Παρασκευή 14 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ευρωσύνταγμα με χριστιανισμό...

Υπέρ της έγκρισης του Ευρωσυντάγματος που θα περιλαμβάνει αναφορά στις «χριστιανικές ρίζες» της Ευρώπης ακόμα και πριν τις ευρωεκλογές τάχτηκε ο Κ. Καραμανλής, ενώ πλειοδότησε και στην προώθηση του «αντιτρομοκρατικού πακέτου», ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 16 και 17 Ιούνη.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούλησή του «να υπάρξει θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων, πριν το τέλος της ιρλανδικής προεδρίας και μάλιστα - ει δυνατόν - πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών», σε δηλώσεις που έκανε χτες μετά τη συνάντηση που είχε με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν.

Ο Κ. Καραμανλής τάχτηκε υπέρ της αρχής της διπλής πλειοψηφίας - 50% των μελών και 59% του πληθυσμού - για τη λήψη των αποφάσεων στα όργανα της ΕΕ, ενώ εμμένει στη θέση του ένας επίτροπος για κάθε κράτος - μέλος. Ωστόσο, ο Κ. Καραμανλής τάχθηκε για πρώτη φορά ανοιχτά υπέρ της αναφοράς στις χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης στο προοίμιο του Ευρωσυντάγματος, προσδοκώντας προφανώς σε εκλογικά οφέλη ενόψει των ευρωεκλογών. «Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα και κανείς δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του», δήλωσε, αν και συμπλήρωσε ότι θα σεβαστεί και τις άλλες απόψεις που δεν επιθυμούν να υπάρξει τέτοια αναφορά και στην τελική απόφαση των «25».

Ο Κ. Καραμανλής υπερακόντισε υπέρ της άμεσης, συντονισμένης και αποτελεσματικής υλοποίησης του αντιτρομοκρατικού πακέτου που εγκρίθηκε στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας ότι «τα ζητήματα αυτά αποτελούν μείζον διακύβευμα για την Ενωση». Εξετάστηκε, επίσης, και η πρόοδος που έχει σημειωθεί για τη δημιουργία ενός «ενιαίου χώρου ασφάλειας και δικαιοσύνης» στην ΕΕ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Τάμπερε. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε τη συμπαράσταση και στήριξη των «εταίρων» στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από την πλευρά του ο Μ. Αχερν ανέφερε ότι η ιρλανδική προεδρία πασχίζει με κάθε τρόπο να υπάρξει συμφωνία για το Ευρωσύνταγμα και να εγκριθεί τον επόμενο μήνα στη Σύνοδο Κορυφής. Απέφυγε, όμως, να προεξοφλήσει αν αυτό θα επιτευχθεί. Επισήμανε όμως ότι στα θέματα του Τάμπερε έχει σημειωθεί «μεγάλη πρόοδος». Οσον αφορά στον τρόπο επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος παρέπεμψε στα κράτη - μέλη ανάλογα με τις «παραδόσεις» τους, αν και η άποψη της προεδρίας είναι να διεξαχθούν δημοψηφίσματα, ώστε «οι λαοί να μπορέσουν να εγκρίνουν και να ψηφίσουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ