληνικού και η ιδιωτικοποίησή του αποτελεί πεδίο αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ
Με πρωταγωνιστές τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη ΝΔ στήνεται το αντιλαϊκό σκηνικό της ψευδεπίγραφης αντιπαράθεσης γύρω από «επιλεγμένες» πτυχές του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό με τη σειρά του, ανεξάρτητα από τον «καβγά», θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα με διαδοχικές εκχωρήσεις εταιρειών, νευραλγικών υποδομών και μετοχικών πακέτων που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο, σε συνδυασμό βέβαια με τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως η συγκρότηση, «προικοδότηση» και λειτουργία του νέου υπερ-ταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις και τα άλλα μέτρα, τα οποία συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου, ανάμεσα στους «θεσμούς» του κουαρτέτου και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και έγιναν αποδεκτά εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης που ψήφισαν το μνημόνιο.

Σε αυτό το φόντο, η εμφανιζόμενη διαπάλη περιστρέφεται τις μέρες αυτές γύρω από την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της περιοχής - φιλέτο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη ΔΕΗ και γενικότερα τις ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο της Ενέργειας.

Ειδικότερα:

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Να σημειωθεί καταρχήν ότι η σχετική σύμβαση παραχώρησης στους ιδιώτες θα περάσει για έγκριση και από τη Βουλή, σύμφωνα με τις «προαπαιτούμενες» δράσεις της πρώτης «αξιολόγησης» του μνημονίου, σε μια εξέλιξη που φαίνεται να αναθερμαίνει την κάλπικη διαπάλη των κομμάτων της αστικής διαχείρισης και τον επιχειρούμενο αποπροσανατολισμό.

«Η επένδυση του Ελληνικού και μαζί με αυτήν χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα», τόνισε σε σχετική ανακοίνωση η ΝΔ, αποδίδοντας στο υπουργείο Πολιτισμού την «πρόθεση να κηρύξει ως αρχαιολογικό χώρο σχεδόν ολόκληρη την έκταση του Ελληνικού».

Η συγκυβέρνηση έσπευσε να ανταπαντήσει πως «δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στην εξέλιξη της επένδυσης του Ελληνικού ούτε στρέφεται ενάντιά της» και ακόμη ότι είναι καθ' όλα εντάξει με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει δεσμευθεί να αναλάβει απέναντι στους ιδιώτες. Στην κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ολη η προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση σε σχέση με την επένδυση του Ελληνικού δεν στρέφεται εναντίον της αλλά εντάσσεται στην έγκαιρη ολοκλήρωση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει για χρόνια σε εκκρεμότητα, προκειμένου να προχωρήσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων η έγκριση του ολοκληρωμένου σχεδίου χωρικής ανάπτυξης της επένδυσης». Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση κατηγορεί «κύκλους» που, «θολώνοντας τα γεγονότα, επιδιώκουν να προκαλέσουν προβλήματα στην κυβέρνηση» και στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. «Οι εξελίξεις για μία ακόμα φορά θα τους διαψεύσουν», επισημαίνει η συγκυβέρνηση, στέλνοντας το κατάλληλο μήνυμα στους ιδιώτες «επενδυτές».

Για συσκότιση της αλήθειας και παρεμπόδιση της επένδυσης στο Ελληνικό κατηγορεί τη ΝΔ ο υπουργός Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης, και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για αντιπολιτευτική τακτική, η οποία εκδηλώνεται μετά την επιτυχία της τελικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επενδυτές. Ο ίδιος σημειώνει ότι οι αρχαιολογικοί χώροι του Ελληνικού αναφέρονται στη σύμβαση.

ΔΕΗ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Με φόντο τη μείωση των μεριδίων χονδρικής και λιανικής αγοράς της ΔΕΗ στην ηλεκτρική ενέργεια, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν σε αυτή και νέα επιχειρηματικά σχήματα, το υπουργείο Περιβάλλοντος σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η ΔΕΗ έχει τεράστια πλεονεκτήματα και τη δυνατότητα να μετατρέψει μια περιοριστική υποχρέωση, αναφορικά με το ανώτερο μερίδιο αγοράς που θα μπορεί να κατέχει μια ενεργειακή εταιρεία το 2020, σε ευκαιρία εξωστρέφειας και επέκτασης». Την ίδια ώρα, ο άξονας της πολιτικής που διαφημίζει η συγκυβέρνηση, σε όφελος των μονοπωλίων του ενεργειακού κλάδου, των σημερινών και μελλοντικών μεγαλομετόχων και «επενδυτών», εστιάζει σε «νέους ενεργειακούς τομείς, πρόσθετα κεφάλαια, αυτόνομα σχήματα με πολλαπλασιαστικά οφέλη, ανταλλαγή τεχνογνωσίας, διεθνείς συμμαχίες, παρουσία σε άλλες χώρες εντός της διασυνδεδεμένης ευρωπαϊκής αγοράς και όχι μόνο».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας της ΝΔ, Κ. Σκρέκας, σημειώνει: «Στις μέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η μεγαλύτερη δημόσια εταιρεία, η ΔΕΗ (...) βαδίζει ταχύτατα στο δρόμο της καταστροφής», λέγοντας ότι «τα ανείσπρακτα υπόλοιπα της εταιρείας αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, από την πλευρά του, ανταπάντησε ότι «το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι πρόβλημα ρευστότητας και όχι κερδοφορίας αυτή την περίοδο» και επισημαίνει πως η ΔΕΗ έχει πλέον τη «δυνατότητα να παίζει ρόλο σε πολλές δραστηριότητες» και ακόμη ότι η πρακτική των συμπράξεων με ιδιωτικά κεφάλαια «μπορεί να την ωθήσει στη νέα εποχή διαφυλάσσοντας τον όμιλο».

Βεβαίως, κανένας από τους δύο δε λέει ότι την κερδοφορία της ΔΕΗ έχουν ενισχύσει οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τιμολόγια των λαϊκών νοικοκυριών, που γίνονται ακόμη πιο προκλητικές όταν την ίδια ώρα μειώνονται τα βιομηχανικά τιμολόγια, ενώ η δυσκολία στη ρευστότητα οφείλεται στην αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν τους λογαριασμούς, αφού τους τσάκισαν το εισόδημα, ως έναν από τους μοχλούς εξόδου από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου. Πολιτική που εφάρμοσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και η σημερινή (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ).

Την ίδια ώρα, στον κλάδο της Ενέργειας, σε εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια και οι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί που αφορούν:

-- Την αναμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, ζήτημα που βάζει σταθερά στο τραπέζι και ο ΣΕΒ, με κατεύθυνση τη μείωση του λεγόμενου «ενεργειακού κόστους» των βιομηχάνων.

-- Τη διαχείριση του ζητήματος της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, που παραμένει στο τραπέζι. Προβλέπεται ότι το ποσοστό του κράτους (σε αυτήν τη φάση) θα υποχωρήσει στο 51% (από 100%).

Παράλληλα, στο υπερ-ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων θα μεταφερθεί το Σεπτέμβρη η συμμετοχή του κράτους σε ακόμη 8 εταιρείες. Συγκεκριμένα, στις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους, για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές), ΕΛΒΟ, «Αττικό Μετρό», ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ενδεχομένως στην ΕΑΒ. Πρόκειται για τη δεύτερη παρτίδα (σε συνέχεια των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ), ενώ στη συνέχεια και μέχρι το Δεκέμβρη η λίστα θα συμπληρωθεί και με νέες επιχειρήσεις υπό κρατική διαχείριση.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τάζει στο κεφάλαιο αποδοτικότερο μείγμα μέτρων

Πρόμαχος της «επιχειρηματικότητας» εμφανίζεται με κάθε ευκαιρία η ΝΔ, πασχίζοντας να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του κεφαλαίου ως ικανότερη να διαχειριστεί τα ζητήματά του, με αποδοτικότερο για τους επιχειρηματικούς ομίλους μείγμα μέτρων.

Σε αυτήν τη βάση, επιμένει να προχωρήσει τάχιστα η «επένδυση» στο Ελληνικό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «παράγει αδιέξοδα (...) στο ζωτικό για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας τομέα των επενδύσεων».

Στον ίδιο καμβά, και σχετικά με το κυβερνητικό σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια, καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «επιλέγει, για άλλη μια φορά, να χτυπήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις, να υπονομεύσει την ανάπτυξη». Οτι το κείμενο που κατάρτισε η κυβέρνηση «δεν επιτρέπει στους ιδιώτες να επενδύσουν στον τομέα αυτό, παρά μόνο με τη σύμπραξη του Δημοσίου (...) Η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει άμεσα τις χρεοκοπημένες ιδεοληψίες της, που φρενάρουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να αποσύρει άμεσα τις σχετικές διατάξεις. Η χώρα μας χρειάζεται πολιτικές στήριξης και όχι υπονόμευσης των ιδιωτικών επενδύσεων».

Τάζει, δε, ότι «οι πολιτικές αυτές είναι δέσμευση για τη νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη».

Ως προς αυτό ήταν χαρακτηριστική και η δήλωση του αντιπροέδρου του κόμματος, αρμόδιου για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκη, για «ένα Κράτος με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες. Ενα Κράτος, το οποίο να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, που είναι και προϋπόθεση για νέες δουλειές. Εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση και σύντομα θα παρουσιάσουμε συγκεκριμένες θέσεις», διαβεβαίωσε.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κοκορομαχία δεν κρύβει την πλήρη ευθυγράμμισή τους με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά με την αντιπαράθεση για τις ιδιωτικοποιήσεις σε Ελληνικό και ΔΕΗ:

«Οι δηλώσεις υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις σε Ελληνικό και ΔΕΗ, για να σώσουν τα προσχήματα, αλλά και οι κοκορομαχίες με τη ΝΔ, δεν μπορούν να κρύψουν ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης δημόσιας περιουσίας, την οποία έχουν - και οι δύο - υλοποιήσει με αλλεπάλληλα νομοθετήματα, ενώ στα σκαριά είναι και νέες ιδιωτικοποιήσεις».

ΠΑΣΟΚ
Καταγγέλλει «παλινωδίες στις αποκρατικοποιήσεις»

Για «συνεχείς παλινωδίες στις αποκρατικοποιήσεις» κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση. Προσθέτει ότι «οι παλινωδίες, οι καθυστερήσεις και η παντελής έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου κρατούν την οικονομία στην ύφεση, όπου επιστρέψαμε με καθαρή ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι, ελέω κυβερνητικής πολιτικής, η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία συνεχίζει σε ύφεση και επίσης βάζει ζητήματα όπως: «ο ΟΑΕΕ δανείζεται για τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του, η ΔΕΗ αντιμετωπίζει κίνδυνο οικονομικής ασφυξίας, οι εξαγωγές συνεχίζουν να "πληρώνουν" τα capital controls, η υπερφορολόγηση φέρνει τα πρώτα σύννεφα στον τομέα των εσόδων, το φορο-ασφαλιστικό Κατρούγκαλου στέλνει τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό». Κριτική από τη σκοπιά της κακής τάχα διαχείρισης των συμφερόντων του κεφαλαίου κάνει και όχι από φιλολαϊκό ενδιαφέρον.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Με το γνωστό αφήγημα του «σπάταλου κράτους»

Επαναφέρει ο Στ. Θεοδωράκης, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, το βολικό για το σύστημα αφήγημά του ότι τα μνημόνια ήρθαν γιατί είχαμε ένα «κομματικό σπάταλο κράτος, διεφθαρμένο και άδικο».

Επιμένει ότι «οι πολιτικοί ηγέτες - και δη αυτοί που θέλουν να εκφράσουν το χώρο της προοδευτικής λογικής - πρέπει να πάρουν θέση. Το ερώτημα είναι απλό: Τα μνημόνια έφεραν την κρίση ή η κρίση έφερε τα μνημόνια; Αν οι πολιτικοί που κυβέρνησαν συνεχίσουν να αρνούνται τις ευθύνες τους... αν συνεχίσουμε να μη βλέπουμε τις αίτιες που μας έφεραν μέχρι εδώ, δε θα καταφέρουμε ποτέ να ξεφύγουμε από την κρίση».

Εξοδο, που και ο Στ. Θεοδωράκης βλέπει μέσα από παραπέρα «στοχευμένες» περικοπές δημοσίων δαπανών, που έτσι κι αλλιώς σημαίνουν περικοπές στις ελάχιστες εναπομείνασες λαϊκές ανάγκες που καλύπτει το κράτος, ώστε να απελευθερωθούν πρόσθετα κονδύλια για παραπέρα ενίσχυση της περιλάλητης επιχειρηματικότητας και νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ