Παρασκευή 14 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Κάλεσμα της Επιτροπής Στήριξης του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ

Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό και συναποτελούμε Επιτροπή Στήριξης του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου και προερχόμαστε από διαφορετικούς κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους, με ιδιαίτερες ιδεολογικές προσεγγίσεις, διακρίνουμε τον εαυτό μας στην απέναντι όχθη από την ΕΕ των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

Θεωρούμε ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και οι διεθνείς εξελίξεις επιβάλλουν για άλλη μια φορά και τη δική μας ενεργητική συμμετοχή στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες των εργαζομένων λαών για μια ριζικά διαφορετική Ευρώπη.

Από τη σκοπιά αυτή υποστηρίζουμε στις ερχόμενες Ευρωεκλογές το ΚΚΕ, διότι διαπιστώνουμε ότι οι αναλύσεις και οι εκτιμήσεις του συνεχώς επιβεβαιώνονται, αλλά και διότι το ΚΚΕ αγωνίζεται με συνέπεια για να αντισταθεί σε όσα θέλουν να επιβάλουν στο λαό μας και στην πατρίδα μας, στην ευρύτερη περιοχή μας, σε ολόκληρη την υφήλιο.

Μας ενώνει η θέληση για μια πιο οργανωμένη και συντονισμένη αντίσταση στη γενική και οργανωμένη επίθεση του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Στους σχεδιασμούς τους δε διστάζουν να καταφύγουν σε στρατιωτικές επιδρομές για να θέσουν υπό έλεγχο μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Τις πολεμικές επιχειρήσεις μεταχειρίζονται και ως μέσο αποτροπής μειζόνων, ίσως και θανατηφόρων, κρίσεων του κεφαλαιοκρατικού συστήματος, που διαρκώς αντιμετωπίζει βαθύτατες αντιφάσεις.

Οι πόλεμοι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, εναντίον των μικρών και αδύνατων, αποβλέπουν και στην εξασφάλιση της πολιτικής ηγεμονίας των καπιταλιστών, προς επίτευξη των οικονομικών τους στόχων προς χάρη των οποίων μετέρχονται και άλλα μέσα για να αποδυναμώσουν τους λαούς. Τον εξευτελισμό του Διεθνούς Δικαίου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Τις πιέσεις για την απάλειψη των συνόρων, όπου και όσο συμφέρει στα μονοπώλια. Για σταδιακή εξαφάνιση της κυριαρχίας, της ακεραιότητας, της άμυνας και του πολιτισμού της μεγάλης πλειονότητας των χωρών. Για την ενσωμάτωση των εθνικών οικονομιών με τις ιδιωτικοποιήσεις, γεγονός που οδηγεί στην απαξίωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των χωρών.

Οι λαοί, μαζί και ελληνικός λαός, υφίστανται τις βαριές συνέπειες αυτής της επίθεσης. Τους πολέμους, την πείνα, την εξαθλίωση, την ανεργία, την πορνεία, τη διεύρυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στους πολλούς και τους λίγους, που συγκεντρώνουν αμύθητα πλούτη, την περιστολή των συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την αύξηση των ανισοτήτων, στην εκπαίδευση κ.ά.

Στη χώρα μας, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με τη στήριξη του ΣΥΝ δημιούργησαν στην ελληνική κοινωνία την ψευδαίσθηση για μια ΕΕ της οικονομικής ευημερίας, η οποία θα διασφάλιζε την επίλυση των εθνικών μας προβλημάτων. Η σημερινή οικονομική πραγματικότητα και η στάση της ΕΕ στο Κυπριακό διαλύει το μύθο του ευρωμονόδρομου. Η σταθερή αντίθεση του ΚΚΕ σ' αυτή τη λογική δικαιώθηκε για άλλη μια φορά, εκφράζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού και του κυπριακού λαού.

Ο δικός μας δρόμος είναι η ριζική αντίθεση στην ΕΕ της ανεργίας, της λιτότητας και της ανελευθερίας, καθώς και η αποτίναξη των δεσμεύσεων που επιβάλλονται στους λαούς από τα διευθυντήρια των Βρυξελλών και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις.

Δίνουμε στην αμφισβήτησή μας όραμα και προοπτική, προσβλέποντας, μέσα από τη συντονισμένη δράση σε εθνικό και πανευρωπαϊκό πεδίο, στη δημιουργία μιας άλλης Ευρώπης, της συνεργασίας, της ειρήνης και του σοσιαλισμού. Σ' αυτήν την πορεία συναντιόμαστε καθημερινά όλο και περισσότεροι: εργαζόμενοι, νέοι και νέες, άνεργοι, αγωνιστές και αγωνίστριες, κοινωνικά κινήματα και πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στις εκλογές της 13ης Ιουνίου στηρίζουμε το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και των συνεργαζομένων ριζοσπαστικών δυνάμεων και καλούμε στην υπερψήφισή του για να εκφραστεί ένα ισχυρό ρεύμα αντίστασης, ανυπακοής και αντεπίθεσης. Σας καλούμε στη συνεργασία, γιατί συσπειρωμένοι μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα,

Σε όλους τους αγρότες που ξεκληρίζονται από την πολιτική της ΕΕ.

Σε όλους τους εργατοϋπαλλήλους, που προβλέπουν πως οι Βρυξέλλες μπορεί να ελαχιστοποιήσουν ακόμα περισσότερο το μεροκάματό τους ή και να τους το στερήσουν και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα να καρατομούνται συνεχώς.

Σε όλους τους νέους και σε όλες τις γυναίκες που γνωρίζουν πως η αναπότρεπτη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος θα τους φέρει περισσότερη ανεργία και περιθωριοποίηση.

Σε όλους τους γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους να βυθίζονται στην αμορφωσιά, στην αμάθεια και την αποχαύνωση και να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο των ναρκωτικών.

Σε όλους τους συνταξιούχους που οδηγούνται στο περιθώριο της ζωής με τις συντάξεις πείνας.

Σε όλους εκείνους που θέλουν την ειρήνη, αντιτίθενται στις ιμπεριαλιστικές επιδρομές και θέλουν να τις σταματήσουν.

Σε όλους τους ανθρώπους που επιθυμούν τη φιλία των λαών, που θέλουν ρυθμίσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο προς όφελος των λαών και όχι για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Σε αυτούς που ανησυχούν για το μέλλον των λαϊκών ελευθεριών.

Σε αυτούς που νοιάζονται για το λαϊκό μας πολιτισμό.

Στους ξένους μετανάστες που ζητούν ισότητα και δικαιοσύνη.

Σε αυτούς που δεν αδιαφορούν για την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Το ΚΚΕ και οι ευρωβουλευτές του αγωνίζονται σε κοινή δράση με τις προοδευτικές δυνάμεις άλλων λαών για όλα αυτά τα θέματα, αποφεύγοντας τον κίνδυνο ενσωμάτωσης στα μορφώματα - παγίδες που στήνονται, όπως είναι το «Αριστερό Ευρωπαϊκό Κόμμα» που η ΕΕ επιβάλλει.

Δεν είναι, λοιπόν, υπερβολή να δεχτούμε ότι υπό τις σημερινές συνθήκες μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ έχει νόημα. Σκεφτείτε και ψηφίστε.

- ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Μπάμπης, Δάσκαλος (Πρ. Συλ. Δασκάλων Αργοσαρωνικού)

- ΓΕΛΑΔΑΣ Νίκος, Καθηγητής ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθήνας

- ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ Ελένη, Ηθοποιός

- ΓΚΟΛΦΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Γιώργος, Ελευθεροεπαγγελματίας

- ΔΕΛΗΒΑΝΗ Μαρία, πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας

- ΔΙΖΙΚΙΡΙΚΗΣ Γιώργος, Συγγραφέας - Σκηνοθέτης

- ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ Παντελής, Τραγουδοποιός

- ΚΑΖΑΚΟΣ Κώστας, Ηθοποιός

- ΚΑΛΑΜΟΥΚΗΣ Θύμιος, Δημοσιογράφος

- ΚΑΝΕΛΛΗ Λιάνα, Βουλευτής - Εκδότρια - Δημοσιογράφος

- ΚΑΡΑΝΔΡΕΑΣ Νίκος, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

- ΚΟΥΤΡΑΣ Κώστας, Δικηγόρος - Ποινικολόγος

- ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ Λίλα, Ηθοποιός

- ΜΑΤΖΟΥΡΑΤΟΣ Δημήτρης, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου Πατησίων

- ΜΕΛΑ Αγγελική, Γιατρός ΙΚΑ (Δημοτικός Σύμβουλος Κερατσινίου)

- ΜΠΑΡΑΤΣΗΣ Σωτήρης, Γιατρός, μέλος ΔΣ του ΠΙΣ

- ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ Αλέκος, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Μεγάρων

- ΜΠΟΥΛΟΥΓΑΡΗΣ Γιώργος, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς

- ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ Καλλιόπη, Βιοχημικός, Πρόεδρος της ΟΓΕ

- ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗ Νανά, Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ

- ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ Ευαγγελία, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

- ΠΑΛΥΒΟΣ Γιάννης, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

- ΠΑΠΑΜΑΡΓΑΡΗΣ Χάρης, Οικονομολόγος, Πρόεδρος στην Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης

- ΠΑΥΛΟΣΟΓΛΟΥ Ιορδάνης, Δρ. Βιομηχανικής Μεταλλουργίας, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Δραπετσώνας

- ΠΑΠΑΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ Κώστας, πρώην Δήμαρχος Ασπροπύργου

- ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ Θεοδόσης, Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής Αθήνας

- ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Βασίλης, Πρόεδρος Κοινοτικών Υπαλλήλων Αττικής

- ΠΗΓΑΔΑΣ Νίκος, Δημοσιογράφος

- ΡΗΓΑΤΟΣ Γεράσιμος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Αγ. Σάββας

- ΡΟΚΚΟΣ Κυριάκος, Γλύπτης, καθηγητής ΤΕΙ

- ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ Θοδωρής, Δημοσιογράφος

- ΣΥΡΙΓΟΣ Αποστόλης, Δημοτικός Σύμβουλος Κορυδαλλού

- ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ Σοφία, Καθηγήτρια ΕΜΠ

- ΣΤΟΦΟΡΟΠΟΥΛΟΣ Θέμης, πρώην Πρέσβης

- ΤΡΙΜΠΕΡΗΣ Γιώργος, Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσικομαθηματικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

- ΤΣΑΠΟΓΑΣ Γιώργος, Δημοσιογράφος, Οικονομικός Αναλυτής

- ΦΙΛΙΠΠΑΚΗΣ Γιώργος, Δημοσιογράφος

- ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΗ Μαίρη, Ζωγράφος - Κεραμίστρια


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ