ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κατηγορεί την κυβέρνηση για αποπροσανατολισμό και αδιέξοδο

«Γρήγορη δικαίωση» της ΝΔ και «καταιγιστικές εξελίξεις» στο αστικό πολιτικό σύστημα «βλέπει» ο Αντ. Σαμαράς

Από το δείπνο του Αντ. Σαμαρά με νεοεκλεγέντες βουλευτές της ΝΔ

Eurokinissi

Από το δείπνο του Αντ. Σαμαρά με νεοεκλεγέντες βουλευτές της ΝΔ
Προσπάθεια αποπροσανατολισμού της «κοινής γνώμης» από τα παζάρια μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών - που κατά την αξιωματική αντιπολίτευση δεν εξελίσσονται ικανοποιητικά για τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου - βλέπουν στη ΝΔ σχολιάζοντας την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο.

«Βλέπουν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε αδιέξοδο και στήνουν επικοινωνιακά σόου με στόχο να μετατεθεί η δημόσια συζήτηση αλλού», τονίζουν στελέχη της. Επιμένουν δε ότι υπάρχει αδυναμία κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών για τις επόμενες βδομάδες και ότι η κυβέρνηση θέλει, βάσει συγκεκριμένου σχεδίου, να συντηρηθεί «πολεμικό» κλίμα με την αξιωματική αντιπολίτευση για να υπάρξει επικάλυψη της δυστοκίας στα παζάρια με τους πιστωτές.

Οριστική απόφαση για τη στάση της ΝΔ επί της ψηφοφορίας δεν έχει ληφθεί, αλλά θεωρείται πολύ πιθανόν η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει υπέρ της εξεταστικής. Μόνο που στελέχη της ΝΔ θέλουν στην εξεταστική να δώσει εξηγήσεις και ο νυν πρωθυπουργός, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην υπογραφή τρίτου μνημονίου.

«Πόλωση ενώ χρειάζεται συναίνεση»

Πάντως, εκφράζονται και άλλες απόψεις. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24», η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε τη διαφωνία της στη σύσταση τέτοιας επιτροπής και επιφυλάχτηκε για την ψήφο της, εξηγώντας ότι θα προτιμούσε μια «επιτροπή ειδικών διεθνούς κύρους» που θα μελετούσαν τα «λάθη» του προγράμματος που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα.

Εκφράζοντας το σκεπτικισμό που αναπτύσσεται σε μια σειρά από αστικά επιτελεία, επισήμανε ότι οι εξεταστικές στην Ελλάδα έχουν πολύ κακή ιστορία, έχουν λειτουργήσει μόνο πολωτικά. Και τώρα συστήνεται σε μια φάση που η χώρα (σ.σ. το κεφάλαιο στα παζάρια του) χρειάζεται συσπείρωση και ένα μίνιμουμ πολιτικής συνεννόησης, όπως είπε η ίδια.

Επέμεινε ότι στην παρούσα φάση η «χώρα» χρειάζεται περισσότερη «συνεργασία» και δεν απέκλεισε νέες διεργασίες στα αστικά κόμματα. Εκτιμώντας π.χ. ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει μπροστά του μια «δύσκολη εποχή», όπου πρέπει να μαζέψει τις διάφορες τάσεις που υπάρχουν μέσα στο κόμμα του, είπε ότι αν δεν το καταφέρει τότε έχει δύο δρόμους: Ο ένας είναι ο λαός (βλ. εκλογές) και ο άλλος είναι να στηριχθεί σε μια ευρύτερη κοινοβουλευτική «φιλοευρωπαϊκή» δύναμη. «Αυτό σημαίνει μια διαφορετική πολιτική διαχείριση αυτής που υπάρχει σήμερα. Αλλά δεν είμαστε εκεί, απέχουμε από εκεί», παρατήρησε η Ντ. Μπακογιάννη.

Με πρότυπο τον Σαρκοζί

Σημειωτέον, στις δυσκολίες της σημερινής «πολιτικής διαχείρισης» να ανταποκριθεί στα ζητούμενα των αστών ποντάρει φυσικά ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, για επιστροφή στο προσκήνιο των εξελίξεων.

Σε δείπνο που παρέθεσε προχτές σε νεοεκλεγέντες βουλευτές του κόμματός του, φέρεται να μίλησε για δυναμική και ταχεία επιστροφή της ΝΔ και του ίδιου στην κεντρική πολιτική σκηνή ως έχουσας την πρωτοβουλία των κινήσεων. «Και ο Σαρκοζί έκανε come back», τους είπε, παραπέμποντας στη νίκη του κεντροδεξιού συνασπισμού στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία.

Μάλιστα, έβαλε ως ορόσημο τον προσεχή Ιούνη, οπότε λήγει η τετράμηνη παράταση του παρόντος «προγράμματος στήριξης». Εκτίμησε ταυτόχρονα ότι ο Ελληνας ψηφοφόρος είναι δύσκολο να δηλώσει λίγο καιρό μετά τις κάλπες «κοψοχέρης», αν και όπως είπε, σταδιακά θα διαπιστώνει ποιος έχει δίκιο, αφού τα πραγματικά προβλήματα για την καπιταλιστική οικονομία όλο και χειροτερεύουν. «Οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν πολύ πιο γρήγορα», συμπλήρωσε, εκτιμώντας μάλιστα πως οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές και συμπληρώνοντας ότι «είμαστε (σ.σ.: η ΝΔ) ο πιο αξιόπιστος συνομιλητής στην Ευρώπη», υπολογίζοντας καταπώς φαίνεται να αναλάβει πάλι ρόλο στα παζάρια με τους πιστωτές στο εξωτερικό.

Για δε τα εσωκομματικά, εμφανίστηκε υπέρμαχος σαρωτικών αλλαγών στο κόμμα και ανάθεσης ρόλων σε πολλούς, μιλώντας και για μια «αμφίπλευρη διεύρυνση» του κόμματος και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά.

Βέβαια, στο εσωτερικό του κόμματος δεν συμμερίζονται όλοι αυτήν την αισιοδοξία. Λ.χ. η Ντ. Μπακογιάννη στην προαναφερόμενη συνέντευξή της είπε ότι η ΝΔ σε επίπεδο κοινωνίας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Επανέλαβε ότι θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας ανασυγκρότησης του κόμματος, ενώ εκτίμησε ότι «μια άλλη ΝΔ», με αλλαγές στην ηγεσία και στο πρόγραμμά της, θα μπορούσε να γίνει ο πυρήνας για να συγκεντρωθούν γύρω της άλλες «φιλοευρωπαϊκές» δυνάμεις. Σε αυτή τη βάση εμφανίστηκε θετική για την προοπτική καθόδου, «κάποια στιγμή», της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, μαζί ως «φιλοευρωπαϊκής συμμαχίας». Αλλωστε, επέμεινε ότι η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη κεντροδεξιά...

ΠΟΤΑΜΙ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Της καταλογίζει ότι δυσκολεύει τη «συνεννόηση»

Τη μετακίνηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τη θέση της προέδρου της Βουλής ζητά το Ποτάμι, ως ένα από τα απαιτούμενα για την επίτευξη συναίνεσης στα ζητούμενα του κεφαλαίου.

«Είναι προφανές πια», αναφέρουν στο μόρφωμα του Στ. Θεοδωράκη, «ότι από την κυβέρνηση έχουν γίνει κραυγαλέα άστοχες επιλογές προσώπων. Μια πρόχειρη λύση, που θα προτείναμε στον κύριο Τσίπρα, θα ήταν μια αμοιβαία κι επωφελής για όλους μετακίνηση: Η κυρία Κωνσταντοπούλου να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο κύριος Πανούσης να αναλάβει τη θέση της στην Προεδρία της Βουλής. Είναι βέβαιο ότι με αυτήν τη λύση οι μεν αντιεξουσιαστές θα μείνουν από μόνοι τους στο εξής εκτός Βουλής, το δε κοινοβούλιο θα ανακτήσει την ομαλή λειτουργία του υπό την προεδρία ενός έμπειρου πανεπιστημιακού - όπως ο κ. Πανούσης - που είναι προφανές ότι κάποιοι τον εμποδίζουν να ασκήσει τα καθήκοντά του».

Αλλωστε, στο Ποτάμι, σε ανακοίνωσή τους ασκούν κριτική στην πρόεδρο της Βουλής, στηλιτεύοντας, π.χ., το γεγονός ότι «με τη λογική "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" αποφάσισε να προσθέσει κι άλλον έναν τίτλο στο βιογραφικό της: Αυτόν της προέδρου της Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Μάλιστα η κυρία Κωνσταντοπούλου, στο πνεύμα των νέων κοινοβουλευτικών ηθών που εισάγει, αυτοαναγορεύτηκε σε πρόεδρο δίχως καν να συνεδριάσει η Επιτροπή». Σε αυτήν τη βάση, το Ποτάμι ανακοίνωσε ότι θα απέχει από τις εργασίες της Επιτροπής.

Παραπέρα, κατηγορεί τη Ζ. Κωνσταντοπούλου για «ευτελισμό των θεσμών» και «μετατροπή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε ντεκόρ για τις παραστάσεις που θέλει να ανεβάσει η κυρία Κωνσταντοπούλου (...) εδώ και δύο μήνες έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες της συμπεριφοράς της προέδρου της Βουλής. Ναρκισσισμός, κομματισμός και αμετροέπεια είναι - δυστυχώς - οι πιο ήπιοι χαρακτηρισμοί που διέπουν τη συμπεριφορά της. Οι ειρωνείες της και τα σχόλιά της προς τους βουλευτές που ανεβαίνουν στο βήμα ή ζητούν το λόγο την καθιστούν μέρος του προβλήματος της ασυνεννοησίας που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό και όχι παράγοντα συνεννόησης», συμπληρώνει το Ποτάμι, βάζοντας και ζήτημα καλλιέργειας εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν την υλοποίηση του αιτήματος των αστικών επιτελείων για «εθνική συναίνεση».

ΠΑΣΟΚ
Στηλιτεύει τις κολεγιές του ΣΥΡΙΖΑ με «μνημονιακούς» παράγοντες

Ως ευκαιρία να στριμώξουν το ΣΥΡΙΖΑ για τις τωρινές κολεγιές του βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ την πρόταση των κομμάτων της συγκυβέρνησης να στηθεί Εξεταστική Επιτροπή για «την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων» από το 2009 και μετά.

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υλοποιεί «σχέδιο τεχνητής έντασης που δεν επιτρέπει σκόπιμα να συγκροτηθεί ενιαίο εθνικό διαπραγματευτικό μέτωπο» των εγχώριων αστικών πολιτικών δυνάμεων απέναντι στους πιστωτές. Οτι, ενώ προχωρά σε μια τέτοια εξεταστική, ταυτόχρονα «επιδιώκει εναγωνίως συμφωνία με τους εταίρους για την εφαρμογή του τρέχοντος μνημονίου, την παράταση του οποίου υπέγραψε και χωρίς τα υπολειπόμενα χρήματα του οποίου θα βρεθεί σε απόλυτο χρηματοδοτικό αδιέξοδο». Οτι «η κυβέρνηση θέλει να διερευνηθούν οι ευθύνες γι' αυτό που η ίδια υιοθέτησε και υπέγραψε και γι' αυτό στο οποίο αγωνίζεται να παραμείνει!». Την κατηγορεί ακόμα ότι «επιχείρησε επίσης, με άγαρμπο τρόπο, να υψώσει φράγμα προστασίας για την περίοδο πριν τις εκλογές του 2009, δηλαδή για την κυβέρνηση Καραμανλή».

Το ΠΑΣΟΚ ενημερώνει πως θα προτείνει να καταθέσουν μεταξύ άλλων: Ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, η πρώην υπουργός Οικονομίας και νυν πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, η πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και νυν σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, Ελενα Παναρίτη, ο τότε εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ και τώρα φερόμενος ως επόμενος πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παν. Ρουμελιώτης, ο Φ. Κουβέλης το κόμμα του οποίου μετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας μέχρι τον Ιούνη του 2013.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να ενημερώσουν την επιτροπή παράγοντες της ΕΕ και του ΔΝΤ, όπως οι Γιούνκερ, Ρεν, Ντράγκι, Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group Τ. Βίζερ, ακόμα και τα στελέχη της εταιρείας Lazard που είναι σύμβουλος και της τωρινής κυβέρνησης, όπως και επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ
Θα καταθέσουν τα πρώην μέλη του ΚΥΣΕΑ

Τα πρώην μέλη του ΚΥΣΕΑ (την περίοδο προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων 1998 - 1999), επί θητείας του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Α. Τσοχατζόπουλου, αποφάσισε να καλέσει στις 29 Απρίλη το Πενταμελές Εφετείο, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό το θέμα με τις μίζες.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές, κάνοντας δεκτή την πρόταση των εισαγγελέων, αλλά και το πάγιο αίτημα του κατηγορούμενου πρώην υπουργού, αποφάσισε να καλέσει να καταθέσουν ως μάρτυρες ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος και οι πρώην υπουργοί Γ. Παπαντωνίου και Β. Παπανδρέου.

Επιπρόσθετα, το δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις για αναστολή εκτέλεσης ποινής που θα οδηγούσε εκτός φυλακής τη σύζυγο του Α. Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, και τη λογίστριά του, Φρόσω Λαμπροπούλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ