ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Διαχειριστικά ζόρια και ιδιωτικοποιήσεις στο αντιλαϊκό τραπέζι

Η εξέλιξη των ιδιωτικοποιήσεων και η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τη διαμόρφωση των «πρωτογενών πλεονασμάτων» τόσο για το 2014 όσο και τα προσεχή χρόνια βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ). Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων ήταν στην ατζέντα χτεσινής «προγραμματισμένης» σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Η συγκυβέρνηση, για την ώρα, κρατά «κλειστά τα χαρτιά» της, αλλά είναι φανερό ότι στο αντιλαϊκό τραπέζι μπήκε το ζήτημα των «καθυστερήσεων» στο χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις θα μας βοηθήσουν να προσελκύσουμε επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, θα βοηθήσουν και την ανάπτυξη. Είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό, το οποίο για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα», ανέφερε χτες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ο εισπρακτικός στόχος για το 2014, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, φαίνεται να μετατίθεται για το επόμενο έτος. Ο φετινός στόχος βασίζεται και στην «αξιοποίηση» φιλέτων δημόσιας γης και περιουσίας και ειδικότερα μέσω της τιτλοποίησης ακινήτων του Δημοσίου, σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε φάση «επεξεργασίας». Μεταξύ των «εναλλακτικών λύσεων» που εξετάζονται είναι και η δημιουργία «επενδυτικού σχήματος» στο οποίο θα μεταβιβαστούν τα ακίνητα και στη συνέχεια οι μετοχές του θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο. Παράλληλα, «καθυστερήσεις» διαπιστώνονται σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, που με τη σειρά της δημιουργεί αντίστοιχο «ζήτημα» με την ΕΥΔΑΠ κ.ά. Μετά τη χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος δήλωσε σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις των ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ ότι «οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ».

Η «μικρή» ΔΕΗ, η αγορά φυσικού αερίου και συνολικά ζητήματα σχετικά με την Ενέργεια ήταν εξάλλου στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη, με τα κλιμάκια της τρόικας.

Ειδικά μισθολόγια

Στο μεταξύ, στις φθινοπωρινές διαβουλεύσεις με την τρόικα θα λυθεί, όπως όλα δείχνουν, το ζήτημα των «επανορθώσεων» στα ειδικά μισθολόγια μετά τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις. Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωσε χτες ότι «θα αναληφθεί, κυβερνητική πρωτοβουλία για το σύνολο των αποφάσεων, καθώς άπτονται της εισοδηματικής πολιτικής».

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο πλαίσιο εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, αλλά και των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό του 2015 και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, οι οποίες θα διεξαχθούν το Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, μετά το διδακτικό προσωπικό των πανεπιστημίων, αφορολόγητο επίδομα ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια δικαιούνται και οι γιατροί του ΕΣΥ όλων των βαθμών, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ.

«Κόκκινα» δάνεια

Οι τρόποι διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων προς τις τράπεζες είναι στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του «Συμβουλίου για το ιδιωτικό χρέος» (υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης, καθώς και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών) με τα κλιμάκια της τρόικας.

Στις προτεινόμενες λύσεις, για τις επιχειρήσεις που είναι σε θέση ν' ανακάμψουν, είναι η «μετοχοποίηση μέρους του δανεισμού, η συγχώνευση ή εξαγορά μεταξύ εταιρειών του κλάδου που θα έδινε συνέργειες». Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για τη δημιουργία oργανισμού τύπου «κακής τράπεζας» στην οποία θα περάσει μέρος των προβληματικών δανείων.

Στο ίδιο πλαίσιο, και για τη διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων επιχειρηματικών ομίλων σχεδιάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, και νέες φορολογικές ελαφρύνσεις σε περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων, αλλά και για την «απόσχιση κλάδων», δηλαδή για τη διαμόρφωση εμφανιζόμενων «νέων» εταιρειών, έξω από το επίπεδο των επιχειρηματικών ομίλων, στους οποίους στεγάζονται.

Για σήμερα Τρίτη, προγραμματίζονται επίσης συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς Εργασίας, Εσωτερικών, Μεταφορών, καθώς επίσης και με την ΕΛΣΤΑΤ.

Το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ από την πλευρά του, στο πλαίσιο έκθεσης για την Ευρωζώνη που δημοσιοποίησε χτες, αναφερόμενο στην Ελλάδα επαναφέρει τις «συστάσεις» για τις ομαδικές απολύσεις, για την αναμόρφωση του συστήματος αδειοδότησης των επιχειρήσεων και για τις παραπέρα απελευθερώσεις επαγγελμάτων και υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ διαπιστώνει «αδυναμία στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, γεγονός που δικαιολογεί και την απροθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία». Παράλληλα, καλεί τα κράτη της Ευρωζώνης να «διορθώσουν» την κατάσταση των τραπεζικών ισολογισμών και να τονώσουν μέσω μεταρρυθμίσεων την αγορά εργασίας.

Σε σχέση με τις γενικότερες εξελίξεις στις οικονομίες της Ευρωζώνης επισημαίνει ότι «η ανάκαμψη παραμένει αδύναμη και άνιση, ενώ ο πληθωρισμός είναι αρκετά χαμηλός». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 1,1% για το 2014 και στο 1,5% γα το 2015.

Για «κίνδυνο» επιστροφής της κρίσης, κάνει λόγο από την πλευρά του ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, Γ. Βάιντμαν, εάν δεν τηρηθούν οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες. Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα υποστήριξε ότι με την εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική απλώς κερδήθηκε χρόνος για τις κυβερνήσεις, προκειμένου να υλοποιήσουν δομικές μεταρρυθμίσεις και να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους.

ΣΑΜΑΡΑΣ - ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Συνάντηση για την προώθηση μονοπωλιακών συμφερόντων

Στην αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας για παραπέρα διείσδυση κινεζικών ομίλων στην Ευρώπη, εστίασαν ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στη συνάντησή τους την Κυριακή στη Ρόδο.

Ο Κινέζος Πρόεδρος, συνοδεία έξι υπουργών του, βρέθηκε την Κυριακή στο νησί και διανυκτέρευσε εκεί πριν αναχωρήσει για τη Βραζιλία, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική). Τον Κινέζο Πρόεδρο υποδέχτηκε ο Αντ. Σαμαράς (συνοδευόμενος από τα μέλη της κυβέρνησης Ν. Δένδια, Μ. Βαρβιτσιώτη, Γ. Μανιάτη, Ν. Μηταράκη), ο οποίος τον ξενάγησε στο Κάστρο των Ιπποτών, ενώ ο Σι Τζινπίνγκ είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

«Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στη σχέση της με την Ελλάδα. Θέλουμε πολύ να κάνουμε κοινές προσπάθειες, μαζί με την ελληνική πλευρά να ανοίξουμε τη νέα εποχή για τις διμερείς μας σχέσεις, όσον αφορά τις συνολικές στρατηγικές εταιρικές σχέσεις Κίνας - Ελλάδας» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Κινέζος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα είναι η πιο φιλική και η πιο αξιόπιστη χώρα μέσα στην Ευρώπη για την Κίνα».

Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς σημείωσε ότι η Ελλάδα γεωστρατηγικά αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μία περιοχή με πολύ υψηλό πολιτικό δείκτη αστάθειας. «Και θέλω να σας πω» συνέχισε, «ότι πιστεύω βαθιά ότι η στρατηγική εταιρική μας σχέση θα διευρύνεται συνεχώς, όσο και η παρουσία της χώρας σας θα διευρύνεται στο διεθνές προσκήνιο».

Μετά τη συνάντησή τους, στο Κάστρο των Ιπποτών, ο πρόεδρος της Κίνας ξεναγήθηκε από τον πρωθυπουργό στο Ινστιτούτο Ναυτικού Δικαίου του Αιγαίου. Σημειωτέον οι δυο τους είχαν ξανασυναντηθεί το 2013, κατά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κίνα. Πρόσφατα, εξάλλου, ο Αντ. Σαμαράς είχε υποδεχτεί στην Ελλάδα και τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, με τον οποίο (πέρα από την αξιοποίηση της Ελλάδας, σαν «γέφυρα» της Κίνας για την Ευρώπη) εστίασαν στην προσέλκυση εδώ λιμναζόντων κεφαλαίων για «επενδύσεις» σε επιλεγμένους κλάδους και τομείς «φιλέτα» (αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηρόδρομοι, μεταφορές, logistics, εκτάσεις γης, τουρισμός κ.ά.).

«ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ»
Σειρά συμφωνιών με τις κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις

Η ελληνο-κινεζική προσέγγιση για προώθηση θέσεων των ντόπιων μονοπωλίων, μεθοδεύεται και μέσω της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας». Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκος, επισκέφτηκε την προηγούμενη βδομάδα την Κίνα, προκειμένου να προωθήσει σημαντικές διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες, την ίδια ώρα που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί του ευρωατλαντικού άξονα με την Κίνα.

Ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, Fan Changlong και με τον ομόλογό του Fang Fenghui, ενώ επισκέφτηκε την έδρα της 6ης τεθωρακισμένης Μεραρχίας και τη Διοίκηση Αντιαεροπορικής Αμυνας του Πεκίνου, καθώς και τη Ναυτική Διοίκηση της Σαγκάης.

Στις συνομιλίες που διεξήχθησαν, ο Μ. Κωσταράκος αναφέρθηκε στη έναρξη λειτουργίας στη χώρα μας, στη στρατιωτική σχολή ξένων γλωσσών, τμήματος εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας για στρατιωτικούς. Για το σκοπό αυτό, η κινεζική πλευρά θα τοποθετήσει Κινέζους καθηγητές, με σκοπό τη λειτουργία του Σχολείου από τον προσεχή Οκτώβριο. Στο Στρατιωτικό πανεπιστήμιο της Κίνας λειτουργεί αντίστοιχο τμήμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Ο Μ. Κωσταράκος πρότεινε, επίσης, τη συμμετοχή Κινέζων στρατιωτικών στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα. «Πρόταση η οποία αντιμετωπίστηκε θετικά, με διαφαινόμενη πρόθεση συμμετοχής τους», όπως διαμηνύει το ΓΕΕΘΑ. Παράλληλα, έγινε αποδεκτή η πρόταση αποστολής Κινέζων παρατηρητών στο Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ, βρίσκει μέσα για τη μεταφορά υλικού, εφοδίων, προσωπικού του ΝΑΤΟ και της ΕΕ), με σκοπό τη συνεργασία στον τομέα των στρατηγικών θαλάσσιων μεταφορών. Επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της Κινεζικής πλευράς για διεξαγωγή κοινών ναυτικών ασκήσεων εντός του 2014, ενώ έγινε θετικά δεκτή η προσφορά της ελληνικής πλευράς για παροχή ναυτικών διευκολύνσεων σε κινέζικα πλοία που ενεργούν στη Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων για συνεργασία των δύο πλευρών σε θέματα στρατιωτικής ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, αντιμετωπίστηκε θετικά η πρόσκληση του Ελληνα Αρχηγού για τη συμμετοχή Κινέζων αξιωματικών στα τρία διεθνή σχολεία που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα στην αγγλική γλώσσα το έτος 2015: Το διεθνές τμήμα σπουδών στη Σχολή Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ), επιχειρησιακής σχεδίασης στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και το σχολείο πληροφοριών.

Ακόμα συμφωνήθηκε η διατήρηση ανταλλαγής επισκέψεων υψηλού επιπέδου καθώς και η εμβάθυνση - ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας και σε άλλους τομείς στρατιωτικού ενδιαφέροντος. Τέλος, υπεγράφη το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

ΚΚΕ
Για τη στήριξη μεγάλων επιχειρήσεων οι φοροελαφρύνσεις

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι φοροελαφρύνσεις, τις οποίες διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, όπως και οι νέες απαλλαγές από τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στοχεύουν στη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι στην ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών, που θα πληρώσουν την καπιταλιστική ανάκαμψη, με δυσβάσταχτους φόρους και νέες μειώσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ