Παρασκευή 10 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Μας «πνίγουν» στο εισαγόμενο γάλα

Η πολιτική των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου περιορίζει την παραγωγή ντόπιου γάλακτος και οδηγεί σε αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους

Αποψη από πρόσφατη κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στη Βόρεια Ελλάδα, με κεντρικό σύνθημα «Οχι στον αφανισμό μας»

Motion Team

Αποψη από πρόσφατη κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στη Βόρεια Ελλάδα, με κεντρικό σύνθημα «Οχι στον αφανισμό μας»
Περίπου 550.000 τόνοι αγελαδινού γάλακτος εισήγαγαν το 2008 οι γαλακτοβιομηχανίες, ενώ τον ίδιο χρόνο στην Ελλάδα η παραγωγή περιορίστηκε στους 716.000 τόνους. Επίσης, το 90% των εισαγωγών, δηλαδή κοντά στους 500.000 τόνους γάλακτος, γίνονται μόλις από 5 γαλακτοβιομηχανίες της χώρας. Τα παραπάνω στοιχεία είναι του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), ο οποίος, όμως, αρνείται να κατονομάσει τις βιομηχανίες που εισάγουν γάλα, με το πρόσχημα ότι «κάτι τέτοιο αντίκειται στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Βεβαίως, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το ποιος μπορεί να κάνει εισαγωγές τέτοιου μεγέθους και να επεξεργάζεται μεγάλες ποσότητες γάλακτος, όμως η άρνηση του ΕΛΟΓΑΚ να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία δείχνει ότι όχι μόνο δε νοιάζονται οι αρμόδιοι για τα συμφέροντα των Ελλήνων κτηνοτρόφων και καταναλωτών, αλλά αντίθετα λειτουργούν σαν όργανα υπεράσπισης των κερδοσκοπικών συμφερόντων των μεγαλογαλακτοβιομηχάνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις 5 εταιρείες εισήγαγε 18.000 τόνους γάλακτος, οι περισσότεροι εκ των οποίων αφορούν συμπυκνωμένο γάλα, ενώ από τους Ελληνες κτηνοτρόφους έχει προμηθευτεί λιγότερο από 10.000 τόνους γάλακτος. Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ενώ στην Ελλάδα καταναλώνονται ετησίως 150 χιλιάδες τόνοι φέτας, η ελληνική παραγωγή καλύπτει μόνο τις 90 χιλιάδες τόνους και οι υπόλοιποι 60 χιλιάδες τόνοι προέρχονται από «λευκό τυρί».

Βεβαίως, οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος είναι αποτέλεσμα της αντιαγροτικής - αντικτηνοτροφικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ και των συμφωνιών του ΠΟΕ. Κι εξαιτίας αυτών των πολιτικών τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλία τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν ξεκληριστεί τα 2 από τα 3 κτηνοτροφικά νοικοκυριά.

Η διέξοδος βρίσκεται στη σύγκρουση μ' αυτή την πολιτική, έτσι που να γίνονται βήματα στο άνοιγμα του δρόμου και του ορίζοντα για μιαν άλλη πολιτική στον κτηνοτροφικό τομέα υπέρ των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, του λαού και της χώρας μας γενικότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ