Δευτέρα 13 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ
Το «μέλλον της ΕΕ» το «βασικό πρόβλημα»...

Τα ρεπορτάζ στο διεθνή Τύπο επιβεβαιώνουν το πραγματικό διακύβευμα των αντιλαϊκών παζαριών

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για την «επόμενη μέρα» της Ευρωζώνης αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στις αντιθέσεις Γερμανίας - Γαλλίας γύρω από το «ελληνικό ζήτημα»
Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για την «επόμενη μέρα» της Ευρωζώνης αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στις αντιθέσεις Γερμανίας - Γαλλίας γύρω από το «ελληνικό ζήτημα»
Το γεγονός ότι οι αντιθέσεις που εκφράζονται με αφορμή τα παζάρια για το «ελληνικό ζήτημα», στην πραγματικότητα αφορούν τις εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για το ίδιο το μέλλον της Ευρωζώνης και το ποια τμήματα του κεφαλαίου θα έχουν το «πάνω χέρι», αποτυπώνεται και στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

«Διχασμό» μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας «για το πώς θα αρθεί το ελληνικό αδιέξοδο» διαπιστώνει το κύριο άρθρο των χτεσινών «Financial Times», καθώς, όπως αναφέρει, ενώ το Παρίσι στηρίζει το ελληνικό σχέδιο για την επίτευξη συμφωνίας, το Βερολίνο έχει τεθεί επικεφαλής μίας ομάδας χωρών που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ζήτημα και επιμένουν πως θα πρέπει πρώτα να ψηφιστούν στο ελληνικό Κοινοβούλιο «μεταρρυθμίσεις» και μάλιστα τις αμέσως επόμενες μέρες κι έπειτα να ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις για ένα νέο «σχέδιο διάσωσης».

Η διάσπαση μεταξύ των δύο ισχυρότερων χωρών της Ευρωζώνης, αναφέρει, επισείει τον κίνδυνο ν' αφήσει το μέλλον της Ελλάδας θολό, αλλά και να δημιουργήσει περαιτέρω ένταση στις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, καθώς και στις πρόσφατες προσπάθειές τους να ενισχυθεί η πολιτική συμμαχία στο εσωτερικό της ΕΕ. Στο ρεπορτάζ, υιοθετείται επί της ουσίας η άποψη ότι εάν η Γερμανία επιμείνει να πιέζει για ένα Grexit, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα «μια ανοιχτή διαμάχη με τη Γαλλία αλλά και την καταστροφή στην Ευρώπη»...

Πάντως, τονίζει ότι κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων του Σαββατοκύριακου, η Αθήνα συμφώνησε να ψηφίσει εντός της εβδομάδας νομοσχέδια που αφορούν τα νέα επίπεδα ΦΠΑ, τις συντάξεις και τη σύσταση ανεξάρτητου δημοσιονομικού συμβουλίου.

«Η Ελλάδα προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ακόμη ένα χρόνο πολιτικής αναταραχής» είναι ο τίτλος χτεσινού άρθρου του «Guardian», στο οποίο υπογραμμίζονται οι «διαφοροποιήσεις» κεντρικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος στις προτάσεις για συνέχιση της πολιτικής λιτότητας, με αντάλλαγμα ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο. Σύμφωνα με «φημολογία» που επικαλείται το κείμενο, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα αναγκαστεί όχι μόνο σε ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου από σήμερα κιόλας, αλλά πιθανότατα θα προχωρήσει και σε προκήρυξη εκλογών το φθινόπωρο.

Γίνεται, επίσης, αναφορά σε πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της αποκαλούμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις οποίες, τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «είναι ιδεολογικά ασύμβατα με το πρόγραμμα του κόμματος». Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, συνεχίζει το κείμενο, ο Αλ. Τσίπρας θα έρθει αντιμέτωπος με ισχυρή πίεση, όταν θα αναγκαστεί να προωθήσει τα προαπαιτούμενα μέτρα από το Κοινοβούλιο.

Προαναγγέλλει και αυτό το άρθρο τα αντιλαϊκά μέτρα που θα ψηφιστούν μες στη βδομάδα στην ελληνική Βουλή, ώστε να λάβει η Αθήνα το «δάνειο-γέφυρα» που θα της επιτρέψει να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ μέχρι τις 20/7. Στο ίδιο ρεπορτάζ, μάλιστα, γίνεται αναφορά στο «φιλοευρωπαϊκό κεντρώο» κόμμα Ποτάμι, μεταφέροντας διάφορες δηλώσεις του προέδρου του Στ. Θεοδωράκη, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει η χώρα να κάνει ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει στην «καρδιά της Ευρώπης»...

Στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής «Deutsche Welle», υπογραμμίζεται η δήλωση της Αγκελα Μέρκελ ότι «δε θα υπάρξει συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα», ενώ σε σχέση με τα εμπόδια προς μια συμφωνία, αναφέρει ότι «το μεγαλύτερο αγκάθι στην επίτευξη συμφωνίας είναι η πλήρης έλλειψη εμπιστοσύνης των εταίρων προς την ελληνική κυβέρνηση». Το δεύτερο πρόβλημα, συνεχίζει, αφορά το εσωτερικό σε ορισμένα κράτη-μέλη και τη δυσκολία τους να ζητήσουν νέα έγκριση από τα κοινοβούλιά τους για ακόμη ένα ελληνικό «πρόγραμμα διάσωσης» και τρίτο, το ύψος του ποσού του νέου πακέτου, το οποίο εκτιμάται στα 75-84 δισ. ευρώ.

Σε συνέντευξή του, τέλος, στο «Al-Jazeera», ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι ανέφερε πως «δεν μπορώ να φανταστώ την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. Θα ήταν μια Ευρώπη χωρίς σημαντικές αξίες και τρόπο ζωής». Πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι το χρέος, αλλά η οργάνωση της ελληνικής οικονομίας. Είναι προφανής σε όλους η αναγκαιότητα να πραγματοποιήσει η Ελλάδα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι απολύτως απαραίτητο να επενδύσουμε στο μέλλον και την οργάνωση της ελληνικής οικονομίας». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «το αληθινό πρόβλημα είναι η εικόνα της Ευρώπης στο μέλλον. Συνεπώς, τώρα τελειώνουμε με το επείγον ζήτημα της Ελλάδας, αλλά μετά πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουμε την αντίληψη της Ευρώπης και πάνω απ' όλα να εστιάσουμε στην αναγέννηση της Ευρώπης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Επιθεώρηση» που ενδιαφέρει τα γαλλικά μονοπώλια (2016-10-26 00:00:00.0)
Τα γεωστρατηγικά διακυβεύματα της αντιλαϊκής συμφωνίας (2015-07-19 00:00:00.0)
Οι διαπραγματεύσεις, οι «ευκαιρίες» και το «πείραμα» (2015-07-09 00:00:00.0)
Ζήτησε την στήριξη των ΗΠΑ (2015-07-02 00:00:00.0)
«Παγώνει» το ελληνικό τμήμα (2012-11-13 00:00:00.0)
Νερό στο μύλο των τρομοκρατικών εκβιασμών (2011-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ