ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Χρηματοδότες του «ναι» ο ΟΗΕ και άλλοι...

Σάλος από τις αποκαλύψεις του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, παρενέβη στη διένεξη του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, με την εφημερίδα «Πολίτης» σχετικά με ισχυρισμούς για διάθεση χρημάτων προς έντυπα και δημοσιογράφους προκειμένου να υποστηρίξουν το «σχέδιο Ανάν».

Χωρίς να του τεθεί σχετικό ερώτημα, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη και άλλοι διέθεσαν χρήματα πριν από το δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη για να υποστηριχτεί το «σχέδιο Ανάν», επικαλούμενος επιστολή του Αλβαρο ντε Σότο προς τον ίδιο, στην οποία γράφει ότι έχουν διατεθεί χρήματα στην Κύπρο πριν από το δημοψήφισμα, γιατί τα Ηνωμένα Εθνη και άλλοι θεώρησαν ότι αυτή είναι μια δικοινοτική προσπάθεια, η οποία έπρεπε να ενισχυθεί οικονομικά. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι η επιστολή τού εστάλη, όταν ο ίδιος έθεσε στον Αλβαρο ντε Σότο πως είχε τέτοιες πληροφορίες.

Ερωτηθείς εάν αυτό έγινε για να επηρεαστούν συνειδήσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι ανέφερε απλώς τι λέει η επιστολή.

Σχολιάζοντας την καταγγελία του «Πολίτη» ότι ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ φέρεται να είχε κάνει λόγο για τους δημοσιογράφους και τον εκδότη της εφημερίδας ως «πληρωμένους από τους Αμερικανούς και πράκτορες» ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε επί λέξει: «Είναι ακόμη μια περίπτωση που αρπάζονται από φράσεις που έχουν λεχθεί ψιθυριστά από κάποιους, ότι τάχατες ελέχθησαν από τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, για να κτιστεί μια ολόκληρη ιστορία».

Πρόσθεσε ότι είναι κάπως οξύμωρο να οχυρώνονται πίσω από τον ισχυρισμό πως πρέπει να τεκμηριωθούν οι κατηγορίες. Ασφαλώς, είπε ο Πρόεδρος, «δεν υπάρχουν αποδείξεις με χαρτόσημα για όσα διαβάζει και όσα ακούει γι' αυτούς, που γίνονται συμμέτοχοι σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, ώστε να υπάρξει τεκμηρίωση».

Πολλά πράγματα, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνάγονται από τη συμπεριφορά, ενώ άλλα από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Στο δημοσίευμά του ο «Πολίτης» καλούσε τον Δημήτρη Χριστόφια να τεκμηριώσει τις κατηγορίες του περί χρηματισμού δημοσιογράφων της εφημερίδας στο δημοψήφισμα, δίνοντας στη δημοσιότητα οποιαδήποτε στοιχεία έχει, «διαφορετικά είσαι ένας λασπολόγος και ένα πολιτικό πρόσωπο χωρίς ηθική και στοιχειώδη ανδρισμό».

Αντιδράσεις...

Στο μεταξύ, ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η αποκάλυψη του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι τα Ηνωμένα Εθνη και άλλοι διέθεσαν χρήματα πριν από το δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη για να υποστηριχτεί το «σχέδιο Ανάν».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος είπε αυτά που γνωρίζει». Είπε, επίσης, πως δεν είναι νοητό να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να συντηρούν την αντιπαράθεση και να συμπεριφέρονται είτε ηθελημένα είτε άθελά τους με τρόπο που εξυπηρετεί θέσεις ξένων για το Κυπριακό.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Μιχάλης Παπαπέτρου, χαρακτήρισε επιεικώς απαράδεκτη τη δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου, προσθέτοντας ότι αποτελεί άλλον ένα κρίκο σε μια αλυσίδα που συνιστά αναχρονισμό και λασπολογία χωρίς προηγούμενο. Ο Μ. Παπαπέτρου προκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή που απέστειλε στον Ντε Σότο και την απάντηση που πήρε, ώστε να μπορέσουν όλοι να σχηματίσουν σωστή εικόνα.

Ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, ανέφερε ότι είναι καθαρή η δήλωση του Προέδρου. Ο Ν. Κουτσού ανέφερε ότι η μόνη πηγή από την οποία θα μπορούσαν να δοθούν οι απαντήσεις είναι ο ίδιος ο Ντε Σότο. Ο Ν. Κουτσού τόνισε ότι ο Αλβαρο ντε Σότο έχει υποχρέωση, είτε να διαψεύσει τον Πρόεδρο, είτε να πει πόσα εκατομμύρια διατέθηκαν και ποιοι τα πήραν.

Με τον Μπαρόζο

Την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το Κυπριακό συζήτησαν ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος και ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος επισκέφθηκε τη Λευκωσία στο πλαίσιο περιοδείας του στις χώρες-μέλη της Ενωσης.

Ο Ζ. Μπαρόζο χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πολύ σημαντική και εποικοδομητική, προσθέτοντας ότι η Κύπρος μπορεί να πάρει πολλά από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά μπορεί και να δώσει. Δήλωσε επίσης ότι ο ρόλος της Κομισιόν είναι να βοηθήσει στην επίτευξη συμβιβασμών σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η συζήτηση με τον Ζ. Μπαρόζο ήταν ειλικρινής, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν οι προτεραιότητες που θα θέσει η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΚΥΠΡΟΣ
Κατηγορητήριο εναντίον της υπουργού Υγείας

Πλήρη κάλυψη της υπουργού από τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και το ΑΚΕΛ

Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να καταχωρηθεί το κατηγορητήριο εναντίον της υπουργού Υγείας Ντίνας Ακκελίδου για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Ο βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας Χαράλαμπος Κουλέντης δήλωσε ότι σύμφωνα με τους δικαστικούς κανόνες θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί και να προειδοποιηθεί η κ. Ακκελίδου και μετά να προχωρήσει η διαδικασία για να κατηγορηθεί. Η υπουργός Υγείας βρίσκεται στο εξωτερικό.

Η κ. Ακκελίδου θα κατηγορηθεί για παρέμβαση σε ποινική έρευνα, που βρισκόταν σε εξέλιξη, με βάση το άρθρο 122 του Ποινικού Κώδικα, καθώς ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε ότι αποτελεί ποινικό αδίκημα η ενέργεια της κ. Ακκελίδου να αποστείλει επιστολή σε δικαστή, σε σχέση με εκδικαζόμενη υπόθεση χρήσης και εμπορίας ναρκωτικών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα από τη συμμετοχή της υπουργού Υγείας Ντίνας Ακκελίδου στο Υπουργικό Συμβούλιο και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος το έθεσε με ξεκάθαρο τρόπο.

Σε δηλώσεις, προχτές το βράδυ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έδωσε πλήρη κάλυψη στην κ. Ακκελίδου, αναφέροντας ότι διαφωνεί με την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν εγείρεται θέμα πολιτικής ευθιξίας και τόνισε ότι στηρίζει τους υπουργούς του, εφόσον πράττουν το καθήκον τους και συμπεριφέρονται με κοσμιότητα. Ο κ. Α. Κυπριανού επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ συμπαρίσταται και στηρίζει την κ. Ακκελίδου, η οποία, όπως είπε, αδίκως διώκεται.

Είπε, επίσης, ότι αυτοί που ζητούν την κεφαλή της επί πίνακι θα πρέπει να δουν και τα κίνητρά της, στα οποία δεν υπήρχε δόλος.

Ο κ. Α. Κυπριανού ανέφερε ότι το κόμμα του θα αναμένει το αποτέλεσμα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το ΑΚΕΛ διατηρεί το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του με θάρρος και παρρησία έναντι οποιουδήποτε πολιτειακού αξιωματούχου.

Η ιστορία ξαναγράφεται...

Συζητιέται πολύ τελευταία ανάμεσα σε προοδευτικούς ανθρώπους, με οργή. Η προσπάθεια από διάφορους κύκλους, αλλά πάντα για τον ίδιο σκοπό, που εκδηλώνεται συγχρονισμένα και ολοένα εντείνεται, να ξαναγραφτεί η ιστορία στα μέτρα των ισχυρών. Δεν υπάρχει αφορμή που να μην αξιοποιείται για το σκοπό αυτό. Πρόσφατα ήταν η επέτειος της απελευθέρωσης της Αθήνας. Οποιος διάβασε - έγκριτες κατά τ' άλλα - εφημερίδες, όποιος άκουσε τη δήμαρχο Αθηναίων να μιλά σε επετειακή εκδήλωση στην Ακρόπολη, δεν εντόπισε ούτε μια φορά τη λέξη ΕΑΜ, ΕΛΑΣ. Σαν να μην υπήρξαν ποτέ, σαν να μην είχαν καμία συμμετοχή στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού μας και καμία προσφορά στην έκβασή του.

Με τα κιλά τα CD player, τα ειδικά αφιερώματα, τα ιλουστρασιόν ένθετα, τα ντοκιμαντέρ για ζητήματα της ιστορίας που προσεγγίζονται πολλές φορές τόσο επιφανειακά, με τέτοια επιπολαιότητα που τρομάζει. «Ειδικοί» γράφουν και αποφαίνονται για ζητήματα που η ιστορική έρευνα δεν έχει ακόμα αποφανθεί, δημοσιοποιούν τις απόψεις τους όχι ως τέτοιες αλλά σαν θέσφατα και σερβίρουν την εμπάθειά τους σαν τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση.

Το βράδυ της Πέμπτης σε κρατικό κανάλι προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ σχετικό με τις συνθήκες που αντιμετώπιζε ο αμερικανικός στρατός στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στη Γερμανία μετά τη συντριβή των ναζί. Δεν το παρακολουθήσαμε εξαρχής και άρα δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε το πώς αποδόθηκαν τα ιστορικά γεγονότα. Φτάνει όμως να παραθέσουμε την προπαγάνδα του για το Σχέδιο Μάρσαλ. Τι ήταν το σχέδιο Μάρσαλ; Μια μεγαλοφυής σύλληψη του στρατηγού Μάρσαλ, μια πρωτοφανής επίδειξη μεγαλοσύνης και γενναιοδωρίας των νικητών προς τους ηττημένους. Οσο για τη Σοβιετική Ενωση, «αρνήθηκε να πάρει μέρος στο Σχέδιο Μάρσαλ κι εμπόδισε κι άλλες χώρες της επιρροής της να το κάνουν, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για προσπάθεια καθυπόταξης» των χωρών που δέχονταν τη «βοήθεια», παρ' όλα αυτά όμως το σχέδιο Μάρσαλ έδωσε τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη της μεταπολεμικής Γερμανίας και συνέβαλε τα μέγιστα στην καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της!

Αντε τώρα να πεις σε όσους το παρακολούθησαν, ιδιαίτερα στους νεότερους θεατές, τι πραγματικά ήταν το Σχέδιο Μάρσαλ. Ενας μοχλός διείσδυσης και ελέγχου όχι μόνο αγορών, αλλά και λαών και κινημάτων σε μια περίοδο που οι νίκες του σοβιετικού λαού ενέπνεαν και έπρεπε πάση θυσία να πάψουν να δίνουν το παράδειγμα. Πολλά θα μπορούσαμε να γράψουμε για το σχέδιο Μάρσαλ, που σε καμία περίπτωση δεν όφειλε την ύπαρξή του στη μεγαλοψυχία και γενναιοδωρία ενός στρατηγού. Δεν είναι τυχαία η αναφορά. Πολλοί θα ήθελαν την ιστορία σαν αποτέλεσμα πράξεων, καλών ή κακών, μεμονωμένων ανθρώπων, που βέβαια διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο αλλά πάντα μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών συνθηκών. Ο ρόλος μιας προσωπικότητας διογκώνεται μόνο για να κρύψει το ταξικό περιεχόμενο ιστορικών γεγονότων.

Μόνο που η ιστορία δεν είναι αταξική. Κάθε άλλο. Κι όσοι προσπαθούν να την παρουσιάσουν έτσι, διαστρεβλωμένη, αφυδατωμένη, ασελγούν πάνω στην ιστορική μνήμη.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ