ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 13 Ιούλη 2015
Σελ. /16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ
Το «μέλλον της ΕΕ» το «βασικό πρόβλημα»...

Τα ρεπορτάζ στο διεθνή Τύπο επιβεβαιώνουν το πραγματικό διακύβευμα των αντιλαϊκών παζαριών

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για την «επόμενη μέρα» της Ευρωζώνης αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στις αντιθέσεις Γερμανίας - Γαλλίας γύρω από το «ελληνικό ζήτημα»
Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για την «επόμενη μέρα» της Ευρωζώνης αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στις αντιθέσεις Γερμανίας - Γαλλίας γύρω από το «ελληνικό ζήτημα»
Το γεγονός ότι οι αντιθέσεις που εκφράζονται με αφορμή τα παζάρια για το «ελληνικό ζήτημα», στην πραγματικότητα αφορούν τις εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για το ίδιο το μέλλον της Ευρωζώνης και το ποια τμήματα του κεφαλαίου θα έχουν το «πάνω χέρι», αποτυπώνεται και στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

«Διχασμό» μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας «για το πώς θα αρθεί το ελληνικό αδιέξοδο» διαπιστώνει το κύριο άρθρο των χτεσινών «Financial Times», καθώς, όπως αναφέρει, ενώ το Παρίσι στηρίζει το ελληνικό σχέδιο για την επίτευξη συμφωνίας, το Βερολίνο έχει τεθεί επικεφαλής μίας ομάδας χωρών που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ζήτημα και επιμένουν πως θα πρέπει πρώτα να ψηφιστούν στο ελληνικό Κοινοβούλιο «μεταρρυθμίσεις» και μάλιστα τις αμέσως επόμενες μέρες κι έπειτα να ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις για ένα νέο «σχέδιο διάσωσης».

Η διάσπαση μεταξύ των δύο ισχυρότερων χωρών της Ευρωζώνης, αναφέρει, επισείει τον κίνδυνο ν' αφήσει το μέλλον της Ελλάδας θολό, αλλά και να δημιουργήσει περαιτέρω ένταση στις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, καθώς και στις πρόσφατες προσπάθειές τους να ενισχυθεί η πολιτική συμμαχία στο εσωτερικό της ΕΕ. Στο ρεπορτάζ, υιοθετείται επί της ουσίας η άποψη ότι εάν η Γερμανία επιμείνει να πιέζει για ένα Grexit, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα «μια ανοιχτή διαμάχη με τη Γαλλία αλλά και την καταστροφή στην Ευρώπη»...

Πάντως, τονίζει ότι κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων του Σαββατοκύριακου, η Αθήνα συμφώνησε να ψηφίσει εντός της εβδομάδας νομοσχέδια που αφορούν τα νέα επίπεδα ΦΠΑ, τις συντάξεις και τη σύσταση ανεξάρτητου δημοσιονομικού συμβουλίου.

«Η Ελλάδα προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ακόμη ένα χρόνο πολιτικής αναταραχής» είναι ο τίτλος χτεσινού άρθρου του «Guardian», στο οποίο υπογραμμίζονται οι «διαφοροποιήσεις» κεντρικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος στις προτάσεις για συνέχιση της πολιτικής λιτότητας, με αντάλλαγμα ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο. Σύμφωνα με «φημολογία» που επικαλείται το κείμενο, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα αναγκαστεί όχι μόνο σε ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου από σήμερα κιόλας, αλλά πιθανότατα θα προχωρήσει και σε προκήρυξη εκλογών το φθινόπωρο.

Γίνεται, επίσης, αναφορά σε πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της αποκαλούμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις οποίες, τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «είναι ιδεολογικά ασύμβατα με το πρόγραμμα του κόμματος». Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, συνεχίζει το κείμενο, ο Αλ. Τσίπρας θα έρθει αντιμέτωπος με ισχυρή πίεση, όταν θα αναγκαστεί να προωθήσει τα προαπαιτούμενα μέτρα από το Κοινοβούλιο.

Προαναγγέλλει και αυτό το άρθρο τα αντιλαϊκά μέτρα που θα ψηφιστούν μες στη βδομάδα στην ελληνική Βουλή, ώστε να λάβει η Αθήνα το «δάνειο-γέφυρα» που θα της επιτρέψει να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ μέχρι τις 20/7. Στο ίδιο ρεπορτάζ, μάλιστα, γίνεται αναφορά στο «φιλοευρωπαϊκό κεντρώο» κόμμα Ποτάμι, μεταφέροντας διάφορες δηλώσεις του προέδρου του Στ. Θεοδωράκη, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει η χώρα να κάνει ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει στην «καρδιά της Ευρώπης»...

Στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής «Deutsche Welle», υπογραμμίζεται η δήλωση της Αγκελα Μέρκελ ότι «δε θα υπάρξει συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα», ενώ σε σχέση με τα εμπόδια προς μια συμφωνία, αναφέρει ότι «το μεγαλύτερο αγκάθι στην επίτευξη συμφωνίας είναι η πλήρης έλλειψη εμπιστοσύνης των εταίρων προς την ελληνική κυβέρνηση». Το δεύτερο πρόβλημα, συνεχίζει, αφορά το εσωτερικό σε ορισμένα κράτη-μέλη και τη δυσκολία τους να ζητήσουν νέα έγκριση από τα κοινοβούλιά τους για ακόμη ένα ελληνικό «πρόγραμμα διάσωσης» και τρίτο, το ύψος του ποσού του νέου πακέτου, το οποίο εκτιμάται στα 75-84 δισ. ευρώ.

Σε συνέντευξή του, τέλος, στο «Al-Jazeera», ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι ανέφερε πως «δεν μπορώ να φανταστώ την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. Θα ήταν μια Ευρώπη χωρίς σημαντικές αξίες και τρόπο ζωής». Πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι το χρέος, αλλά η οργάνωση της ελληνικής οικονομίας. Είναι προφανής σε όλους η αναγκαιότητα να πραγματοποιήσει η Ελλάδα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι απολύτως απαραίτητο να επενδύσουμε στο μέλλον και την οργάνωση της ελληνικής οικονομίας». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «το αληθινό πρόβλημα είναι η εικόνα της Ευρώπης στο μέλλον. Συνεπώς, τώρα τελειώνουμε με το επείγον ζήτημα της Ελλάδας, αλλά μετά πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουμε την αντίληψη της Ευρώπης και πάνω απ' όλα να εστιάσουμε στην αναγέννηση της Ευρώπης».

ΑΝΕΛ
Το ... «εθνικό» συμφέρον όλα τα δικαιολογεί

Το «εθνικό συμφέρον», δηλαδή το συμφέρον της αστικής τάξης, προτάσσουν οι ΑΝΕΛ, για να υπερασπιστούν την επιλογή να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση προς τους «θεσμούς» για τρίτο μνημόνιο, με το οποίο τα λαϊκά συμφέροντα που χειμάζονται τα τελευταία χρόνια θα δεχτούν ένα ακόμα πλήγμα για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά, η εκπρόσωπος του κόμματος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, δήλωσε στο «MEGA»: «Οι ΑΝΕΛ, όπως ξέρετε, πάντοτε σε κάθε περίπτωση προτάσσουν το συμφέρον της χώρας (...) όλοι μας έχουμε προβληματιστεί, όλοι ανησυχούν. Υπήρξαν σαφέστατα βουλευτές, οι οποίοι είχαν κάποιες επιφυλάξεις και νομίζω ότι είναι απόλυτο δικαίωμά τους. Αλλά τελικά αποφάσισαν ότι θα έπρεπε με δεδομένη βεβαίως και τη στάση αρκετών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να προτάξουν το συμφέρον της χώρας και να μην ψηφίσουν ένα "όχι" βάζοντας τη χώρα σε περιπέτειες και κυρίως τους Ελληνες πολίτες σε περιπέτειες».

Σε ό,τι αφορά μελλοντικά στη στάση του κόμματος, υποστήριξε: «Κάθε φορά, ανάλογα με το τι έρχεται στη Βουλή, οι ΑΝΕΛ θα συναποφασίσουν και θα πράττουν ανάλογα προτάσσοντας πάντα το συμφέρον της χώρας».

Χτες, ο υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, στέλεχος των ΑΝΕΛ, Π. Σγουρίδης, στο φόντο σεναρίων περί απομάκρυνσης του κόμματός του απ' την κυβέρνηση, το εγκωμίασε σαν τον εγγυητή της κυβερνητικής συνοχής και σταθερότητας, που στήριξε την κυβερνητική πρόταση, προκειμένου να μη διατρέξει κίνδυνο η «πατρίδα». Οπως είπε: «Την κρίσιμη ώρα αποφασίσαμε να μην υποκύψουμε στις πιέσεις των εξωθεσμικών παραγόντων, που πόνταραν στην άτακτη φυγή μας από την κυβερνητική συμμαχία. Επιλέξαμε την παραμονή μας και τη στήριξη της προσπάθειας που ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρός μας Πάνος Καμμένος την 25η του Γενάρη (...) παρ' όλες τις απώλειες οι ΑΝΕΛ είμαστε το "Αναγκαίο Καλό" και οι εγγυητές της νίκης και της δικαίωσης του ελληνικού λαού».

«Δε θα μας αφήσουν έτσι... »

Από διάφορα αστικά επιτελεία και μέσα ενημέρωσης προβάλλεται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, τις τελευταίες μέρες, η «γεωπολιτική παράμετρος» των αντιλαϊκών παζαριών της συγκυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Παράμετρος οπωσδήποτε υπαρκτή - και ακόμα πιο εμφανής καθώς οι αντιθέσεις εντείνονται - στη βάση της ιδιαίτερης «γεωστρατηγικής αξίας» που έχει η Ελλάδα για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου, στο φόντο μάλιστα των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Μόνο που τα ίδια επιτελεία, μαζί με την ίδια τη συγκυβέρνηση, προβάλλουν στο λαό αυτήν την «γεωπολιτική παράμετρο» εντελώς διαστρεβλωμένα: Ούτε λίγο ούτε πολύ του λένε ότι λόγω των «γεωπολιτικών συνεπειών» που θα είχε μια «ρήξη» (στην προκειμένη περίπτωση μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη), «δεν πρόκειται να μας αφήσουν έτσι»...

Η ίδια η κυβέρνηση, μάλιστα, με non-paper που κυκλοφόρησε στις 8 Ιούλη, πανηγύριζε γιατί στη δήλωσή του μετά την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, «έκανε σαφή αναφορά στις ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μια ρήξη, χαρακτηρίζοντας αφελή όποιον δεν το καταλαβαίνει».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο υπουργός Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ισχυρίζεται... με βαθιά «ανεξαρτησία» και «υπερηφάνεια», ότι όσες περισσότερες ευρω-ΝΑΤΟικές βάσεις «σπαρθούν» σε ελληνικό έδαφος, τόσο περισσότερο... ανεβάζουμε τις μετοχές μας!

Πράγματι... Μια ματιά στην ευρύτερη περιοχή επιβεβαιώνει τι σημαίνει το «γεωστρατηγικό χαρτί» στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Και η Ουκρανία, ας πούμε, έχει σημαντικότατη γεωστρατηγική θέση και είναι αλήθεια πως ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ «δεν την άφησαν έτσι»... Προκάλεσαν χωρίς δισταγμό το μακέλεμα του λαού της όταν θεώρησαν ότι κινδυνεύουν τα συμφέροντά τους.

Και η Κύπρος, όμως, έχει σημαντική γεωστρατηγική θέση και πράγματι, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ «δεν την άφησαν έτσι»... Κρατάνε «ίσες αποστάσεις» από την τουρκική προκλητικότητα εναντίον της, η οποία εκτυλίσσεται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου και με την Κύπρο μέλος της ΕΕ. Ταυτόχρονα, ΗΠΑ και ΕΕ υποστηρίζουν τη «λύση» του Κυπριακού μέσω ενός νέου διχοτομικού σχεδίου τύπου «Ανάν»...

Αυτό που επιβεβαιώνεται συνεχώς είναι ότι όσο ο λαός στοιχίζεται πίσω από τα διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, όσο παραμένουν απείραχτα τα μονοπώλια, η εξουσία τους και οι λυκοσυμμαχίες τους, η επίκληση του «γεωστρατηγικού χαρτιού» όχι μόνο δεν προστατεύει τους λαούς και τα συμφέροντά τους, αλλά αντίθετα τους εμπλέκει βαθύτερα στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Μόνο η εργατική - λαϊκή επαγρύπνησή απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και όλες τις εκδοχές τους, μόνο η διαμόρφωση αυτοτελούς παρέμβασης των λαών ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, με σκοπό της πάλης τους την ανατροπή τους, είναι ο δρόμος που μπορεί να βάλει εμπόδια στους σχεδιασμός αυτούς, ο δρόμος που μπορεί να ανοίξει τη μόνη φιλολαϊκή προοπτική.


Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ