Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προτάσσει διαφοροποιημένη συνταγή και στοίχιση του λαού στους στόχους του κεφαλαίου

Στρατηγική σύμπλευση με την κυβέρνηση και διαμάχη για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής

Eurokinissi

Την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξουν «εξελίξεις» τους επόμενους έξι έως οκτώ μήνες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, έκανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ». Ταυτόχρονα, επικαλέστηκε τα ευρήματα δημοσκοπήσεων ότι 9 στους 10 πολίτες συμφωνούν πως η χώρα πηγαίνει σε «λάθος κατεύθυνση», για να υποστηρίξει ότι το κόμμα του μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση αναθέρμανσης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας και διεύρυνσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, στο πλαίσιο αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και εδαφικών ρυθμίσεων σε ολόκληρη την εύφλεκτη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, ο Γ. Κουμουτσάκος τις χαρακτήρισε «εξόχως ανησυχητικές» και «απαράδεκτες». Πρόσθεσε πως οι αμφισβητήσεις Ερντογάν δεν εγείρουν ανησυχίες μόνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά πρέπει να αξιολογηθούν από όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Δήλωση ενταγμένη στη στρατηγική σύμπλευση των αστικών πολιτικών δυνάμεων στον ευρωμονόδρομο, ως μέσο προστασίας των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Κάτι, βέβαια, που ανατρέπεται στην πράξη, εφόσον ΝΑΤΟ, ΕΕ και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη μετρούν κάθε φορά πώς και από ποιον εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντά τους. Με βάση αυτά τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, άλλωστε, επιλέγουν την τακτική των «ίσων αποστάσεων», που ενθαρρύνει στην πράξη τις τουρκικές αμφισβητήσεις.

Να κάτσουμε να δούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας, μιλώντας χτες στον ΑΝΤ1, επέμεινε για αλλαγή του μείγματος διαχείρισης: «Με αυτές τις οικονομικές παραμέτρους δεν πάμε πουθενά. Πάμε, σαν κοινωνία, κατευθείαν σε "τοίχο" (...) Αν συμφωνήσουμε ότι το πράγμα πάει στραβά, να κάτσουμε να δούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε. Να μιλήσουμε και με τους εταίρους ειλικρινά. Συμφώνησαν σε αυτές τις προτάσεις, αγνοώντας ότι δεν υπάρχει οικονομία στον πλανήτη η οποία να αναπτύσσεται με αυτές τις παραμέτρους».

Οσον αφορά τις δηλώσεις Ερντογάν είπε: «Είναι πάρα πολύ ανησυχητική η τοποθέτηση Ερντογάν (...) Οι δηλώσεις Ερντογάν τον τελευταίο καιρό δείχνουν ότι έχουμε μια κλιμάκωση. Το θέμα της Συνθήκης της Λοζάνης είναι τεράστιο πρόβλημα. Ο συνολικός ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή, πλέον, όπως βλέπουμε να αναπτύσσεται η τουρκική πολιτική μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα. Χρειάζεται εθνική ομόνοια αλλά και απόλυτη αίσθηση του κινδύνου».

Τοποθέτηση που αντανακλά τις ανησυχίες της ντόπιας αστικής τάξης για τους ρόλους στην περιοχή και τη γεωστρατηγική της θέση μέσα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στη διαπλοκή τους με τους ανταγωνισμούς κρατών της περιοχής, και βεβαίως τις ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με πίεση στο λαό να ασπαστεί τους στόχους του κεφαλαίου ως δικούς του, βάζοντας το κεφάλι του στον τορβά της βαθύτερης εμπλοκής στις κόντρες και τις πολεμικές συγκρούσεις για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στρατηγικός εταίρος» (2020-08-04 00:00:00.0)
Ανακοίνωσαν έρευνες και γεωτρήσεις με βάση το «τουρκολιβυκό σύμφωνο» (2020-06-05 00:00:00.0)
Κλιμακώνει επικίνδυνα τις αμφισβητήσεις σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο (2019-11-30 00:00:00.0)
Αναλύουν στις ΗΠΑ τις «προοπτικές» της περιοχής (2019-11-19 00:00:00.0)
Εφησυχασμός και προετοιμασία «διευθετήσεων» (2019-06-11 00:00:00.0)
Πολιτική προκλήσεων από την Τουρκία (2006-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ