Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκλήρωσε και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ η κυβέρνηση

Πιστή στις δεσμεύσεις της απέναντι στο κεφάλαιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ολοκλήρωσε χτες, ψηφίζοντας σχετική νομοθετική ρύθμιση, και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, διαδικασία που «έτρεχε» από τη δεκαετία του 1990 και είχαν ξεκινήσει οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τη μεταβίβαση μετοχών του Οργανισμού στο μονοπώλια της «Ντόιτσε Τέλεκομ» (Deutsche Telecom).

Πλέον, η κυβέρνηση μεταβιβάζει στο ΤΑΙΠΕΔ και τις τελευταίες μετοχές του ΟΤΕ που είχαν μείνει στο Δημόσιο, το οποίο δεν έχει πλέον κανένα λόγο στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών, ενώ, από τη νομοθετική ρύθμιση προκύπτει ότι χάνει ακόμα και το δικαίωμα του «βέτο» που προβλεπόταν για ειδικές καταστάσεις (ζητήματα ασφάλειας, απόρρητου κ.τ.λ.).

Η σχετική τροπολογία, η οποία κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και υπογράφεται από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ψηφίστηκε χτες από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Προβλέπει ότι από το 6% των μετοχών του ΟΤΕ που είχαν απομείνει στο Δημόσιο, μεταβιβάζεται το 5% στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και την τροποποίηση του άρθρου 21 της συμφωνίας μεταξύ Δημοσίου και «Deutsche Telecom». Το αρχικό άρθρο όριζε ότι κάθε τροποποίηση της σχετικής συμφωνίας θα έπρεπε να κυρώνεται με νόμο από τη Βουλή. Το τροποποιημένο προβλέπει ότι «καμία τροποποίηση, διαφοροποίηση, ή παραίτηση από την παρούσα συμφωνία μετοχών δεν θα απαιτεί στο εξής να κυρώνεται με νόμο από τη Βουλή, αλλά θα αποφασίζεται από τις δύο πλευρές». Επιπλέον, όπως προβλέπεται πλέον στο άρθρο 19, το Δημόσιο και η γερμανική πολυεθνική, από την ψήφιση της τροπολογίας, δεν θα προβαίνουν σε καμία δημόσια ανακοίνωση ή έκδοση εγκυκλίου σχετικά «με την παρούσα συμφωνία και τη σύμβαση πώλησης μετοχών δίχως να έχουν διαβουλευτεί μεταξύ τους και υπό την προϋπόθεση ότι τα Μέρη θα έχουν προσηκόντως λάβει υπ' όψιν τους τυχόν σχόλια του εταίρου Μέρους».

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, παραλίγο να παρουσιάσει την τροπολογία ως... επίτευγμα λέγοντας ότι η αρχική συμφωνία με τους δανειστές προέβλεπε τη μεταβίβαση και του 6%. «Εμείς η διαπραγμάτευση που κάναμε ήταν να πάει το 5%, να κρατήσουμε το 1% και μαζί με το 4% του ΟΤΕ που είχε το ΙΚΑ, να μπορούμε να κρατήσουμε μια στρατηγική σχέση με τον ΟΤΕ. Ετσι κι έγινε». Παραδέχτηκε ότι τα δικαιώματα του «βέτο» «θα είναι περιορισμένα σε σχέση με πριν» και υπενθύμισε σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι που έδειξαν να «ανεβαίνουν στα κεραμίδια» ότι η μεταβίβαση των μετοχών συμπεριλαμβανόταν στο μνημόνιο με την τρόικα που ψήφισαν όλοι μαζί τον Αύγουστο του 2015. Τους κάλεσε μάλιστα να πάρουν θέση και να το πουν «αν θέλετε να βγείτε εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου»...

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, ο οποίος καταψήφισε την τροπολογία, παίρνοντας το λόγο επισήμανε ότι η τροπολογία αυτή «είναι οι τίτλοι τέλους, για μια ιδιωτικοποίηση που ξεκίνησε από το 1990 και ολοκληρώνεται τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το καλό, όμως, το φυλάξατε για το τέλος. Σύμφωνα με την τροπολογία, οποιαδήποτε τροποποίηση της Σύμβασης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της DEUTSCHE TELEKOM δεν θα έρχεται πια για κύρωση στη Βουλή. Η ισχύς της τροπολογίας αρχίζει από την ημερομηνία ψήφισης και όχι, όπως γίνεται συνήθως, από την ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ, μιας και πάλι, σύμφωνα με αυτή την τροπολογία, έχει το δικαίωμα η DEUTSCHE TELEKOM να καταγγείλει -παρακαλώ- τη Σύμβαση, αν δεν ολοκληρωθεί -και εδώ είναι ο εκβιασμός - η τροποποίησή της - αυτή που ψηφίζεται σήμερα - μέχρι τις 31 Οκτωβρίου».

«Αυτό λέγεται συμφωνία ανάμεσα σε ένα κράτος και σε μια εταιρεία! Τέτοιες διατάξεις θα τις ζήλευαν ακόμα και η ΟΥΛΕΝ και η POWER από τη δεκαετία του 1920 και του 1930»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο «πακέτο» στη γερμανική πολυεθνική (2009-07-10 00:00:00.0)
Ανακατατάξεις στις τηλεπικοινωνίες (2008-06-08 00:00:00.0)
Ισορροπία Γερμανών - ΟΤΕ! (2008-03-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-11-06 00:00:00.0)
Ανακατατάξεις (2001-02-21 00:00:00.0)
Οριστικά εκτός ΠΓΔΜ (2000-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ