ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
«Τύμπανα πολέμου» με καταιγιστικές αλλαγές για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων

Δρομολογούνται νέα σκληρά αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα, που πατούν πάνω στα προηγούμενα, σε συνδυασμό με τις έτοιμες πολλαπλές ενισχύσεις των επιχειρηματικών ομίλων για επενδύσεις

Γ. Κατρούγκαλος, Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Σταθάκης. Δουλεύουν εντατικά με τους «θεσμούς» για την ανάκαμψη και ενίσχυση του κεφαλαίου

Eurokinissi

Γ. Κατρούγκαλος, Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Σταθάκης. Δουλεύουν εντατικά με τους «θεσμούς» για την ανάκαμψη και ενίσχυση του κεφαλαίου
Με το νέο πολυνομοσχέδιο - «εφαρμοστικό νόμο», που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα, προχωρούν τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχετικά με τις «εκκρεμότητες» της πρώτης «αξιολόγησης», στην πορεία για τον επόμενο κύκλο της αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Σε αυτό το φόντο, ολοκληρώθηκαν, γι' αυτήν τη φάση, οι συζητήσεις της συγκυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, που ξεκίνησαν στην αρχή της βδομάδας στην Αθήνα. Στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, με τα κλιμάκια του κουαρτέτου, ήταν η «επισκόπηση» των πρόσφατων συνεννοήσεων, ενώ, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από τους κυβερνητικούς παράγοντες, «αμβλύνθηκαν αρκετές ανησυχίες και υπάρχει μεγάλη πρόοδος».

Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα:

Στις 29 Σεπτέμβρη συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, με τη συγκυβέρνηση και το «κουαρτέτο» να έχουν την ημερομηνία ως «ορόσημο» για την ολοκλήρωση των «εκκρεμοτήτων» της πρώτης «αξιολόγησης», σε συνέχεια της ομοβροντίας με τα αντιλαϊκά μέτρα που είχαν προηγηθεί.

Στις 7 - 9 Οκτώβρη συνέρχεται στην Ουάσιγκτον η Φθινοπωρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, που αναμένεται να αποτελέσει φόρουμ παρασκηνιακής συζήτησης για το ελληνικό μνημόνιο και τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους.

Αμέσως μετά (10/10) συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ, για την επικύρωση της «αξιολόγησης» και την εκταμίευση της υποδόσης (2,8 δισ.) για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος, με γνώμονα, βέβαια, την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων.

Στις 17 Οκτώβρη, προγραμματίζεται να ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος της «αξιολόγησης», οι προεργασίες για τον οποίο ξεκίνησαν και επίσημα την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα, στο πλαίσιο των συνεννοήσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο. Πέρα από τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, περιλαμβάνει και το επόμενο μπαράζ των αντιλαϊκών μέτρων, στην υπηρεσία των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτά συγκαταλέγονται οι παρεμβάσεις που έρχονται να «κουμπώσουν» με τον νέο λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο, όπως οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις «στρατηγικές επενδύσεις», την «εφοδιαστική αλυσίδα» (logistics), τις «απελευθερώσεις» στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, τις διαδικασίες για τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, τον νέο κανονισμό για παροχή υπηρεσιών ύδρευσης (συνδέεται με τις ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο), τον «οδικό χάρτη» για την πλήρη «απελευθέρωση» επαγγελμάτων, νέα νομοθεσία για την «κινητικότητα» στο δημόσιο τομέα, αναμόρφωση της νομοθεσίας για την «Επιτροπή Ανταγωνισμού». Την ίδια ώρα, η εφαρμογή των προγραμμάτων για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», ή όπως αλλιώς βαφτίσουν την πολιτική διαχείρισης των ακραίων φαινομένων φτώχειας συνδέεται με την «αξιολόγηση των κοινωνικών παροχών», για τις οποίες φαίνεται να σχεδιάζεται και νέο σφαγείο.

Την ίδια ώρα, κλιμάκια του ΔΝΤ παραμένουν στην Αθήνα, καθώς ξεκινούν από αυτήν τη βδομάδα οι διαβουλεύσεις του με τη συγκυβέρνηση, αυτήν τη φορά στο πλαίσιο των καθιερωμένων αξιολογήσεων που διενεργούνται από τον εν λόγω διακρατικό καπιταλιστικό οργανισμό. Η έκθεση του ΔΝΤ θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού κρατικού χρέους και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προς το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, συναντήθηκε προχτές Παρασκευή στην Ουάσιγκτον με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Ν. Σιτς, με κεντρικό θέμα της συζήτησης την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει εδώ και καιρό τη θέση ότι η εξυπηρέτηση του χρέους δεν πρέπει να γίνεται με όρους που υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το ύψος των απαιτούμενων πλεονασμάτων πρέπει να είναι αισθητά μικρότερο από αυτά των προηγούμενων προγραμμάτων», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μετά τις συναντήσεις του, στην Ουάσιγκτον, με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ και τον σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα για θέματα διεθνούς οικονομίας, Α. Αντεγιέμο. Πρόκειται, για μια ακόμη «λαθροχειρία» από την πλευρά της συγκυβέρνησης, που αναφέρεται στους στόχους προηγούμενων μνημονίων και όχι σε αυτό που «τρέχει».

«Αμπαλάρουν» το νέο αντιλαϊκό πακέτο

Σύμφωνα, επίσης, με τις κυβερνητικές πηγές:

  • Στο θέμα του «υπερταμείου» ιδιωτικοποιήσεων υπάρχει η πεποίθηση ότι θα έχει κλείσει σε όλες του τις πτυχές τις επόμενες μέρες. Η συμφωνία τους περιλαμβάνει τη συγκρότηση του Εποπτικού Συμβουλίου και της διοίκησης του ταμείου και βέβαια τη μεταβίβαση σε αυτό της δεύτερης γκάμας των επιχειρήσεων, που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.

Σε πρώτη φάση, στο νέο ταμείο θα μεταβιβαστεί η συμμετοχή του κράτους σε ακόμη 8 εταιρείες (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», ΕΛΒΟ, «Αττικό Μετρό», ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ενδεχομένως ΕΑΒ). Πρόκειται για τη δεύτερη παρτίδα (σε συνέχεια των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ), ενώ μέχρι το Δεκέμβρη η λίστα θα συμπληρωθεί και με νέες επιχειρήσεις υπό κρατική διαχείριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος αξιωματούχος, Ζακ Λε Παπ, ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος της Κρ. Λαγκάρντ όταν η τελευταία ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, τίθεται επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου και ο Ισπανός, Ντ. Βεγκάρα, αναπληρωτής διευθύνοντος συμβούλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) - χρηματοδότη του ελληνικού κράτους από την πλευρά της Ευρωζώνης - ως μέλος.

  • Σύγκλιση σε σημείο ταύτισης καταγράφεται στο ζήτημα της προκλητικής για το λαό ρύθμισης που αφορά στην «εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων», από τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου, αν και «υπάρχουν ακόμα τεχνικά θέματα προς επίλυση».

Παράλληλα, οι «διαφορές» σχετικά με την προκλητική ρύθμιση που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση όσον αφορά τα αδήλωτα εισοδήματα της εγχώριας πλουτοκρατίας, φαίνεται να εντοπίζονται στη φορολογία, με την πλευρά των δανειστών να βάζει στο τραπέζι την επιβολή φόρων σε μεγαλύτερο ύψος από αυτό που προτείνεται από τη συγκυβέρνηση.

  • Η συμφωνία «κλειδώνει» και στο ζήτημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της χρήσης «πλαστικού χρήματος» (τραπεζικές κάρτες). «Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ μέσω κινήτρων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθεί και το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού», επισημαίνει η συγκυβέρνηση, σχετικά με το σχέδιο δημιουργίας ενός «ακατάσχετου» τραπεζικού λογαριασμού, όπου θα καταλήγουν οι εισπράξεις των επιχειρήσεων από πωλήσεις που διεκπεραιώνονται με «πλαστικό χρήμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, φαίνεται να... παραπέμπεται για το το μέλλον η πρωθυπουργική εξαγγελία στη ΔΕΘ σχετικά με τον «ακατάσχετο λογαριασμό» για τα χρέη των επαγγελματιών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση επιχειρεί να «καμουφλαριστεί» με την παροχή άλλων «κινήτρων» προς τους επαγγελματίες σχετικά με τη χρήση του «πλαστικού χρήματος».

  • Τέλος, αν και για την ώρα δεν ομολογείται από τη συγκυβέρνηση, το κουαρτέτο ξέκοψε τη συζήτηση περί «μείωσης» των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα των κρατικών προϋπολογισμών μετά το 2018. Αυτά θα παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ και αναμένεται να ενσωματωθούν στο υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 - 2020, δηλαδή και για την περίοδο μετά την τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου, που προγραμματίζεται για το 2018.
Με το βλέμμα στην ενίσχυση του εγχώριου κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, «διχογνωμίες» μεταξύ συγκυβέρνησης και κουαρτέτου εμφανίζονται γύρω από τους τρόπους ενίσχυσης του εγχώριου κεφαλαίου. Στα ζητήματα αυτά επικεντρώθηκε η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με τα κλιμάκια του κουαρτέτου.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, «παρατηρήσεις» δέχθηκε το λεγόμενο «αναπτυξιακό σχέδιο», που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση και αναμένεται να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, «ορισμένες διαφωνίες» καταγράφηκαν ως προς το πλάνο υλοποίησής του.

Παράλληλα, στα παζάρια βρίσκεται το ζήτημα της μετατροπής του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «αιτιάσεις» του κουαρτέτου αφορούν στην αδυναμία εξασφάλισης μεγάλων κονδυλίων, τα οποία απαιτούνται για τη λειτουργία του «αναπτυξιακού ταμείου», στην έλλειψη τεχνικής υποδομής, ενώ η συγκρότηση του νέου ταμείου θα απαιτήσει και την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως θα προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης».

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για αναδιαρθρώσεις - πτωχεύσεις

«Οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν», επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας σχετικά με την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στην πτώχευση επιχειρήσεων. Το ζήτημα περιλαμβανόταν στην ατζέντα της συνάντησης που είχαν την Πέμπτη οι υπουργοί Γ. Σταθάκης, και Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, με τα κλιμάκια του κουαρτέτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογούνται δραστικές αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα. Σε αυτό το πλαίσιο, το σύνολο σχεδόν της διαδικασίας θα γίνεται εξωδικαστικά, στη βάση συμφωνιών μεταξύ των πιστωτών και των πτωχευμένων επιχειρήσεων, ενώ τα δικαστήρια θα είναι αρμόδια για την επικύρωση των συμφωνιών, ζητήματα που αναμένεται να προχωρήσουν με επόμενο νομοσχέδιο στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το κουαρτέτο δέχεται τη βασική αρχή, δηλαδή ένα μηχανισμό εκτός δικαστηρίων, ωστόσο «ενστάσεις» διατυπώνονται για το ποιος θα κάνει την αξιολόγηση βιωσιμότητας και ποιες επιχειρήσεις θα αφορά. Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η «αξιολόγηση» για τις επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους θα γίνεται μόνο από ελεγκτικές εταιρείες.

Ταυτόχρονα, ερωτήματα ανακύπτουν γύρω από την προωθούμενη ρύθμιση διαγραφής οφειλών προς το Δημόσιο, που αφορούν σε ασφαλιστικές εισφορές και φόρους της εργοδοσίας. Κυβερνητική πηγή υποστήριξε ότι θα βρεθεί λύση και ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας.

Μεταξύ των βασικών αλλαγών που προγραμματίζονται, στην κατεύθυνση επιτάχυνσης της διαδικασίας, είναι και η δημιουργία ενός ειδικού σώματος. Κατά τις ίδιες πηγές, οι διαχειριστές αυτοί θα επεμβαίνουν γρήγορα και εξωδικαστικά στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση και επιδιώκουν την εξυγίανσή τους. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου, οι παρεμβάσεις αυτές θα είναι έτοιμες, με τη μορφή νομοσχεδίου, έως το τέλος του μήνα.

Τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Τα παραπάνω έρχονται να «κουμπώσουν» με τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Ως καθοριστικής σημασίας ζήτημα κρίνεται η διαμόρφωση νομοθεσίας για την αποβολή από τις επιχειρήσεις των «μη συνεργαζόμενων μετόχων». Αυτό, με τη σειρά του, ανοίγει ζήτημα ανακατατάξεων και αλλαγής μετοχικών συνθέσεων, ακόμη και στο εσωτερικό επιχειρηματικών ομίλων με προβληματικά δάνεια.

Επιπλέον, στη νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών, για ενέργειές τους που σχετίζονται με τις επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις (π.χ. «κουρέματα» δανείων κ.ά.).

Ολα αυτά δε για να ξεκαθαρίσει το τοπίο από επιχειρήσεις που ουσιαστικά έχουν καταστραφεί, ζόμπι τις λένε, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για νέες επενδύσεις με κρατική χρηματοδότηση και δάνεια, αλλά και να «καθαρίσουν» οι τράπεζες από βαρίδια, ώστε να μπορούν απρόσκοπτα, χωρίς κινδύνους, τουλάχιστον άμεσα, γιατί μακροπρόθεσμα ποιος μπορεί να εγγυηθεί, να δανειοδοτούν επενδύσεις και να κερδίζουν και οι ίδιες. Απ' όλα αυτά, βεβαίως, κανένα όφελος δεν έχει η εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, που θα συνεχίζουν να ζουν με τσακισμένα δικαιώματα για να υπάρχει ανάκαμψη.

Οι αβεβαιότητες παραμονεύουν

«Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Κανείς δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο», είναι το μήνυμα που αποστέλλουν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης του επικεφαλής της, Γ. Στουρνάρα, με τα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η διέξοδος από την κρίση προϋποθέτει την κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων, αλλά και την προσέλκυση ικανής μάζας επενδύσεων, όπως δηλαδή υποδεικνύουν ο ΣΕΒ και άλλα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου. Ως «κομβικό ζήτημα» για την προσέλκυση επενδύσεων αναφέρονται οι «χρήσεις γης», θέμα για το οποίο σχεδιάζονται παρεμβάσεις από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα σενάρια και τις εκτιμήσεις της ΤτΕ που συζητήθηκαν με τους «εταίρους», η κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ θα συνεχιστεί και στο φετινό 12μηνο με ρυθμό 0,3%, ενώ το «πρωτογενές πλεόνασμα» του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται στο 0,8%, δηλαδή πάνω και από το μνημονιακό στόχο (0,5%), εξαιτίας, βέβαια, της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις (ολοκλήρωση «αξιολογήσεων κ.ά.), η ΤτΕ «βλέπει» ρυθμό ανάκαμψης 2,5% για το 2017, έναντι ρυθμού συρρίκνωσης πάνω από 26% από το 2008 μέχρι σήμερα.

«Για το 2017 αναμένουμε ανάκαμψη κυρίως από ξένες επενδύσεις, με την προϋπόθεση ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν όπως έχει προγραμματιστεί», επισημαίνεται από την ΤτΕ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ΤτΕ επανέλαβε στους «θεσμούς» τη θέση της για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, πρόταση η οποία φέρεται να βρίσκει «μεγάλη αποδοχή» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση, η όποια «αλλαγή» των στόχων για τα πλεονάσματα προϋποθέτει την ολόπλευρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, ενώ η μείωσή τους συνδέεται με μέτρα τόνωσης του εγχώριου κεφαλαίου (φοροελαφρύνσεις, απαλλαγές κ.ά.).

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, σε έξι ανέρχονται τα διεθνή «funds» που έως τώρα έχουν υποβάλει αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), προκειμένου να αδειοδοτηθούν για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς».

Κινδύνους στασιμότητας «βλέπει» ο ΣΕΒ και απαιτεί...

«Η παραμονή του ρυθμού μείωσης του ΑΕΠ κοντά στο -1% από το Δ' τρίμηνο του 2015 καταδεικνύει τον κίνδυνο ενός νέου κύκλου στασιμότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και την ανάγκη άμεσης εφαρμογής μέτρων για την τόνωσή της, καθώς η ανάπτυξη δεν μπορεί να προκύψει αυτόματα χωρίς ενεργές πολιτικές μείωσης της φορολογίας και στήριξης των ιδιωτικών επενδύσεων».

Το παραπάνω επισημαίνει ο ΣΕΒ στο «μηνιαίο δελτίο», προτείνοντας ως «διέξοδο» την επιτάχυνση των αντιλαϊκών «αξιολογήσεων», σε συνδυασμό με παραπέρα μέτρα ενίσχυσης του εγχώριου κεφαλαίου, μέσω μείωσης των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη, καθώς και με τη στήριξη των επενδύσεων.

Επιπλέον, μέσω του «εβδομαδιαίου δελτίου» του και για την αντιμετώπιση των κινδύνων στασιμότητας στην οικονομική δραστηριότητα, ο ΣΕΒ επαναφέρει στο αντιλαϊκό τραπέζι τις προτάσεις του που αφορούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. «Χωρίς πραγματική αύξηση της απασχόλησης μέσω ιδιωτικών επενδύσεων και χωρίς μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας των επιχειρήσεων, τα προβλήματα ανεργίας θα ενταθούν» αναφέρει ο ΣΕΒ, επαναφέροντας το νευραλγικό για το εγχώριο κεφάλαιο ζήτημα της παραπέρα μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, με στόχο την τόνωση των κερδοφόρων επενδύσεων.

Παράλληλα, οι βιομήχανοι επαναφέρουν ζητήματα πρόσθετων φορολογικών ελαφρύνσεων για το κεφάλαιο, βάζοντας στο τραπέζι την πρόταση χρονικής επέκτασης, πάνω από 5 χρόνια, του συμψηφισμού των ζημιών με τα μελλοντικά κέρδη. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Ενα επιπλέον και σημαντικό εμπόδιο στις αναδιαρθρώσεις προκύπτει από το γεγονός ότι χάνεται πολύ εύκολα η δυνατότητα μεταφοράς αυτών των ζημιών όταν μια εταιρεία πωλείται, μετασχηματίζεται ή τεμαχίζεται, κάτι που όμως συμβαίνει συνήθως στα πλαίσια ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης».

Στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας των κλιμακίων της Ευρωζώνης με τον γενικό γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γ. Βασιλειάδη, συζητήθηκε το θέμα της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο της δεύτερης «αξιολόγησης». Πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση και τις κατευθύνσεις της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), συζητείται η ακόμα πιο αντιδραστική αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, με υποχρεωτική ονομαστικοποίηση όλων των κουπονιών ενίσχυσης από το πρώτο ευρώ. Θυμίζουμε ότι σε αυτήν την κατεύθυνση φακελώματος του λαού κινείται ο ήδη ψηφισμένος νόμος 4304/2014.

Κείμενα: Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ