ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση Τσαβούσογλου με την απεσταλμένη του Γκουτέρες

«Υγιή διάλογο» όπου «όλοι θα μιλούν με όλους» ζητά η Αγκυρα

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση στην Αγκυρα
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση στην Αγκυρα
ΑΓΚΥΡΑ.--

Στην τουρκική πρωτεύουσα βρέθηκε χτες η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία συναντήθηκε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο επαφών που συνεχίζει για να διερευνηθούν περιθώρια και προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών για τη διχοτόμηση του νησιού.

Η συνάντηση έγινε, χωρίς να έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μια ακριβώς μέρα μετά τη συνάντηση που είχε η Λουτ με τον Ελληνα αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλο, στη Νέα Υόρκη. Θυμίζουμε ότι ο Γ. Κατρούγκαλος βρίσκεται στις ΗΠΑ εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στο «στρατηγικό διάλογο» ΗΠΑ - Ελλάδας, που ολοκληρώνεται σήμερα. Μετά από την προχτεσινή συνάντηση, ο Ελληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ μίλησε για κοινή «προσήλωση» στην «ανάγκη να επιλυθεί το Κυπριακό» και τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλεφθεί η πρόοδος «που έγινε στο Κραν Μοντανά και αποτυπώθηκε στο λεγόμενο πλαίσιο Γκουτέρες», χαρακτηρίζοντας ακόμα μια φορά «αναχρονιστικό» το σημερινό «καθεστώς των εγγυήσεων».

Οσον αφορά τη χτεσινή συνάντηση στην Αγκυρα, ο Τσαβούσογλου σημείωσε (σύμφωνα με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης) ότι μόνο ένας «υγιής διάλογος, κατά τον οποίο όλοι θα μιλούν με όλους, μπορεί να καταστήσει δυνατή μια διευθέτηση».

Σήμερα, η Λουτ αναμένεται να φτάσει στη Λευκωσία, όπου αύριο και μεθαύριο θα έχει χωριστές επαφές με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, και τον κατοχικό ηγέτη, Μ. Ακιντζί.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ανέδειξε εκ νέου τις ενεργειακές φιλοδοξίες της πλουτοκρατίας της χώρας του λέγοντας ότι «η Μεσόγειος είναι σαν καζάνι κι εμείς κουτάλα, ψάχνουμε σπιθαμή σπιθαμή», αναφερόμενος στις γεωτρήσεις αλλά και στις σεισμογραφικές έρευνες που έχει ξεκινήσει η Τουρκία σε διάφορες πλευρές, μεταξύ άλλων και στα ανοιχτά της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι για να ανεξαρτητοποιηθεί η Τουρκία στον ενεργειακό τομέα πρέπει να αυξηθούν οι έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά. «Γι' αυτό συνεχίζουμε αδιάκοπα τις σεισμικές εργασίες μας με το "Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά". Ειδικά αυτήν τη στιγμή συνεχίζονται αυτού του είδους οι έρευνες στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Κύπρου, αλλά μόνο έρευνες δεν φτάνουν, πρέπει να βγει (το φυσικό αέριο) και επομένως να προχωρήσουμε και σε γεώτρηση, γι' αυτό πήραμε και το γεωτρύπανό μας τον "Πορθητή"...». Κατέληξε λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι στα τέλη Γενάρη θα βρίσκεται στην περιοχή και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας.

BREXIT
Παραμένει ο «λαβύρινθος» των αντιθέσεων μετά τη «νίκη» της Μέι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε νέα φάση αντιπαράθεσης μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις για τους όρους αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ και τις μελλοντικές τους σχέσεις, μετά την προχτεσινή «πύρρειο» νίκη της Τερέζα Μέι στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν βουλευτές του κόμματός της για αντικατάστασή της στην ηγεσία των Συντηρητικών. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιβεβαιώνει πόσο δύσκολα θα «περάσει» η συμφωνία αποχώρησης ΕΕ - βρετανικής κυβέρνησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η συμφωνία αποχώρησης πρέπει να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων έως τις 21 Γενάρη και για να εγκριθεί απαιτούνται 320 ψήφοι. Η πλειοψηφία των 117 Συντηρητικών βουλευτών που καταψήφισαν προχτές την Τ. Μέι, ζητώντας αντικατάστασή της στην ηγεσία του κόμματος, αναμένεται να μην ψηφίσουν τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, όπως αυτή έχει διατυπωθεί. Το βορειοϊρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), που στηρίζει την κυβέρνηση Μέι, με 10 βουλευτές, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία χωρίς ουσιαστικές νομικές αλλαγές. Οι 200 Συντηρητικοί βουλευτές, που την στήριξαν στην πρόταση μομφής, εικάζεται ότι θα υπερψήφιζαν τη συμφωνία. Με τα σημερινά δεδομένα, ακόμη και με την υποστήριξη ορισμένων βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, δύσκολα θα συγκεντρωθούν οι 320 ψήφοι.

Οι Συντηρητικοί και άλλοι υπέρμαχοι ενός «καθαρού» Brexit, χωρίς στενές σχέσεις με την ΕΕ, αντιτίθενται ιδιαίτερα στο λεγόμενο «backstop», ένα νομικό «δίχτυ ασφαλείας» που προβλέπει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξουν «σκληρά σύνορα» μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας (που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο) και της Ιρλανδίας (μέλος της ΕΕ). Το «backstop» τίθεται σε ισχύ αν μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου (Δεκέμβρης 2020) δεν βρεθεί «τεχνολογική λύση» για χαλαρά σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας - Ιρλανδίας. Σύμφωνα με το «backstop», το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ από 2021 μέχρι να κλειστεί εμπορική συμφωνία. Ωστόσο, για να λήξει η τελωνειακή ένωση απαιτείται μια αμοιβαία συμφωνία των δυο πλευρών. Οι επικριτές της συμφωνίας θεωρούν ότι η Βρετανία θα είναι αλυσοδεμένη για πάντα στην ΕΕ μέσω της τελωνειακής ένωσης και θα εκβιάζεται από αυτή.

Το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP προειδοποιεί για τον κίνδυνο το «backstop» να φέρει τη Βόρεια Ιρλανδία πιο κοντά στην ΕΕ - και κατά συνέπεια στην Ιρλανδία - και να την απομακρύνει από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα πιθανά σενάρια

Σε περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία αποχώρησης, υπάρχει το ενδεχόμενο «σκληρού ή άτακτου Brexit», δηλαδή αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα έχει 21 μέρες περιθώριο να προτείνει έναν άλλο δρόμο, όπως π.χ. να φέρει τη συμφωνία για δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή.

Στην περίπτωση της μη συμφωνίας, δεν υπάρχει βεβαιότητα για το τι μπορεί να ακολουθήσει, μετά τις 29 Μάρτη. Ενδεχομένως να υπάρξει παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης ή η Βρετανία να ακυρώσει το Brexit συνολικά. Αν γίνει το Brexit χωρίς συμφωνία, δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος μετά τις 29 Μάρτη και οι νόμοι της ΕΕ θα σταματήσουν να εφαρμόζονται άμεσα.

Οπως δήλωσε χτες ο γενικός εισαγγελέας και επικεφαλής των νομικών συμβούλων της κυβέρνησης, Τζέφρι Κοξ, η Βρετανία δεν έχει εξετάσει λεπτομερώς πώς μπορεί να ανακαλέσει την αναγγελία περί αποχώρησης από την ΕΕ (άρθρο 50), επειδή δεν υπάρχει πρόθεση για κάτι τέτοιο. Τη Δευτέρα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να ανακαλέσει το άρθρο 50 μονομερώς, χωρίς διαβουλεύσεις με τα άλλα κράτη - μέλη.

Στο μεταξύ, δεν έχουν ξεκαθαριστεί ποια θα είναι τα επόμενα βήματα των Εργατικών, δηλαδή αν και πότε θα καταθέσουν στο κοινοβούλιο πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση των Συντηρητικών. Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ζητά πρόωρες εκλογές και καλύτερη συμφωνία αποχώρησης, ενώ αυξάνονται οι Εργατικοί βουλευτές που ζητούν δεύτερο δημοψήφισμα, ως διέξοδο στον σημερινό «λαβύρινθο».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Brexit, Μεταναστευτικό και προϋπολογισμός στο επίκεντρο σφοδρών αντιθέσεων

Στο τελευταίο για φέτος Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα κρίσιμα θέματα του Brexit, του Μεταναστευτικού αλλά και της κατανομής των κονδυλίων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) βρίσκονται από χτες στο επίκεντρο των εργασιών, οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα, φέρνοντας στην επιφάνεια και τους μεγάλους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς που δοκιμάζουν τη συνοχή της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Σύμφωνα με την ατζέντα, σε ό,τι αφορά το Brexit «η Τερέζα Μέι θα εξηγήσει την κατάσταση στους ομολόγους της οι οποίοι προετοιμάζονται και για ένα σενάριο εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας χωρίς συμφωνία» (βλέπε και σχετικό θέμα).

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το διάστημα 2021 - 2027 (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο), όπου επιδίωξη είναι να υπάρξει μια συμφωνία με ορίζοντα το φθινόπωρο του 2019, οι αντιθέσεις σοβούν με επίκεντρο τις προτάσεις για μείωση κονδυλίων όπως, για παράδειγμα, αυτών που κατευθύνονται στον αγροτικό τομέα, ενώ στην επιφάνεια αναμένεται να έρθουν και οι αντιθέσεις που αφορούν τα ζητήματα της «εμβάθυνσης» της ΟΝΕ, την «αναβάθμιση» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και την Τραπεζική Ενωση, αλλά και το Μεταναστευτικό όπου το Συμβούλιο θα εξετάσει την κατάσταση και την υλοποίηση προηγούμενων αποφάσεών του.

Τέλος, αναμένεται να συζητηθούν και να εγκριθούν συμπεράσματα για την εξωτερική πολιτική, την κατάσταση στην Αζοφική, τη Σύνοδο Κορυφής της Ενωσης των Αραβικών Κρατών κ.ά.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναμενόταν στο πλαίσιο του Συμβουλίου να υποστηρίξει ότι «δεν υφίστανται περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο», να επαναλάβει την υποστήριξη της αστικής τάξης της χώρας για τη λεγόμενη «εμβάθυνση» της ΕΕ και τη γνωστή απάτη για τους λαούς ως προς τη δυνατότητα η Ευρωζώνη να ολοκληρωθεί με «θεσμούς που θα υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία» και να ταχθεί υπέρ των προτάσεων για «ισχυρό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης με σταθεροποιητική λειτουργία». Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός αναμενόταν να επαναλάβει τις γνωστές θέσεις της κυβέρνησης για «ευρωπαϊκή συλλογική λύση στη βάση της συνευθύνης» για την εφαρμογή της απαράδεκτης πολιτικής της ΕΕ, που ανάμεσα στα άλλα οδηγεί στον εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, κάτω από άθλιες συνθήκες.

Νωρίτερα χτες, ο Αλ. Τσίπρας είχε στο περιθώριο των εργασιών συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Π. Μοσκοβισί, με τον οποίο συζήτησαν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για τον προϋπολογισμό του 2019, τα τρέχοντα προγράμματα των αποκρατικοποιήσεων, την πορεία των επενδύσεων καθώς επίσης και το νέο σχέδιο της κυβέρνησης που θα αντικαταστήσει την όποια τυπική προστασία είχε απομείνει στην πρώτη κατοικία των λαϊκών οικογενειών από τους πλειστηριασμούς.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 100χρονα την Κυριακή

Εκδήλωση προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ πραγματοποιεί η ΚΟ Κύπρου του Κόμματος, την Κυριακή 16 Δεκέμβρη στη Λευκωσία, στη Δημοσιογραφική Εστία, στις 6 μ.μ. Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τη συμμετοχή του Μανώλη Ανδρουλιδάκη και του Θύμιου Παπαδόπουλου.

Πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ

Υπογράφτηκε χτες στο Τελ Αβίβ, από στρατιωτικά στελέχη των δύο μερών, το λεγόμενο Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας έτους 2019 μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Περιλαμβάνει δράσεις που επισήμως «αφορούν στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης». Στην πράξη έρχεται να «χτίσει» ακόμα παραπέρα τη στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο, με το οποίο συνεχείς είναι πλέον οι συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις, στο πλαίσιο των σχημάτων «ευρωατλαντικής σταθερότητας» που στήνονται στην περιοχή με τη σφραγίδα των ΗΠΑ, βάζοντας το λαό σε μεγάλους κινδύνους.

«Εκπληκτη» η Αλβανία για τις αντιδράσεις

«Εκπληκτη» δηλώνει η Αλβανία μετά την έντονη αντίδραση της Ελλάδας για τη σχεδιαζόμενη μεταφορά οικοπέδων της ελληνικής μειονότητας σε κρατικό έλεγχο, προς τουριστική αξιοποίηση. Μάλιστα, το αλβανικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την ελληνική πλευρά για «παραποίηση των γεγονότων», σημειώνοντας πως η επίμαχη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας αποσκοπεί στην «ταυτοποίηση» περιοχών που μπορούν να αναπτυχθούν τουριστικά και υπάγονται σε καθεστώς «κρατικής ιδιοκτησίας». Παραπέρα, προσθέτει ότι αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και κάθε πολίτης που αισθάνεται αδικημένος μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. «Καλούμε την ελληνική πλευρά σε αντικειμενική ανάγνωση των γεγονότων και της αλήθειας», αναφέρουν τα Τίρανα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ