Παρασκευή 10 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέο «πακέτο» στη γερμανική πολυεθνική

Συγκεντρώνει ήδη το 30% των μετοχών του ΟΤΕ η «Ντόιτς Τέλεκομ». Για υψηλό τίμημα πώλησης του 5% πανηγυρίζει η κυβέρνηση

Με μια αναμενόμενη, τυπική απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, που συνεδρίασε χτες, η κυβέρνηση της ΝΔ ενεργοποίησε τη σύμβαση που είχε υπογραφεί από την ίδια και τη γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom (DT) για σταδιακή παράδοση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΤΕ στη δεύτερη.

Με τη χτεσινή κυβερνητική απόφαση, παραχωρείται ένα επιπλέον πακέτο 5% των μετοχών του ΟΤΕ στη DT, ενώ το επόμενο διάστημα, αναμένεται να συνεχιστεί η διαδικασία μεταβίβασης και νέων πακέτων μετοχών στη γερμανική εταιρεία, όπως προβλέπεται και από τη σχετική σύμβαση. Μετά την ολοκλήρωση της τωρινής πώλησης μετοχών, η DT θα κατέχει το 30% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το ελληνικό δημόσιο θα περιοριστεί στο 20%.

Η ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της DT στον ΟΤΕ, δεν έχει παρά τυπικό χαρακτήρα, καθώς, από την πρώτη στιγμή που η γερμανική εταιρεία πάτησε το πόδι της στον ελληνικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης.

Η ολοκληρωτική παράδοση του ΟΤΕ σε ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα, αποτελεί το πρώτο αποφασιστικό βήμα, για την πλήρη παράδοση των επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Σειρά έχουν τα «Ελληνικά Πετρέλαια», τα οποία σήμερα συνδιοικούνται από το Δημόσιο με τον όμιλο Λάτση, με προοπτική την παράδοση του πλήρους ελέγχου στον τελευταίο, η ΔΕΗ - όπου έχει ήδη στηθεί το φαγοπότι από τους επιχειρηματίες στο χώρο της ενέργειας - η ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛ.ΤΑ κλπ.

Οσο για τις συνέπειες των πολιτικών αυτών, οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός, τις έχουν ήδη γευτεί, καθώς η απαρχή του κύκλου της ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα, συνοδεύτηκε με μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων τους, και εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις οι οποίες συνοδεύτηκαν από απολύσεις προσωπικού.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της ΝΔ πανηγυρίζει επειδή πούλησε ακριβά...Σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση, η τιμή διάθεσης νέων μετοχών στη DT είχε οριστεί στα 27,5 ευρώ ανά μετοχή (χτες η τιμή κλεισίματος του ΟΤΕ στο χρηματιστήριο διαμορφώθηκε στα 10,66 ευρώ). Με τα δεδομένα αυτά αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους 674 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ