ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μιλά για συρρίκνωση της ρευστότητας και δημοσιονομική κατάρρευση

Eurokinissi

Για συρρίκνωση της ρευστότητας στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία κατηγορούν στελέχη της ΝΔ τη συγκυβέρνηση, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για ενδεχόμενη δημοσιονομική κατάρρευση τον Απρίλη στο πλαίσιο τής, εντός των τειχών του συστήματος που και οι δυο υπηρετούν, αντιπαράθεσης.

Σχολιάζοντας σε ανακοίνωσή του την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 2015, ο βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επί προηγούμενης συγκυβέρνησης Χρ. Σταϊκούρας, εστίασε στο γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε «σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από την αντίστοιχη περίοδο του 2014», αποδίδοντάς το «στην υστέρηση των εσόδων».

Συμπλήρωσε ότι «για να υπάρξει βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος και για να αντιμετωπιστούν οι ταμειακές ανάγκες της χώρας, έχουν μετακυληθεί δαπάνες στους επόμενους μήνες και έχουν κρατηθεί χαμηλά οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, συρρικνώνοντας έτσι, ακόμη περισσότερο, τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Διαφαίνεται, συνεπώς, ότι οι ασάφειες και οι συνεχείς παλινδρομήσεις έχουν αρχίσει να επιδρούν αρνητικά στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού», συνέχισε ο Χρ. Σταϊκούρας την κριτική της ΝΔ στην κυβέρνηση. Κριτική που έχει ως βάση τη διασφάλιση ρευστού για παραπέρα ενίσχυση του κεφαλαίου.

Στο ίδιο πλαίσιο, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Δένδιας, έχοντας περάσει κι αυτός από οικονομικό πόστο (υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας επί προηγούμενης συγκυβέρνησης) διέβλεψε ότι «τα δημοσιονομικά αντέχουν μέχρι τις πρώτες μέρες του Απρίλη και ελπίζω αυτά που μου λένε να μην είναι ακριβή».

«Τα email Βαρουφάκη και Χαρδούβελη δεν έχουν τόση διαφορά»

Παράλληλα, άφησε αιχμές έναντι της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «όποιος συμβούλευσε τον Βαρουφάκη (σ.σ.: στη σύνταξη της περιλάλητης λίστας μεταρρυθμίσεων που επαγγέλλεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) δεν είναι κατ' ανάγκην εσωτερικός παράγοντας». Πρόσθεσε ότι «το email Βαρουφάκη και το email Χαρδούβελη δεν έχουν και τόση διαφορά»...

Στην ίδια βάση, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κ. Καραγκούνης, σχολιάζοντας δηλώσεις της συμβούλου του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, Ε. Παναρίτη, δήλωσε: «Η κα. Παναρίτη, με τις δηλώσεις της επιβεβαίωσε τις δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό του mail Βαρουφάκη. Αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, για τις οποίες προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ διαρρήγνυε τα ιμάτιά του. Τώρα, βέβαια υιοθετούν αυτό για το οποίο τότε κραύγαζαν. Τέτοια πρωτοφανής κοροϊδία...».

Τέλος, στη ΝΔ ψέγουν την κυβέρνηση ότι καλλιεργεί κλίμα «αβεβαιότητας» με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην οικονομική δραστηριότητα και στην παραμονή της Ελλάδας εντός ΕΕ και με ευρώ, στρατηγική επιλογή καθώς είναι της εγχώριας αστικής τάξης.

Χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας αναφορές κυβερνητικών στελεχών περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το τι να δεχτεί η κυβέρνηση στα παζάρια με τους πιστωτές, ο Κ. Καραγκούνης, δήλωσε: «Η κυβέρνηση, όχι μόνο δημιουργεί, αλλά και συντηρεί την αβεβαιότητα με το να διαψεύδει και να επαναφέρει μόνη της το δημοψήφισμα καθημερινά. Την ρωτάμε ευθέως: Εχει αναλογιστεί τι επίπτωση θα έχει αυτό στην οικονομία της χώρας σήμερα, αλλά και στην ευρωπαϊκή της πορεία αύριο; Τι ακριβώς απειλεί η κυβέρνηση ότι θα ρωτήσει τον ελληνικό λαό; Αν θέλει να "αυτοκτονήσει";» κατέληξε, εντείνοντας και η ΝΔ, στο μέτρο που της αναλογεί ως αξιωματική αντιπολίτευση, τους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα στο λαό για να δεχτεί νέα μέτρα σε βάρος του, ώστε να μην αμφισβητηθεί στο παραμικρό η πορεία της χώρας στον ευρωμονόδρομο.

ΠΑΣΟΚ
Βλέπει «δραματική και μόνιμη υποβάθμιση» εντός ευρώ

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, για την οπισθοχώρηση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας και τον παραπέρα εγκλωβισμό της σε μνημόνια και επιτήρηση, άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας χτες στη κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και της Γραμματείας της «Δημοκρατικής Παράταξης», με θέμα την πορεία προς το συνέδριό τους, 15 - 17 Μάη.

Κάνοντας μια «καταγραφή», έτσι την ονόμασε, των πρώτων 50 ημερών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είπε: «Βλέπουμε λεονταρισμούς σε σχέση με Εξεταστικές Επιτροπές και αναζήτηση ευθυνών. Αλλά βλέπουμε να κρύβεται επιμελώς και να προστατεύεται η περίοδος της κυβέρνησης Καραμανλή, η περίοδος 2004 - 2009 και είπαμε: Περιμένουμε με ανυπομονησία, γιατί πρέπει αυτή η Επιτροπή να είναι μόνιμη και διαρκής. Να μπορεί να ελέγξει αυτό που γίνεται τώρα, την παραμονή στο μνημόνιο και την επικείμενη ένταξή μας σε ένα επώδυνο μνημόνιο 3 από τον Ιούνιο και μετά».

Πρόσθεσε, δε: «Η Βουλή αποκλείστηκε από το πιο σημαντικό γεγονός, που είναι η υπογραφή της παράτασης της κύριας σύμβασης χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης. Δηλαδή του μνημονίου, δηλαδή του προγράμματος, που αλλάζει όνομα, αλλά είναι το ίδιο. Αυτό υπεγράφη για πρώτη φορά χωρίς έγκριση της Βουλής και εν αγνοία της Βουλής και δεν έχει καν κατατεθεί στη Βουλή».

Τον προειδοποιεί να μην ξεστρατίσει από την αποστολή του

Και συνέχισε: «Εχουν, δυστυχώς, τις τελευταίες 50 μέρες επιδεινωθεί όλα τα μεγέθη. Ολα τα μεγέθη της οικονομίας, τα δημοσιονομικά. Εχουμε υστέρηση εσόδων, έχουμε ακύρωση του επιτεύγματος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Είμαστε πολύ κοντά στην εσωτερική παύση πληρωμών. Αυτό μπορεί να μην αφορά μισθούς και συντάξεις, προς το παρόν τουλάχιστον και ελπίζω για πάντα, αλλά αφορά τους προμηθευτές, αφορά την αγορά (...) Εχουμε επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών μεγεθών με εκροή καταθέσεων, με αύξηση των μη εξυπηρετουμένων δανείων και με νέα ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και έχουμε φυσικά πλήρες κενό στο σχεδιασμό κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών, γιατί κατέρρευσε το σχέδιο της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω των ελληνικών τραπεζών και του περιβόητου ΕLA. Αντιθέτως, βλέπουμε πρόβλημα με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων (...) Και, φυσικά, 50 μέρες τώρα δε γίνεται κουβέντα για επενδύσεις, για ανάπτυξη, για απασχόληση και το κλίμα στην αγορά γίνεται απαισιόδοξο και αρνητικό (...) εν μια νυκτί πήραν από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη τα 11 δισεκατομμύρια του ΤΧΣ και τα έθεσαν υπό τον απόλυτο έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών, του EFSF. Αρα αυτά, αν δοθούν κάποτε με ένα τρίτο μνημόνιο πίσω, θα δοθούν με τους όρους της τώρα ισχύουσας οδηγίας σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Είναι πραγματικά οδυνηρό αυτό που συνέβη. Είναι μια πολύ μεγάλη υποχώρηση αυτό που συνέβη».

Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πήγε τη χώρα χιλιόμετρα πίσω» και προειδοποίησε για «δραματική και μόνιμη υποβάθμιση μέσα στο ευρώ. Αυτό είναι η μεγάλη απειλή και ο μεγάλος κίνδυνος. Γιατί η εκτίμηση που κάνει η κυβέρνηση είναι προφανές ότι τελευταία στιγμή πάντα θα μας σώζουν και πράγματι μπορεί τελευταία στιγμή πάντα να μας σώζουν. Με μια παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή του EFSF, αλλά η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντα σε ένα χαμηλότερο επίπεδο», εκτίμησε.

«ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ»
Αξονες συνεργασίας με Αίγυπτο - Ισραήλ

Υπογράφτηκε προχτές στο ΓΕΕΘΑ το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας έτους 2015 μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ενώ χτες ο αρχηγός ΓΕΑ δέχτηκε στο γραφείο του τον Ακόλουθο Αμυνας του Ισραήλ στην Αθήνα, με τον οποίο συζήτησαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Τα τέτοια προγράμματα και οι συνεκπαιδεύσεις (όπως αυτές που κάνει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία με την αντίστοιχη ισραηλινή) εντάσσονται στην προσπάθεια των ελληνικών κυβερνήσεων να στήσουν (μέσα και από τη «στρατιωτική διπλωματία») άξονες και αντι-άξονες της ντόπιας αστικής τάξης με αυτές, π.χ., Αιγύπτου και Ισραήλ, στην κόντρα με κεφάλαια άλλων κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να αποκτηθεί προβάδισμα στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και εμπορικών διαύλων στην περιοχή.

Αξονες και αντι-άξονες που χτίζονται, αναδιατάσσονται, σπάνε ανά πάσα ώρα και στιγμή, ανάλογα με το πώς εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της κάθε αστικής τάξης χωριστά.

«Συγγνώμη» από Μογκερίνι για το «Μακεδονία»

Από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου επέλεξε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, να ζητήσει συγγνώμη για το γεγονός ότι αποκάλεσε την ΠΓΔΜ «Μακεδονία» στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επίτροπο Διεύρυνσης της Κομισιόν, Γιοχάνες Χαν, στις Βρυξέλλες, στις 4 Μάρτη.

Ερωτηθείσα, τότε, από Σκοπιανό δημοσιογράφο για το κατά πόσο η ΠΓΔΜ περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Κομισιόν, είχε απαντήσει: «Η απάντηση είναι "ναι, είναι στην ατζέντα" και, επιτρέψτε μου επίσης, να σας πω ότι, μαζί με τον Επίτροπο Χαν, ήδη επισκεφτήκαμε όχι μόνο τη Μακεδονία (σ.σ. όπως είπε) αλλά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η προσοχή που δίνουμε στα Βαλκάνια είναι πολύ υψηλή». Επέμεινε, δε, ότι «σε αυτό το πλαίσιο, η Μακεδονία είναι στην ατζέντα, όπως άλλωστε πάντα είναι στην ατζέντα η στήριξη και η βοήθεια σε χώρες σημαντικές στην περιοχή μας».

Μετά από αντιδράσεις και θέλοντας να δώσει εξηγήσεις, η Μογκερίνι απέδωσε τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην κούραση από την 24ωρη ενασχόλησή της με κρίσεις και το τζέτλαγκ από τα συνεχή ταξίδια. «Πάντα αναφέρομαι στη FYROM. Συμβαίνει ορισμένες φορές, ειδικά όταν αντιμετωπίζεις κρίσεις και τζέτλαγκ, να κάνεις ένα λάθος και ζητάω συγγνώμη γι' αυτό, γιατί πάντα αναφέρω το διεθνώς αναγνωρισμένο όνομα και έχω ήδη συζητήσει το θέμα με τις ελληνικές αρχές», είπε σε παρέμβασή της στο Ευρωκοινοβούλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ