ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
UCK
Η εμπροσθοφυλακή των χερσαίων δυνάμεων
  • Ο "βρώμικος δρόμος" μέχρι τη μετάλλαξη
  • Φωτιά στα "σπλάχνα" των Βαλκανίων
  • Οι διχογνωμίες και οι αντιφάσεις των Δυτικών

Το μεγαλύτερο παράδοξο αυτού του "ανθρωπιστικού πολέμου". Η υιοθέτηση και υποστήριξη με όλα τα νόμιμα και παράνομα μέσα, ενός κατά την ονομασία τουλάχιστον "Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσσοβου", από ποιους; Από τους Αμερικανούς "ηγεμόνες" και τους "συνδαιτυμόνες" τους. Ο διαβόητος πλέον UCK από "ασύδοτη συμμορία τρομοκρατών" έχει νομιμοποιηθεί και μεταλλαχτεί με τη βοήθεια των "χορηγών" του σε ένα στρατό, που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή έτοιμος, όταν λάβει τις διαταγές, να τινάξει τα Βαλκάνια στον αέρα.

Το εναρκτήριο λάκτισμα για τη "βία του πολέμου" δόθηκε, αλλά επειδή κανένας πόλεμος δεν κερδίζεται από αέρος, πρέπει να νομιμοποιηθεί ένας "στρατός" που δε θα είναι του ΝΑΤΟ - το Βιετνάμ εξακολουθεί να στοιχειώνει τα όνειρα των "υπηκόων του ηγεμόνα" - αλλά θα αποτελεί τη δύναμη κρούσης, την εμπροσθοφυλακή των χερσαίων δυνάμεων, όταν και όποτε αυτές αναπτυχθούν. Ετσι ο UCK γίνεται ο κυριότερος σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για μία πιθανή επιτυχή έκβαση των πολεμικών τους επιχειρήσεων, όπως απροκάλυπτα τόνισε τρεις μέρες πριν αρχηγός του Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ στρατηγός Χένρι Σέλντον,που με τη βοήθεια των βομβαρδισμών κατάφερε να "αναστηθεί" και μετά από συντονισμένες ενέργειες να πυκνώσει τις γραμμές του. Εμπροσθοφυλακή, λοιπόν, αυτή η "σκοτεινή συμμορία".

Μελανές κηλίδες στην ιστορία

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο χρόνος που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο UCK. Από αναφορές ειδικών αναλυτών για θέματα κατασκοπίας κλπ. στο Ιντερνετ, οι περισσότερες κλείνουν ότι ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80, αλλά η πρώτη παρουσία του έγινε το 1992 κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, όπου περίπου 5.000 Αλβανοί θα συμμετάσχουν μαζί με τους "φανατικούς μουσουλμάνους" στο πλευρό των στρατιωτικών δυνάμεων των Βοσνιομουσουλμάνων, πολεμώντας ενάντια στους Βοσνιοσέρβιους. Κάποιοι την ίδια περίοδο επιμένουν ότι έκανε την εμφάνισή του και στη "νεογέννητη" τότε ΠΓΔΜ. Η "ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον" αφήνει έξω το θέμα της αυτονομίας του Κόσσοβου, αλλά έχει ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για το ίδιο το Κόσσοβο.

Το 1995 θα προχωρήσουν σε νέα ιδρυτική διακήρυξη, στην οποία θα θέσουν τους νέους στόχους. Ανεξαρτησία του Κόσσοβου και πιθανά στηριζόμενοι στα ακραιφνή εθνικιστικά στοιχεία των Αλβανών και όλων των αλβανικών "παλαιών πατρίδων", όπως τμήμα της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, αλλά και της χώρας μας. Ολοι όμως συμφωνούν ότι μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον ο UCK, υποστηριζόμενος από 1.000 μισθοφόρους από τη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη, το Αφγανιστάν, θα αρχίσει να πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον όχι του σερβικού στρατού, αλλά κατά πολιτικών στόχων και της σερβικής αστυνομίας. Εκτεταμένη αρθρογραφία των "Νιου Γιορκ Τάιμς" κατά τη διάρκεια του 1997, στηριζόμενη στα στοιχεία της Ιντερπόλ, των ελβετικών αρχών, αλλά και της μυστικής υπηρεσίας του αμερικανικού Στρατού DIA, θα τονίσει τη συνεχώς "κλιμακούμενη διασύνδεση των Αλβανών χρηματοδοτών με το λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών κλπ.". Παράλληλα όλοι οι Αλβανοί μετανάστες στις δυτικές χώρες πληρώνουν "κεφαλικό φόρο" 3% των αποδοχών τους για την ενίσχυση του "στρατού και της κυβέρνησης της Πρίστινα". Αν νομίζει κανείς ότι ο UCK εξαγνίστηκε από τα "βρεφικά του αμαρτήματα λόγω παρανομίας" λανθάνει, καθώς αφού και μετά την υιοθέτησή του από τις μεγάλες δυνάμεις - φωτογράφηση του Χόλμπρουκ και του UCK - λανθάνει. Το γερμανικό περιοδικό "Κονκρίτ", στο τεύχος Μάρτη - λίγο πριν την έναρξη των βομβαρδισμών - στηριζόμενο στις εκθέσεις των αρχών Ασφαλείας της χώρας, αλλά και της Νορβηγίας και της Σουηδίας θα τονίσει ότι η Αλβανική Μαφία και ο UCK αποτελούν ένα και ομοούσιο σώμα.

Το εύφλεκτο υλικό της περιοχής

Οταν πλέον οι βομβαρδισμοί θα αρχίσουν, ο UCK θα συνεχίσει τη δράση, εφορμώντας κυρίως από το αλβανικό έδαφος, αλλά και από την ΠΓΔΜ. Ο αποδεκατισμένος όμως "άτακτος στρατός" θα έχει σοβαρά προβλήματα. Η λύση για την ενίσχυσή του και τη μετάλλαξή του είναι ένας συνδυασμός στοιχείων:

  • Υποχρεωτική στράτευση στα στρατόπεδα των πονεμένων και εξαθλιωμένων προσφύγων, ακόμα και υπό την απειλή όπλων.
  • Προσκλητήριο προς όλους τους Κοσσοβάρους μετανάστες όπου Γης, για να λάβουν μέρος στον "αλυτρωτικό πόλεμο". Μεταφορά τους στην Αλβανία και αμέσως στα στρατόπεδα του βορρά της χώρας για εκπαίδευση.
  • Προπαγανδιστική εκστρατεία σε όλες τις δυτικές χώρες για την ενίσχυση - σε άψυχο και έμψυχο υλικό - του UCK, με πρώτες τις ΗΠΑ.

Εκατοντάδες νεαροί Αλβανοί του Κόσσοβου που στρατολογήθηκαν λίγες μέρες πριν, κάπου στο εξωτερικό, συνεχίζουν να φτάνουν κατά κύματα στην Αλβανία, φεύγοντας κατ' ευθεία για το βορρά, όπου και εντάσσονται στην ήδη υπάρχουσα δύναμη του UCK. Εκεί εκπαιδεύονται στα όπλα, μαθαίνουν να διαβάζουν τους χάρτες και προετοιμάζονται ψυχολογικά για την αναμέτρηση με το σερβικό στρατό. Ο εξοπλισμός τους είναι πανάκριβος, οι στολές καινούριες, ενώ δημοσιογράφοι που καταφέρνουν να σπάσουν το "αφιλόξενο" της περιοχής - πολλές φορές τηλεοπτικά συνεργεία ή δημοσιογράφοι γίνονται αντικείμενο του μένους των "μαχητών" - και να αποσπάσουν κάποια ψήγματα της πραγματικότητας τονίζουν ότι η προσπάθεια δημιουργίας ενός κανονικού τακτικού στρατού ενισχύεται από ένα μεγάλο αριθμό ανδρών μυστικών υπηρεσιών από δυτικές χώρες, οι οποίοι δίχως καν να κρατούν τα προσχήματα, ακολουθούν τις ομάδες του UCK και περνούν - όταν αυτό επιτυγχάνεται - τα σύνορα, ώστε να ενημερώνουν εγκαίρως για τις κινήσεις του σερβικού στρατού. Παράλληλα, η "κυβέρνηση του Κόσσοβου", που συγκρότησε ο UCK υπό τον ήχο των βομβών του ΝΑΤΟ στις αρχές Απρίλη, με πρωθυπουργό τον Χασίμ Θάτσι, όπως και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του UCK βρίσκεται στα Τίρανα, όπως αποκάλυψε ο βρετανικός "Ιντιπέντεντ", υπό την προστασία και με πολύ ισχυρά μέτρα ασφαλείας των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Αντιθέτως με τη Βόρεια Αλβανία, που αποτελεί ένα μέρος πολύ φιλόξενο για τους "μαχητές" του UCK, η ΠΓΔΜ που μόνιμα φοβάται ότι η χώρα θα γίνει παρανάλωμα, καθώς ανάμεσα στις διακηρύξεις του UCK, το Τέτοβο είναι Κόσσοβο, προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατήσει όσο μπορεί. Ετσι για άλλη μια φορά χτες ένας αξιωματούχος της ΠΓΔΜ τόνισε ότι το γεγονός πως μαζί με τους πρόσφυγες έρχονται και "μαχητές" του UCK αποτελεί "απειλή για την ασφάλεια της χώρας". Τα κρούσματα "στρατιωτικής παρουσίας" του UCK πληθαίνουν, όπως και τα κρούσματα προσπάθειας εισαγωγής όπλων και πολεμικού υλικού. Οι εφημερίδες της ΠΓΔΜ συνεχώς βρίθουν από ρεπορτάζ που αναφέρονται στην ένταση που επικρατεί σε όλη την περιοχή που κατοικούν Αλβανοί και είναι τα στρατόπεδα προσφύγων. Ενώ καταγγέλλουν ότι στην πόλη του Τέτοβο, στα χωριά γύρω από το Τέτοβο και στην οροσειρά Σαρ Πλάνινα ήδη γίνονται πολλές "κινήσεις", ενώ υπάρχουν αρχηγεία, ακόμα και στρατόπεδα του UCK.

Ο "φόβος" των Δυτικών

Αυτή η αναταραχή που έχει προκληθεί σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων, όπου πια δρα ένας στρατός του UCK, έχει δημιουργήσει και διχογνωμίες στο στρατόπεδο των "συμμάχων". Οι συνθήκες που ήδη επικρατούν στη Βόρειο Αλβανία προβληματίζουν το ΝΑΤΟ, το οποίο αποφάσισε από την Παρασκευή να διακόψει τις πτήσεις των ελικοπτέρων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς την Τροπόγια και το Μπαϊραμτσούρι. Σε δύο ελικόπτερα που ήταν προγραμματισμένο να πετάξουν απαγορεύτηκε να απογειωθούν, ενώ ενδέχεται να υπάρξει περιορισμός ακόμη και για τις πτήσεις στο Κούκες. Ο λόγος είναι η κρυφή μεταφορά όπλων και πολεμικού υλικού, αλλά και οι παράτολμες επιχειρήσεις που πολλές φορές καταλήγουν σε φιάσκο, υπό το βλέμμα των ελικοπτέρων "Απάτσι" και τη συνοδεία του αλβανικού πυροβολικού.

Ανάλογες σκηνές διαδραματίστηκαν και στην Ιταλία, όταν η αστυνομία παρέμβηκε και κατέσχε πολεμικό υλικό σε πλοίο, που είχε φορτωθεί με την "ένδειξη ανθρωπιστική βοήθεια" και είχε προορισμό το Σπλιτ της Κροατίας, που διανεμόταν αργότερα σε Κοσσοβάρους πρόσφυγες στη Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Παράλληλα πυκνώνουν οι φωνές στα ΜΜΕ που εκφράζουν την ανησυχία τους για μια πιθανή ενίσχυση ενός "στρατού" που θα στραφεί στο τέλος εναντίον τους. Η αγωνία του "μήπως έβαλα ένα φίδι στον κόρφο μου;" - εντελώς τυχαία και ο ηγέτης του UCK και "πρωθυπουργός" Θάτσι έχει το παρατσούκλι "φίδι" - διακατέχει ακόμα και τον ίδιο τον Μπιλ Κλίντον, που έχοντας διαγνώσει τις προθέσεις, καθώς και τη στενή σύνδεσή τους με τους "μουτζαχεντίν", εξέφρασε τον "έμμεσο προβληματισμό" του, κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Πέμπτη στο Σαν Φραντσίσκο, όπου διατύπωσε ότι μία πιθανή ανεξαρτησία του Κόσσοβου δεν είναι μέσα στις φιλοδοξίες μας, εξαιτίας "της έλλειψης πλουτοπαραγωγικών πηγών και κυρίως υποδομής για να επιβιώσει μόνο του. Μακροπρόθεσμα, στόχος μας είναι όχι ανεξαρτησία, αλλά μία αλληλοεξάρτηση - (interdependence)".

Χρ. Μ.

ΝΑΤΟΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Υποθηκευμένο και παγιδευμένο με "εκρηκτικά" το μέλλον των Βαλκανίων

Ακόμη και εάν σταματούσαν (πράγμα εντελώς απίθανο) σήμερα οι ΝΑΤΟικές επιδρομές, έχει ναρκοθετηθεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το μέλλον της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων (ας μη μιλήσουμε για τη Γιουγκοσλαβία)... Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προβληματίζονται για την περαιτέρω "βιωσιμότητα" της Συνθήκης του Ντέιτον στη Βοσνία με αιχμή του δόρατος τον αυξανόμενο αναβρασμό που επικρατεί σε σερβοκατοικούμενες περιοχές της χώρας

Τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση Κλίντον έχει βγάλει δίσκο ζητώντας από το - μάλλον πρόθυμο - Κογκρέσο να εγκρίνει αρκετά δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία. Το Πεντάγωνο θα ζητήσει και επίσημα από τον Πρόεδρο Κλίντον (μάλλον αύριο) την κινητοποίηση τουλάχιστον 33.000 Αμερικανών εφέδρων και μελών της Εθνοφρουράς, δρομολογώντας την αποστολή και περίπου 300 βομβαρδιστικών αεροσκαφών. Οσο για τον υπουργό Αμυνας, Γουίλιαμ Κοέν, αυτός κόβει βόλτες ανάμεσα σε Λευκό Οίκο, Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων, δίνοντας εξηγήσεις για τους δήθεν κατά λάθος ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, προβλέποντας "την ισχυρή πιθανότητα πληγμάτων στις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις", στρατού και αεροπορίας, και ψιθυρίζοντας στα αυτιά γερουσιαστών πως "χρειάζονται ολοένα και περισσότερα κονδύλια μιας που οι επιδρομές θα μπορούσαν να ενταθούν μέσα στο καλοκαίρι... για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα".

Οσοι επιμένουν - μάλλον εκουσίως... - να μην παρατηρούν την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στην Ουάσιγκτον, καταπιάνονται με ειρηνευτικές πρωτοβουλίες καταδικασμένες εκ των προτέρων από τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια (βραχυπρόθεσμα και ιδίως μακροπρόθεσμα) και δεδομένης της αποφασιστικότητας της Γιουγκοσλαβίας να υπερασπιστεί εαυτήν με κάθε τίμημα.

Γι' αυτό και δεν είναι άλλωστε τυχαία η μοίρα πρωτοβουλιών ή σχεδίων "ειρήνευσης" όπως το περιβόητο "γερμανικό" ή "γαλλικό" σχέδιο.

Ούτε φαίνεται πως ο συνδυασμός των αυξανόμενων φονικών ΝΑΤΟικών επιδρομών κάμπτει (παρά τους τουλάχιστον 1.000 νεκρούς και τους πάνω από 4.000 τραυματίες) την αποφασιστικότητα του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, μαζί και των σερβικών πολιτικών κομμάτων, να συνεχίσουν να μάχονται την παράνομη - κατά τα πρότυπα του μέχρι πρότινος Διεθνούς Δικαίου - εισβολή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Εν μέσω αυτών των πραγματικών - και ουχί "εικονικών" ή σεναριακών - εξελίξεων, τα μακάβρια αποτελέσματα των εντεινόμενων ΝΑΤΟικών επιδρομών από τυχαίες ή μη βόμβες δεν περιορίζονται στις τραγωδίες (σχεδιασμένες ή μη) του Αλέξινατς, της Πρίστινα, της Τζακοβίτσα. Η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων είναι ήδη μακροπρόθεσμα ναρκοθετημένη με απρόβλεπτες επιπτώσεις ακόμη και εάν οι επιδρομές - πράγμα εντελώς απίθανο - σταματούσαν αυτή τη στιγμή. Αφού, όπως σημειώνει σχετικό δημοσίευμα της "Χέραλντ Τρίμπιουν" (16/4/99), ακόμη και εάν σταματούσε σύντομα η επιδρομή "θα χρειάζονταν τουλάχιστον 20 χρόνια για να επιβληθεί ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο"...

Τι σημαίνει αυτό; Η απάντηση θα μπορούσε να αναζητηθεί με αφορμή τις ακόλουθες λέξεις: Πρόσφυγες. ΝΑΤΟικά στρατεύματα που έχουν στρατοπεδεύσει στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η από το εξωτερικό ενίσχυση της - όπως φαίνεται και προβλέπεται ανεξέλεγκτης - δράσης του "UCK". Σερβοβοσνιακή Δημοκρατική Οντότητα. Συνθήκη Ντέιτον για την επιβολή "ειρήνης" στη Βοσνία. Οι βραδυφλεγείς βόμβες των χιλιάδων προσφύγων (που είτε βομβαρδίζονται, είτε αγνοούνται και χρησιμοποιούνται επιδεικτικά από τις δυτικές ΝΑΤΟικές κυβερνήσεις, είτε περιθάλπονται υπό συνθήκες τρισάθλιες) είναι έξω από την πόρτα της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα, αλλά μέσα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας, απειλώντας το άμεσο παρόν και την έως τώρα υπόστασή τους. Το παζλ γίνεται ακόμη πιο ζοφερό εάν συλλογιστεί κανείς την παρουσία και δράση των χιλιάδων ΝΑΤΟικών δυνάμεων σ' όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Η ιστορία έχει δείξει πως όσο δύσκολα σταματάει ένας πόλεμος άλλο τόσο δύσκολα φεύγει στρατός κατακτητών (συμπεριλαμβανομένων και των επίδοξων...) από οποιαδήποτε περιοχή και δη των Βαλκανίων.

Παγιδευμένη με εκρηκτικά η Συμφωνία του Ντέιτον

Ομως, ο παράγοντας που "καίει" περισσότερο ΗΠΑ και ΝΑΤΟ (πέρα από την ενδεχόμενη μεταστροφή της χειραγωγημένης, ως επί το πλείστον, αλλοδαπής κοινής γνώμης εξ αφορμής των "λανθασμένων" ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών) είναι ο μάλλον εύλογος αναβρασμός που επικρατεί αυτή την περίοδο στη σερβοβοσνιακή δημοκρατική οντότητα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Βοσνίας. Αρκετοί είναι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές που υποδεικνύουν τις πιθανές - μάλλον ανατρεπτικού χαρακτήρα... - επιπτώσεις των σημερινών ΝΑΤΟικών επιδρομών στο προτεκτοράτο που έχουν στήσει ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΟΗΕ στη Βοσνία διά της Συνθήκης του Ντέιτον (31 Οκτώβρη 1995).

Κάθε βράδυ που βομβαρδίζεται η Γιουγκοσλαβία... ο απόηχος φθάνει στους Σερβοβόσνιους γεμίζοντάς τους οργή και αγανάκτηση, παρά την πικρία τους για τη γνωστή και - τουλάχιστον... - συγκαταβατική στάση της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς εν σχέσει με τη Συνθήκη Ντέιτον.

Οι 31.000 στρατιώτες των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Βοσνία έχουν τεθεί εδώ και μέρες σε κατάσταση εγρήγορσης, μετά από εντολές όχι μόνον των στρατιωτικών διοικητών τους αλλά και του Κάρλος Ουέστεντορπ (διορισμένος εκπρόσωπος της "διεθνούς κοινότητας", που ουσιαστικά κυβερνά σήμερα τη Βοσνία).

Η κοινή τριμερής Προεδρία της Βοσνίας ουσιαστικά σήμερα δε λειτουργεί. Οι διάφορες εθνικές κοινότητες, ιδιαίτερα της σερβικής, παρακολουθούν άλλες με αγωνία, άλλες με οργή, άλλες υπό το κράτος σύγχυσης, τις ραγδαίες εξελίξεις.

Ο "Ομιλος Διεθνών Κρίσεων" που έχει έδρα τις Βρυξέλλες εκτιμά πως η κοινή γνώμη (πέρα των πολιτικών κομμάτων) της σερβοβοσνιακής κοινότητας δεν είναι απλώς έτοιμη να εκραγεί. "Είναι έτοιμη να ξεσηκωθεί και να υποστηρίξει αποφασιστική βίαιη δράση", υποστηρίζει το παραπάνω ίδρυμα, ενώ ο Σβέτοζαρ Μιχαϊλοβιτς, που έχει θέση στο κοινό Συμβούλιο Υπουργών της Βοσνίας, δηλώνει πως "όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί θα ξεσπάσει εκστρατεία ένοπλης δράσης".

Και οι λόγοι για κάτι τέτοιο είναι πολλοί: Οι προκλητικές αποφάσεις του Ουέστεντορπ σχετικά με την αποπομπή του Σερβοβόσνιου Προέδρου Νίκολα Πόπλασεν, το "πάγωμα" κάθε συνεδρίασης του σερβοβοσνιακού κοινοβουλίου μέχρι τον τερματισμό της λήξης του πολέμου στο Κόσσοβο και η αφαίρεση του σερβικού ελέγχου της πόλης Μπρτσκο.

Επιπροσθέτως, ο ΝΑΤΟϊκός στρατηγός στη Βοσνία, Γουίλκοκς, διέταξε τους στρατιώτες του να είναι βαριά οπλισμένοι και να μην κυκλοφορούν οπουδήποτε κάτω των τριών. Απαγόρευσε την εκπαίδευση και κίνηση τοπικών στρατευμάτων σ' όλη τη Βοσνία. Οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις επιβολής ειρήνης στη Βοσνία βομβάρδισαν (στις 3 Απρίλη) σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το Βελιγράδι με το Μαυροβούνιο μετά από φήμες πως φορτίο τρένου με ένοπλες σερβικές παραστρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζονταν να μεταβεί στο Μαυροβούνιο. Προειδοποίησαν μάλιστα πως θα ανατινάξουν με πολλά κιλά δυναμίτη τις γέφυρες στον ποταμό Ντρίνα (που είναι και οι μοναδικοί συνδετικοί κρίκοι με τη Σερβία).

Μόνον απ' αυτά τα χαρακτηριστικά γεγονότα μάλλον δε χρειάζεται βαθιά σκέψη για να κάνει κανείς προβλέψεις για το μέλλον της Συνθήκης του Ντέιτον και του τερατουργήματος του διεθνούς προτεκτοράτου που έχει στηθεί σ' όλη την επικράτεια της Βοσνίας.

Μάλιστα, ήδη εντείνονται κρούσματα βίας κατά των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.Βόμβες εκτοξεύονται κατά ΝΑΤΟικών στρατιωτών και έως σήμερα έγιναν στόχος επιθέσεων τουλάχιστον 15 οχήματα των δυνάμεων κατοχής. Μέρα παρά μέρα, αδέσποτες σφαίρες κατευθύνονται προς ΝΑΤΟικές δυνάμεις. Στην Μπάνια Λούκα και στο Πάλε πανό με αντιαμερικανοΝΑΤΟικά συνθήματα κάνουν λόγο για τον "Αδόλφο Κλίντον". Σερβοβόσνιοι έχουν θέσει σε εμφανές μέρος των αυτοκινήτων τους το σύμβολο του "στόχου" με συνθήματα όπως "Ρίξτε τις βόμβες. Και εδώ είναι Σερβία!". Ετσι, πολλοί αναμένουν πως οι συγκρατημένες κινήσεις διαμαρτυρίας που γίνονται τις τρεις βδομάδες των βομβαρδισμών θα μπορούσαν εύκολα να πάρουν άλλη μορφή και άλλο περιεχόμενο.

"Δε λένε εύκολα "Ξεσηκωθείτε!", ειδάλλως θα αντιμετωπίσουν αντίποινα και το ξέρουν", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου του ύπατου εκπροσώπου του ΟΗΕ στη Βοσνία, Τζέιμς Φέργκιουσον.

Ομως, όπως σημειώνει και το "Ασοσιέιτεντ Πρες" σε προχτεσινό τηλεγράφημά του, "ακόμη και εάν δεν ξεσπάσουν εκστρατείες βίας κατά των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, οι επιδρομές αυξάνουν τον αντίχτυπό τους καθημερινά τουλάχιστον στις σερβοκατοικούμενες περιοχές της Βοσνίας. Εκατοντάδες βιομηχανικοί εργάτες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο απόλυσης καθώς έχουν διακοπεί οι εξαγωγές των προϊόντων που παράγουν στη Γιουγκοσλαβία. Το δηνάριο (σερβοβοσνιακό) έχει πάρει την κατηφόρα... Εάν το ΝΑΤΟ αποτύχει (μεσοπρόθεσμα) να υπερνικήσει τη Γιουγκοσλαβία, η Συνθήκη του Ντέιτον θα καταρρεύσει το πολύ μέσα σε ένα χρόνο και η Βοσνία θα διαλυθεί...".

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

Τόλμησαν να θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους... Σκοτώστε τους. Και η εντολή εξετελέσθη...

Μία από τις τελευταίες γέφυρες που κατέστρεψαν οι ΝΑΤΟικοί πύραυλοι στην πόλη Σμεντέρεβο, σαράντα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βελιγραδίου

Μέλη του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου στο στρατόπεδο εκπαίδευσης στη Βόρεια Αλβανία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ