Παρασκευή 14 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Ψήφος πολύ σφικτή, πολύ αυστηρή, πάρα πολύ απαιτητική

Στη συνέχεια ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους δημοσιογράφους:

-- ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ («ALPHA»): Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν ζητάτε ψήφο, όπως συνηθίζεται να την αποκαλούμε, διαμαρτυρίας, με την έννοια ότι οι Ευρωεκλογές έχουν μια ελαστικότητα κατά πολλούς. Ενα δεύτερο είναι αν εκτιμάτε ότι το ποσοστό σας θα ανέβει πάνω από το 8% των Ευρωεκλογών του '99. Και ένα τρίτο: Σε μια διευρυμένη ΕΕ πλέον, ενδεχομένως να χρειαζόσασταν και κάποιους ευρωβουλευτές όπως τους τρεις προηγούμενους, λόγω του ότι διαθέτουν μια κεκτημένη ταχύτητα. Γιατί επιλέγετε να ανανεώσετε τις τρεις πρώτες θέσεις, με τρία νέα πρόσωπα;

-- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Το πρώτο που λέμε στους εργαζόμενους στον τόπο μας είναι να μη σκεφτούν ότι μπορεί να χαλαρώσουν τα κριτήριά τους στη μάχη των Ευρωεκλογών. Ακούμε περί χαλαρής ψήφου. Τι θα πει χαλαρή ψήφος; Η ψήφος πρέπει να είναι πολύ σφιχτή, πολύ αυστηρή και πάρα πολύ απαιτητική.

Υπάρχουν εμπειρίες και δείκτες που δείχνουν ότι το βιοτικό επίπεδο του λαού έπεσε και ότι η ΕΕ δε μας έσωσε. Θα μου πείτε, για όλα φταίει η ΕΕ; Οχι, είναι συνυφασμένη και η κυβερνητική πολιτική. Αλλά η πολιτική ενσωμάτωσης είναι η πολιτική αυτή που οξύνει τα λαϊκά προβλήματα. Επομένως, όχι χαλαρή ψήφο, πολύ απαιτητική.

Τώρα για την ψήφο διαμαρτυρίας. Στη δική μας λογική η διαμαρτυρία αποτελεί μια πρώτη συνειδητοποίηση ότι πρέπει κάποιον να τιμωρήσω, ότι με ξεγέλασαν, μου πήραν την ψήφο και μου φόρτωσαν τα βάρη. Εμείς δεν πρόκειται να πάμε και να πούμε στον καθένα ότι «ξέρεις, εμείς θέλουμε ψήφο που να είναι τόσο συνειδητή που να ταυτίζεται πλήρως με το πρόγραμμα του ΚΚΕ ή με όλες του τις θέσεις», ή πως βλέπουμε την πορεία της ρήξης και της αποδέσμευσης. Δε ζητάμε εγγυήσεις ότι συμφωνεί σε όλα. Εγώ σας λέω ακόμα και ένας που συμφωνεί σήμερα για όλα και μας ψηφίζει, δεν μπορεί αύριο να διαφωνήσει; Εμείς ζητάμε ψήφο επιλογής.

Ψηφίζω ΚΚΕ γιατί, ακόμα κι αν διαφωνώ, μπορεί να παίξει το ρόλο της αντίστασης στα χειρότερα που έρχονται και να τον παίξει με συνέπεια, όχι υποκριτικά. Εχει καθαρή αντίθεση στην ΕΕ, επομένως είναι αδέσμευτο να υπηρετήσει την ανάγκη τουλάχιστον της αντίστασης και της ανυπακοής, της διεκδίκησης στόχων που διασφαλίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Για τα ποσοστά. Εμείς παίρνουμε ως βάση ότι το ποσοστό που δείχνει ουσιαστική αντίθεση με την πολιτική της ΕΕ είναι τριπλάσιο από το ποσοστό αυτό που λένε τα Ευρωβαρόμετρα κλπ. Είναι τριπλάσιο από το ποσοστό το εκλογικό που έχει το ΚΚΕ. Για να πάρω την αριθμητική πλευρά. Παίρνουμε υπόψη ότι οι εργάτες, φοιτητές, αγρότες βγήκαν στους δρόμους με αιτήματα τα οποία στρέφονταν κατά της ΕΕ. Δηλαδή δεν αυτολογοκρίθηκαν, δεν πειθάρχησαν, έβαλαν αιτήματα τέτοια. Στάδιο δόξης λαμπρόν για όλους αυτούς. Είναι δική τους η ευθύνη.

Εμείς δεν αυτοπεριοριζόμαστε σε ποσοστά. Οσο πιο ψηλά ποσοστά, τόσο περισσότεροι ευρωβουλευτές, τόσο καλύτερη ενημέρωση του κόμματος και του λαού και του κινήματος γι' αυτά που γίνονται στην ΕΕ. Εχει πολύ μεγάλη σημασία. Κατ' αρχήν οι ευρωβουλευτές άλλα ψηφίζουν εκεί και άλλα έρχονται και λένε εδώ! Παίζουν! Εμείς δεν κάνουμε τέτοιες δουλιές. Ενημερώνουμε, δεν κάνουμε λογοκρισία σ' αυτά που θα πούμε.

Τρίτον. Ναι, μας απασχόλησε το ζήτημα γιατί όντως η συμμετοχή μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο έχει και κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις. Βεβαίως, μας απασχόλησε αυτό το ζήτημα. Ομως κοιτάξτε να δείτε, στο Κόμμα μας υπάρχει και κάτι άλλο που ενδεχομένως στα άλλα κόμματα δε λειτουργεί το ίδιο. Ο βουλευτής του Κόμματος δεν κάνει την προσωπική του δουλιά και το προσωπικό του επιτελείο. Αυτά που είπα χτες εγώ στη Βουλή τι φαντάζεστε ότι τα έβγαλα από το κεφάλι μου; Υπάρχουν επιτελεία ολόκληρα τα οποία δουλεύουν για όλο το Κόμμα, όχι μόνο για ένα στέλεχος.

Π.χ. η Διαμάντω Μανωλάκου είναι η επικεφαλής του Τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής για τα θέματα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Ηταν πίσω από τη δουλιά του Ευρωκοινοβουλίου. Βεβαίως, και ο κάθε ευρωβουλευτής έχει και προσωπική ευθύνη. Αμα δεν είσαι ικανός, όσα επιτελεία και να υπάρχουν πίσω σου, δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα. Και, επομένως, συνδυάζουμε τα επιτελεία με την προσωπική ικανότητα του κάθε βουλευτή. Ολα αυτά τα σκεφτήκαμε.

Σε τι καταλήξαμε: Να κάνουμε και εναλλαγές. Τώρα το Κόμμα μας ωρίμασε, αναπτύσσει στελέχη. Να αξιοποιούμε στελέχη από την πείρα του Ευρωκοινοβουλίου. Εχουμε λίγη πείρα. Πόσους ευρωβουλευτές είχε το Κόμμα που να είναι ενεργοί σήμερα; Νομίζω ότι είναι η τριάδα αυτή που έχει συγκεντρώσει σήμερα την περισσότερη πείρα από το Ευρωκοινοβούλιο. Επομένως, θα είναι πάρα πολύ χρήσιμοι μέσα στο Κόμμα.

Ξέρετε ότι ο σύντροφος Εφραιμίδης ήταν πάρα πολλά χρόνια, δε ζει τώρα, κάποιοι άλλοι άλλαξαν χώρο και επομένως κάπου πρέπει αυτή η πείρα του ευρωβουλευτή να έρχεται. Σκεφτείτε και κάτι άλλο. Μη νομίζετε, 5 χρόνια δεν είναι σαν τον εθνικό βουλευτή. 5 χρόνια είσαι μακριά όπως και να το κάνεις από την Ελλάδα. Μέσα στα προβλήματα είσαι στο μεγάλο εργαστήριο αυτό της ΕΕ και της Ευρώπης. Δεν είναι μικρό. Με αυτή την έννοια, λοιπόν καταλήξαμε.

Αλλά και γενικά ως Κόμμα δεν είμαστε τώρα στη φάση του '91, του '92, του '93. Ισα ίσα κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να υπάρχει και εναλλαγή και ανανέωση, με την καλή έννοια.

Κι εγώ νομίζω ότι και οι σύντροφοι που είναι μέσα σ' αυτήν, όλοι οι άνθρωποι που είναι μέσα σ' αυτή την πρώτη πεντάδα, δεν είναι πρωτόπειροι, έμπειροι είναι. Δεν είναι 20 χρόνων άνθρωποι, να μην έχουν αποκτήσει την απαιτούμενη κοινωνική και πολιτική πείρα. Και ήδη είναι σε τομείς του διεθνούς κινήματος. Π.χ. ο εκ δεξιών μου και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου ο Θανάσης Παφίλης. Θα δοκιμαστούν. Αμα δεν τα πάνε καλά, θα τα ακούσουν. Τι να κάνουμε; Οπως όλοι μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ