ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
Ακόμη περιμένουν το επίδομα οικοσυσκευής!

Ερώτηση του ΚΚΕ προς την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Να χορηγηθεί σε όλους τους δικαιούχους σεισμοπαθείς του Δήμου Αχαρνών το επίδομα αποκατάστασης οικοσυσκευής, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Ορέστης Κολοζώφ, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου.

Δύο χρόνια και οκτώ μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτέμβρη του 1999 - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - όχι μόνο δε λύθηκαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, αλλά αναδεικνύονται και άλλες σημαντικές πλευρές τους. Ετσι, στο Δήμο Αχαρνών 1.059 κτίρια χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα για κατοίκηση και κατεδαφιστέα. Οι ιδιοκτήτες τους κατέθεσαν αίτηση για την επιδότηση ύψους 2 εκατ. δρχ. για τη μερική αποκατάσταση της οικοσυσκευής τους. Ομως, η επιδότηση δόθηκε επιλεκτικά μόνο σε 471 οικογένειες, ενώ οι αρμόδιοι αρνούνται χωρίς ουσιαστική αιτιολογία τη χορήγηση της επιδότησης στους υπόλοιπους 588 δικαιούχους, όπως εξάλλου επιβεβαιώνεται και από το έγγραφο προς το ΥΠΕΧΩΔΕ με αριθμ. Πρωτ. 741/9-5-2001 της Τοπικής Υπηρεσίας Αχαρνών - Θρακομακεδόνων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής.

Και οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ καταλήγοντας ερωτούν την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να χορηγηθεί σε όλους τους δικαιούχους σεισμοπαθείς το επίδομα αποκατάστασης οικοσυσκευής, προκειμένου να εφαρμοστούν για όλους τα ίδια μέτρα και όχι κάποιοι να αποκλείονται άδικα και ουσιαστικά αυθαίρετα;

Ποινή σε αρχιτέκτονα για κατάρρευση ορόφου

Σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε χτες από το Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο αρχιτέκτονας Κωνστ. Μπρέμπος, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή. Το αδίκημα αφορούσε την κατάρρευση του δεύτερου ορόφου ενός κτιρίου στην οδό Στρατηγού Σύρμα στα Ανω Λιόσια από το σεισμό της 7-9-1999, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οι ένοικοι της διπλανής πολυκατοικίας Ευάγγελος και Μαρία Τσούμπα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο παραπάνω αρχιτέκτονας από τις 25-7-1996 και μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού του 1999 προέβη σε προσθήκη ορόφου χωρίς να λάβει υπόψη του τις αυθαίρετες τροποποιήσεις που είχαν κάνει στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο προηγούμενοι μηχανικοί (το αδίκημα γι' αυτούς παραγράφτηκε) και χωρίς να τοποθετήσει τον ελάχιστο απαιτούμενο οπλισμό στα τοιχώματα. Εχτισε το δεύτερο όροφο με στηρίξεις δοκών σε παράπλευρη οικοδομή και με υποστυλώματα που δεν εξασφάλιζαν την ασφαλή λειτουργία του έναντι του σεισμού. Ετσι, η προσθήκη αυτή κατέρρευσε κι έπεσε πάνω στη διπλανή πολυκατοικία.

Ο εισαγγελέας της έδρας Η. Κολιούσης πρότεινε την ενοχή του αρχιτέκτονα, τονίζοντας ότι η προσθήκη που έχτισε «βρισκόταν στον αέρα» και ότι ο ίδιος «δεν επέδειξε την επιμέλεια του μέσου συνειδητού επαγγελματία». Το δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο την προαναφερόμενη ποινή με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Παραίτηση του γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης

Αλυσιδωτές επιπτώσεις προκαλεί η απόδραση του κακοποιού Πίτερ Σέντομ, καθώς μετά τις παύσεις του διευθυντή των Φυλακών Κορυδαλλού, του αρχιφύλακα και και τεσσάρων υπαλλήλων, συμπαρέσυρε σε παραίτηση ακόμη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Πρ. Ασημιάδη. Παράλληλα, οι αποδράσεις των τριών Ρουμάνων το απόγευμα της Κυριακής από τις Φυλακές της Τύρινθας Αργολίδας εγείρουν πολλά ερωτηματικά για το σωφρονιστικό σύστημα στη χώρα μας.

Ενα έγγραφο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης με ημερομηνία 24/4/2002 προς τον διευθυντή των Φυλακών Κορυδαλλού, που αποκάλυψε χτες η εφημερίδα «Απογευματινή» και με το οποίο ο Πρ. Ασημιάδης ζητούσε την παραμονή του βαρυποινίτη Π. Σέντομ στις Φυλακές Κορυδαλλού, έγινε η αφορμή να παραιτηθεί ο γενικός γραμματέας «για λόγους ευθιξίας και επειδή θίγεται τόσο ως άνθρωπος όσο και ως δικαστής». Να σημειωθεί ότι ο βαρυποινίτης Π. Σέντομ είχε ζητήσει ο ίδιος να μεταφερθεί από τις Φυλακές Κέρκυρας στον Κορυδαλλό, προκειμένου να υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος έκανε δεκτή την παραίτηση του γενικού γραμματέα Πρ. Ασημιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φ. Πετσάλνικος αγνοούσε την ύπαρξη τού εγγράφου, ενώ ο γενικός γραμματέας δεν αρνήθηκε την ύπαρξή του, αλλά ισχυρίστηκε ότι το απέστειλε στο διευθυντή Φυλακών Κορυδαλλού, γιατί στις 13 του Μάη επρόκειτο να γίνει σχετική δίκη για υποθέσεις εκβιασμών, όπου εμπλεκόταν και ο Π. Σέντομ. Ισχυρίστηκε ο Πρ. Ασημιάδης ότι οι συνεχείς μετακινήσεις του βαρυποινίτη Π. Σέντομ θα δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα και γι' αυτό έκρινε αναγκαία την παραμονή του κακοποιού στις Φυλακές Κορυδαλλού.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΑΞΙ
Νέες δυναμικές κινητοποιήσεις

Σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες ταξί της Αθήνας, οι οποίοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την ίδρυση ανώνυμων εταιριών ταξί.

Σε χτεσινή γενική συνέλευση του κλάδου - την πιο μαζική και δυναμική τα τελευταία χρόνια - η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), τάχτηκε κατά των κυβερνητικών σχεδίων και εξουσιοδότησε το προεδρείο του Συνδικάτου να καθορίσει τον τρόπο και το χρόνο αντίδρασης των αυτοκινητιστών ταξί.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ιδιοκτήτες ταξί αποδοκίμασαν και γιουχάισαν έντονα τον επικεφαλής της ΔΑΚΜΜΕ (πρόσκειται στη ΝΔ) ο οποίος επιχείρησε να επιχειρηματολογήσει υπέρ των κυβερνητικών σχεδίων.

Αναβλήθηκε η δίκη του πιστολέρο αστυνομικού

Μια συνηθισμένη βόλτα με τους φίλους του, τη νύχτα της 20ής Φλεβάρη 2000, στάθηκε μοιραία για τον 18χρονο τότε σπουδαστή Σωτήρη Κατσιώτη. Βρισκόταν στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου, το οποίο κινούνταν στην οδό Σειρήνων στη Λούτσα, όταν ξαφνικά μια σφαίρα τρύπησε το καπό και σφηνώθηκε στη σπονδυλική του στήλη. Από τότε ζει καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα.

Δράστης του απίστευτου αυτού περιστατικού ο υπαστυνόμος Θεόδωρος Χαλουλάκος. Υπηρετούσε στο τμήμα του αεροδρομίου των Σπάτων και την ώρα εκείνη ήταν εκτός υπηρεσίας. Κατά τους ισχυρισμούς του, πυροβόλησε τα ...λάστιχα του αυτοκινήτου, επειδή οι νεαροί δε σταμάτησαν για έλεγχο! Χτες επρόκειτο να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό, στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του νεαρού σπουδαστή. Η δίκη του αναβλήθηκε για το Φλεβάρη του 2003, γιατί απουσίαζε από το δικαστήριο. Ο συνήγορός του υποστήριξε ότι «δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση, ήθελε μόνο να σταματήσει το αυτοκίνητο και υπήρξε αυτό το ατυχές αποτέλεσμα»...

Το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο Χαλκίδας είχε επιβάλει στον υπαστυνόμο ποινή 10ετούς κάθειρξης. Ομως, αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από ένα χρόνο, αφού δόθηκε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του μέχρι να δικαστεί από το Εφετείο. Ο 20χρονος Σωτήρης, ένα από τα πολλά θύματα της αστυνομικής αυθαιρεσίας, περιμένει δικαίωση και ελπίζει ότι ίσως κάποτε μπορέσει να ξαναπερπατήσει. Για τον άνθρωπο, που αναίτια τον σακάτεψε, λέει μόνο: «Αν είχε μετανιώσει, θα έκανε ένα τηλεφώνημα να μου ζητήσει συγγνώμη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ