Παρασκευή 14 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Για την ισχυροποίηση του ριζοσπαστικού πόλου

Αναφερόμενη στο ψηφοδέλτιο η Αλέκα Παπαρήγα στάθηκε και στο γεγονός της συγκρότησης της Επιτροπής Στήριξης, σημειώνοντας:

«Θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι αυτές τις μέρες συγκροτήθηκε και μια Επιτροπή Στήριξης του Ευρωψηφοδελτίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Μια Επιτροπή Στήριξης που έχει σημασία, γιατί απαρτίζεται από ανθρώπους, που πέρα από το ότι είναι μαχητές και δραστήριοι, έχουν και τις ιδιαίτερες απόψεις τους σε σχέση με τις απόψεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, αλλά συμφωνούν σ' αυτό που λέμε: Κοινή δράση στα μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν από την πολιτική της ΕΕ στην Ελλάδα και από την πολιτική των κομμάτων που την εφαρμόζουν ή την ανέχονται.

Και ακριβώς εμείς θεωρούμε ότι αυτή η μορφή στήριξης δεν είναι μια μορφή που απλώς τελειώνει στις 13 Ιουνίου. Βήμα το βήμα δουλεύουμε όλοι, για να ισχυροποιηθεί αυτός ο ριζοσπαστικός πόλος και στη χώρα μας.

Σχετικά με το Ευρωψηφοδέλτιο, το έχετε διαβάσει, έχετε δει και τη σύνθεση της Επιτροπής Στήριξης, είμαστε βέβαιοι ότι θα διευρυνθεί. Θα έχετε ήδη παρατηρήσει ότι στο Ευρωψηφοδέλτιο, που προτείνει στο λαό το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, στις τρεις τελευταίες θέσεις είναι οι τρεις επιτυχημένοι ευρωβουλευτές μας, Κόρακας, Αλυσανδράκης, Πατάκης. Δεν είναι καθόλου περίεργο που είναι στις τρεις τελευταίες θέσεις.

Σήμερα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκτιμά ότι έχει ανάγκη, σύντροφοι, οι οποίοι έχουν από πρώτο χέρι την πείρα της δράσης τους στο Κοινοβούλιο και στα ευρωπαϊκά πράγματα, ύστερα από 5 χρόνια αναγκαστικής καθημερινής απουσίας από την Ελλάδα, όχι από τα προβλήματα της Ελλάδας, να αξιοποιηθούν σε σημαντικές θέσεις στη δουλιά του Κόμματος.

Ακριβώς γιατί πρέπει να αυξηθεί και να εμπλουτιστεί η πείρα των καθοδηγητικών οργάνων και της δουλιάς του Κόμματος και με την άμεση πείρα του Ευρωκοινοβουλίου, που, όπως και να το κάνουμε, δε μεταφέρεται έτσι εύκολα όπως μπορεί να συμβεί με τους βουλευτές του εθνικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι αναγκαστικά είναι πολύ περισσότερο στην Ελλάδα και στα καθημερινά.

Ψηφοδέλτιο για μάχη

Εχουμε, επίσης, κάνει μια επιλογή στις 5 πρώτες θέσεις που δεν είναι τυχαία. Το ψηφοδέλτιο απαρτίζεται συνολικά από πολύ άξιους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν κάποια αξιώματα, έχουν δράση. Γιατί καμιά φορά μπορεί να έχεις και αξίωμα και η δράση να μην είναι διεθνής.

Τι θέλουμε να δείξουμε με αυτή την κατάταξη που κάνουμε: Την ενίσχυση στα πλαίσια του Ευρωκοινοβουλίου και εκτός - κι αν θέλετε το εκτός είναι πολύ σημαντικό - της δράσης για το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και γενικότερα τη διεθνιστική δράση και αλληλεγγύη που πρέπει να ανέβει, το ευρωπαϊκό εργατικό κίνημα, τη δράση για τα προβλήματα της αγροτιάς και των άλλων εργαζομένων με ιδιαίτερη έμφαση στα νέα προβλήματα που προκύπτουν από τη διεύρυνση και το Ευρωσύνταγμα.

Δίνουμε βάρος στα θέματα του περιβάλλοντος. Και θα υπογραμμίσω εδώ το καινούριο σχετικά θέμα, που θα περάσει στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων μας, το πρόβλημα της διατροφής, μεταλλαγμένα κλπ. Είναι τομείς τους οποίους θέλουμε να τους αναδείξουμε. Και, επιπλέον, θα ήθελα να υποσχεθώ, ας το πω έτσι, εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει δυνάμεις που συνεργάζεται σ' αυτά τα ζητήματα και μας βοηθούν και οι συνεργαζόμενες δυνάμεις.

Αυτή την 5ετία θα αναδείξουμε και στην Ελλάδα και στο πλαίσιο της Ευρώπης ορισμένα θέματα στα οποία δεν είμαστε επαρκώς ικανοποιημένοι ότι το κάναμε, θέματα πολιτισμού, ελληνικής γλώσσας, θέματα τέχνης, διανοουμένων, διότι ξέρουμε ότι δε γίνεται μόνο συζήτηση για ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, αλλά γίνεται και για ενιαία ευρωπαϊκή αγορά πολιτισμού, δηλαδή συστατικό της αγοράς είναι και ο πολιτισμός. Ο πολιτισμός και οι άνθρωποι που τον υπηρετούν.

Καμιά δέσμευση απέναντι στην ΕΕ

Ολοκληρώνοντας, πιστεύω ότι έχουμε κάθε δικαίωμα, όχι να παρακαλούμε για υπερψήφιση του ψηφοδελτίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, αλλά να το ζητούμε και να το απαιτούμε, με ευγένεια βεβαίως, με την έννοια ότι είμαστε το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα που δεν έχουμε καμία δέσμευση απέναντι στην ΕΕ και τους μηχανισμούς της. Απόδειξη γι' αυτό είναι ότι είπαμε «όχι» στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, τα οποία αποφάσισε η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο να ιδρυθούν.

Οχι γιατί είμαστε αντίθετοι στον ευρωπαϊκό συντονισμό ή στην ευρωπαϊκή διεθνιστική δράση. Ισα - ίσα. Αλλά γιατί θεωρούμε ότι τα κόμματα είτε εθνικά, είτε ευρωπαϊκά, είτε και παγκόσμια ή περιφερειακά αποφασίζονται από τα κάτω και από κάποιους, αν θέλετε περισσότερο ή λιγότερο, φωτισμένους και πρωτοπόρους που συνειδητοποιούν αυτή την ανάγκη που πρώτοι την έχουν συλλάβει οι από τα κάτω και αυτοί την υλοποιούν.

Εμάς, κανένα δέλεαρ χρηματοδότησης δε θα μας κάνει να μπούμε σε κόμματα τα οποία αναγκαστικά θα γίνουν μηχανισμοί. Εγώ θα έλεγα ότι μπορεί και κάποιοι να θεωρούν ότι μπορούν να ξεπεράσουν με τεχνικό τρόπο τις πολιτικές δεσμεύσεις που επιβάλλονται με αυτά τα πολιτικά κόμματα. Δεν ξεπερνιούνται. Οταν δεσμευτείς πολιτικά, δεν μπορείς να παρεκκλίνεις εύκολα. Η δέσμευση είναι δέσμευση.

Και ακριβώς εμείς παλεύουμε να αναδειχτεί ευρωπαϊκός συντονιστικός πόλος μέσα κι έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, που θα προωθεί την κοινή δράση και συσπείρωση, αλλά και θα επιτρέπει την αυτοτέλεια του κάθε κόμματος πριν απ' όλα στη χώρα του, αλλά και στα διάφορα όργανα και παραόργανα της ΕΕ, όπου αναγκάζεται να συμμετέχει.

Και νομίζουμε ότι ενισχυμένο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα μπορέσει να δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση πιο ενεργητικά, μαζί και με όλες τις δυνάμεις που ήδη συνεργάζονται και που είναι ήδη σημαντικές και πολλές και στο πεδίο της Ευρώπης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ