ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι εκλογές στα Κατεχόμενα έβγαλαν ισοψηφία σε βουλευτές

Η τελική καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές της περασμένης Κυριακής στα Κατεχόμενα επιβεβαίωσε τη νίκη της αντιπολίτευσης σε ψήφους και την απόλυτη ισοψηφία σε βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, έλαβαν:

- Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (Μεχμέτ Αλί Ταλάτ) 35,18%, 19 έδρες.

- Κόμμα Εθνικής Ενότητας (Ντερβίς Ερογλου) 32,93%, 18 έδρες.

- Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (Μουσταφά Ακιντζί) 13,14%, 6 έδρες.

- Δημοκρατικό Κόμμα (Σερντάρ Ντενκτάς) 12,93%, 7 έδρες.

- Κίνημα Λύση - Ενταξη στην ΕΕ (Αλί Ερελ) 2,9%, 0 έδρες.

Το ποσοστό αποχής ήταν 15%.

Η αντιπολίτευση εξασφάλισε καλά αποτελέσματα από όλη την κατεχόμενη Κύπρο, με εξαίρεση την περιοχή της Καρπασίας, όπου διαμένουν οι περισσότεροι έποικοι.

Στο μεταξύ, ο Μεχμέτ αλί Ταλάτ, που διπλασίασε τις ψήφους και τις έδρες του κόμματός του σε σχέση με τις προηγούμενες «εκλογές», κάλεσε τους οπαδούς του σε συλλαλητήριο για χτες το βράδυ στη Λευκωσία. Οπως δήλωσε ο Τουρκοκύπριος πολιτικός, ο λαός αποφάσισε με ποσοστό 52% ότι επιθυμεί λύση του Κυπριακού και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, δήλωσε ότι το κόμμα του έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει ακόμη μια έδρα στην ψευδοβουλή, η οποία θα προέρχεται από την επαρχία Αμμοχώστου, όπου δεν έχουν καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι.

Σε ερώτηση, αν θα σχηματίσει λεγόμενη κυβέρνηση με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, ο Σερντάρ Ντενκτάς απάντησε ότι δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του για τα θέματα αυτά και πρόσθεσε ότι θα συνέλθουν τα αρμόδια όργανα του κόμματός του, για να συζητήσουν και να λάβουν αποφάσεις.

Πρόσθεσε ότι, τις επόμενες μέρες, πρέπει να γίνουν συναντήσεις μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων που εξασφάλισαν την είσοδό τους στην ψευδοβουλή, ώστε να μειωθεί η ένταση.

Ο υιός Ντενκτάς συναντήθηκε ήδη με τον απερχόμενο πρωθυπουργό και ηγέτη του κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου.

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος

Οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες, στους τίτλους τους αντικατοπτρίζουν το μούδιασμα που διαδέχτηκε την αρχική ευφορία, όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνονταν να εξασφαλίζουν και απόλυτη πλειοψηφία στη «Βουλή».

- «Αφρίκα»: «Κέρδισε το ΡΤΚ, έχασε η κοινότητα». Η εφημερίδα σημειώνει, επίσης, ότι με τα αποτελέσματα δεν κατέρρευσε το στάτους κβο και ο Ντενκτάς παραμένει συνομιλητής.

- Η «Χαλκίν Σεσή» αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της σε σχεδιάγραμμα με τα ποσοστά που εξασφάλισαν τα κόμματα.

- Η «Κίπρισλι» έχει ως τίτλο «50% με 50%» και γράφει ότι ίσως διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

- Η εθνικιστική «Βολκάν» γράφει ότι τα κόμματα που πίστευαν ότι θα σαρώσουν και θα φθάσουν το 70%, και τα οποία «στηρίζονταν από τις ΗΠΑ και ΕΕ», δεν πέτυχαν το στόχο τους.

- «Γενί Ντουζέν»: «Μίλησε ο λαός και είπε "ΝΑΙ" στην Ευρώπη».

- «Ορτάμ»: Υπό τον τίτλο «Περίοδος γιασεμιού» η εφημερίδα της αντιπολίτευσης αναφέρεται στην παρέμβαση του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας στις εκλογές.

- «Βατάν»: «50%-50%». Οπως γράφει η εφημερίδα, η προσοχή είναι στραμμένη τώρα στις διαπραγματεύσεις για συνασπισμούς αλλά και στο άτομο, στο οποίο θα δοθεί η εντολή για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης

- «Μπιρλίκ»: «Παρά τις έξωθεν παρεμβάσεις το ΚΕΕ εξασφάλισε 32,87%». Η εφημερίδα υποστηρίζει το κόμμα του Ντερβίς Ερογλου.

Εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ

«Το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ σε χτεσινή έκτακτη συνεδρίασή του μελέτησε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στα Κατεχόμενα και προέβη στην εξής κατ' αρχήν εκτίμηση:

  • Παρά τις συνεχείς και έντονες παρεμβάσεις της Αγκυρας και ειδικότερα του γνωστού τουρκικού κατεστημένου και παρά τη συνεχιζόμενη νοθεία με τη συμμετοχή των εποίκων στο "εκλογικό σώμα", το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Κατεχόμενα καταδεικνύει ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα στη μεγάλη της πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της ειρήνης, υπέρ της επανένωσης της Κύπρου, υπέρ της συζήτησης του σχεδίου Ανάν και της εξεύρεσης λύσης πριν από την 1η Μαΐου 2004 και υπέρ της ένταξης μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση
  • Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την εκφρασθείσα βούληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η οποία αν υπήρχαν συνθήκες πραγματικά ελεύθερης έκφρασης, σίγουρα θα καταγραφόταν πανηγυρικά, όπως πανηγυρικά είχε καταγραφεί και στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας
  • Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Κατεχόμενα είναι έκφραση καταδίκης της διχοτομικής πολιτικής Ντενκτάς και της επεκτατικής φιλοσοφίας και πολιτικής της Αγκυρας. Είναι έκφραση της επιθυμίας για χειραφέτηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Τουρκίας. Είναι έκφραση απόρριψης της λύσης δύο κυρίαρχων κρατών και ταυτόχρονα απερίφραστη έκφραση υποστήριξης προς λύση διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας
  • Η Αγκυρα πρέπει να λάβει το μήνυμα που στέλνουν μέσα από την ψηφοφορία οι Τουρκοκύπριοι και επιτέλους να διαφοροποιήσει την πολιτική της για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος της λύσης του Κυπριακού. Το μήνυμα των Τουρκοκυπρίων πρέπει να αξιοποιηθεί και από τον διεθνή παράγοντα, ο οποίος έχει καθήκον να ασκήσει την πίεση και την επιρροή του στην Αγκυρα και στον Ρ. Ντενκτάς για να αλλάξουν την πολιτική τους και να ευθυγραμμιστούν επιτέλους με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών
  • Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την πάλη των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, τις συνεχείς κινητοποιήσεις τους και την "εκλογική" μάχη που έδωσαν μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Η χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) ψηφοφορία δεν είναι το τέλος του αγώνα. Ο αγώνας για τη λύση του Κυπριακού, ο κοινός αγώνας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για ειρηνική επανένωση της πατρίδας μας πρέπει να συνεχιστεί με πίστη στις δυνάμεις του λαού μας
  • Το ΑΚΕΛ επαναβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξή του προς τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και την κατ' επανάληψη εκφρασθείσα βούλησή του να ανταποκριθεί θετικά στην όποια πρόσκληση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν. Σημειώνουμε με ικανοποίηση την απόφαση του Προέδρου να αποστείλει επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ με την οποία να διατυπώνει για μια ακόμα φορά την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέλθει σε σοβαρές και παραγωγικές συνομιλίες και να ζητά την έναρξη αυτών των συνομιλιών το συντομότερο με στόχο τη λύση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαΐου 2004».
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Γιατί, ενώ η οικονομία της Ελλάδας παρουσίασε ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, το πρόβλημα της ανεργίας δεν αντιμετωπίζεται;

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ της οικονομίας σημαίνει ότι αυξάνεται το μέγεθος του κεφαλαίου στην Ελλάδα, αφού αυξάνονται τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, αυξάνεται ο παραγόμενος πλούτος. Τα κόμματα της πλουτοκρατίας πάντα προπαγανδίζουν ότι η πολιτική τους για την αντιμετώπιση της ανεργίας, είναι πολιτική που ενθαρρύνει τις επενδύσεις, διευκολύνει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, γιατί έτσι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ανεργίας.

ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι για την αντιμετώπιση της ανεργίας απαιτούνται νέες θέσεις εργασίας χωρίς να χάνονται οι παλιές. Η κυβέρνηση μάλιστα θεωρεί ότι με διάφορα μέτρα που πήρε, όπως επιδότηση των επιχειρήσεων με διάφορες μορφές, (φοροαπαλλαγές, πληρωμή της εργοδοτικής εισφοράς από το κράτος στις επιχειρήσεις, προγράμματα επιδοτούμενα για θέσεις εργασίας νέων που αποκτούν εργασιακή εμπειρία, πληρωμή από το κράτος στις επιχειρήσεις του επιδόματος ανεργίας ως μεροκάματου για πρόσληψη ανέργων κλπ), δημιουργεί πρόσθετα κίνητρα για τη μείωση της ανεργίας. Παρ' όλ' αυτά (ανάπτυξη, κίνητρα στις επιχειρήσεις), η ανεργία δε μειώνεται. Γιατί;

Η ΛΟΓΙΚΗ που λέει ότι η ανάπτυξη των επενδύσεων θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας φαίνεται αληθοφανής αλλά είναι αναποτελεσματική. Οι επενδύσεις, η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, σημαίνει πάντα δυνατότητα αποκόμισης μεγαλύτερων κερδών με διάφορους τρόπους. Που θεμέλιο όλων είναι η ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες συνεχώς επιμένουν για εφαρμογή πολιτικής μείωσης του λεγόμενου εργατικού κόστους. Δηλαδή να γίνεται πιο φτηνός ο εργάτης. Αυτό, συνοδεύεται και με μείωση των εργατών που απασχολούνται στην παραγωγή. Και γίνεται γιατί οι επενδύσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών γίνονται σε νέα μέσα παραγωγής, σε αλλαγές στον εξοπλισμό των επιχειρήσεων έτσι που να αυξάνεται η παραγωγή, αλλά με πιο φτηνούς και κυρίως λιγότερους εργάτες, αφού οι αλλαγές στον εξοπλισμό, στα μηχανήματα κλπ, σ' αυτό οδηγούν. Στο να παράγουν περισσότερο με λιγότερους εργάτες. Στο ίδιο αποτέλεσμα οδηγεί και η συγχώνευση επιχειρήσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Γι' αυτό, ενώ υπάρχει ανάπτυξη δεν υπάρχει μείωση της ανεργίας.

ΜΠΟΡΕΙ κάποιος να ρωτήσει εύλογα. Δεν υπάρχουν κλάδοι της οικονομίας, που δεν έχουν αναπτυχθεί ή που εγκαταλείφθηκαν ενώ υπάρχουν προϋποθέσεις ανάπτυξής τους, (κλωστοϋφαντουργία, μέταλλο, δέρμα, ναυπηγεία κλπ), όπου θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις; Πράγματι υπάρχουν, αλλά το κεφάλαιο επενδύει εκεί που μπορεί να αποκομίζει τα μεγαλύτερα κέρδη.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ η ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας δε σημαίνει και ταυτόχρονη δημιουργία θέσεων εργασίας, μάλλον το αντίθετο. Γι' αυτό και δεν αντιμετωπίζεται σ' αυτά τα πλαίσια η ανεργία. Η κυβέρνηση προσπαθεί με τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και τα διάφορα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης να αμβλύνει το πρόβλημα μοιράζοντας μια θέση εργασίας σε δυο και τρεις εργαζόμενους ή να εναλλάσσονται οι εργαζόμενοι σε διάφορες δουλιές, αλλά αυτό οδηγεί σε συγκαλυμμένη ανεργία.

ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΛΛΟ καθεστώς, όπου η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής είναι κοινωνική, δηλαδή ανήκει στο λαό, που οργανώνει τη λαϊκή οικονομία, μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να καταδικάσουν πολιτικά και με την ψήφο τους τα κόμματα της πλουτοκρατίας και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση του λαϊκού μετώπου για τη δική τους εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ