Σάββατο 17 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ - Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Εφ' όλης της ύλης

Οι εξελίξεις στο Ιράκ, στη Μέση Ανατολή, αλλά και η πορεία της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ, που συνέρχεται την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, αντιστοίχως. Για το θέμα αυτό, καθώς και για τα υπόλοιπα τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, συζήτησαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Γ. Παπανδρέου είπε πως ήταν μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση. Στη συζήτηση αυτή, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός, τέθηκε και το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο οποίο παρατηρείται ένταση, καθώς η Αγκυρα κλιμακώνει ποιοτικά και αριθμητικά τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια από τις συνέπειες αυτής της έντασης είναι η αναβάθμιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών, οι οποίοι θα συζητήσουν και το ζήτημα των παραβιάσεων. Οπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, αυτή η συμφωνία συνάδει με το πνεύμα των Συμπερασμάτων του Ελσίνκι, στο οποίο καλείται η Τουρκία να διευθετήσει τις συνοριακές και άλλες συναφείς διαφορές που έχει με τις γειτονικές της χώρες.

Στις Βρυξέλλες

Στην ευρωπαϊκή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας ο Γ. Παπανδρέου θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και τις συνομιλίες που είχε εκεί για την εφαρμογή του «"οδικού χάρτη», ενώ το Συμβούλιο θα συζητήσει ακόμη τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας και θα υιοθετήσει συμπεράσματα για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στην ίδια σύνοδο οι υπουργοί Αμυνας θα συζητήσουν την εξασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης μέσα στο 2003, που αποτελεί υλοποίηση του Γενικού Στρατιωτικού Στόχου. Στην ατζέντα της συζήτησης βρίσκεται επίσης η πορεία υλοποίησης των ελληνικών προτάσεων - που υιοθετήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μάρτη - και αφορούν την ενίσχυση της σχέσης της Ευρωπαϊκής Αμυνας με την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία και ειδικότερα τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξοπλισμών.

  • Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο Γ. Παπανδρέου ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν συζητήθηκε η εσωτερική πολιτική κατάσταση. Ο υπουργός στις δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι δεν έγινε συζήτηση για την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Παραδέχτηκε ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι το κλίμα είναι δυσμενές, αλλά όπως ισχυρίστηκε, υπάρχει δυνατότητα να αναστραφεί.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ