Παρασκευή 14 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ
Σε κίνδυνο ατομικά δικαιώματα και πολιτική δράση

Θα χρησιμοποιηθούν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, λέει στη Βουλή η κυβέρνηση. Αντιδρά και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Σοβαροί κίνδυνοι για τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών εγκυμονεί η πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες τις ηλεκτρονικές κάμερες που εγκαταστάθηκαν σε διάφορους δρόμους της Αθήνας.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και ο αρμόδιος υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χ. Μαρκογιαννάκης στην απάντησή του επιβεβαίωσε ότι οι κάμερες αυτές θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και μετά τους αγώνες. Την ίδια στιγμή, βέβαια, το ίδιο επιβεβαίωναν και οι Αμερικανοί που παρουσίαζαν τα συστήματα ασφαλείας.

Κατά τον Χ. Μαρκογιαννάκη, η Αστυνομία ζήτησε να χρησιμοποιήσει τις κάμερες και μετά τους αγώνες «προς χάριν της ευταξίας και της ευνομίας». Ωστόσο, όμως, παραδέχτηκε ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με έγγραφό της είναι επιφυλακτική για τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν οι συγκεκριμένες κάμερες. Συγκεκριμένα, στο έγγραφο που απευθύνεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναφέρεται επί λέξει: «Μέχρι τώρα δε μας πείσατε εάν θα είναι νόμιμος η χρήση και πώς θα κάνετε τη χρήση. Θα μας δώσετε περισσότερα στοιχεία για να σας πούμε "ναι" ή "όχι"». Ο υφυπουργός δήλωσε ότι τα στοιχεία που ζήτησε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων θα της δοθούν και μόνο εφόσον υπάρξει η έγκρισή της θα προχωρήσει η περαιτέρω χρήση τους.

«Δεν καθησυχάσατε τις ανησυχίες και τα ερωτηματικά μας», τόνισε στην παρέμβασή του ο Αντ. Σκυλλάκος, υπογραμμίζοντας ότι με πρόσχημα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας παραβιάζονται οι νόμοι και το σύνταγμα και προχωράει το ηλεκτρονικό φακέλωμα. «Εμείς, είπε, έχουμε διαφορετική φιλοσοφία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πιστεύουμε ότι δε χρειαζόμαστε τη βοήθεια του "Μεγάλου Αδελφού" είτε εκφράζεται με κάμερες, είτε εκφράζεται με το ΝΑΤΟ, είτε εκφράζεται με καπέλωμα των ελληνικών υπηρεσιών από ξένες υπηρεσίες που δήθεν θα μας προστατεύσουν καλύτερα».

Ο βουλευτής τόνισε ότι και με βάση την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν έχει λυθεί το πρόβλημα με τις κάμερες, γιατί αυτές είναι περιστρεφόμενες και μπορούν να βλέπουν μέχρι και τα σπίτια, πράγμα που η Αρχή απαγορεύει.

Το κυριότερο όμως πρόβλημα, συνέχισε ο Αντ. Σκυλλάκος, είναι τι θα γίνει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το θέμα δεν αφορά μόνο τα ατομικά δικαιώματα και την ιδιωτική ζωή, αλλά την πολιτική και τη συνδικαλιστική δραστηριότητα. Οι κάμερες αυτές, είπε, μπορούν να ζουμάρουν και να καταγράφουν πρόσωπα. Εάν, για παράδειγμα, γίνεται μια διαδήλωση 5.000 ατόμων, καταγράφονται όλοι και στη συνέχεια γίνεται αρχειοθέτηση στο ηλεκτρονικό φακέλωμα.

Και ο Αντ. Σκυλλάκος κατέληξε: «Δε χρειάζονται κατά τη γνώμη μας κάμερες. Πρέπει η κυβέρνηση να πει "όχι" στην παραπέρα χρησιμοποίησή τους. Εξάλλου, γιατί τις αγοράσατε; Μπορούσατε να τις νοικιάσετε μόνο για τρεις μήνες λόγω των Αγώνων. Εγκριτοι νομικοί λένε ότι και για τη διάρκεια των Αγώνων θα χρειαζόταν νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να συζητηθούν στη Βουλή οι εγγυήσεις που παρέχονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ