ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο για συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης

Eurokinissi

Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης προκειμένου να διευκολυνθεί παραπέρα η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, στη χτεσινοβραδινή ομιλία του στη Βουλή.

Παρουσιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο για την περιλάλητη «έξοδο από την κρίση», ομνύοντας στη «σταθερότητα της οικονομίας», επέμεινε ότι αυτή περνά μέσα από τη συνέχιση και επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας στα μονοπώλια, τσακίζοντας παραπέρα μισθούς και δικαιώματα, φτηναίνοντας κι άλλο την εργατική δύναμη. «Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις και να μην ξανακυλήσουμε στα ελλείμματα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με έμφαση ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Αργότερα συμπλήρωσε ότι θα πάμε σε μια «νέα συμφωνία ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων» με τους δανειστές, «για τη μετά το μνημόνιο εποχή», ενώ πρόσθεσε ότι «η πορεία των μεταρρυθμίσεων δεν πρόκειται να σταματήσει και θα ολοκληρωθεί με την αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση», στόχος που συνδέεται με την ανάγκη προσαρμογής του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

Στο ίδιο πλαίσιο, στοχοπροσηλωμένος στην επίθεσή του στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και στοχοποιώντας προκαταβολικά τη λαϊκή πάλη ενάντια στα προαναφερόμενα, ισχυρίστηκε - με χυδαίο μάλιστα τρόπο - ότι «το πεζοδρόμιο ακύρωνε κάθε μεταρρύθμιση και επέβαλλε ακόμα περισσότερες παροχές με δανεικά», ενώ έκανε λόγο και για «λίγους συνδικαλιστές που χρόνια τώρα ήταν εμπόδιο και στον τουρισμό και παντού».

Παρουσίασε ως κατόρθωμα το ότι «βγήκαμε στις αγορές και δανειζόμαστε με λογικά επιτόκια», προσθέτοντας ότι «το μόνο που ανησυχεί τις αγορές είναι να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα» και ότι «με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας περιφρουρούμε ακόμα περισσότερο την αίσθηση της σταθερότητας». Σε σχέση με τα θέματα του κρατικού χρέους και των «προγραμμάτων στήριξης», ισχυρίστηκε ότι «το χρέος είναι βιώσιμο» και ότι «δεν θα χρειαστούμε άλλο μνημόνιο, δεν θα χρειαστούμε άλλο πρόγραμμα αναγκαστικού δανεισμού». Αποσιώπησε βέβαια πως απ' όπου και αν έρχονται τα δανεικά (από το ΔΝΤ ή τις «αγορές»), πάντα βάζουν το λαό να ξεπληρώνει στο ακέραιο δισεκατομμύρια που πήγαν και πηγαίνουν για τη στήριξη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Αποσιώπησε, επίσης, πως με ή χωρίς τρόικα, τα αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας της ΕΕ παραμένουν, με μηχανισμούς μόνιμης εποπτείας που ισχύουν και εφαρμόζονται σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» κ.ά.

Εμφανίστηκε περιχαρής για την ανεπαίσθητη μείωση της επίσημα καταγραφόμενης ανεργίας, την ώρα που τα ίδια τα στοιχεία όλων των αστικών επιτελείων προβλέπουν ότι θα παραμείνει σε εκρηκτικά υψηλά ποσοστά πολλά χρόνια μπροστά. Μίλησε για «χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας», παρακάμπτοντας το γεγονός ότι και οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργούνται είναι πρόσκαιρες, κακοπληρωμένες και δίχως δικαιώματα.

Στρατηγική σύγκλιση στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει περίπτωση επιβολής νέων δημοσιονομικών μέτρων ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε σχεδιαζόμενες φοροαπαλλαγές, αλλά και στο θέμα των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία (72 με 100 τις προσδιόρισε). Μέτρα που αφορούν κύρια τη μείωση φορολογικών συντελεστών για μεγαλοεισοδηματίες, την παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, στην οποία αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά. Τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, όσες δόσεις και ρυθμίσεις και αν δοθούν, αδυνατούν να πληρώνουν τα δυσβάσταχτα χαράτσια, ενώ και οι όποιες «ελαφρύνσεις» θα εξαϋλωθούν τάχιστα στο πλαίσιο της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής.

Παραπέρα, στο πλαίσιο της (βολικής για το σύστημα) αποπροσανατολιστικής δικομματικής πόλωσης, συνέχισε την κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας διάφορες κατηγορίες, σε μια προσπάθεια επανασυσπείρωσης ψηφοφόρων και λέγοντας ότι αποτελεί «ματαιότητα» κάθε προσπάθεια «συνεννόησης» μαζί του. Σε μια αναφορά ενδεικτική της στρατηγικής σύγκλισης όλων των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, ο Αντ. Σαμαράς «θύμισε» στην Κουμουνδούρου ότι και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ρέντσι, τη στάση του οποίου παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ως «πρότυπο» αντίστασης στους «μερκελιστές», προωθεί αντίστοιχες αντεργατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα του, όπως η περιβόητη «αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων» κ.ά., δείγμα κι αυτό ότι στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα είναι μονόδρομος.

Τέλος, συνδυάζοντας την αστική σταθερότητα με τα σχέδια των κυρίαρχων τμημάτων του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου για γεωστρατηγική αναβάθμισή του στην ευρύτερη περιοχή, παρέπεμψε στις ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις και ταραχές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ενώ ο περίγυρος της χώρας «φλέγεται», η χώρα αποτελεί σήμερα «το μόνο προπύργιο σταθερότητας», το οποίο κινδυνεύει με υπονόμευση λόγω των «σεναρίων πολιτικής ανωμαλίας» που τάχα απεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ
Κατέθεσε σχέδιο για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Την αποπροσανατολιστική για το λαό αντιπαράθεση μεταξύ συγκυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε και από τη δική του πλευρά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χτες στη Βουλή.

Ο Ευ. Βενιζέλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως τα όσα διακηρύττει επηρεάζουν αρνητικά «τις διαπραγματεύσεις» με τους «θεσμικούς εταίρους» και τους πιστωτές, βάζουν «σε κίνδυνο τις θυσίες του λαού». Δίνοντάς του, επί της ουσίας, πόντους, χαρακτήρισε το πρόγραμμα στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης που παρουσίασε στη ΔΕΘ ως «φαύλες εμπειρίες της περιόδου μεταπολίτευσης», σημειώνοντας ότι «έχουμε ανακύκλωση του 1981, μετενσάρκωση του ΠΑΣΟΚ και μετεμψύχωση του Αν. Παπανδρέου».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της προεδρικής εκλογής και του ενδεχομένου προώρων εκλογών, επισήμανε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση «δεν είναι προκαταβολική ψήφος για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», αφού, όπως τόνισε, για το δεύτερο απαιτείται «εθνική ενότητα», ενώ προέβλεψε ότι «η πλειοψηφία είναι εφικτή και θεσμικά επιβεβλημένη». Προειδοποίησε, παράλληλα, για «τις ευθύνες που θα αναλάβει» και τις «επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία και την πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση» όποιος «προκαλέσει πρόωρες εκλογές».

Ωστόσο, όπως είπε, σε περίπτωση που επικρατήσει «το σενάριο αποτυχίας και καταφυγής σε πρόωρες εκλογές», αυτό «δε σημαίνει δύναμη νίκης γι' αυτούς που ανακόπτουν την πορεία της χώρας και δυσκολεύουν την εθνική διαπραγμάτευση».

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής προπαγάνδας και της καλλιέργειας αυταπατών σε βάρος του λαού, παρουσίασε το «σχέδιο εξόδου από την κρίση» που είχε παρουσιάσει και στη κοινοβουλευτική ομάδα, το οποίο, όπως είπε, «θα συμφωνηθεί με τους θεσμικούς εταίρους» και τους πιστωτές πριν τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το σχέδιο εξόδου, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στην θωράκιση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, υπενθυμίζεται ότι περιέχει 7 σημεία.

Ενδεικτικά, από τα όσα είπε ο Ευ. Βενιζέλος, το «σχέδιο» προβλέπει «ολοκλήρωση της τρέχουσας συμφωνίας με την τρόικα για την υπό εξέλιξη αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, χωρίς», όπως ανέφερε, «να παρθούν νέα μέτρα». «Επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους» αλλά και «εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών» που, σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, περιλαμβάνει «μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές» στη δημόσια διοίκηση, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο σύνταγμα, φορολογικές μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις για ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον κ.ά.

Ο πλούτος και η ανεργία...

«Θα συμφωνήσω με τον Θανάση Παφίλη σε ένα θέμα. Ναι, ο σοσιαλισμός λύνει το πρόβλημα της ανεργίας. Και ο σοσιαλισμός όμως - όταν υπήρχε ο υπαρκτός σοσιαλισμός - έβαζε μια βασική προϋπόθεση. Κάποιος παρήγαγε πλούτο για να μπορεί ο λαός, το προλεταριάτο, να έχει έστω αυτά που είχε. Εάν δεν παράγεται πλούτος, δεν μπορούν να ζήσουν οι κοινωνίες με δανεικά και η ελληνική κοινωνία ζούσε με δανεικά για πάρα πολλά χρόνια». Το απόσπασμα ανήκει την τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Μανιάτη στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Η λαθροχειρία είναι πασιφανής. Αυτό που δεν λέει ο Γ. Μανιάτης είναι ότι στο σοσιαλισμό τον πλούτο τον απολαμβάνουν οι παραγωγοί του, δηλαδή οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός. Στο σύστημα όμως που υπηρετεί ο Γ. Μανιάτης, τον καπιταλισμό, τον πλούτο τον απολαμβάνουν όχι αυτοί που δουλεύουν και τον παράγουν, αλλά τα παράσιτα, δηλαδή οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Οσο για το αν η καπιταλιστική ανάπτυξη που ευαγγελίζεται θα μειώσει την ανεργία και θα δώσει οφέλη στο λαό, το παράδειγμα των εφοπλιστών δίνει την απάντηση.

Ας εξηγήσει ο υπουργός γιατί, αφού οι εφοπλιστές καταγράφουν χρόνο με το χρόνο απίστευτη αύξηση σε στόλο, κέρδη και επενδύσεις, η ανεργία των ναυτεργατών έχει φτάσει σε ιστορικά επίπεδα πάνω από 15.000 ανέργους, τα εργασιακά τους δικαιώματα ανατρέπονται το ένα μετά το άλλο και τώρα είναι αντιμέτωποι με την επιβολή ατομικών συμβάσεων;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ