ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κουκουλώνονται τα προβλήματα στο Αιγαίο

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό των Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου

Την ανησυχία του ΚΚΕ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, εξέφρασε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, από τον οποίο ενημερώθηκε για το ταξίδι του Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ. Τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνόδευε και ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ και βουλευτής. Η Αλέκα Παπαρήγα έκανε δηλώσεις ακόμη για το Κυπριακό και τον ευρωστρατό, ενώ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

«Θα ήθελα να συγκεντρώσω την προσοχή σας», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, «σε κάποια ζητήματα που εμείς τα θεωρούμε πολύ σημαντικά και τα οποία, για άλλη μια φορά, εκθέσαμε στον υπουργό Εξωτερικών. Κυρίως αφορούν ζητήματα που προϋπήρχαν από το ταξίδι στις ΗΠΑ, υπάρχουν και σήμερα και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν.

Είναι το πρόβλημα που έχει να κάνει με το Αιγαίο, που άπτεται και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έχει επίδραση στο Κυπριακό, έχει σχέση με τον ευρωστρατό και αν θέλετε συσχετίζεται με την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και με τη λεγόμενη Νέα Τάξη Πραγμάτων και την πολιτική της ΕΕ, αλλά και των ΗΠΑ».

Το Αιγαίο υπό τον απόλυτο έλεγχο του ΝΑΤΟ

«Ποιο είναι το πρόβλημα που εμείς θέτουμε: Εμείς θεωρούμε ότι το Αιγαίο - αυτή τη στιγμή και όχι μόνο και στο πρόσφατο παρελθόν - και με βάση αν θέλετε αυτό που λέγεται διεθνές δίκαιο και πρακτική, βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του ΝΑΤΟ, και μέσα στο ΝΑΤΟ βεβαίως βασικό και κυρίαρχο ρόλο έχουν οι ΗΠΑ. Από τη στιγμή λοιπόν που τα πράγματα έχουν εξελιχθεί έτσι και ο επιχειρησιακός έλεγχος καθορίζεται από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ χωρίς την έννοια των συνόρων, είναι πολύ φυσικό να διογκώνεται το πρόβλημα όσον αφορά στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων από την πλευρά της Τουρκίας και, στην ουσία, των συνόρων στο Αιγαίο. Επομένως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, που οπωσδήποτε εμείς θέλουμε να βελτιωθούν και - να το πω πιο συγκεκριμένα - να αποκατασταθούν ουσιαστικά, δεν μπορούν να βελτιωθούν δημιουργώντας μόνο ένα κλίμα συνεργασίας των δύο χωρών και μάλιστα ένα κλίμα συνεργασίας των δύο χωρών στα πλαίσια της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Ακόμα κι αν δημιουργηθεί ένα τέτοιο κλίμα, από τη στιγμή που το Αιγαίο βρίσκεται κάτω από την κυριαρχία του ΝΑΤΟ, τα προβλήματα θα επανέρχονται. Θα βγαίνουν στην επιφάνεια και ενδεχομένως σε κρίσιμες στροφές των εξελίξεων μπορεί να γίνουν και καθοριστικά, σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και το σεβασμό αυτών των κυριαρχικών δικαιωμάτων από τους συμμάχους ή από τους λεγόμενους συμμάχους, θα πρόσθετα εγώ».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε επ' αυτού τονίζοντας: «Είμαστε λοιπόν πάρα πολύ ανήσυχοι για το ότι υπάρχει ένα κουκούλωμα των προβλημάτων στο Αιγαίο και όχι μια διευθέτηση των προβλημάτων με βάση τη δικαιοσύνη. Θα διστάσω να πω το διεθνές δίκαιο, γιατί αυτό έχει αλλάξει και τυπικά και μέσα από την πρακτική, τα τελευταία χρόνια. Επομένως, δεν μπορούμε να λέμε "διεκδικούμε τα δικαιώματά μας μέσα από το διεθνές δίκαιο", γιατί αυτό το διεθνές δίκαιο μπορεί να ερμηνευτεί έτσι ή αλλιώς, ακόμα και με βάση την τυπική πλευρά».

Καμιά προκαταβολική αισιοδοξία για το Κυπριακό

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό σχολίασε: «Επίσης θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει προκαταβολική αισιοδοξία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το αντιμετωπίζουμε σαν ένα διεθνές πρόβλημα, του οποίου ή έτσι ή αλλιώς διευθέτησή του θα επηρεάσει, αν όχι τις διεθνείς εξελίξεις, οπωσδήποτε τις εξελίξεις στην περιοχή. Δεν μπορούμε λοιπόν να έχουμε μια προκαταβολική αισιοδοξία, που κατά τη γνώμη μας κάπως καλλιεργείται. Ούτε να θεωρήσουμε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα δημιουργήσει αυτόματα προϋποθέσεις σωστής και δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού. Μπορεί να αποτελέσει και έναν παράγοντα όξυνσης αυτού του προβλήματος ή προσωρινής συγκάλυψής του».

Για το ρόλο του ευρωστρατού

Σε ό,τι αφορά στη συγκρότηση ευρωπαϊκού μισθοφορικού στρατού η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Τέλος θεωρούμε ότι οι εξελίξεις που υπάρχουν με τον ευρωστρατό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να απασχολήσει τον ελληνικό λαό και στις δύο διαστάσεις.

Πρώτη και κύρια διάσταση είναι γιατί δημιουργείται, ποιο σκοπό υπηρετεί ο ευρωστρατός. Για μας, δεν υπηρετεί την ειρήνη, αλλά υπηρετεί αυτή, τη λεγόμενη Νέα Τάξη Πραγμάτων, που εμπεριέχει και τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις στην ΕΕ, τις αντιπαραθέσεις με τις ΗΠΑ. Πάνω από όλα θεωρούμε πως ο ευρωστρατός θα λειτουργήσει σε βάρος των λαών, δεν πρόκειται να είναι προστάτης της ειρήνης όπως την καταλαβαίνουμε εμείς.

Η δεύτερη διάσταση του ευρωστρατού έχει να κάνει με τις αξιώσεις της Τουρκίας που κατά τη γνώμη μας σχετίζονται με το "στάτους κβο" που δυστυχώς έχει δημιουργηθεί στο Αιγαίο. Επομένως, επαναλαμβάνω, για ακόμα μια φορά, ότι ισχύουν οι αρχικές εκτιμήσεις που κάναμε για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και πιστεύουμε ότι, αυτό καθ' εαυτό το ταξίδι, ανεξάρτητα τι καινούριο θα δώσει στην πορεία που, ενδεχομένως, σήμερα δεν έχουμε υπόψη μας, δεν πρέπει να θεωρείται ούτε η καταστροφή της Ελλάδας ούτε η σωτηρία της. Απλώς πρόσθεσε ένα καινούριο λιθάρι στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο μας, όσον αφορά τη διεθνή κατάσταση και την περιοχή μας».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκινά η υλοποίηση των αμερικανικών εντολών

Για διάλογο εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία προετοιμάζεται η Αθήνα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αποφασισμένος να υλοποιήσει τις σαφείς οδηγίες που έλαβε κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον, για μια ταχεία διευθέτηση των εκκρεμοτήτων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, εμφανίστηκε χτες o πρωθυπουργός, μετά τη μακράς διάρκειας χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Κ. Σημίτης στις δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ούτε λίγο ούτε πολύ προανήγγειλε την έναρξη ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Προκειμένου να αποφύγει το συσχετισμό της επίσκεψής του στην Αμερική με την εμφάνιση των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής στην κορυφή της ατζέντας της κυβερνητικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός θυμήθηκε χρονοδιαγράμματα που ορίζουν ένα «τέλος» στις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.

Αναφερόμενος, στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις ο Κ. Σημίτης σημείωσε ότι η πολιτική μας βασίζεται στις αποφάσεις του Ελσίνκι και δεν επηρεάζεται από τη συγκυρία. Αναμένουμε τις κινήσεις της Τουρκίας, η οποία, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις του Ελσίνκι, θα πρέπει μέχρι το 2004 να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να θέσει την όποια της αξίωση. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, όσο πλησιάζει η ημερομηνία προσφυγής στη Χάγη, πρέπει η χώρα μας να προετοιμαστεί για τη διαδικασία που ορίζει το Διεθνές Δικαστήριο.

Με τον τρόπο αυτό, είναι φανερό πως ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει τη «διεύρυνση» του μέχρι σήμερα ελληνοτουρκικού διαλόγου, έτσι ώστε εκτός από τα ζητήματα χαμηλής πολιτικής να περιλάβει και τα σοβαρά πολιτικά ζητήματα. Κι αυτό γιατί η απόφαση του Ελσίνκι υποδεικνύει το Δικαστήριο της Χάγης ως μέσο διευθέτησης των διαφορών, αφού, όμως, προηγουμένως εξαντληθεί η διαδικασία που προσδιορίζει το διεθνές δίκαιο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών και η οποία περιλαμβάνει ανάμεσα στους άλλους τρόπους και το διμερή διάλογο.

Η συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο κράτησε περισσότερο από τεσσερισήμισι ώρες και ξεκίνησε με εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου. Το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και η κατάσταση στα Βαλκάνια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, καθώς επίσης και η συμμετοχή της Ελλάδας στον «αγώνα» κατά τρομοκρατίας.

Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε κρίσιμη την επόμενη περίοδο και υποστήριξε ότι η νέα χρονιά βρίσκει ενισχυμένη τη θέση και τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μετά την ένταξη στην ευρωζώνη, τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και με τις συμμαχίες στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα. Οπως ισχυρίστηκε ο Κ. Σημίτης, αυτό διαπιστώθηκε κατά την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα επόμενα δύο χρόνια αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σημείωσε ότι στόχος είναι η ανάδειξη της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ σε «σταθμό» και επισήμανε ότι θα ληφθούν πρωτοβουλίες για την απρόσκοπτη πορεία της διεύρυνσης της Ενωσης και την ένταξη Κύπρου, που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Οπως υπογράμμισε ο Κώστας Σημίτης υπάρχει η πολιτική βούληση και οι θεσμικές δυνατότητες, προκειμένου να υποστηριχτεί η ένταξη της Κύπρου και συμπλήρωσε ότι η χώρα μας υποστηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η θετική εξέλιξη στο Κυπριακό θα συμβάλει στην εμπέδωση εμπιστοσύνης με την Τουρκία και σημείωσε ότι η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός θα βρίσκονται στο πλευρό της κυπριακής ηγεσίας στο διάστημα που θα διαρκούν οι συνομιλίες. Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, κανονίστηκε να υπάρξει επίσκεψη του Γλ. Κληρίδη στην Αθήνα, όταν θα έχει προχωρήσει η διαπραγμάτευση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Για τα Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας υπέρ της ενίσχυσης της σταθερότητας στην περιοχή, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και σημείωσε ότι η χώρα μας προωθεί την ένταξη της περιοχής στους ευρωατλαντικούς δεσμούς, προβάλλοντας αυτή τη διαδικασία ως πανάκεια. Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο Κ. Σημίτης τόνισε ότι η χώρα μας είναι υπέρ της συνέχισης του διαλόγου στο πλαίσιο του ΟΗΕ και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να επιδείξουν ευθύνη και ρεαλισμό.

Στο τέλος των δηλώσεών του και προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή εντύπωση πως ό,τι έχει αποφασιστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τις αμερικανικές επιδιώξεις, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως θα ενισχύσουμε τους δεσμούς με τις ΗΠΑ, στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τόνισε ότι η Ελλάδα τιμά τις δεσμεύσεις της και τη συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμούς και συμμαχίες, συμπληρώνοντας ότι «θα είμαστε παρόντες στις εξελίξεις».

Ο πρωθυπουργός, στο τέλος της δήλωσής του, συνοψίζοντας τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, έκανε λόγο για «κρίσιμα ορόσημα», λέγοντας ότι το 1994 είχαμε ζητήσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το 1998 ζητήσαμε την παραπομπή των όποιων προβλημάτων έχει η Τουρκία στη Χάγη και ζητούμε να προχωρήσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «ήρθε η στιγμή που αυτά τα ζητήματα θα έχουν απαντήσεις. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να προετοιμαστούμε και να ενισχύσουμε τη διεθνή θέση της χώρας».

Ποιοι μας εγκαλούν!

Με το γενικότερο τρομολαγνικό κλίμα που ενέσκηψε στη χώρα, επιχειρείται να εμπεδωθεί και μια αντίληψη που λέει ότι οι ΗΠΑ «καλώς πιέζουν» αφού πράγματι στην Ελλάδα «δεν έχουμε αποτελέσματα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Το κλίμα αυτό, κλίμα αποδοχής των πιέσεων και νομιμοποίησης στη συνείδηση του ελληνικού λαού του «δικαιώματος» των ΗΠΑ να επεμβαίνουν στα εσωτερικά μας, καλλιεργείται τόσο από την κυβέρνηση («αν υπάρχουν προβλήματα όπως αυτό της τρομοκρατίας το αναγνωρίζουμε», έλεγε υπό μορφήν απολογίας ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ), όσο και από την αντιπολίτευση και από τα ΜΜΕ. Το μοτίβο επαναλαμβάνεται κάπως έτσι: «Οι ΗΠΑ μάς πιέζουν αλλά δίνουμε και εμείς δικαιώματα γιατί 25 χρόνια τώρα δεν πιάσαμε τους ενόχους της "17 Ν"».

***

Η παραπάνω «επιχειρηματολογία», που ουσιαστικά παρέχει το πράσινο φως στις ΗΠΑ να κρατούν σε ομηρία την πολιτική ζωή της χώρας παίζοντας το χαρτί της τρομοκρατίας, φαίνεται εκ πρώτης όψεως «λογική» και «ορθή». Είναι όμως έτσι; Το γεγονός ότι δεν έχει εξαρθρωθεί η «17 Ν» - επ' αυτού πρέπει να απολογηθεί και το FBI, που επί 15 χρόνια έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα για να πιάσει, υποτίθεται, τη «17 Ν» - δίνει, τελικά, το δικαίωμα στις ΗΠΑ να εγκαλούν την Ελλάδα; Η απάντηση στο ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί αν δε λάβουμε υπόψη μας ποιοι είναι αυτοί που μας εγκαλούν.

***

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:

  • Πράγματι η «17 Ν» δεν έχει εξαρθρωθεί για 25 χρόνια. Αλλά ποιοι μας εγκαλούν; Αυτοί που επί 40(!) σχεδόν χρόνια δεν έχουν ακόμα βρει ποιος σκότωσε τον Κένεντι. Μάλλον τους ενδιαφέρει τόσο πολύ ποιος δολοφόνησε τον Κένεντι, όσο και το ποιος δολοφονεί με τη σφραγίδα της «17 Ν». Πιθανώς γιατί, όπως η δολοφονία του Κένεντι, έτσι και η ύπαρξη της «17 Ν», κάποιους βολεύει... Και όταν πάψει να τους βολεύει η ύπαρξή της, θα πάψει, ενδεχομένως, και να υπάρχει η «17 Ν» (άλλωστε, η πείρα από την εξάρθρωση των τρομοκρατικών ομάδων στην Ευρώπη αυτό λέει)...
  • Πράγματι στην Ελλάδα δεν έχει συλληφθεί τρομοκράτης. Ομως, ποιοι μας εγκαλούν; Μας εγκαλεί η χώρα που αποτελεί τον μέγιστο κρατικό τρομοκράτη, η χώρα που έχει νομοθετήσει ότι οι μυστικές της υπηρεσίες, η CIA, μπορούν να προβαίνουν σε πολιτικές δολοφονίες για την ευόδωση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ! Μας εγκαλεί η χώρα που οι μυστικές της υπηρεσίες έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο (αποδεδειγμένα πλέον) στο κύμα της «δεξιάς» και «αριστερής» τρομοκρατίας στην Ευρώπη τις προηγούμενες δεκαετίες. Μας εγκαλεί η χώρα που με τα δολάριά της γέννησε, οργάνωσε και αναπαράγει τους Μπιν Λάντεν.

Αυτοί μας εγκαλούν. Οι πάτρωνες της κρατικής τρομοκρατίας, των πρακτόρων-δολοφόνων και των προβοκατόρων. Εχουν, λοιπόν, το «δικαίωμα»;


Ν. Μπ.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΧΤΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μια εκδήλωση για το «Ριζοσπάστη»

Αφιερωμένη στην εφημερίδα των κομμουνιστών, το «Ριζοσπάστη», είναι η εκδήλωση που διοργανώνει η Βόρεια Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ, την Κυριακή 27 του Γενάρη, στις 11 το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς (Διονύσου και Μυρσίνης).

Στην αίθουσα θα εκτεθούν παλιά και νεότερα φύλλα της εφημερίδας και θα διατεθούν βιβλία εκδόσεων της «Τυποεκδοτικής» και της «Σύγχρονης Εποχής».

Εγκαινιάζουν τα νέα κομματικά γραφεία

Οι Κομματικές Οργανώσεις Χαϊδαρίου του ΚΚΕ, εγκαινιάζοντας τα νέα τους γραφεία, σας προσκαλούν στην εκδήλωση προς τιμήν των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης την Κυριακή 20 Γενάρη και ώρα 7.00 μ.μ. Θα ακολουθήσει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και στη συνέχεια γλέντι με φαγητό και χορό. Τα νέα γραφεία των Κομματικών Οργανώσεων βρίσκονται στη συμβολή των οδών Σκύρου και Στρατάρχη Καραϊσκάκη.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση για τα οικονομικά των κομμάτων

Εκδήλωση με θέμα «Το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων και οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο πολιτικό σύστημα και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΝΕ Λάρισας του Κόμματος την Κυριακή 20 του Γενάρη, στις 10.30 π.μ., στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο. Ομιλητής θα είναι ο Αντ. Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Συμβιβασμό στο Αιγαίο «βλέπει» ο Ετσεβίτ

Περιθώρια συμβιβασμού με την Ελλάδα στα προβλήματα που η Αγκυρα θεωρεί ότι υπάρχουν στο Αιγαίο, διακρίνει με δηλώσεις του, μετά τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπ. Ετσεβίτ.

Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού αναζωπυρώνουν τα σενάρια για έναν απευθείας ελληνοτουρκικό διάλογο. Σενάρια που υποθάλπει και η ελληνική κυβέρνηση με διαρροές στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες, στη συζήτηση που προετοιμάζεται, η ελληνική διπλωματία μπορεί να αξιοποιήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

Κατά τ' λοιπά, ο Τούρκος πρωθυπουργός φαίνεται ότι εξασφάλισε δέσμευση πως η Τουρκία θα είναι ενήμερη για τις όποιες προσπάθειες επιχειρήσουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα βρίσκεται σε επικοινωνία με την τουρκική κυβέρνηση για τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον που αποσκοπούν στο να υποχρεωθεί ο Σαντάμ Χουσεΐν να επιτρέψει την επιστροφή στο Ιράκ των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το ιρακινό οπλοστάσιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ