Κυριακή 8 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανακατατάξεις στις τηλεπικοινωνίες

Το ξεπούλημα του ΟΤΕ στην «Deutsche Telekom» είναι, όπως φαίνεται, ένα μέρος των μεγάλων ανακατατάξεων στο χώρο των τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως και στην Ευρώπη για τη δημιουργία τεσσάρων ή πέντε μονοπωλιακών κολοσσών που θα ελέγχουν την παγκόσμια αγορά. Αυτό προκύπτει και από τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο για τεράστιες εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο.

Την Πέμπτη, παραδείγματος χάριν, ανακοινώθηκε ότι η η «Verizon Wireless» συζητά για την εξαγορά της «Alltel Corp» και η «France Telecom» για την αγορά της «TeliaSoner».

H «Verizon Wireless», της οποίας το 45% κατέχει η «Vodafone Group», βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να εξαγοράσει τον πάροχο ασύρματης τηλεπικοινωνίας «Alltel Corp». Η εξαγορά, όπως υπολογίζουν αναλυτές, θα αγγίξει τα 27 δισ. δολάρια. Αυτή η συμφωνία θα μετατρέψει τη «Verizon» στη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ, περνώντας την «AT & T» και με την αγορά της «Alltel» θα επεκτείνει το δίκτυό της.

Η «France Telecom», ο εθνικός τηλεπικοινωνιακός φορέας της Γαλλίας, κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της σουηδικής «TeliaSoner», έναντι 41,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θέλοντας να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη. Μία ενδεχόμενη εξαγορά θα σημάνει τη μεγαλύτερη επεκτατική κίνηση της «France Telecom» τα τελευταία οκτώ χρόνια, την επέκτασή της σε όλες τις σκανδιναβικές αγορές, ενώ έχει ήδη έντονη παρουσία στις χώρες της Βαλτικής, το Καζαχστάν, το Αζερμπαϊτζάν και το Ουζμπεκιστάν, έχοντας δημιουργήσει μία βάση συνδρομητών που φτάνει τα 237 εκατομμύρια. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση της «France Telecom», η πρόταση της εταιρείας αφορά αγορά του 52% της «TeliaSoner» με μετρητά και του υπόλοιπου 48% μέσω χρηματιστηριακών τίτλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ