ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ταυτόχρονη άρση του «εμπάργκο» ζητούν οι Τούρκοι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, τάχθηκε χτες στις Βρυξέλλες υπέρ της αμοιβαίας άρσης του «εμπάργκο» ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος. «Το οικονομικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί (σ.σ. εννοεί κατά του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους) πρέπει να αρθεί και το εμπάργκο που εμείς επιβάλλουμε σε ανταπόδοση (σ.σ. εννοεί προς την Κυπριακή Δημοκρατία) πρέπει επίσης να αρθεί. Πρέπει να αρθεί και από τις δυο πλευρές», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Σημαντικά μέτρα» για το θέμα αυτό θα ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση «εντός των προσεχών ημερών», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει στις αρχές Μάη ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ανακοινωθεί δέσμη μέτρων με στόχο την προσέγγιση της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, αυτή η δέσμη μέτρων θα ανακοινωθεί τελικά στις αρχές Ιούνη και θα περιλαμβάνει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ προς τη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

Σκληρή στάση από Ντενκτάς

Αναγνώριση του ψευδοκράτους και την ισότιμη κυριαρχία του ζήτησε πάλι ο Ραούφ Ντενκτάς.

Σε δηλώσεις του κάλεσε τον Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο σε ρεαλιστικές, όπως είπε, προσεγγίσεις στο θέμα των τριών ελευθεριών, γιατί αν εφαρμοστούν, η Κύπρος θα οδηγηθεί στην προ του 1974 κατάσταση.

Ο Ντενκτάς είπε ακόμη ότι αποδείχτηκε πως στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί και δύο κράτη και ότι με απόφαση του καθεστώτος του είναι που άνοιξαν οι πύλες για επαφή των πολιτών. Μέσω αποζημιώσεων και ανταλλαγής περιουσιών, είπε, θα ησυχάσει ο κόσμος.

Εξάλλου, ο Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις περιουσίες τους. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Ερογλου δήλωσε πως στην ημερήσια διάταξη της ψευδοκυβέρνησης δεν υπάρχουν τα θέματα απόκτησης περιουσίας Ελληνοκυπρίων στο βορρά και επιστροφής στις περιουσίες τους.

Αποκρούονται οι ισχυρισμοί Ντενκτάς

«Προφάσεις εν αμαρτίαις», χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, τους ισχυρισμούς του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι δήθεν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι ειλικρινής όταν δηλώνει τη βούλησή του για διαπραγματεύσεις στη βάση του «σχεδίου Ανάν» με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Ραούφ Ντενκτάς, ο εκπρόσωπος σημείωσε πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αισθάνεται τη διεθνή απομόνωση και την πίεση για τερματισμό της τουρκικής κατοχής.

«Οι θέσεις Ντενκτάς είναι προφάσεις εν αμαρτίαις», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως ολόκληρη η διεθνής κοινότητα «γνωρίζει την αρνητική, μονολιθική και φανατική θέση του κ. Ντενκτάς που αποδείχτηκε περίτρανα στη Χάγη».

Ο εκπρόσωπος ανέφερε πως οι θέσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου είναι ήδη γνωστές και διατυπώθηκαν σαφώς στη Χάγη, επαναλήφθηκαν στην επιστολή του προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και επαναβεβαιώθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο. «Οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ειλικρινείς και δεν έχουν μεταβληθεί», σημείωσε ο Κ. Χρυσοστομίδης.

Σε ερώτηση κατά πόσον η κυβέρνηση εκτιμά πως οι θέσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου γίνονται αντιληπτές και αποδεκτές από τα Ηνωμένα Εθνη και την ΕΕ, ο εκπρόσωπος είπε: «Ασφαλώς και πιστεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο ίδιος δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει τις θέσεις του προς όλες τις κατευθύνσεις».

«Οι όποιες αιτιάσεις Ντενκτάς οφείλονται στο γεγονός ότι αισθάνεται τη διεθνή απομόνωση και την πίεση για τον τερματισμό της κατοχής τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο Κ. Χρυσοστομίδης.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ - Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Εφ' όλης της ύλης

Οι εξελίξεις στο Ιράκ, στη Μέση Ανατολή, αλλά και η πορεία της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ, που συνέρχεται την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, αντιστοίχως. Για το θέμα αυτό, καθώς και για τα υπόλοιπα τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, συζήτησαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Γ. Παπανδρέου είπε πως ήταν μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση. Στη συζήτηση αυτή, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός, τέθηκε και το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο οποίο παρατηρείται ένταση, καθώς η Αγκυρα κλιμακώνει ποιοτικά και αριθμητικά τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια από τις συνέπειες αυτής της έντασης είναι η αναβάθμιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών, οι οποίοι θα συζητήσουν και το ζήτημα των παραβιάσεων. Οπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, αυτή η συμφωνία συνάδει με το πνεύμα των Συμπερασμάτων του Ελσίνκι, στο οποίο καλείται η Τουρκία να διευθετήσει τις συνοριακές και άλλες συναφείς διαφορές που έχει με τις γειτονικές της χώρες.

Στις Βρυξέλλες

Στην ευρωπαϊκή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας ο Γ. Παπανδρέου θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και τις συνομιλίες που είχε εκεί για την εφαρμογή του «"οδικού χάρτη», ενώ το Συμβούλιο θα συζητήσει ακόμη τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας και θα υιοθετήσει συμπεράσματα για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στην ίδια σύνοδο οι υπουργοί Αμυνας θα συζητήσουν την εξασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης μέσα στο 2003, που αποτελεί υλοποίηση του Γενικού Στρατιωτικού Στόχου. Στην ατζέντα της συζήτησης βρίσκεται επίσης η πορεία υλοποίησης των ελληνικών προτάσεων - που υιοθετήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μάρτη - και αφορούν την ενίσχυση της σχέσης της Ευρωπαϊκής Αμυνας με την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία και ειδικότερα τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξοπλισμών.

  • Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο Γ. Παπανδρέου ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν συζητήθηκε η εσωτερική πολιτική κατάσταση. Ο υπουργός στις δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι δεν έγινε συζήτηση για την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Παραδέχτηκε ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι το κλίμα είναι δυσμενές, αλλά όπως ισχυρίστηκε, υπάρχει δυνατότητα να αναστραφεί.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Βλέπει»... ακυβερνησία!

Την κατηγορία της... «ακυβερνησίας» εκτόξευσε κατά του πρωθυπουργού ο Κ. Καραμανλής, επιδιώκοντας από τη μια να ασκήσει πίεση για την υλοποίηση νεοφιλελεύθερων επιλογών και ταυτόχρονα να καταδείξει ότι ήρθε η σειρά του γιατί η κυβέρνηση «κουράστηκε».

«Η κυβέρνηση περιέπεσε σε κρίση, παρέλυσε και αδρανοποιήθηκε. Ομολογώντας το πρόβλημα και υποσχόμενος μελλοντικές πρωτοβουλίες, ο πρωθυπουργός έθεσε την κυβέρνησή του σε διαθεσιμότητα», τόνισε και συμπλήρωσε: «Δεν αντιμετωπίζονται, όμως, έτσι τα προβλήματα. Δεν κυβερνάται έτσι ένας τόπος. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ακυβερνησίας»! Επανέλαβε ότι δε θα δεχτεί αλλαγές στον εκλογικό νόμο ούτε στις περιφέρειες. «Σχέδια για αλλαγές στις Περιφέρειες και τους Νομούς, να τα ξεχάσουν εκεί που τα κατασκευάζουν. Δολιεύσεις και αποπροσανατολιστικές κινήσεις αποκρούονται από την ίδια την κοινωνία», επισήμανε. Συμφώνησε με την ηγεσία του ΣΕΒ ότι «η διαφθορά και η γραφειοκρατία αποτελούν βασική αιτία του αντιεπενδυτικού κλίματος», ενώ επανέλαβε τις γνωστές γενικόλογες καταγγελίες περί παράδοσης των πάντων «σε μια χούφτα διαπλεκόμενους εργολάβους και εθνικούς προμηθευτές».

Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση για την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, ο Κ. Καραμανλής δεν μπόρεσε πίσω από τις μεγαλόστομες εξαγγελίες να κρύψει το ρόλο που επιφυλάσσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν κυβερνήσει: ένα μηχανισμό, προέκταση του κρατικού, στον οποίο θα «σπρώξει» την επίλυση προβλημάτων εξωθώντας τη να αναζητήσει πόρους πιο βαθιά στις τσέπες των δημοτών με φόρους και χαράτσια. Επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου νόμου για την Αυτοδιοίκηση, ο οποίος θα «διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα» των ΟΤΑ, που θα επιτευχθεί με αύξηση των τακτικών εσόδων τους από τον προϋπολογισμό και τη θέσπιση μέτρων για την οικονομική αυτοτέλειά τους (σ.σ. η έμφαση στο δεύτερο...), ένα νέο σύστημα κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Επανέφερε την πρόταση για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Απασχόλησης σ' επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «για να ξέρουμε πού βρίσκεται η έκταση της ανεργίας σε κάθε τοπική κοινωνία, ποιες είναι οι ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας, και ποια προγράμματα κατάρτισης χρειάζονται σε κάθε περιοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ