Παρασκευή 14 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Εικόνες της πόλης...

«

Η Αθήνα αλλάζει μορφή», «η πόλη μας γίνεται πιο ελκυστική», «η πρωτεύουσα αποκτά χρώμα, στιλ και άποψη». Αυτά είναι μόνο μερικά από όσα ακούμε και διαβάζουμε για την Αθήνα, λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι όμως έτσι; Μερικές εικόνες από τρεις πλατείες της «σύγχρονης» πόλης μας, θα μας πείσουν...

Εικόνα πρώτη. Πλατεία Βάθης, ξημερώματα Κυριακής. Ναρκομανείς μαζεμένοι γύρω - γύρω κάθονται στην πλατεία. Φωνάζουν σε μια τελευταία προσπάθεια να τα βρουν στη «μοιρασιά». Στη μέση ένας κουστουμαρισμένος κύριος κλείνει το χαρτοφύλακά του και φεύγει από την παρέα. Είναι οι ίδιοι ναρκομανείς που πριν κατέκλυζαν τον ηλεκτρικό της Ομόνοιας και τα τριγύρω στενά. Τώρα απλά «μεταφέρθηκαν». Για να μην τους βλέπουν οι περαστικοί. Για να μην γίνονται αντιληπτοί από τους τουρίστες. Για να φαίνεται η πόλη «μας» καθαρή. Δύο αστυνομικοί, παρακολουθούν όλη αυτή την κατάσταση και επεμβαίνουν μόνο όταν ο κουστουμαρισμένος κύριος απομακρύνεται.

Εικόνα δεύτερη: Πλατεία Κολιάτσου. Τα υπόγεια διαμερίσματα είναι «πλημμυρισμένα» από οικονομικούς μετανάστες. Ηρθαν για να βρουν τον παράδεισο. Και το μόνο που βρήκαν ήταν στυγνή εκμετάλλευση κι ένα ανελέητο κυνηγητό από το...«κράτος πρόνοιας». Ζουν δύο και τρεις οικογένειες μαζί σε ένα δυάρι ημιυπόγειο, με άθλιες συνθήκες υγιεινής και μ' ένα... μισό μισθό.

Εικόνα τρίτη: Δευτέρα πρωί. Ο ήλιος δεν έχει ακόμη ανατείλει. Και όμως, η πλατεία Κοτζιά είναι γεμάτη εργάτες, οικοδόμους που περιμένουν για το μεροκάματο. Ανθρωποι, που ξυπνούν τα χαράματα και γυρίζουν στο σπίτι και στην οικογένειά τους μετά τη δύση του ήλιου. Εργάτες που με το αίμα τους - σε αρκετές περιπτώσεις και με τη ζωή τους - έχουν «πληρώσει» τα έργα που αλλάζουν την...«εικόνα της Αθήνας». Και η ειρωνεία είναι ότι ακριβώς απέναντι από τους οικοδόμους που περιμένουν το μεροκάματο, είναι η έδρα της δημάρχου, η οποία και δε σταματά να μιλά γι' αυτή την αλλαγή.

Η Αθήνα, πάντως, αλλάζει. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το ερώτημα είναι πώς και για ποιον. Ο εργάτης ζει μέσα σε ένα κυκεώνα εξελίξεων και η ζωή του γίνεται καθημερινά και χειρότερη. Δίπλα στην πολιτική της μόνιμης πλέον σκληρής λιτότητας, το εντεινόμενο ξεζούμισμα και την ακρίβεια, την αβεβαιότητα και ανασφάλεια, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και το «σκότωμα» του όποιου ελεύθερου χρόνου του, έρχονται τώρα και μια σειρά...«παράπλευρων μεταβολών». Η αστυνόμευση, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν είναι για τα «τζάκια» της πρωτεύουσας, αλλά για τους εργάτες. Οι κάμερες (παλιάς και νέας γενιάς), δεν είναι για την κίνηση στους δρόμους, αλλά για να εθιστεί ο εργάτης στη μόνιμη παρακολούθηση.

Η «ελκυστική» Αθήνα αφορά μόνο τους επιχειρηματίες. Αλλωστε, τα δικά τους συμφέροντα εξυπηρετούν πρωτίστως και τα έργα. Οι εργαζόμενοι... ωφελούνται, όσο και όπως ποτίζεται η γλάστρα του βασιλικού. Και η μόνη διέξοδος στο εντεινόμενο συνεχώς αδιέξοδο είναι η συλλογική και οργανωμένη αντίσταση, η ανυπακοή και η απειθαρχία, η ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Στο κάτω κάτω της γραφής, οι εργαζόμενοι, οι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου, είναι ο βασιλικός της κοινωνίας.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ