Τετάρτη 18 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
NEA ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στήνει το μηχανισμό της δικομματικής αντιπαράθεσης

Η οριστικοποίηση της σύνθεσης του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου αντικείμενο της σημερινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Συνεδριάζει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ώστε να καταλήξουν και τυπικά στη σύνθεση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου που συγκρότησε ο Αντ. Σαμαράς, προκειμένου να δείξει ότι περνά σε ένα πιο «συλλογικό» μοντέλο ηγεσίας και να αμβλύνει την εσωκομματική αμφισβήτηση. Ταυτόχρονα, στην ΚΟ θα αποφασίσουν για τους συντονιστές και τους τομεάρχες του κοινοβουλευτικού έργου.

Στο 15μελές Πολιτικό Συμβούλιο, όργανο που όπως λέγεται στήθηκε για να έχει κεντρικό ρόλο στη χάραξη της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της ΝΔ, θα συμμετάσχουν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικ. Κακλαμάνης, ο γραμματέας της ΚΟ Γ. Πλακιωτάκης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κυρ. Μητσοτάκης, Α. Γεωργιάδης και Γ. Βρούτσης, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Α. Παπαμιμίκος, ο γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και προγράμματος Μιλ. Βαρβιτσιώτης, ο πρόεδρος του εκτελεστικού γραφείου της ΟΝΝΕΔ Σ. Ιωαννίδης, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κ. Καραγκούνης, ένας σύμβουλος του Σαμαρά (θα εναλλάσσεται ανάλογα με το θέμα, αλλά όπως διαχέεται θα παρίσταται κυρίως ο Χρ. Λαζαρίδης) και τέσσερα μέλη της ΚΟ του κόμματος.

Γι' αυτά τα τελευταία υποτίθεται θα γινόταν ψηφοφορία στην ΚΟ. Ωστόσο, καθώς μέχρι χτες βράδυ υποψήφιοι ήταν μόνο τέσσερις βουλευτές (Ολγα Κεφαλογιάννη, Μ. Βορίδης, Θ. Μπούρας, Γ. Γιακουμάτος) αποφασίστηκε να μη στηθούν κάλπες, εκτός εάν υπάρξει νέο αίτημα την τελευταία στιγμή.

Για δε τους συντονιστές (τύπου σκιώδεις υπουργοί - υπερυπουργοί), κατά πληροφορίες έχουν «κλειδώσει» οι: Χρ. Σταϊκούρας (Οικονομικών), Κ. Τασούλας (Εξωτερικών και Αμυνας), Ν. Παναγιωτόπουλος (Εργασίας), Σ. Κεδίκογλου (Δημόσιας Διοίκησης), Σοφία Βούλτεψη (Μορφωτικών Υποθέσεων) και Στ. Καλαφάτης (Παραγωγής και Εμπορίου).

Για τους τομεάρχες (τύπου αναπληρωτές υπουργοί ή υφυπουργοί) των έξι πεδίων θα γίνουν εκλογές στους κόλπους της ΚΟ, καθώς υπάρχουν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι. Το ενδιαφέρον της εκλογικής διαδικασίας είναι πόσοι θα ψηφίσουν και εάν θα υπάρξουν λευκά ή άκυρα. Αναλυτικά: Ο Σταϊκούρας θα έχει τομεάρχες, την Αννα - Μισέλ Ασημακοπούλου (δημοσιονομικά) και τον Απ. Βεζυρόπουλο (φορολογικά). Ο Τασούλας θα έχει τομεάρχη Αμυνας τον Στ. Γκίκα και τομεάρχη Εξωτερικών τον Γ. Κουμουτσάκο ή τον Γ. Κεφαλογιάννη. Ο Παναγιωτόπουλος θα έχει τομεάρχη Υγείας τον Γ. Βαγιωνά ή τον Χρ. Κέλλα. Ο Κεδίκογλου θα εποπτεύει τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, τον τομεάρχη Εσωτερικών Γ. Γεωργαντά και τον Δ. Κυριαζίδη (Δημόσιας Τάξης). Η Βούλτεψη θα έχει ως τομεάρχες, τους Θ. Φορτσάκη (Παιδείας) και Κ. Κουκοδήμο (Αθλητισμού) και τον Γ. Στύλιο ή την Ελενα Ράπτη (Τεχνολογίας και Ερευνας). Ο Καλαφάτης θα έχει τομεάρχες τους Λ. Αυγενάκη (Υποδομών), Φωτεινή Αραμπατζή (Αγροτικού), Ν. Μηταράκη (Ναυτιλίας) και Κ. Σκρέκα (Ανάπτυξης).

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας αναμένεται να γίνει και ομιλία από τον Αντ. Σαμαρά που θα ανεβάσει τους τόνους της - ανούσιας για τα λαϊκά συμφέροντα - δικομματικής κοκορομαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και σκέψεις για συγκυβέρνηση

Καθώς βέβαια, πάνω από όλα μπαίνουν οι στρατηγικές επιλογές του εγχώριου κεφαλαίου για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ, μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ» ο γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και προγράμματος της ΝΔ Μιλ. Βαρβιτσιώτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της παράταξης σε νέο κυβερνητικό σχήμα με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον οι πολιτικές εξελίξεις οδηγήσουν σε μια τέτοια «αναγκαιότητα».

Χαρακτηριστικά, υποστήριξε ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να υπάρξει συγκατοίκηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση, εφόσον υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, και απαιτηθεί μια καινούρια πλειοψηφία από τη σημερινή Βουλή. Αλλωστε, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέων εκλογών, όπως είχε κάνει τη Δευτέρα και ο Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο «Εθνος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ