Τρίτη 15 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Διαχειριστικά ζόρια και ιδιωτικοποιήσεις στο αντιλαϊκό τραπέζι

Η εξέλιξη των ιδιωτικοποιήσεων και η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τη διαμόρφωση των «πρωτογενών πλεονασμάτων» τόσο για το 2014 όσο και τα προσεχή χρόνια βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ). Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων ήταν στην ατζέντα χτεσινής «προγραμματισμένης» σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Η συγκυβέρνηση, για την ώρα, κρατά «κλειστά τα χαρτιά» της, αλλά είναι φανερό ότι στο αντιλαϊκό τραπέζι μπήκε το ζήτημα των «καθυστερήσεων» στο χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις θα μας βοηθήσουν να προσελκύσουμε επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, θα βοηθήσουν και την ανάπτυξη. Είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό, το οποίο για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα», ανέφερε χτες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ο εισπρακτικός στόχος για το 2014, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, φαίνεται να μετατίθεται για το επόμενο έτος. Ο φετινός στόχος βασίζεται και στην «αξιοποίηση» φιλέτων δημόσιας γης και περιουσίας και ειδικότερα μέσω της τιτλοποίησης ακινήτων του Δημοσίου, σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε φάση «επεξεργασίας». Μεταξύ των «εναλλακτικών λύσεων» που εξετάζονται είναι και η δημιουργία «επενδυτικού σχήματος» στο οποίο θα μεταβιβαστούν τα ακίνητα και στη συνέχεια οι μετοχές του θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο. Παράλληλα, «καθυστερήσεις» διαπιστώνονται σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, που με τη σειρά της δημιουργεί αντίστοιχο «ζήτημα» με την ΕΥΔΑΠ κ.ά. Μετά τη χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος δήλωσε σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις των ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ ότι «οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ».

Η «μικρή» ΔΕΗ, η αγορά φυσικού αερίου και συνολικά ζητήματα σχετικά με την Ενέργεια ήταν εξάλλου στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη, με τα κλιμάκια της τρόικας.

Ειδικά μισθολόγια

Στο μεταξύ, στις φθινοπωρινές διαβουλεύσεις με την τρόικα θα λυθεί, όπως όλα δείχνουν, το ζήτημα των «επανορθώσεων» στα ειδικά μισθολόγια μετά τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις. Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωσε χτες ότι «θα αναληφθεί, κυβερνητική πρωτοβουλία για το σύνολο των αποφάσεων, καθώς άπτονται της εισοδηματικής πολιτικής».

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο πλαίσιο εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, αλλά και των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό του 2015 και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, οι οποίες θα διεξαχθούν το Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, μετά το διδακτικό προσωπικό των πανεπιστημίων, αφορολόγητο επίδομα ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια δικαιούνται και οι γιατροί του ΕΣΥ όλων των βαθμών, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ.

«Κόκκινα» δάνεια

Οι τρόποι διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων προς τις τράπεζες είναι στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του «Συμβουλίου για το ιδιωτικό χρέος» (υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης, καθώς και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών) με τα κλιμάκια της τρόικας.

Στις προτεινόμενες λύσεις, για τις επιχειρήσεις που είναι σε θέση ν' ανακάμψουν, είναι η «μετοχοποίηση μέρους του δανεισμού, η συγχώνευση ή εξαγορά μεταξύ εταιρειών του κλάδου που θα έδινε συνέργειες». Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για τη δημιουργία oργανισμού τύπου «κακής τράπεζας» στην οποία θα περάσει μέρος των προβληματικών δανείων.

Στο ίδιο πλαίσιο, και για τη διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων επιχειρηματικών ομίλων σχεδιάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, και νέες φορολογικές ελαφρύνσεις σε περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων, αλλά και για την «απόσχιση κλάδων», δηλαδή για τη διαμόρφωση εμφανιζόμενων «νέων» εταιρειών, έξω από το επίπεδο των επιχειρηματικών ομίλων, στους οποίους στεγάζονται.

Για σήμερα Τρίτη, προγραμματίζονται επίσης συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς Εργασίας, Εσωτερικών, Μεταφορών, καθώς επίσης και με την ΕΛΣΤΑΤ.

Το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ από την πλευρά του, στο πλαίσιο έκθεσης για την Ευρωζώνη που δημοσιοποίησε χτες, αναφερόμενο στην Ελλάδα επαναφέρει τις «συστάσεις» για τις ομαδικές απολύσεις, για την αναμόρφωση του συστήματος αδειοδότησης των επιχειρήσεων και για τις παραπέρα απελευθερώσεις επαγγελμάτων και υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ διαπιστώνει «αδυναμία στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, γεγονός που δικαιολογεί και την απροθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία». Παράλληλα, καλεί τα κράτη της Ευρωζώνης να «διορθώσουν» την κατάσταση των τραπεζικών ισολογισμών και να τονώσουν μέσω μεταρρυθμίσεων την αγορά εργασίας.

Σε σχέση με τις γενικότερες εξελίξεις στις οικονομίες της Ευρωζώνης επισημαίνει ότι «η ανάκαμψη παραμένει αδύναμη και άνιση, ενώ ο πληθωρισμός είναι αρκετά χαμηλός». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 1,1% για το 2014 και στο 1,5% γα το 2015.

Για «κίνδυνο» επιστροφής της κρίσης, κάνει λόγο από την πλευρά του ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, Γ. Βάιντμαν, εάν δεν τηρηθούν οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες. Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα υποστήριξε ότι με την εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική απλώς κερδήθηκε χρόνος για τις κυβερνήσεις, προκειμένου να υλοποιήσουν δομικές μεταρρυθμίσεις και να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ