ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάη 2004
Σελ. /48
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΚΚΕ
Ψήφος με κριτήριο: Αντίσταση - Ανυπακοή - Απειθαρχία

Το εισηγητικό κείμενο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Διακρίνονται οι: Κώστας Καζάκος, Μανώλης Μαθιουδάκης, Νανά Νταουντάκη, Βασίλης Κολοβός
Διακρίνονται οι: Κώστας Καζάκος, Μανώλης Μαθιουδάκης, Νανά Νταουντάκη, Βασίλης Κολοβός
Στη μάχη των ευρωεκλογών πρέπει να φανεί ότι υπάρχει καταδίκη αυτής της πολιτικής, αλλά και της ιδεολογίας, της αντίληψης του μονόδρομου.

Τα λαϊκά στρώματα, καλούνται, για άλλη μια φορά, να ψηφίσουν με βάση το κριτήριο «Αντίσταση - Ανυπακοή - Απειθαρχία», με βάση την πειθαρχία στα λαϊκά αιτήματα και τις λαϊκές ανάγκες και ακριβώς με την προοπτική να δρομολογήσουμε έναν άλλο δρόμο ενοποίησης της Ευρώπης, με βάση την Ευρώπη όπου στις χώρες κάνουν κουμάντο οι λαοί. Μια Ευρώπη που η συνεργασία της θα είναι καθαρά, αποκλειστικά και μόνο φιλολαϊκή και εναντίον των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου, εναντίον της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Την παραπάνω επισήμανση και το κάλεσμα διατύπωσε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου παρουσιάστηκε το Ευρωψηφοδέλτιο του Κόμματος ενόψει των εκλογών στις 13 Ιούνη. Στη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάστηκε και ένας σύντομος απολογισμός της δράσης του Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο και το διεθνή χώρο. Δόθηκε επίσης στη δημοσιότητα ένα κείμενο στήριξης του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ από μια σειρά πολιτικο-κοινωνικούς παράγοντες.

Παραθέτουμε το πρώτο μέρος του εισηγητικού κειμένου που παρουσίασε η Αλέκα Παπαρήγα:

«Στις 17 Απριλίου η Κεντρική Επιτροπή επεξεργάστηκε την εκλογική διακήρυξη, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα λίγες μέρες μετά.

Σήμερα ήδη η προεκλογική εκστρατεία, ας το πω και μάχη του Κόμματος, έχει ξεκινήσει. Μετέχουν και αρκετοί φίλοι, συνεργαζόμενοι του Κόμματος και ο χαρακτήρας μέχρι τώρα της προεκλογικής μας δουλιάς είναι η παρουσίαση της διακήρυξης και ανάπτυξη συζήτησης και διαλόγου.

Το θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης βεβαίως είναι ένα θέμα καθημερινό πια για το λαό. Ωστόσο υπάρχει μεγάλη αδιαφάνεια από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, για το τι συνήθως αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση στα ντοκουμέντα της, ποιες οι επιλογές, και οι συζητήσεις που γίνονται στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο Ευρωκοινοβούλιο, τι ετοιμάζουν οι διάφορες επιτροπές που έχει δίπλα της η Κομισιόν. Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι υπάρχει μεγάλη άγνοια και πολύ λειψή πληροφόρηση.

Γι' αυτό ξεκινήσαμε αυτή τη δραστηριότητα, προσπαθώντας να υπηρετήσουμε, όσο γίνεται καλύτερα, τις ανάγκες της πληροφόρησης και της ενημέρωσης, σε συνδυασμό βεβαίως με τις θέσεις του Κόμματος.

Σήμερα περνάμε στη δεύτερη φάση, που είναι η ανακοίνωση του Ευρωψηφοδελτίου και για μας πια είναι η τελική φάση της πολιτικής μάχης των Ευρωεκλογών, την οποία δίνουμε με σημαντική αισιοδοξία σε τρεις κατευθύνσεις.

Κατ' αρχήν ότι θα έχουμε συμβάλει, έστω και προεκλογικά, στη μεγαλύτερη ενημέρωση, για ένα μεγάλο μέρος του λαού που δείχνει ενδιαφέρον περισσότερο από πριν για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεύτερον ότι έχουμε συμβάλει στη συσπείρωση, όπως λέμε, δυνάμεων και στην ακόμα ουσιαστικότερη συνεργασία μεταξύ μας. Και τρίτον, βεβαίως μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα σε ψήφους.

Είμαστε βέβαιοι ότι στις 14 Ιουνίου δε θα αισθανόμαστε ότι υπάρχει μια καινούρια σελίδα, αλλά θα έχουμε ανεβάσει πριν απ' όλα την απαιτητικότητά μας, για να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες που θα υπάρχουν στα πλαίσια του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και του ευρωπαϊκού κινήματος».

Γιατί «Αντίσταση - Ανυπακοή - Απειθαρχία»

«Εχουμε πει πολλά για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα ήθελα απλώς να υπογραμμίσω ένα ζήτημα, ακριβώς για να τεκμηριώσω ακόμα περισσότερο, γιατί δίνουμε τη μάχη των Ευρωεκλογών με το σύνθημα "Αντίσταση - Ανυπακοή και Απειθαρχία".

Να το πω αλλιώς, γιατί εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συμμορφωθούμε, να υπακούμε και να πειθαρχούμε, μόνο σε αυτό που συμφέρει τα λαϊκά στρώματα του τόπου και όχι μόνο του τόπου μας, αλλά και τα λαϊκά στρώματα της Ευρώπης.

Η φάση που διατρέχουμε σήμερα, είναι η φάση της διεύρυνσης, υλοποίησης, εν πάση περιπτώσει πραγματοποίησης της διεύρυνσης. Είναι η φάση που γίνεται συζήτηση για το Ευρωσύνταγμα και λίγο - πολύ τα μεγάλα μαχαίρια τα έχουν βρει για το Ευρωσύνταγμα.

Δεν ξέρουμε ακριβώς πώς θα διαμορφωθεί και αν θα έχει κάποια διαφορά από το προηγούμενο. Κατά τη γνώμη μας, λίγο - πολύ θα κινείται στο προηγούμενο. Το πολύ πολύ να έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί δύναμης ανάμεσα στις ηγετικές ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το πώς θα λειτουργήσει η διεύρυνση. Και τα συμπεράσματα που βγάζουν, είναι ότι θα έχουν πρόσθετα και μεγάλα προβλήματα. Πολύ περισσότερο που δεν κατάφερε η Ευρώπη των 15 να λειτουργήσει ακριβώς όπως θα ήθελε, με τους γνωστούς δείκτες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Θα μου πείτε, εσείς οι κομμουνιστές νοιάζεστε τόσο πολύ αν η Κομισιόν θα πει ζήτω, πραγματοποιήσαμε τους αριθμητικούς στόχους της σύγκλισης; Μας νοιάζει και μας παρανοιάζει, από την εξής πλευρά.

Είτε πιάνουν τους στόχους της σύγκλισης, είτε παρεκκλίνουν και τσακώνονται μεταξύ τους αν αυτοί οι στόχοι πρέπει να είναι έτσι ή αλλιώς, αυτοί που πληρώνουν τα σπασμένα είναι οι λαοί της Ευρώπης.

Εδώ προκύπτει και το εξής ζήτημα. Λένε τώρα να χαλαρώσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, να το κάνουν έτσι ή αλλιώς. Προσπαθούν να συμβιβάσουν τις παρεκκλίσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, με τις παρεκκλίσεις της Ελλάδας και άλλων χωρών.

Μέχρι τώρα ζητούσαν από τους λαούς μεγάλες θυσίες και όχι απλώς θυσίες οικονομικές. Η βάση είναι βεβαίως η οικονομική θυσία. Ζήτησαν όμως θυσίες να παραιτηθούν από κατακτήσεις κοινωνικού και θεσμικού χαρακτήρα, δημοκρατικού χαρακτήρα, που υπήρχαν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Και δε ζήτησαν να ανατραπούν οι κατακτήσεις για να μπουν κάποιες σύγχρονες του 21ου αιώνα, αφού και οι κατακτήσεις ξεπερνιούνται στη ζωή, αλλά ζήτησαν βαριές θυσίες, με τίμημα, λέει, το ευρώ, την ΟΝΕ, την ανταγωνιστικότητα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Δεν είναι τόσο πανίσχυροι όσο φαίνονται

«Αυτές οι θυσίες των λαών δε βοήθησαν ούτε και οι δείκτες, που το κεφάλαιο βάζει για λογαριασμό του, να πετύχουν. Και αυτό δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτός ο διακρατικός καπιταλιστικός συνεταιρισμός, δεν είναι τόσο πανίσχυρος όσο φαίνεται. Εχει και εγγενείς αδυναμίες και δυσκολίες και καλό θα είναι, αυτές να τις αξιοποιήσουν τα λαϊκά κινήματα, γιατί όταν ο αντίπαλος έχει τις αδυναμίες του, δεν ενδιαφερόμαστε εμείς να του τις γιάνουμε. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι οι συνταγές που λέει η Ευρωπαϊκή Ενωση, που λέει ο ΟΟΣΑ, που λέει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όλοι αυτοί οι οργανισμοί, οι οποίοι επιτηρούν τους λαούς μπας και κατακτήσουν κανένα δικαίωμα παραπάνω, έχουν την ίδια συνταγή.

Λένε, δηλαδή, ότι πρέπει να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη απελευθέρωση στην κίνηση των κεφαλαίων. Αυτό σημαίνει ακόμα λιγότερη ελευθερία, για τα δικαιώματα του εργαζόμενου.

Λένε ότι πρέπει να μελετήσουμε το συνταξιοδοτικό. Σκεφτείτε δηλαδή ότι το συνταξιοδοτικό έχει γίνει το κλειδί για να λειτουργήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας, για να υπάρχει ανταγωνιστικότητα. Εχει γίνει κλειδί.

Καταλαβαίνουμε όλοι ότι το συνταξιοδοτικό είναι καίριο ζήτημα και επιπλέον είναι μια βασική πλευρά και πτυχή, γενικότερα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, της κοινωνικής πολιτικής.

Λένε ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στα κριτήρια εγκατάστασης των επιχειρήσεων. Καταλαβαίνουμε όλοι τι εννοούν. Πέρα από τα εργατικά δικαιώματα, πέρα από το χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος, μπαίνει σε ακόμα πιο βαθύ τούνελ η υπόθεση του περιβάλλοντος.

Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να τσακιστούν οι όποιες δραστηριότητες υπάρχουν για την προστασία του περιβάλλοντος. Ζητάνε περισσότερες φοροαπαλλαγές και μάλιστα η Ελλάδα κατηγορείται ότι έχει ακόμα υψηλό ποσοστό φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου.

Το κυριότερο, δε ζητάνε απλώς καθηλωμένους μισθούς, αλλά υπάρχουν σχέδια στα συρτάρια της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η οποία λέει ότι επιτέλους, οι συλλογικές συμβάσεις όταν θα κλείνονται, πρέπει να προβλέπουν και τη δυνατότητα μείωσης του μισθού.

Πράγμα το οποίο δεν υπήρχε ποτέ. Δεν ξέρω, ειλικρινά δεν μπορώ να πω ότι ξέρω όλη την ιστορία του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος στον καπιταλιστικό κόσμο, αλλά πολύ αμφιβάλλω ότι ακόμα και το πιο συναινετικό συνδικαλιστικό κίνημα είχε δεχτεί η συλλογική σύμβαση να περιέχει και αυτό. Αυτό δεν έχει περάσει ακόμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, γίνεται η προθέρμανση».

Να πληρώσουν για ό,τι έκαναν σε βάρος των λαών

«Εμείς λοιπόν λέμε, ότι οι Ευρωεκλογές δίνουν την ευκαιρία να πληρώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για ό,τι έχει κάνει αυτά τα χρόνια σε βάρος των λαών, για ό,τι έχει κάνει σε βάρος της ειρήνης και της δημοκρατίας. Να πληρώσουν και τα κόμματα που τη στήριξαν, με τη μορφή του μονόδρομου, της ευρωλαγνίας, ή ακόμα με την την εξής μορφή: "τι να κάνουμε, δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο! Εδώ, σε αυτό το κλουβί είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε και σήμερα και αύριο και μεθαύριο και για πάντα".

Ολοι αυτοί που εξωραΐζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση κάνουν και πλύση εγκεφάλου στους λαούς, ότι δεν έχουν δικαίωμα να αμφισβητήσουν τις επιλογές της. Δικαίωμα να τις κρίνουν έχουν, αλλά να τις αμφισβητήσουν έμπρακτα δεν έχουν. Και στο κάτω κάτω δεν έχουν δικαίωμα να έχουν και οράματα.

Εγώ θα έλεγα από οράματα πραγματικά, μέχρι και το δικαίωμα, εν πάση περιπτώσει, να ονειρεύεσαι στο μέλλον, ακόμα και την ουτοπία. Αυτά απαγορεύονται. Αν επικρίνεις την Ευρωπαϊκή Ενωση, είσαι της απομόνωσης, είσαι εναντίον της ενοποίησης της Ευρώπης, είσαι εναντίον των λαών!

Με αυτή την έννοια η μάχη των Ευρωεκλογών πρέπει να δείξει καταδίκη. Και την καταδίκη της πολιτικής, αλλά και της ιδεολογίας, της αντίληψης του μονόδρομου.

Εμείς καλούμε τα λαϊκά στρώματα, για άλλη μια φορά, να ψηφίσουν με βάση το κριτήριο "Ατίσταση - Ανυπακοή - Απειθαρχία", με βάση την πειθαρχία στα λαϊκά αιτήματα και τις λαϊκές ανάγκες και ακριβώς με την προοπτική να δρομολογήσουμε, έναν άλλο δρόμο ενοποίησης της Ευρώπης, με βάση την Ευρώπη όπου στις χώρες κάνουν κουμάντο οι λαοί. Μια Ευρώπη που η συνεργασία της θα είναι καθαρά, αποκλειστικά και μόνο φιλολαϊκή και εναντίον των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου, εναντίον της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων».

Πλούσιος απολογισμός

Με σύντομο τρόπο αναφέρθηκε επίσης η Αλ. Παπαρήγα στον απολογισμό δράσης του Κόμματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Στη Διακήρυξη λέμε πολλά, δε θα ήθελα να τα επαναλάβω. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα, παρουσιάζοντας το ψηφοδέλτιο, να πω δυο λόγια, αναγκαστικά περιληπτικά -θα υπάρξει και ειδικό φυλλάδιο- για τον απολογισμό δράσης του Κόμματος, πριν απ' όλα εντός Ευρωβουλής και εκτός Ευρωβουλής, αυτό που λέμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί στην Ελλάδα νομίζω ότι είμαστε, λίγο - πολύ γνωστοί τι κάνουμε, τα είπαμε και στις εθνικές εκλογές.

Είχαμε τριμελή Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία έδρασε σε δύσκολες συνθήκες. Ξέρετε ότι το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο έχει πολλούς περιορισμούς στη δράση, δε δρούμε ανεξάρτητα, όπως είναι στο Εθνικό Κοινοβούλιο, η δράση μας περνάει μέσα από την Ομάδα της Αριστεράς.

Στο διάστημα αυτό οι 3 ευρωβουλευτές μας, Κόρακας, Αλυσσανδράκης και Πατάκης, πραγματοποίησαν, μέσα στην Ευρωβουλή 610 Παρεμβάσεις και κατέθεσαν 194 Ερωτήσεις.

Επί τροχάδην: 87 για την εργατική τάξη, 119 για τη μικρομεσαία αγροτιά, 9 για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, 19 για τις συνολικές αποφάσεις που αφορούν τους λαούς, 74 για τα ζητήματα πολέμου, 19 για την Κύπρο, 5 για τις διώξεις σε βάρος των κομμουνιστών, 166 για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κρατική τρομοκρατία, 32 για την προστασία του περιβάλλοντος, 23 για την παιδεία, 10 για τις γυναίκες, 14 για τον πολιτισμό, 18 για την υγεία, τα ναρκωτικά και το ντόπινγκ, το γνωστό ντόπινγκ, δύο για τη χρήση της ελληνικής γλώσσας, 3 για τις γερμανικές αποζημιώσεις, 4 για τους σεισμόπληκτους και 6 για την ενίσχυση των νησιών του Αιγαίου.

Παράλληλα, οι ίδιοι ευρωβουλευτές πραγματοποίησαν ταξίδια σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Θυμάμαι: Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική κλπ. Πήραμε μέρος σε πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις, στο Γκέτεμποργκ, στη Γένοβα, στο Παρίσι, στη Λισαβόνα, στη Βαλένθια, στη Σεβίλλη, στη Φλωρεντία, στη Γενεύη, στην Κοπεγχάγη.

Οργανώσαμε πέντε (5) διεθνείς Συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα. Πολλά από αυτά τα κόμματα, ανάμεσα στα 65, ήταν από την Ευρώπη.

Συμμετείχαμε σε περιφερειακές συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης, σε κοινή δράση κατά του ΝΑΤΟ και της ιμπεριαλιστικής διεθνοποίησης, διοργανώσαμε δύο ευρωπαϊκές συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, η μία για το Ευρωσύνταγμα και η άλλη για τις διώξεις κατά των κομμουνιστών στις Βαλτικές Χώρες και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συμβάλλαμε στη δημιουργία του αντιΝΑΤΟικού Βαλκανικού Κέντρου με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Και υπάρχουν και πολλές προσπάθειες και παρεμβάσεις που δεν μπορούν εύκολα να αποτιμηθούν. Λέω αυτά που μπορούν να μπουν κάτω από αρίθμηση και νούμερα.

Υπάρχει η δραστηριότητα αυτή, που είναι εξίσου σημαντική. Κάναμε σκληρές προσπάθειες, θα τις συνεχίσουμε μετά τις εκλογές, για να αναπτυχθεί η κοινή δράση κομμουνιστικών, αριστερών, αντιιμπεριαλιστικών, ριζοσπαστικών κομμάτων, είτε σε πολλά ζητήματα είτε σε μερικά. Μάλιστα, στόχος μας είναι να διαμορφωθεί στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχοντας και την πείρα της Ομάδας της Αριστεράς, αλλά και εκτός του Κοινοβουλίου, ένας πιο ισχυρός, πολυάριθμος, θα το έλεγα πόλος συντονισμού, όλων εκείνων των δυνάμεων που λένε ΟΧΙ στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, στη Λισαβόνα, στο Αμστερνταμ, στη Νίκαια, στο Ευρωσύνταγμα, στον ευρωστρατό, στην ευρωκαταστολή, που υποστηρίζουν μια πολιτική της Ευρώπης υπέρ των λαών της Αφρικής, των αραβικών λαών, της Λατινικής Αμερικής και όχι μια πολιτική της ευρωένωσης που διεκδικεί να είναι ο δεύτερος παγκόσμιος χωροφύλακας, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Για την ισχυροποίηση του ριζοσπαστικού πόλου

Αναφερόμενη στο ψηφοδέλτιο η Αλέκα Παπαρήγα στάθηκε και στο γεγονός της συγκρότησης της Επιτροπής Στήριξης, σημειώνοντας:

«Θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι αυτές τις μέρες συγκροτήθηκε και μια Επιτροπή Στήριξης του Ευρωψηφοδελτίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Μια Επιτροπή Στήριξης που έχει σημασία, γιατί απαρτίζεται από ανθρώπους, που πέρα από το ότι είναι μαχητές και δραστήριοι, έχουν και τις ιδιαίτερες απόψεις τους σε σχέση με τις απόψεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, αλλά συμφωνούν σ' αυτό που λέμε: Κοινή δράση στα μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν από την πολιτική της ΕΕ στην Ελλάδα και από την πολιτική των κομμάτων που την εφαρμόζουν ή την ανέχονται.

Και ακριβώς εμείς θεωρούμε ότι αυτή η μορφή στήριξης δεν είναι μια μορφή που απλώς τελειώνει στις 13 Ιουνίου. Βήμα το βήμα δουλεύουμε όλοι, για να ισχυροποιηθεί αυτός ο ριζοσπαστικός πόλος και στη χώρα μας.

Σχετικά με το Ευρωψηφοδέλτιο, το έχετε διαβάσει, έχετε δει και τη σύνθεση της Επιτροπής Στήριξης, είμαστε βέβαιοι ότι θα διευρυνθεί. Θα έχετε ήδη παρατηρήσει ότι στο Ευρωψηφοδέλτιο, που προτείνει στο λαό το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, στις τρεις τελευταίες θέσεις είναι οι τρεις επιτυχημένοι ευρωβουλευτές μας, Κόρακας, Αλυσανδράκης, Πατάκης. Δεν είναι καθόλου περίεργο που είναι στις τρεις τελευταίες θέσεις.

Σήμερα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκτιμά ότι έχει ανάγκη, σύντροφοι, οι οποίοι έχουν από πρώτο χέρι την πείρα της δράσης τους στο Κοινοβούλιο και στα ευρωπαϊκά πράγματα, ύστερα από 5 χρόνια αναγκαστικής καθημερινής απουσίας από την Ελλάδα, όχι από τα προβλήματα της Ελλάδας, να αξιοποιηθούν σε σημαντικές θέσεις στη δουλιά του Κόμματος.

Ακριβώς γιατί πρέπει να αυξηθεί και να εμπλουτιστεί η πείρα των καθοδηγητικών οργάνων και της δουλιάς του Κόμματος και με την άμεση πείρα του Ευρωκοινοβουλίου, που, όπως και να το κάνουμε, δε μεταφέρεται έτσι εύκολα όπως μπορεί να συμβεί με τους βουλευτές του εθνικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι αναγκαστικά είναι πολύ περισσότερο στην Ελλάδα και στα καθημερινά.

Ψηφοδέλτιο για μάχη

Εχουμε, επίσης, κάνει μια επιλογή στις 5 πρώτες θέσεις που δεν είναι τυχαία. Το ψηφοδέλτιο απαρτίζεται συνολικά από πολύ άξιους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν κάποια αξιώματα, έχουν δράση. Γιατί καμιά φορά μπορεί να έχεις και αξίωμα και η δράση να μην είναι διεθνής.

Τι θέλουμε να δείξουμε με αυτή την κατάταξη που κάνουμε: Την ενίσχυση στα πλαίσια του Ευρωκοινοβουλίου και εκτός - κι αν θέλετε το εκτός είναι πολύ σημαντικό - της δράσης για το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και γενικότερα τη διεθνιστική δράση και αλληλεγγύη που πρέπει να ανέβει, το ευρωπαϊκό εργατικό κίνημα, τη δράση για τα προβλήματα της αγροτιάς και των άλλων εργαζομένων με ιδιαίτερη έμφαση στα νέα προβλήματα που προκύπτουν από τη διεύρυνση και το Ευρωσύνταγμα.

Δίνουμε βάρος στα θέματα του περιβάλλοντος. Και θα υπογραμμίσω εδώ το καινούριο σχετικά θέμα, που θα περάσει στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων μας, το πρόβλημα της διατροφής, μεταλλαγμένα κλπ. Είναι τομείς τους οποίους θέλουμε να τους αναδείξουμε. Και, επιπλέον, θα ήθελα να υποσχεθώ, ας το πω έτσι, εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει δυνάμεις που συνεργάζεται σ' αυτά τα ζητήματα και μας βοηθούν και οι συνεργαζόμενες δυνάμεις.

Αυτή την 5ετία θα αναδείξουμε και στην Ελλάδα και στο πλαίσιο της Ευρώπης ορισμένα θέματα στα οποία δεν είμαστε επαρκώς ικανοποιημένοι ότι το κάναμε, θέματα πολιτισμού, ελληνικής γλώσσας, θέματα τέχνης, διανοουμένων, διότι ξέρουμε ότι δε γίνεται μόνο συζήτηση για ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, αλλά γίνεται και για ενιαία ευρωπαϊκή αγορά πολιτισμού, δηλαδή συστατικό της αγοράς είναι και ο πολιτισμός. Ο πολιτισμός και οι άνθρωποι που τον υπηρετούν.

Καμιά δέσμευση απέναντι στην ΕΕ

Ολοκληρώνοντας, πιστεύω ότι έχουμε κάθε δικαίωμα, όχι να παρακαλούμε για υπερψήφιση του ψηφοδελτίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, αλλά να το ζητούμε και να το απαιτούμε, με ευγένεια βεβαίως, με την έννοια ότι είμαστε το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα που δεν έχουμε καμία δέσμευση απέναντι στην ΕΕ και τους μηχανισμούς της. Απόδειξη γι' αυτό είναι ότι είπαμε «όχι» στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, τα οποία αποφάσισε η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο να ιδρυθούν.

Οχι γιατί είμαστε αντίθετοι στον ευρωπαϊκό συντονισμό ή στην ευρωπαϊκή διεθνιστική δράση. Ισα - ίσα. Αλλά γιατί θεωρούμε ότι τα κόμματα είτε εθνικά, είτε ευρωπαϊκά, είτε και παγκόσμια ή περιφερειακά αποφασίζονται από τα κάτω και από κάποιους, αν θέλετε περισσότερο ή λιγότερο, φωτισμένους και πρωτοπόρους που συνειδητοποιούν αυτή την ανάγκη που πρώτοι την έχουν συλλάβει οι από τα κάτω και αυτοί την υλοποιούν.

Εμάς, κανένα δέλεαρ χρηματοδότησης δε θα μας κάνει να μπούμε σε κόμματα τα οποία αναγκαστικά θα γίνουν μηχανισμοί. Εγώ θα έλεγα ότι μπορεί και κάποιοι να θεωρούν ότι μπορούν να ξεπεράσουν με τεχνικό τρόπο τις πολιτικές δεσμεύσεις που επιβάλλονται με αυτά τα πολιτικά κόμματα. Δεν ξεπερνιούνται. Οταν δεσμευτείς πολιτικά, δεν μπορείς να παρεκκλίνεις εύκολα. Η δέσμευση είναι δέσμευση.

Και ακριβώς εμείς παλεύουμε να αναδειχτεί ευρωπαϊκός συντονιστικός πόλος μέσα κι έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, που θα προωθεί την κοινή δράση και συσπείρωση, αλλά και θα επιτρέπει την αυτοτέλεια του κάθε κόμματος πριν απ' όλα στη χώρα του, αλλά και στα διάφορα όργανα και παραόργανα της ΕΕ, όπου αναγκάζεται να συμμετέχει.

Και νομίζουμε ότι ενισχυμένο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα μπορέσει να δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση πιο ενεργητικά, μαζί και με όλες τις δυνάμεις που ήδη συνεργάζονται και που είναι ήδη σημαντικές και πολλές και στο πεδίο της Ευρώπης».

Παραβρέθηκαν

Τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος αγωνιστών, οι οποίοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συμπαρατάσσονται με το ΚΚΕ και σ' αυτήν τη μάχη. Ανάμεσα σε άλλους που ίσως δε διακρίναμε, εκτός βεβαίως από τους συμμετέχοντες στην Επιτροπή Στήριξης, ήταν και οι παρακάτω:

Χρήστος Μαργανέλης, Νίκος Μολυβιάτης, Μάκης Διόγος, Ιορδάνης Παυλόσογλου, Γιώργος Αδαμίδης, Ορ. Κυριακόπουλος, Χ. Καραπάνος, Ευαγ. Ξηρουχάκη (αναπλ. καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνών), Τηλέμαχος Λουγγής (πρόεδρος ΚΜΕ), Θανάσης Φίλιας (πρόεδρος της ΠΕΔΥΕ), Μιχάλης Βαρδάνης (πρόεδρος Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών), Παναγιώτης Μακρής (επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής), Κώστας Καζάκος (ηθοποιός), Βασίλης Κολοβός (πρόεδρος ΣΕΗ), Βασίλης Λέκκας (τραγουδιστής), Γιώργος Κακουλίδης (ποιητής), Ντενίζ Μπαλτσαβιά (ηθοποιός), Τάκης Βαμβακίδης (ηθοποιός), Σάσα Καστούρα (ηθοποιός), Γιάννης Βαρουχάς (ηθοποιός), Μανόλης Μαθιουδάκης (πρόεδρος ΕΣΗΕΑ), Παντελής Τάτσης (αντιπρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ), Γ. Σκαρόπουλος (Γρ. ΠΑΜΕ Πειραιά), Νίκος Παπαγεωργίου (συνδικαλιστής), Κώστας Γεωργόπουλος (Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος), Φώτης Βαρδής (ΟΤΕ), Λεωνίδας Καραμάνος (ΟΤΕ), Σωκράτης Λομβάρδος («Συμπαράταξη για την Αθήνα»), Κώστας Τζατζάνης (Κίνηση «Πειραιάς - Αναγέννηση»), Δημήτρης Σέρβος (ΠΕΑΕΑ Πειραιά), Σάββας Ζευγαρόπουλος (Επ. Ειρήνης Ν. Σμύρνης), Νίκος Μεϊμαράκης (Δημ. Παρ. Καισαριανής), Μηνάς Ξεκομνηνός (ΠΟΣΣΑΘΕΑΑΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ