ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
NEA ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στήνει το μηχανισμό της δικομματικής αντιπαράθεσης

Η οριστικοποίηση της σύνθεσης του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου αντικείμενο της σημερινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Συνεδριάζει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ώστε να καταλήξουν και τυπικά στη σύνθεση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου που συγκρότησε ο Αντ. Σαμαράς, προκειμένου να δείξει ότι περνά σε ένα πιο «συλλογικό» μοντέλο ηγεσίας και να αμβλύνει την εσωκομματική αμφισβήτηση. Ταυτόχρονα, στην ΚΟ θα αποφασίσουν για τους συντονιστές και τους τομεάρχες του κοινοβουλευτικού έργου.

Στο 15μελές Πολιτικό Συμβούλιο, όργανο που όπως λέγεται στήθηκε για να έχει κεντρικό ρόλο στη χάραξη της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της ΝΔ, θα συμμετάσχουν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικ. Κακλαμάνης, ο γραμματέας της ΚΟ Γ. Πλακιωτάκης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κυρ. Μητσοτάκης, Α. Γεωργιάδης και Γ. Βρούτσης, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Α. Παπαμιμίκος, ο γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και προγράμματος Μιλ. Βαρβιτσιώτης, ο πρόεδρος του εκτελεστικού γραφείου της ΟΝΝΕΔ Σ. Ιωαννίδης, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κ. Καραγκούνης, ένας σύμβουλος του Σαμαρά (θα εναλλάσσεται ανάλογα με το θέμα, αλλά όπως διαχέεται θα παρίσταται κυρίως ο Χρ. Λαζαρίδης) και τέσσερα μέλη της ΚΟ του κόμματος.

Γι' αυτά τα τελευταία υποτίθεται θα γινόταν ψηφοφορία στην ΚΟ. Ωστόσο, καθώς μέχρι χτες βράδυ υποψήφιοι ήταν μόνο τέσσερις βουλευτές (Ολγα Κεφαλογιάννη, Μ. Βορίδης, Θ. Μπούρας, Γ. Γιακουμάτος) αποφασίστηκε να μη στηθούν κάλπες, εκτός εάν υπάρξει νέο αίτημα την τελευταία στιγμή.

Για δε τους συντονιστές (τύπου σκιώδεις υπουργοί - υπερυπουργοί), κατά πληροφορίες έχουν «κλειδώσει» οι: Χρ. Σταϊκούρας (Οικονομικών), Κ. Τασούλας (Εξωτερικών και Αμυνας), Ν. Παναγιωτόπουλος (Εργασίας), Σ. Κεδίκογλου (Δημόσιας Διοίκησης), Σοφία Βούλτεψη (Μορφωτικών Υποθέσεων) και Στ. Καλαφάτης (Παραγωγής και Εμπορίου).

Για τους τομεάρχες (τύπου αναπληρωτές υπουργοί ή υφυπουργοί) των έξι πεδίων θα γίνουν εκλογές στους κόλπους της ΚΟ, καθώς υπάρχουν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι. Το ενδιαφέρον της εκλογικής διαδικασίας είναι πόσοι θα ψηφίσουν και εάν θα υπάρξουν λευκά ή άκυρα. Αναλυτικά: Ο Σταϊκούρας θα έχει τομεάρχες, την Αννα - Μισέλ Ασημακοπούλου (δημοσιονομικά) και τον Απ. Βεζυρόπουλο (φορολογικά). Ο Τασούλας θα έχει τομεάρχη Αμυνας τον Στ. Γκίκα και τομεάρχη Εξωτερικών τον Γ. Κουμουτσάκο ή τον Γ. Κεφαλογιάννη. Ο Παναγιωτόπουλος θα έχει τομεάρχη Υγείας τον Γ. Βαγιωνά ή τον Χρ. Κέλλα. Ο Κεδίκογλου θα εποπτεύει τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, τον τομεάρχη Εσωτερικών Γ. Γεωργαντά και τον Δ. Κυριαζίδη (Δημόσιας Τάξης). Η Βούλτεψη θα έχει ως τομεάρχες, τους Θ. Φορτσάκη (Παιδείας) και Κ. Κουκοδήμο (Αθλητισμού) και τον Γ. Στύλιο ή την Ελενα Ράπτη (Τεχνολογίας και Ερευνας). Ο Καλαφάτης θα έχει τομεάρχες τους Λ. Αυγενάκη (Υποδομών), Φωτεινή Αραμπατζή (Αγροτικού), Ν. Μηταράκη (Ναυτιλίας) και Κ. Σκρέκα (Ανάπτυξης).

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας αναμένεται να γίνει και ομιλία από τον Αντ. Σαμαρά που θα ανεβάσει τους τόνους της - ανούσιας για τα λαϊκά συμφέροντα - δικομματικής κοκορομαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και σκέψεις για συγκυβέρνηση

Καθώς βέβαια, πάνω από όλα μπαίνουν οι στρατηγικές επιλογές του εγχώριου κεφαλαίου για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ, μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ» ο γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και προγράμματος της ΝΔ Μιλ. Βαρβιτσιώτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της παράταξης σε νέο κυβερνητικό σχήμα με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον οι πολιτικές εξελίξεις οδηγήσουν σε μια τέτοια «αναγκαιότητα».

Χαρακτηριστικά, υποστήριξε ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να υπάρξει συγκατοίκηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση, εφόσον υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, και απαιτηθεί μια καινούρια πλειοψηφία από τη σημερινή Βουλή. Αλλωστε, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέων εκλογών, όπως είχε κάνει τη Δευτέρα και ο Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο «Εθνος».

ΠΟΤΑΜΙ
Βλέπει εσωκομματική κρίση και... ατζέντα Καμμένου στον ΣΥΡΙΖΑ

Κριτική στη συγκυβέρνηση για κρίση και «πολυφωνία» στο εσωτερικό της έκανε χτες ο Στ. Θεοδωράκης, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα την κολεγιά του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

Σχολιάζοντας την επερχόμενη συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα, εξέφρασε την ευαρέσκειά του, πετώντας ωστόσο σπόντες ότι «κάποιοι στην Ελλάδα δε χαίρονται για αυτή τη συνάντηση. Μιλάω για όλους αυτούς, που προσπαθούν τον τελευταίο καιρό να τορπιλίσουν τις ελληνογερμανικές σχέσεις», παραπέμποντας ουσιαστικά π.χ. στις δηλώσεις Καμμένου εναντίον Σόιμπλε και Σουλτς.

Ανάλογες αιχμές εμπεριείχε και ανακοίνωση του Ποταμιού σχετικά με τις ανακοινώσεις της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου περί συγκρότησης Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το χρέος: «Στο νέο της ρόλο ως υπερυπουργός Οικονομικών, υιοθετεί την ατζέντα Καμμένου. Τη στιγμή, που ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών δε μιλούν για κούρεμα του χρέους, η Πρόεδρος της Βουλής συγκροτεί Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου και εξακολουθεί να μιλάει για "επονείδιστο χρέος". Προσχώρησε στους ΑΝΕΛ η Πρόεδρος της Βουλής; Λειτουργεί ως αρχηγός κάποιας συνιστώσας, κόντρα στην κυβερνητική γραμμή ή πρόκειται για άλλη μια επικοινωνιακή φιέστα από αυτές, που της αρέσουν;».

Εξάλλου, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, ο επικεφαλής του, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο «για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», σχολίασε ότι τα 32 από τα 37 άρθρα του «είναι, κυρίως, για να αντιμετωπίσουν την κομματική και κυβερνητική κρίση». Ανέφερε επίσης ότι «το ποσό, που λέει η κυβέρνηση, ότι θα διαθέσει για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι πάρα πολύ μικρό. Μιλάμε για ένα ποσό γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ, οπότε δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: 'Η για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με 200 εκατομμύρια ευρώ ή υπάρχει ανθρωπιστική κρίση αλλά επειδή δεν έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε λεφτά, πετάμε απλώς κάποια ψίχουλα στους φτωχούς».

ΠΑΣΟΚ
Κριτική για απουσία διεθνών συμμαχιών και καθυστέρηση αναδιαρθρώσεων

Ως «νέα παρασιτική κεντροαριστερά», που δεν μπορεί να διασφαλίσει τις αναγκαίες διεθνείς συμμαχίες για το ντόπιο κεφάλαιο, διακινδυνεύει στρατηγικές επιλογές του και καθυστερεί τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτικά, από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ διακινήθηκε άρθρο του στελέχους του χώρου τους, Γ. Φλωρίδη, όπου τονίζεται: «Κάποιοι στην Ευρώπη πίστευαν πριν τις εκλογές ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν ένα έστω υποτυπώδες σχέδιο και είχαν εξασφαλίσει ένα ελάχιστο συμμαχιών. Γρήγορα κατάλαβαν ότι δεν είχαν απολύτως τίποτα (...) Κινούνται σπασμωδικά και μιλούν ασυνάρτητα (...) Γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από υποτιθέμενες "φίλιες" δυνάμεις, οι οποίες ψελλίζουν κάποια λόγια συμπάθειας, αλλά δεν είναι διατεθειμένες να θέσουν σε δοκιμασία ούτε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ούτε τις ισχυρές συμμαχίες τους, ιδίως με τη Γερμανία. Απλώς, ενεργώντας για δικό τους όφελος, κερδίζουν κάποιες καλύτερες διευθετήσεις για τις ίδιες».

Προσθέτει: «Στις πρώτες πενήντα μέρες της πρώτης αριστερής - και όχι μόνο - κυβέρνησης, τη θέση της ελπίδας που θα ερχόταν κατέλαβαν η διεθνής απομόνωση της χώρας, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα. Η Ελλάδα έχει διαγραφεί από τον χάρτη των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων και ό,τι απέμεινε από την οικονομική λειτουργία της διαλύεται. Οι τράπεζες αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για τη λειτουργία των επιχειρήσεων (...) και το οξυγόνο στην όποια παραγωγική βάση της χώρας μειώνεται δραματικά. Η πολυπόθητη οικονομική ανάκαμψη μοιάζει να απομακρύνεται (...) Πολλές επιχειρήσεις που μέχρι τώρα προσπαθούσαν και στοιχειωδώς τα κατάφερναν, τώρα κινούνται οριακά. Η βλάβη στην οικονομία σε λίγο θα είναι ανήκεστη. Ο εφιάλτης της δημιουργίας νέων ανέργων επανέρχεται. Η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου υπονομεύει με τη στάση της κάθε προοπτική επενδύσεων και, επομένως, αφαιρεί κάθε ελπίδα από το 1,5 εκατομμύριο ανέργων».

Συμπληρώνει: «Οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύσουν τη λειτουργία της χώρας και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της αποτελούν έννοιες εχθρικές για τους κυβερνώντες (...) Την ίδια στιγμή, κάποιοι άλλοι Ελληνες πρέπει να δουλεύουν πολύ σκληρά, στις συνθήκες ασφυξίας που δημιουργεί στην οικονομία η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, για να πληρώνονται οι "εκλεκτοί" προνομιούχοι 50άρηδες της νέας παρασιτικής Κεντροαριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ (...) Η Ελλάδα μοιάζει να επιστρέφει σε "ηρωικές μέρες", σαν αυτές που συνήθως προηγούνται κάθε καταστροφής».

Την ενοχή του Γ. Παπακωνσταντίνου ζητά η εισαγγελέας

Την κήρυξη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ως ενόχου για τα αδικήματα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και απόπειρας απιστίας ζήτησε, χτες, η εισαγγελέας στη δίκη στο ειδικό δικαστήριο για τους χειρισμούς του πρώην υπουργού στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Κατά την εισαγγελέα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου διέπραξε τα εν λόγω αδικήματα, διότι, όπως ανέφερε, δεν έδωσε εντολή για έλεγχο της λίστας στο ΣΔΟΕ. Η πορεία της λίστας, οι μετεγγραφές από cd σε usb, αλλά και τα ανοίγματα των επίμαχων αρχείων βρέθηκαν στο επίκεντρο της αγόρευσης της εισαγγελέα Ξένης Δημητρίου - Βασιλοπούλου.

Η εισαγγελέας «έδειξε» τον κατηγορούμενο ως υπεύθυνο των αλλοιώσεων στη «λίστα Λαγκάρντ», ενώ ξεκίνησε την πολύωρη αγόρευσή της με το σκεπτικό ότι τα αδικήματα που τον βαραίνουν δεν έχουν παραγραφεί. Ειδικότερα, ανέφερε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου άνοιξε πολλές φορές τα αρχεία της λίστας και μόνον αυτός μπορούσε να ξέρει ότι ορισμένα ονόματα αντιστοιχούσαν σε συγγενικά του πρόσωπα. Μόνο ο πρώην υπουργός, υποστήριξε η εισαγγελέας, ήξερε ότι στη λίστα υπάρχουν καταθέτες με μεγάλα ποσά και αυτός είναι εκείνος που άνοιξε και τα σχετικά αρχεία, όπως, για παράδειγμα, το αρχείο με την κατάθεση των 500 εκατ. δολαρίων.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε στις πραγματογνωμοσύνες που έγιναν στα επίμαχα αρχεία της «λίστας Λαγκάρντ» και τόνισε ότι από αυτές προέκυψαν 24 ανοίγματα στη λίστα, τα οποία έγιναν το βράδυ της 30/9 του 2010, όταν η λίστα ήταν στα χέρια του κατηγορούμενου πρώην υπουργού, κάτι που ο ίδιος αρνείται, όπως επίσης και άλλα ανοίγματα, και συγκεκριμένα για τις περιπτώσεις 58 αρχείων.

Σε ό,τι αφορά την εντολή Παπακωνσταντίνου να δώσει μόνο ορισμένα ονόματα καταθετών για έλεγχο στον Γ. Καπελέρη του ΣΔΟΕ, η εισαγγελέας τόνισε ότι η ενέργειά του δεν ήταν η ενδεδειγμένη καθώς «η λίστα απεικόνιζε μια κατάσταση που δεν ήταν πρόσφατη, καθώς άλλοι είχαν μηδενίσει τους λογαριασμούς τους ή είχαν μεγαλύτερα από τα αναφερόμενα ποσά».

Η εισαγγελέας καταλόγισε επίσης επιλεκτική μνήμη και αντιφάσεις στον πρώην υπουργό και πρόσθεσε ότι παρά τις βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζει, δεν εισέφερε κανένα στοιχείο, ενώ με ανακρίβειες ακόμη και τώρα δεν αποκαλύπτει τι απέγινε το cd της λίστας, το οποίο παρέλαβε επίσημα η Ελλάδα από τις γαλλικές αρχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ