Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαράδεκτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης στο συνδικαλιστικό κίνημα

Κατατέθηκε χτες και αφορά στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, με θέμα «την απαράδεκτη παρέμβαση της αστικής Δικαιοσύνης στο συνδικαλιστικό κίνημα με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που ακυρώνει το 29ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Μάης 2016)», κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Η Επίκαιρη Ερώτηση είναι η εξής:

«Σε ωμή παρέμβαση στο συνδικαλιστικό κίνημα προχώρησε πριν από λίγες μέρες το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την αριθμό 5547/2016 απόφαση αναστολής εκτέλεσης των αποφάσεων του 29ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (περιλαμβάνεται και η εκλογή των οργάνων διοίκησής του).

Τα όργανα του ΕΚΑ, αλλά και το ίδιο το Συνέδριο αποφάσισαν τη μη συμμετοχή αντιπροσώπων του σωματείου "Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank" στο Συνέδριο του ΕΚΑ, λόγω κατάφωρης παραβίασης των διατάξεων του καταστατικού του ΕΚΑ κατά την εκλογή των αντιπροσώπων του σ' αυτό. Εμφάνιζε ψηφίσαντες για την Αθήνα από όλη την Ελλάδα και μάλιστα χωρίς τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα. Εχοντας δε τις πλάτες τραπεζιτών και κράτους, αρνούνταν να προσκομίσει οποιοδήποτε στοιχείο για τους ψηφίσαντες που παρουσίαζε.

Ο "Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank" κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, την οποία και αποδέχτηκε το δικαστήριο, με τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι δεν προβλέπεται στο καταστατικό του ΕΚΑ αποκλεισμός αντιπροσώπων λόγω παρατυπιών στις αρχαιρεσίες που τους ανέδειξαν. Ενώ το καταστατικό του ΕΚΑ προβλέπει ρητά: "Αρθρο 7: (...) Για τη συμμετοχή στο Συνέδριο υποχρεούται η Οργάνωση Μέλος με ποινή αποκλεισμού (...) β) να έχει αποστείλει προς τη Διοίκηση του ΕΚΑ όλα τα νομιμοποιητικά αντιπροσώπευσης πέντε (5) μέρες πριν από την ένταξη του Συνεδρίου".

Αυτή η κατάπτυστη απόφαση, για λογαριασμό εργοδοσίας και κυβέρνησης, ανοίγει το δρόμο για ολοκληρωτικό άμεσο έλεγχο των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία. Στην πράξη δεν αναγνωρίζεται στα συνδικάτα το δικαίωμα να ελέγχουν και να νομιμοποιούν τους αντιπροσώπους των αρχαιρεσιών τους, με βάση τα καταστατικά τους. Με τον ισχυρισμό, πλην άλλων, ότι μόνος αρμόδιος να κρίνει την εγκυρότητα των διαδικασιών των συνδικαλιστικών φορέων είναι η "Δικαιοσύνη", οδηγεί τα συνδικάτα, ιδιαίτερα τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, να παίρνουν αποφάσεις όχι στις Γενικές Συνελεύσεις και τα Συνέδριά τους, αλλά σε δικαστήρια, που θα ορίζουν και τις διοικήσεις.

Η εξέλιξη αυτή δεν γίνεται σε τυχαίο χρονικό διάστημα, αλλά ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βάζει στόχο να χτυπήσει εργατικές συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα, που ετοιμάζει νέο κύκλο επίθεσης στην εργατική τάξη. Αποδεικνύεται ξανά ότι η αστική Δικαιοσύνη αξιοποιείται από την μεγαλοεργοδοσία και την κυβέρνηση, που θέλουν ένα συνδικαλιστικό κίνημα απόλυτα χειραγωγημένο, που δεν θα αμφισβητεί τη στρατηγική του κεφαλαίου για ένταση της εκμετάλλευσης και αύξηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων και δεν θα οργανώνει την πάλη των εργατών ενάντια στα αντεργατικά μέτρα».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός «πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στην ωμή παρέμβαση της αστικής Δικαιοσύνης στο συνδικαλιστικό κίνημα, που ακυρώνει το 29ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων αντανακλά τον σκληρό επιχειρηματικό πόλεμο (2016-10-20 00:00:00.0)
Κοίτα ποιοι μιλάνε! (2016-10-14 00:00:00.0)
Επικίνδυνη απόφαση σε πονηρούς καιρούς (2016-10-09 00:00:00.0)
Σκούζουν επειδή πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη... (2016-05-21 00:00:00.0)
Εκτεταμένη νοθεία καταγγέλλει η ΔΑΣ (2010-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ