ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Μεταρρυθμίσεις» δίχως «φρένο»
  • «Δε φρενάρουμε τις μεταρρυθμίσεις πριν τις εκλογές»
  • «Δε βλέπω γιατί να πάμε σε πρόωρες εκλογές»

Με αμείωτη ένταση θα συνεχιστεί η υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα μέτωπα, διαμήνυσε ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας να τις προφυλάξει από τη φημολογία για πρόωρες εκλογές, που ωστόσο δεν απέκλεισε κατηγορηματικά.

Παράλληλα, έκανε επίδειξη πυγμής απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, την ικανοποίηση των οποίων αποκάλεσε «σπάταλη πολιτική».

Ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα του πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, αναγόρευσε ως ύψιστο καθήκον την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να «φρενάρουν» λόγω της εκλογολογίας. «Δε βλέπω γιατί να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Δε θα φρενάρουμε τις μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό την πολιτική μας», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα. Ισχυρίστηκε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι κοινωνική ανάγκη», μπερδεύοντας τις ανάγκες του ΣΕΒ με αυτές του λαού, ενώ δε δίστασε να επικαλεστεί τα γκάλοπ, αλλά και τις δημοτικές εκλογές για να υποστηρίξει ότι «η μεταρρυθμιστική πολιτική είναι αποδεκτή από τον κόσμο»(!). Προσδιορίζοντας τον τρόπο που θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, είπε: «Μένουν 16 μήνες έως τις εκλογές. Πάντα κάναμε προσεκτικά τις μεταρρυθμίσεις. Με σύνεση και με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Ολα γίνονται με συνετό τρόπο. Δε βλάπτει αυτό στην πολιτική. Ωφελεί. Δεν ισχύει η συμβατική λογική ότι φρενάρουμε πριν από τις εκλογές. Δε συνδέονται οι μεταρρυθμίσεις με τις εκλογές».

Ξεχνώντας τα περί «αυτοδιοικητικής ψήφου» στις δημοτικές εκλογές, επικαλέστηκε το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών για να υποστηρίξει πως «δεν προκύπτει ότι εκφράστηκε κάποιου είδους δυσαρέσκεια στην πολιτική μας. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, χωρίς να χάσουμε το μομέντουμ. Ενάμισης χρόνος είναι πολύς χρόνος».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί εσαεί και δεν έχει ημερομηνία λήξης, επειδή δόθηκε από την Κομισιόν το «πράσινο φως» για έξοδο από την επιτήρηση της οικονομίας. «Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια για σπάταλη πολιτική, όπως γινόταν στο παρελθόν. Την πολιτική "βγαίνουμε από την επιτήρηση και ελάτε παιδιά να μοιράσω απερίσκεπτα" εγώ την απορρίπτω. Θα είναι εθνικό δράμα», είπε χαρακτηριστικά. Προδίκασε μάλιστα ότι στη σημερινή συνάντησή τους ο Γ. Αλογοσκούφης και ο Β. Πολύδωρας «θα συμφωνήσουν», γιατί «δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές».

Αναφερόμενος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας, είπε πως «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει. Η Ευρώπη πάντα βρίσκει διέξοδο. Η εξεύρεση κοινής γραμμής πλεύσης είναι πιο δύσκολη στην Ευρώπη των "25" από ό,τι στην Ευρώπη των "15". Περιμένουμε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και φαίνεται ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στους ηγέτες».

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, ο πρωθυπουργός αυτό που κατάλαβε ήταν ότι «στην Αμερική λειτουργεί το δημοκρατικό σύστημα. Ολα έδειχναν τον τελευταίο καιρό και οι μετρήσεις ότι αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν αναμένουν αλλαγή της τουρκικής στάσης οι Κύπριοι

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα την Κροατία, σε δηλώσεις του στον απεσταλμένο του ΡΙΚ σημείωσε ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία περιλαμβάνει αρκετά θετικά σημεία, «αν και θα μπορούσαν μερικά άλλα να είναι πιο ακριβή και πιο λεπτομερή όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας».

Η έκθεση, είπε, δεν περιέχει εισηγήσεις, καθώς οι Βρυξέλλες θέλουν να δώσουν χρόνο στην Τουρκία, μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη, για να συμμορφωθεί. Για τη φινλανδική πρωτοβουλία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος και επανέλαβε ότι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι αυτόνομες και ανεξάρτητες και δεν πρέπει να συνδέονται με τη λεγόμενη άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων».

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο να αλλάξει μέχρι το Δεκέμβρη η στάση της Αγκυρας. Εμείς, είπε, «ξέρουμε τι θα πει τουρκική αδιαλλαξία».

«Σίγουρα θέλουμε», συνέχισε, «την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά όχι όπως είναι σήμερα, θέλουμε μια χώρα που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι κάποιοι κύκλοι στην Αθήνα δε θέλουν να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, ο κ. Λιλλήκας είπε πως αυτή είναι μια σχολή σκέψης που υπάρχει στην Αθήνα και πιθανόν και στην Κύπρο και σε κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Υπάρχει όμως, πρόσθεσε, και η άλλη σχολή σκέψης, η οποία λέει ότι «εδώ κρίνεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αν η Ενωση δε στείλει ένα καθαρό μήνυμα στην Τουρκία σήμερα, δε θα μπορέσει στη συνέχεια να κρατήσει την Τουρκία στη γραμμή των μεταρρυθμίσεων και της υλοποίησης των υποχρεώσεών της».

Ο κ. Λιλλήκας απάντησε θετικά σε ερώτηση, κατά πόσον η Κύπρος διαθέτει το χαρτί του βέτο, προσθέτοντας πως αυτό το χαρτί έχει χρησιμοποιηθεί σε τρία κεφάλαια μέχρι σήμερα και ότι και στις τρεις περιπτώσεις η Ελλάδα στήριξε την Κύπρο.

Νέο «μήνυμα» Καραμανλή

Ακόμα ένα μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Κ. Καραμανλής, έχοντας όμως στραμμένο το βλέμμα στο εσωτερικό της χώρας... Από την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, όπου συμμετείχε σε συνέδριο για το διάλογο μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στις υπό ένταξη χώρες στην ΕΕ τόνισε ότι «ο σεβασμός και η πλήρης εφαρμογή από τις χώρες που προσβλέπουν στην ένταξή τους των κριτηρίων και προαπαιτουμένων που έχουν τεθεί είναι αδιαπραγμάτευτος». Στη βάση αυτή επανέλαβε ότι «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, το απαραβίαστο των διεθνών συνόρων, η επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα, η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας συνιστούν αρχές ζωτικής σημασίας. Αποτελούν τα ίδια τα θεμέλια της ΕΕ και η πλήρης συμμόρφωση με αυτές είναι προαπαιτούμενο για την ένταξη».

Ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον ομόλογό του της Κροατίας Ιβο Σάναντερ και τον πρώην πρωθυπουργό της Σλοβακίας Μίκουλας Τζουρίντα.

Ο Χοσέπ Μπορέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέπ Μπορέλ συμφώνησε με τη θέση που επέλεξε να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφεύγοντας να εισηγηθεί τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ, δηλώνοντας ότι πρέπει «να δοθεί χρόνος».

Σε συνέντευξή του στον ιταλικό Τύπο ο Χοσέπ Μπορέλ δηλώνει ότι «θεωρεί σωστή την επιλογή της Επιτροπής να δοθεί περισσότερος χρόνος στη φινλανδική προεδρία για να προσπαθήσει να πείσει την Τουρκία να βρει μια λύση για την Κύπρο, θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Ο ασβεστωμένος γάτος

Πριν από μέρες ο Κακαουνάκης, γνωστός και ως «ασβεστωμένος» γάτος, ξεπερνώντας τα όρια του μακιγιάζ του, άρχισε να βάλλει κατά της Λιάνας Κανέλλη. Αποκάλεσε παρακρατικούς τους κομμουνιστές μέσα σ' έναν παραληρηματικό λόγο που μόνο ψυχίατροι θα μπορούσαν να διακόψουν. Προς στιγμήν νόμιζα πως παρακολουθούσα ειδήσεις μέσα από το μουσείο των κέρινων ομοιωμάτων της Μαντάμ Τισό και πως τιμούσαν τον κύριο Νίκο με ομοίωμά του, αλλά λυπήθηκα: Ενα ακόμη όνειρό μου δεν είχε γίνει πραγματικότητα. Το μουσείο αηδίας που ήθελα να ιδρύσω εγώ, ο ταπεινός, με μια αίθουσα αφιερωμένη στον ασβεστωμένο.

Το ντελίριό του, λόγω κεκτημένης ταχύτητας πια, είχε και αυτή τη φορά άλλοθι: Το άσυλο του Πολυτεχνείου. Καλούσε θεούς και εισαγγελείς να δώσουν άδεια για να μπουν επιτέλους μέσα οι μπάτσοι να το διαλύσουν και να ησυχάσουμε. Πρόκειται για την ενορχηστρωμένη προβοκάτσια των τελευταίων ημερών και μέρος της αποτελεί ο ασβεστωμένος. Τα επιχειρήματα αυτών που θέλουν να καταλύσουν το άσυλο ταυτίζονται με αυτά των χουντικών. Και τότε, στις μέρες της εξέγερσης, τα ίδια ακούγαμε, κυρίως όμως τα ζούσαμε. Παρακρατικοί και τότε είχαν καταφέρει να παρεισφρήσουν στο Πολυτεχνείο, καταστρέφοντας και τότε όπως και σήμερα στα σχολεία και αμαυρώνοντας το χώρο. Δεν πρόκειται μόνο για σχέδιο παραβίασης του ασύλου, αλλά και για προσπάθεια αμαύρωσης της επετείου του Πολυτεχνείου με έμμεσο τρόπο. Αυτή τη φορά όμως δεν ξέρουν πού τόλμησαν ν' απλώσουν το χέρι τους. Αυτή τη φορά θα θερίσουν όχι μόνο όσα σπέρνουν αλλά και όσα δε φαντάζονται.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ