ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ
Το τελευταίο τραγούδι

Βαγγελίτσα Κουσιάντζα. Μια ηρωίδα του λαού. Το χρονικό μιας τραγωδίας

8ο ΜΕΡΟΣ

Κλειδωμένοι μέσα στο μεγάλο θάλαμο, στους στρατώνες της Λαμίας, περνάμε τώρα τις τελευταίες μέρες, παρέα με τους μελλοθάνατους αγωνιστές.

Ενα παιδί, ανταρτόπουλο, θυμόταν κάτι λόγια από ένα τραγούδι:

Είναι πικρός ο θάνατος

γι' αυτούς που πίσω μένουν

κι όχι γι' αυτούς που φεύγουνε

το θάνατο νικώντας.

Πραγματικά, τα παιδιά αυτά, που θα πέθαιναν σε λίγο, δεν ένιωθαν καμιά πίκρα, κανένα φόβο.

Η Βαγγελίτσα συζητούσε για το θάνατο, σα να μιλούσε για το πιο απλό πράγμα του κόσμου.

- Ειλικρινά, δε με νοιάζει καθόλου για τη ζωή μου, έλεγε. Δε λυπάμαι που θα πεθάνω. Το μόνο που λυπάμαι, είναι που δεν μπορέσαμε να τελειώσουμε το έργο μας. Να βγάλουμε πέρα αυτόν τον αγώνα. Να απαλλαγεί ο λαός μας απ' τη σκλαβιά και την καταπίεση. Να χαρεί μια άσπρη μέρα. Αλλά το έργο μας θα το τελειώσουν οι άλλοι, που μένουν πίσω μας. Ο λαός είναι πηγή αστείρευτη και θα νικήσει.

Είχε ένα κατακόκκινο μεταξωτό φουστάνι, μ' ένα φαρδύ χρυσό κέντημα στο γιακά. Το κουβαλούσε πάντα μαζί της, διπλωμένο μέσα στο γυλιό της, για "καλό". Για τις "επίσημες" μέρες.

- Αυτό θα φορέσω μεθαύριο!.. έλεγε με κέφι, προσπαθώντας να ισιώσει με την παλάμη της τις ζάρες, που είχε κάνει το ύφασμα, τυλιγμένο κουβάρι μέσα στο σακίδιο.

Σα να χαιρόταν!.. Σα να ευχαριστιόταν με τη σκέψη πως κι αυτό το κόκκινο φουστάνι της θα ήταν μια περήφανη πρόκληση, σαν θα στεκόταν μπροστά στους δήμιους. Μια περιφρόνηση απέναντι στο θάνατο. Ενα κατακόκκινο λάβαρο νίκης, εκεί μπροστά στις κάννες των ντουφεκιών!..

Περίμεναν όλοι τους το θάνατο, με μια ηρεμία, με μια ψυχραιμία, που σ' έκανε ν' απορείς. Καμιά νευρικότητα. Κανένα άγχος, για την τρομερή στιγμή, που πλησίαζε ώρα με την ώρα.

Ο Βασίλης Τσιρώνης. Ο φοιτητής της Νομικής. Γραμματέας του Κόμματος στην Καρδίτσα. Γλυκομίλητος, πράος, γεμάτος καλοσύνη. Μόνο ένα βαθύ χώρισμα, ανάμεσα στα φρύδια, χαράζει κάπου - κάπου μια κάθετη μαχαιριά. Κι ύστερα, το γλυκό πρόσωπο ξαστερώνει πάλι. Χαμογελάει ήρεμο, ασυννέφιαστο...

Ο μπάρμπα - Μήτσιος, ο Παπαγεωργίου. Ο πιο παλιός αγωνιστής της παρέας μας. Μια καλοκάγαθη καρτερική μορφή, που κατέβηκε θαρρείς από κάποιον πίνακα του Γκόγια ή του Ελ Γκρέκο... Που υπομένει αγόγγυστα το μαρτύριο του λιθοβολισμού ή της σταύρωσης.

Ο Αλέκος Γαλανίτσας. Ενα σεμνό, ευγενικό παιδί, απ' τη Ματαράγκα της Καρδίτσας. Μ' ένα χαμόγελο συγκατάβασης στα χείλια του, σα να έλεγε: "Αφες αυτοίς... Ου γαρ οίδασι...".

Ο Κώστας Χαλκιάς. Παλιός αγωνιστής. Τύπος στέρεος και ωραίος, στο σώμα και στην ψυχή, αστειεύεται κι ένα πικρό χαμόγελο χαράζει στο ήρεμο πρόσωπό του.

"Τους άθλιους... Τώρα που κοντεύει να κλείσει και η πληγή στο κεφάλι μου...".

(Τον Χαλκιά τον είχαν πιάσει πιο κάτω απ' τον αυχένα της Νιάλας, σε κάτι καλύβια. Τον είχαν χτυπήσει με τον υποκόπανο και του άνοιξαν το κεφάλι. Του πατίκωσαν ύστερα, στ' Αγραφα, το τραύμα με βαμπάκι, για να σταματήσει το αίμα. Και σ' όλη τη διαδρομή, περπατούσε με μια φούντα βαμπάκι στο κεφάλι του, αλλού άσπρο κι αλλού κόκκινο, απ' τα πηγμένα αίματα).

Και μαζί με τους παλιούς και δοκιμασμένους αγωνιστές, ξεθάρρεψαν και οι πέντε νεαροί μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού. Συνήρθαν γρήγορα απ' το πρώτο σοκ και "εξοικειώθηκαν" με την ιδέα του θανάτου.

Τα παιδιά ετούτα, τ' ανταρτόπουλα των είκοσι χρονώ... Που περιμένουν τώρα να τιμωρηθούν για το "έγκλημα" που διέπραξαν. Να αμειφθούν με την "εσχάτη των ποινών", γιατί αντέταξαν την άρνησή τους σε κείνο το ανυπόφορο καθεστώς των διώξεων και των κατατρεγμών.

Ο Αλέκος Βαρνάβας, απ' το Νεοχώρι Τρικάλων.

Ο Θανάσης Καψάλης, απ' τη Συκιά της Ελασσώνας.

Ο Δημήτρης Χασιώτης, κι αυτός απ' τη Συκιά της Ελασσώνας.

Ο Χαρίλαος Κυρίτσης, απ' τα Χάσια (;).

Ο Δημήτρης Αθάνατος, απ' το Ελευθεροχώρι της Ελασσώνας.

Παιδιά, που άλλα είχαν κι άλλα δεν είχαν κλείσει ακόμα τα είκοσί τους χρόνια...

Ανεβαίνουν τώρα όλοι τους, αγνοί και υπέροχοι! Με βήμα σταθερό και άτρομο, βαδίζουν το ματωμένο ανήφορο του Γολγοθά τους.

Ψάχνοντας και διασκευάζοντας λίγο - λίγο, για να ταιριάζουν στην περίπτωσή μας, τα λόγια του τραγουδιού, αλλού όσα θυμόταν το παιδί, αλλού συμπληρώνοντας μόνοι μας τους στίχους, το συγκροτήσαμε. Στο τέλος, φτιάξαμε και ένα τετράστιχο δικό μας. Και να, απ' όσο μπορώ να θυμηθώ, το "Τραγούδι μας". Το τελευταίο τραγούδι:

Είναι πικρός ο θάνατος

γι' αυτούς που πίσω μένουν

κι όχι γι' αυτούς που φεύγουνε

το θάνατο νικώντας.

Μα εδώ δεν είναι θάνατος

θάνατος απ' αρρώστια,

είναι της δόξας τα παιδιά

τα δαφνοστολισμένα.

Για μια ιδέα ευγενικιά

δίνουμε τη ζωή μας

χαρά σ' αυτόν που παρατά

για μια τιμή τον κόσμο.

Σ' ένα σκοπό χορευτικό, κάτι παραπλήσιο με το σκοπό της "Σαμιώτισσας", ή με το ΕΠΟΝίτικο τραγούδι "απάνω στα ψηλά βουνά", πιάσαμε να το ψιλοτραγουδάμε.

Σε λίγο, το είχαμε κιόλας "στρώσει". Και ένας - ένας, πιαστήκαμε κι αρχίσαμε να το χορεύουμε, του καλού καιρού...

Μπροστά η Βαγγελίτσα, κι από κοντά όλοι οι άλλοι.

Για μια ιδέα ευγενικιά

δίνουμε τη ζωή μας,

χαρά σ' αυτόν που παρατά

για μια τιμή τον κόσμο.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 9ο ΜΕΡΟΣ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΝΓΚΕΝ
Μάαστριχτ και αυταρχισμός πάνε μαζί

Κυρώθηκε χτες στη Βουλή από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Η Ευρώπη του Μάαστριχτ, των πολυεθνικών και του μονοπωλιακού κεφαλαίου πάει μαζί με τον αυταρχισμό, την ενίσχυση των θεσμών καταστολής, τις διώξεις και την αστυνομοκρατία.Αυτό επιβεβαιώθηκε περίτρανα χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Συνθήκης του Σένγκεν η οποία πλέον αποτελεί νόμο του κράτους, αφού υπερψηφίστηκε η κύρωσή της από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Παρά το γεγονός ότι για την εν λόγω συνθήκη έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι δύο εταίροι του δικομματισμού τηρώντας την αρχή της διαστρέβλωσης της αλήθειας και με περισσή βιασύνη - όπως συνέβη και με την κύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ - φρόντισαν να προσθέσουν στα δεσμά του λαού μια ακόμη αλυσίδα, περιστέλλοντας ακόμη περισσότερο τις ελευθερίες του, γεγονός που πολύ σύντομα θα κατανοηθεί σε όλο του το μέγεθος.

"Είναι σωστή αυτή η σύμβαση και την υπερασπίζομαι", είπε στην παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Και πρόσθεσε: "Αν μέναμε εκτός Συνθήκης Σένγκεν θα ήμασταν σε μειονεκτική θέση μέσα στην ΕΕ. Θα υπήρχε απομόνωση της χώρας μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Κατά τ' άλλα ο υπουργός αναλώθηκε σε μια άνευ προηγούμενου παραποίηση της πραγματικότητας, εμφανίζοντας ούτε λίγο - ούτε πολύ τη συνθήκη ως εγγύηση των λαϊκών ελευθεριών και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των πολιτών της Ευρώπης. Ακόμη επικαλέστηκε και εθνικό όφελος, γιατί τάχα αναγνωρίζονται τα εξωτερικά μας σύνορα ως σύνορα της ΕΕ. Τήρησε όμως "σιγήν ιχθύος" όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,ρώτησε γιατί υπάρχει τόση βιασύνη να κυρωθεί από τη Βουλή η σύμβαση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εισηγήτρια της ΝΔ Μ. Γιαννάκου Κουτσίκου η οποία ισχυρίστηκε ότι σήμερα κινδυνεύει ο πολίτης από το φακέλωμα, ενώ με τη Σένγκεν θα προστατευτεί. Ακόμη υποστήριξε ότι οι ενστάσεις για τη σύμβαση είναι αδικαιολόγητες και, κατά τα λεγόμενά της, μάλλον πλάσμα της φαντασίας αυτών που αντιδρούν. Κατανοώντας όμως ότι τέτοια επιχειρήματα είναι για λαϊκή κατανάλωση - που δεν πείθουν ούτε τους βουλευτές του κόμματός της - δήλωσε πως "η ΝΔ ψηφίζει υπέρ αυτή της σύμβασης, αλλά δε θεωρεί και προς θάνατον αν κάποια κοινοβουλευτικά της στελέχη ψηφίσουν αρνητικά.

ΚΚΕ: Αντιδημοκρατικό εργαλείο

"Η Συνθήκη του Σένγκεν δεν είναι μια απλή συμφωνία - είπε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης,αλλά ένα εργαλείο με το οποίο επιχειρείται η επιβολή και στη χώρα μας ρυθμίσεων που αντιβαίνουν σε βασικές συνταγματικές διατάξεις, συρρικνώνουν βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, ενισχύεται ακόμη περισσότερο το ηλεκτρονικό φακέλωμα των πολιτών, ενισχύονται και πολλαπλασιάζονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, παραβιάζονται σωρεία διεθνών και διμερών συμφώνων της χώρας μας με γειτονικές και άλλες χώρες".

Αναφερόμενος στα όσα θεσμοθετεί η συνθήκη, ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι με τη Σένγκεν:

- Γενικεύεται το φακέλωμα των πολιτικών πεποιθήσεων, της συνδικαλιστικής δράσης, της ιδιωτικής ζωής γενικά των πολιτών, τόσο των χωρών της συμφωνίας όσο και των αλλοδαπών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

- Ανατρέπεται η βασική αρχή που είναι το τεκμήριο της αθωότητας και καθιερώνεται το τεκμήριο της ενοχής για πολίτες εντός και εκτός του χώρου Σένγκεν.

- Καταργείται το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής.

- Εμποδίζεται η ελεύθερη διακίνηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

- Μπαίνουν σοβαρότατοι περιορισμοί, αν δεν καταργείται σχεδόν στην πράξη, στην παροχή ασύλου, αφού καταστρατηγείται η διεθνής σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τους πρόσφυγες.

- Αναδεικνύονται μια σειρά σοβαρότατα ζητήματα που αφορούν εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και της εξωτερική πολιτική της χώρας μας.

- Προωθεί παραπέρα την EYROPOL.

Καταλήγοντας ο Μπ. Αγγουράκης, αφού τόνισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει τη σύμβαση και θα αγωνιστεί ώστε να μείνει ανενεργός, σημείωσε ότι για την κύρωσή της πρέπει να ρωτηθεί ο ελληνικός λαός, ο οποίος μέσα από δημοψήφισμα θα πρέπει να κληθεί να αποφασίσει αν την επικυρώνει ή όχι.

Ο Ορ. Κολοζώφ

"Η Συνθήκη του Σένγκεν έρχεται να ενισχύσει τις αυταρχικές δομές της ΕΕ, έτσι ώστε να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών από τις ενοχλητικές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι οποίες δήθεν "διασαλεύουν" και "βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και ασφάλεια"". Αυτό υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση. Αναφερόμενος δε, στο πείσμα με το οποίο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπερασπίζονται τη συνθήκη, καθώς και στην πρεμούρα τους να την επικυρώσουν, τόνισε: "Αναρωτιέται κανείς, γιατί μια τέτοια συνθήκη που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας, έρχεται για ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο από την ελληνική κυβέρνηση και γιατί αυτή η συνθήκη υποστηρίζεται με τόσο πείσμα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Την απάντηση μας τη δίνει καθημερινά η ίδια η ζωή του τόπου μας, αλλά και της ΕΕ.

Η πολιτική του Μάαστριχτ που εφαρμόζεται, βρίσκει όλο και μεγαλύτερες αντιστάσεις από τους λαούς της Ευρώπης και το δικό μας λαό. Ετσι, ο μόνος τρόπος να εφαρμοστεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική είναι η δημιουργία ενός αυταρχικού συστήματος με ενισχυμένους τους θεσμούς καταστολής, ικανού να αντιμετωπίσει κάθε προσπάθεια αντίστασης".

Εκβιάζονται τα κοινοβούλια

Ιδιαιτέρως αποκαλυπτικό ήταν το σκέλος της ομιλίας του Ορ. Κολοζώφ για το πώς φτιάχτηκε και προωθείται προς κύρωση η Συνθήκη του Σένγκεν. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε ότι "η θέσπιση αυτής της συνθήκης, όπως συνέβη και με όλες τις σημαντικές αποφάσεις της ΕΕ δεν ακολούθησε κανένα δημοκρατικό δρόμο". Και πρόσθεσε: "Διεξάχθηκαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των αξιωματούχων ορισμένων κυβερνήσεων, διαμορφώθηκε ένα κείμενο, το υπογράψανε οι κυβερνήσεις, χωρίς ούτε μια στιγμή να συμμετέχουν σ' αυτή τη διαδικασία τα εθνικά Κοινοβούλια ή ακόμη και το Ευρωκοινοβούλιο. Ετσι έρχεται το κείμενο στην τελική του διαμόρφωση και τα Κοινοβούλια πρέπει να το αποδεχτούν ή να το απορρίψουν. Μ' αυτή τη διαδικασία τα εθνικά Κοινοβούλια βρίσκονται μπροστά σ' έναν εκβιασμό που κατά κάποιο τρόπο γίνεται και σήμερα στην αίθουσα: Η αποδέχονται το κείμενο ή το Κοινοβούλιο θα κατηγορηθεί ότι βάζει εμπόδια στη διαδικασία ολοκλήρωσης της ΕΕ".

Ενάντια στην κύρωση της συμφωνίας τάχθηκαν στις ομιλίες τους ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, ενώ αντιδράσεις στην επικύρωση της συνθήκης υπήρξαν και από βουλευτές της ΝΔ. Ο Π. Καμένος δήλωσε στην παρέμβασή του ότι 20 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι έτοιμοι να υπογράψουν αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε για την κύρωση της συνθήκης να αποφασίσει ο ελληνικός λαός.

ΔΣΑ ΓΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ
Αντίδραση στο... "και πέντε"

"Η συνθήκη του Σένγκεν, ελεύθερη διακίνηση πολιτών ή ένταση της αστυνόμευσης;", ήταν το θέμα της χτεσινής συνέντευξης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Μιας συνέντευξης, όμως, που ήρθε αρκετά καθυστερημένα, αφού οι πολιτικές δυνάμεις που ελέγχουν τον ΔΣΑ έκαναν ό,τι μπορούσαν, ώστε στο θέμα της συνθήκης ο ΔΣΑ "να αντιδράσει στο και πέντε", όπως υπογράμμισε το μέλος της διοίκησης του συλλόγου Β. Δημόπουλος.

Παράλληλα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αρνήθηκαν στον ΔΣΑ να παραστεί στην επιτροπή της Βουλής που συζητούσε τη Συνθήκη Σένγκεν, μιας συνθήκης που νομιμοποιεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα στη χώρα μας.

"H συνθήκη Σένγκεν αποτελεί την υπερεθνική οργάνωση αστυνομικής καταστολής κάτω από τις διαταγές του Ευρωπαϊκού Διευθυντηρίου", τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Τ. Παππάς."Τα καπιταλιστικά κέντρα σφυρηλατούν ένα θεσμό ανελεύθερο", πρόσθεσε, "που θέλει να επιβάλει τη θέληση των ισχυρών. Αποτελεί μια έμμεση αναθεώρηση του Συντάγματος και ανατρέπει την εθνική μας κυριαρχία".

"Η συνθήκη Σένγκεν καταγράφει πρώτα και κύρια τον "εσωτερικό εχθρό", τους ίδιους τους πολίτες των χωρών της ΕΕ", υπογράμμισε το μέλος του ΔΣ του ΔΣΑΔ. Σαραφιανός.Για να συμπληρώσει ότι "ο ΔΣΑ δυστυχώς δεν έχει δείξει την ευαισθησία που απαιτούνταν. Δεν εκδώσαμε δελτίο Τύπου που να εκφράζει την αντίθεσή μας στη Σένγκεν, ενώ ο σύλλογος πρέπει να εκφράσει προς την κοινωνία την αντίθεσή του στη Συνθήκη".

"Ο ΔΣΑ θα έπρεπε να είχε δείξει πολύ πιο έγκαιρα το ενδιαφέρον του", τόνισε το μέλος της διοίκησης του συλλόγου Β. Δημόπουλος."Τη στιγμή που για πρώτη φορά νομιμοποιείται το φακέλωμα στη χώρα μας, ο ΔΣΑ δεν έχει πάρει θέση κατά της επικύρωσης τη συνθήκης".

Σε έκθεση επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη λειτουργία και το μέλλον της συνθήκης Σένγκεν αναφέρθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής για τη μη επικύρωση και εφαρμογή της Σένγκεν Ν. Τσιούνης.

Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα φέτος τον Ιανουάριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι εξαιτίας των συμφωνιών του Σένγκεν δημιουργούνται νέες διακρίσεις μεταξύ των πολιτών της Ενωσης, βάσει της υπηκοότητας τους αφ' ενός και πολιτών τρίτων χωρών οι οποίοι διαμένουν νομίμως στην Ενωση.

Επικρίνει την έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατικού ελέγχου στο πλαίσιο της σύμβασης εφαρμογής της Σένγκεν και επισημαίνει ότι τόσο η παρακολούθηση της εφαρμογής της, όσο και η νομική προστασία των πολιτών είναι ανεπαρκής.Επίσης, αναφέρει ότι η σύμβαση εφαρμογής της Σένγκεν δεν παρέχει επαρκή εχέγγυα για τους κοινοβουλευτικούς και δικαστικούς ελέγχους, υποστηρίζει δε την άποψη ότι η κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα δεν πρέπει να συνοδευτεί από την καθιέρωση νέων διοικητικών ελέγχων που ενδέχεται να οδηγήσουν σε παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου καλεί τα εθνικά κοινοβούλια να επαγρυπνούν, ώστε η προσαρμογή του Εθνικού Δικαίου στις αποφάσεις της Σένγκεν να διεξάγεται με πλήρη σεβασμό των διεθνών νομικών μέσων σε ό,τι αφορά το άσυλο, την προστασία της προσωπικής ζωής, τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Είναι αντισυνταγματική

Ο Βασίλης Δημόπουλος,μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ δήλωσε στον "Ρ":

"Μετά την ψήφιση του ν. 2472/97, που νομιμοποιεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επικυρώσει με νόμο της Βουλής τη συμφωνία Σένγκεν. Ο νόμος 2472 και η συμφωνία Σένγκεν είναι τελείως αντισυνταγματικά αφού έρχονται σε πλήρη αντίθεση με βασικές - θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος, που αναφέρονται στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών (άρθρα 2, 5, 9, 13, 14 και 19 του Συντάγματος).

Ερχονται επίσης σε αντίθεση με διεθνείς συμβάσεις, όπως η ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ο ευρωπαϊκός κοινωνικός χάρτης, η σύμβαση της Ρώμης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου του ΟΗΕ, η σύμβαση της Γενεύης (1951) για τους πρόσφυγες κ.ά.Ανατρέπουν τη βασική συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου που είναι το τεκμήριο της αθωότητας των πολιτών και καθιερώνουν το τεκμήριο ενοχής, αφού οι πάντες θεωρούνται ύποπτοι.

Περιορίζουν κατάφωρα τις ατομικές, κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες των πολιτών, αφού καθιερώνεται "διακριτική παρακολούθηση".

Χωρίζουν τους πολίτες σε ύποπτους και μη ύποπτους.

Η συμφωνία Σένγκεν είναι το λογικό συμπλήρωμα του Μάαστριχτ. Το "κράτος του Μάαστριχτ" για να στηριχτεί και να λειτουργήσει έχει ανάγκη το "παρακράτος του Σένγκεν".

Το κυρίαρχο ζήτημα που προβάλλει σήμερα δεν είναι τι κάνουν οι νοσηροί εμπνευστές - συντάκτες της συμφωνίας Σένγκεν και οι υποτακτικοί εφαρμοστές της, όλοι τους θλιβεροί επίγονοι του Μέτερνιχ και του Γκαίμπελς. "Εκείνοι" τη δουλιά τους κάνουν, χαλκεύοντας καινούριες αλυσίδες για να αλυσοδέσουν με την ασύλληπτα μάλιστα τρομακτική βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογικής εξέλιξης τους πολίτες και τους λαούς της Ευρώπης.

Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε εμείς οι άλλοι, οι πολίτες και οι λαοί της Ευρώπης.

Είναι πλέον καιρός να αντιδράσουμε, ν' αντισταθούμε στις αυταρχικές αυτές ρυθμίσεις που τίποτα το θετικό δεν προοιωνίζονται για το μέλλον των εργαζομένων της Ευρώπης.

Ο λαός μας, οι εργαζόμενοι της χώρας μας που έχουν μάλιστα νωπές μνήμες από τις τραγικές εμπειρίες του περιώνυμου φακελώματος, πρέπει ν' αντισταθούν με κάθε πρόσφορο μέσο και να αποκαλύψουν τον αντιδραστικό και αυταρχικό χαρακτήρα της Συμφωνίας Σένγκεν. Είναι επιτακτική ανάγκη η αντίσταση αυτή να γίνει υπόθεση του μαζικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος για να αποτραπεί η εφαρμογή της συμφωνίας.

Σε αυτή την πάλη, σε αυτόν τον αγώνα, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ατομικών, κοινωνικών, πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, έχουν θέση όλοι οι πολίτες, όλοι όσοι ανησυχούν από τις εξελίξεις. Οσοι σκέπτονται και δεν αποδέχονται τέτοιες ταπεινώσεις της αξιοπρέπειας και περιορισμούς της ελευθερίας τους.

Χρειάζεται ενημέρωση και πληροφόρηση του λαού με συνεντεύξεις, ψηφίσματα μαζικών φορέων, οργάνωση ημερίδων, συγκεντρώσεων και πορειών".

Να μην επικυρωθεί

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στη Βουλή από την Επιτροπή για τη μη Επικύρωση της Συνθήκης Σένγκεν

Με μια μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στη Βουλή, απάντησαν χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι αλλά και η νεολαία της Αθήνας, απαντώντας αγωνιστικά στην προαποφασισμένη από τα επιτελεία τηςΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επικύρωση της Συμφωνίας Σένγκεν, η συζήτηση της οποίας διεξαγόταν την ίδια ώρα στο Κοινοβούλιο. Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η Επιτροπή για τη μη Επικύρωση και Εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν.

"Εμείς που μαζευτήκαμε σήμερα εδώ" τόνισε ο Ν. Τσιούνης,πρόεδρος της επιτροπής, "διαμαρτυρόμαστε γιατί μας απασχολεί ένα καίριο ζήτημα δημοκρατίας. Η Συμφωνία Σένγκεν αν εφαρμοστεί θα πλήξει τα κεκτημένα πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά και τις ελευθερίες των πολιτών. Περάσαμε δύσκολες εποχές αλλά κανένας ποτέ δεν τόλμησε να νομιμοποιήσει το φακέλωμα. Η πρώτη απόπειρα που γίνεται είναι από τη σοσιαλιστική μας κυβέρνηση σε συνεργασία με τη ΝΔ. Αυτή η προσπάθεια μάς βρίσκει αντίθετους και δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας σήμερα αρχίζει".

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει από τη Βουλή τη Συμφωνία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να την καταψηφίσουν. Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν να φύγουν οι αστυνομικές δυνάμεις που ήταν κοντά στη διαδήλωση και προχώρησαν προς τη Βουλή με συνθήματα όπως "ΜΑΤ, βία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός", "Η τρομοκρατία δε θα περάσει", "Σένγκεν σημαίνει όλοι φακελωμένοι".

Στη συγκέντρωση και πορεία παραβρέθηκαν ο Γ. Νάκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Π. Σοφός γγ του ΕΚΑ, ο Θ. Παφίλης,γγ της ΕΕΔΥΕ, και ο Α. Ζαζόπουλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Οπισθοχωρούμε στη βαρβαρότητα

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιώργος Μαυρίκος έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Αντί η είσοδος των νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία να βελτιώνει και να εξυψώνει τους όρους ζωής και απασχόλησης των εργατοϋπαλλήλων, γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να οπισθοχωρούμε στην απανθρωπιά, τη βαρβαρότητα, τον εργασιακό μεσαίωνα, με τον παράλληλο περιορισμό κατακτημένων δημοκρατικών συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Ετσι:

1. Ο αγώνας και οι προσπάθειες για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, το σωστό αγωνιστικό του προσανατολισμό και τη δράση του αποτελούν προϋποθέσεις για την απόκρουση ηλεκτρονικών μεσαιωνικών επιλογών.

2. Η ενίσχυση των δυνάμεων εκείνων και η βελτίωση των συσχετισμών υπέρ των αντιλήψεων αυτών που έχουν δώσει με επιτυχία ανυποχώρητες μάχες για τη δημοκρατία και την ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δράση, αποτελεί εγγύηση για την αποκάλυψη των σχεδίων που επεξεργάστηκαν οι εμπνευστές της Σένγκεν.

3. Η συνεργασία και ο συντονισμός με συνδικάτα και εργατικές δυνάμεις από χώρες που οι κυβερνήσεις τους έχουν αποδεχτεί τη συμφωνία μπορεί να αναδείξει ουσιαστικές πλευρές των αρνητικών και επικίνδυνων λογικών.

4. Η προβολή στους καθημερινούς, μικρούς και μεγάλους αγώνες των εργαζομένων των αιτημάτων του ταξικού κινήματος για περισσότερη δημοκρατία και συνδικαλιστικά δικαιώματα, με την παράλληλη συνεχή και επίμονη αποκάλυψη του χαρακτήρα και ταξικής φύσης της Σένγκεν χρειάζεται από σήμερα να εμπλουτίσουν την πάλη του κινήματός μας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ