Παρασκευή 14 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Το ενδιαφέρον του ΚΚΕ για το πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα

-- ΛΥΡΑΣ («ΕΡΑ»): Βλέπω ότι στις προτεραιότητες σας έχετε βάλει αυτή τη φορά και τη γλώσσα και τον πολιτισμό. Μπορείτε να μου πείτε τι άλλαξε και οι ανησυχίες του κόμματός σας και το ενδιαφέρον σας προσανατολίζεται στην ελληνική γλώσσα;

-- Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Το κόμμα μας έχει μια μεγάλη ιστορία σ' αυτό το θέμα. Τον ξέρετε...

-- ΛΥΡΑΣ: Το ξέρω, αλλά τον τελευταίο καιρό δεν έμπαινε.

Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ:... το ρόλο μας στο Κίνημα του δημοτικισμού κλπ. κλπ. Και μάλιστα εμείς λέμε πολλές φορές μέσα στο κόμμα και στους πολύ νέους Κνίτες, ότι καλά είναι να δουν στο παρελθόν ότι το κόμμα δεν αγωνιζόταν μόνο στο βασικό που μας ενδιαφέρει, τα εργατικά δικαιώματα, αλλά και μέσα στα εργατικά δικαιώματα είχαμε τη μόρφωση, τη γλώσσα.

Ξέρετε, υπάρχουν και πολλά βέβαια αστεία, γιατί όταν πρωτομπήκανε αυτά τα θέματα στις αρχές του περασμένου αιώνα δεν ήταν ακόμα δουλεμένα. Ας πούμε, ξέρω ότι το Εργατικό Κέντρο Βόλου συζητούσε θέματα θρησκείας και γλώσσας με εργάτες και τα εργατικά σωματεία έκαναν και μορφωτική δουλιά που σήμερα δυστυχώς δε γίνεται.

Ομως εδώ υπάρχει και πραγματικό πρόβλημα. Η ελληνική γλώσσα έχει φτωχύνει. Εχει φτωχύνει γιατί γλώσσα σημαίνει σκέφτομαι, σημαίνει επικοινωνώ. Αλλά αν θέλετε κι αυτός ο λεγόμενος ευρωπαϊκός πολιτισμός και ο πολυπολιτισμός οδηγεί αντί σε εμπλουτισμό, σε ισοπέδωση και σε υποβάθμιση.

Κάνουμε ειδική ημερίδα γι' αυτό το θέμα προεκλογικά. Και να σας πω γιατί το κάνουμε; Οχι για φιγούρα, αλλά κάπου πρέπει κι εμείς να δεσμευτούμε ότι θα ασχοληθούμε πιο εμπεριστατωμένα με αυτά τα θέματα. Και υπάρχουν άνθρωποι έξω από το Κόμμα και άνθρωποι που πιθανόν να μη το ψηφίζουν το ΚΚΕ, και δεν το ψηφίζουν, οι οποίοι απασχολούνται πάρα πολύ σοβαρά με αυτά τα θέματα. Κι εμείς θέλουμε αυτό το ζήτημα, ευρωπαϊκός πολιτισμός, ελληνική γλώσσα κλπ. - να ομολογήσω, με κάποια καθυστέρηση - να το αναπτύξουμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ