ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παζάρια με ΕΕ και ΗΠΑ με τη διευθέτηση του κρατικού χρέους στο επίκεντρο

Στις Βρυξέλλες από σήμερα ο πρωθυπουργός, προωθώντας την πάγια αξίωση του κεφαλαίου, ενώ πιθανολογείται επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα στα μέσα Νοέμβρη

Συναντήσεις με την Α. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ θα έχει πιθανότατα στις Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας, για τη διευθέτηση του κρατικού χρέους, η οποία θα συνοδευτεί με νέα αντιλαϊκά μέτρα
Συναντήσεις με την Α. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ θα έχει πιθανότατα στις Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας, για τη διευθέτηση του κρατικού χρέους, η οποία θα συνοδευτεί με νέα αντιλαϊκά μέτρα
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από σήμερα ο πρωθυπουργός καθώς αύριο και την Παρασκευή συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ). Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να έχει σειρά επαφών με ηγέτες κρατών - μελών και παράγοντες της ΕΕ, με επίκεντρο το θέμα της διευθέτησης του κρατικού χρέους, που κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα.

Παράλληλα, στο φόντο των συνολικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που εκδηλώνονται και γύρω από τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι διατηρείται «ανοιχτή γραμμή» με τις ΗΠΑ, προκειμένου να επιμείνουν στις πιέσεις τους στην ΕΕ για το θέμα. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, να επισκεφτεί την Αθήνα στα μέσα του Νοέμβρη.

Στις Βρυξέλλες, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, και άλλους αξιωματούχους, ενώ δεν αποκλείεται συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Το περίγραμμα των διεργασιών που αφορούν στο κρατικό χρέος, όσο και τη σύνδεσή τους με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης», έδωσε χτες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του (ρ/σ «Πρακτορείο»): «Οι δανειστές οφείλουν να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ηδη από το Γιούρογκρουπ της 24ης Μαΐου υπάρχει απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση. Εκείνο που ζητά το ΔΝΤ είναι να συμφωνηθούν, μετά την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, τα μέτρα που θα αφορούν την ελάφρυνση του χρέους. Και η εντολή του πρωθυπουργού είναι να τρέξει η κυβέρνηση για να κλείσει στην ώρα της η 2η αξιολόγηση και να ακυρώσουμε με αυτόν τον τρόπο όποιο παιχνίδι πάει να παιχτεί στην πλάτη μας, που θα ακυρώσει την απομείωση του χρέους. Εκτός από το ΔΝΤ, και η ΕΚΤ περιμένει να προσδιοριστούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να μπει και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Εκτιμώ πάντως πως η γραμμή Σόιμπλε θα μειοψηφήσει στο Γιούρογκρουπ και τελικώς θα αποφασιστούν τα μέτρα για το χρέος».

Ο Δ. Παπαδημούλης «μάλωσε» τη ΝΔ και προτάσσοντας το ζήτημα του χρέους ως μείζον για την αστική τάξη που αμφότεροι υπηρετούν, ανέφερε: «Παρά τις μεγάλες μας διαφορές με τη ΝΔ, θα έπρεπε αυτή την ώρα να υπάρχει ένα εθνικό μέτωπο για την προώθηση των στόχων, που είναι ολοφάνερο ότι ωφελούν τη χώρα και χωρίς την επίτευξη των οποίων δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά (...) Κι αν η ΝΔ δεν θέλει να ακούσει την κυβέρνηση, ας ακούσει τουλάχιστον τα στελέχη της στην αγορά, όπως τον κ. Μίχαλο, που είπε ότι η χώρα δεν αντέχει εκλογές. Ελπίζω να επικρατήσει τελικά στη ΝΔ η γραμμή Χατζηδάκη, όπως εκφράστηκε στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ».

Διεργασίες για αναδιάταξη δυνάμεων σε κυβέρνηση και κόμμα

Στο μεταξύ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ενδεχομένως το Σαββατοκύριακο, θα συνεδριάσει η νεοεκλεγείσα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Πολιτικής Γραμματείας και γραμματέα. Ακολουθεί ο ανασχηματισμός, αν και πολλοί αμφιβάλλουν ότι αυτός θα πραγματοποιηθεί πριν κλείσει η δεύτερη «αξιολόγηση».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, άφησε χτες να εννοηθεί ότι αν αντικατασταθεί θα έχουν βάλει το χέρι τους οι «θεσμοί». Μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά» και απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο αντικατάστασής του υποστήριξε ότι «αν φτάσουμε στο σημείο ώστε οι θεσμοί να καθορίζουν και τη σύνθεση της κυβέρνησης στην Ελλάδα, τότε τα πράγματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά».

Υπέρ της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης με ανέστια στελέχη της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας τάχτηκε ο Δ. Παπαδημούλης, λέγοντας: «Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα κόμμα πιο μεγάλο, πιο μαζικό, πιο κοντά στον κόσμο (...) Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη στην ατζέντα του την εντολή να κάνει εκείνες τις αλλαγές στην κυβέρνηση που θα την κάνουν πιο συνεκτική, πιο αποτελεσματική στην εξυπηρέτηση των στόχων που τέθηκαν (...) Νομίζω ότι είναι καλό, σε μια προσπάθεια που αφορά τη χώρα, ο πρωθυπουργός να αξιοποιήσει κάθε έντιμο, αποτελεσματικό, ικανό, αφοσιωμένο πρόσωπο, ακόμα και αν δεν ανήκει στα κόμματα που συγκυβερνούν».

Ο απερχόμενος γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, που τις τελευταίες ώρες φέρεται ως φαβορί για επανεκλογή στη θέση αυτή, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», επίσης τάχτηκε υπέρ της διεύρυνσης, υποστηρίζοντας ότι «το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά ο στόχος. Και ο στόχος είναι πολιτικά ορθός: Η δημιουργία ενός μετώπου απέναντι στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο».


Ολοκλήρωσε και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ η κυβέρνηση

Πιστή στις δεσμεύσεις της απέναντι στο κεφάλαιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ολοκλήρωσε χτες, ψηφίζοντας σχετική νομοθετική ρύθμιση, και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, διαδικασία που «έτρεχε» από τη δεκαετία του 1990 και είχαν ξεκινήσει οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τη μεταβίβαση μετοχών του Οργανισμού στο μονοπώλια της «Ντόιτσε Τέλεκομ» (Deutsche Telecom).

Πλέον, η κυβέρνηση μεταβιβάζει στο ΤΑΙΠΕΔ και τις τελευταίες μετοχές του ΟΤΕ που είχαν μείνει στο Δημόσιο, το οποίο δεν έχει πλέον κανένα λόγο στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών, ενώ, από τη νομοθετική ρύθμιση προκύπτει ότι χάνει ακόμα και το δικαίωμα του «βέτο» που προβλεπόταν για ειδικές καταστάσεις (ζητήματα ασφάλειας, απόρρητου κ.τ.λ.).

Η σχετική τροπολογία, η οποία κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και υπογράφεται από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ψηφίστηκε χτες από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Προβλέπει ότι από το 6% των μετοχών του ΟΤΕ που είχαν απομείνει στο Δημόσιο, μεταβιβάζεται το 5% στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και την τροποποίηση του άρθρου 21 της συμφωνίας μεταξύ Δημοσίου και «Deutsche Telecom». Το αρχικό άρθρο όριζε ότι κάθε τροποποίηση της σχετικής συμφωνίας θα έπρεπε να κυρώνεται με νόμο από τη Βουλή. Το τροποποιημένο προβλέπει ότι «καμία τροποποίηση, διαφοροποίηση, ή παραίτηση από την παρούσα συμφωνία μετοχών δεν θα απαιτεί στο εξής να κυρώνεται με νόμο από τη Βουλή, αλλά θα αποφασίζεται από τις δύο πλευρές». Επιπλέον, όπως προβλέπεται πλέον στο άρθρο 19, το Δημόσιο και η γερμανική πολυεθνική, από την ψήφιση της τροπολογίας, δεν θα προβαίνουν σε καμία δημόσια ανακοίνωση ή έκδοση εγκυκλίου σχετικά «με την παρούσα συμφωνία και τη σύμβαση πώλησης μετοχών δίχως να έχουν διαβουλευτεί μεταξύ τους και υπό την προϋπόθεση ότι τα Μέρη θα έχουν προσηκόντως λάβει υπ' όψιν τους τυχόν σχόλια του εταίρου Μέρους».

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, παραλίγο να παρουσιάσει την τροπολογία ως... επίτευγμα λέγοντας ότι η αρχική συμφωνία με τους δανειστές προέβλεπε τη μεταβίβαση και του 6%. «Εμείς η διαπραγμάτευση που κάναμε ήταν να πάει το 5%, να κρατήσουμε το 1% και μαζί με το 4% του ΟΤΕ που είχε το ΙΚΑ, να μπορούμε να κρατήσουμε μια στρατηγική σχέση με τον ΟΤΕ. Ετσι κι έγινε». Παραδέχτηκε ότι τα δικαιώματα του «βέτο» «θα είναι περιορισμένα σε σχέση με πριν» και υπενθύμισε σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι που έδειξαν να «ανεβαίνουν στα κεραμίδια» ότι η μεταβίβαση των μετοχών συμπεριλαμβανόταν στο μνημόνιο με την τρόικα που ψήφισαν όλοι μαζί τον Αύγουστο του 2015. Τους κάλεσε μάλιστα να πάρουν θέση και να το πουν «αν θέλετε να βγείτε εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου»...

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, ο οποίος καταψήφισε την τροπολογία, παίρνοντας το λόγο επισήμανε ότι η τροπολογία αυτή «είναι οι τίτλοι τέλους, για μια ιδιωτικοποίηση που ξεκίνησε από το 1990 και ολοκληρώνεται τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το καλό, όμως, το φυλάξατε για το τέλος. Σύμφωνα με την τροπολογία, οποιαδήποτε τροποποίηση της Σύμβασης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της DEUTSCHE TELEKOM δεν θα έρχεται πια για κύρωση στη Βουλή. Η ισχύς της τροπολογίας αρχίζει από την ημερομηνία ψήφισης και όχι, όπως γίνεται συνήθως, από την ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ, μιας και πάλι, σύμφωνα με αυτή την τροπολογία, έχει το δικαίωμα η DEUTSCHE TELEKOM να καταγγείλει -παρακαλώ- τη Σύμβαση, αν δεν ολοκληρωθεί -και εδώ είναι ο εκβιασμός - η τροποποίησή της - αυτή που ψηφίζεται σήμερα - μέχρι τις 31 Οκτωβρίου».

«Αυτό λέγεται συμφωνία ανάμεσα σε ένα κράτος και σε μια εταιρεία! Τέτοιες διατάξεις θα τις ζήλευαν ακόμα και η ΟΥΛΕΝ και η POWER από τη δεκαετία του 1920 και του 1930»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ