Πέμπτη 2 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κατηγορεί την κυβέρνηση για αποπροσανατολισμό και αδιέξοδο

«Γρήγορη δικαίωση» της ΝΔ και «καταιγιστικές εξελίξεις» στο αστικό πολιτικό σύστημα «βλέπει» ο Αντ. Σαμαράς

Από το δείπνο του Αντ. Σαμαρά με νεοεκλεγέντες βουλευτές της ΝΔ

Eurokinissi

Από το δείπνο του Αντ. Σαμαρά με νεοεκλεγέντες βουλευτές της ΝΔ
Προσπάθεια αποπροσανατολισμού της «κοινής γνώμης» από τα παζάρια μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών - που κατά την αξιωματική αντιπολίτευση δεν εξελίσσονται ικανοποιητικά για τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου - βλέπουν στη ΝΔ σχολιάζοντας την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο.

«Βλέπουν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε αδιέξοδο και στήνουν επικοινωνιακά σόου με στόχο να μετατεθεί η δημόσια συζήτηση αλλού», τονίζουν στελέχη της. Επιμένουν δε ότι υπάρχει αδυναμία κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών για τις επόμενες βδομάδες και ότι η κυβέρνηση θέλει, βάσει συγκεκριμένου σχεδίου, να συντηρηθεί «πολεμικό» κλίμα με την αξιωματική αντιπολίτευση για να υπάρξει επικάλυψη της δυστοκίας στα παζάρια με τους πιστωτές.

Οριστική απόφαση για τη στάση της ΝΔ επί της ψηφοφορίας δεν έχει ληφθεί, αλλά θεωρείται πολύ πιθανόν η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει υπέρ της εξεταστικής. Μόνο που στελέχη της ΝΔ θέλουν στην εξεταστική να δώσει εξηγήσεις και ο νυν πρωθυπουργός, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην υπογραφή τρίτου μνημονίου.

«Πόλωση ενώ χρειάζεται συναίνεση»

Πάντως, εκφράζονται και άλλες απόψεις. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24», η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε τη διαφωνία της στη σύσταση τέτοιας επιτροπής και επιφυλάχτηκε για την ψήφο της, εξηγώντας ότι θα προτιμούσε μια «επιτροπή ειδικών διεθνούς κύρους» που θα μελετούσαν τα «λάθη» του προγράμματος που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα.

Εκφράζοντας το σκεπτικισμό που αναπτύσσεται σε μια σειρά από αστικά επιτελεία, επισήμανε ότι οι εξεταστικές στην Ελλάδα έχουν πολύ κακή ιστορία, έχουν λειτουργήσει μόνο πολωτικά. Και τώρα συστήνεται σε μια φάση που η χώρα (σ.σ. το κεφάλαιο στα παζάρια του) χρειάζεται συσπείρωση και ένα μίνιμουμ πολιτικής συνεννόησης, όπως είπε η ίδια.

Επέμεινε ότι στην παρούσα φάση η «χώρα» χρειάζεται περισσότερη «συνεργασία» και δεν απέκλεισε νέες διεργασίες στα αστικά κόμματα. Εκτιμώντας π.χ. ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει μπροστά του μια «δύσκολη εποχή», όπου πρέπει να μαζέψει τις διάφορες τάσεις που υπάρχουν μέσα στο κόμμα του, είπε ότι αν δεν το καταφέρει τότε έχει δύο δρόμους: Ο ένας είναι ο λαός (βλ. εκλογές) και ο άλλος είναι να στηριχθεί σε μια ευρύτερη κοινοβουλευτική «φιλοευρωπαϊκή» δύναμη. «Αυτό σημαίνει μια διαφορετική πολιτική διαχείριση αυτής που υπάρχει σήμερα. Αλλά δεν είμαστε εκεί, απέχουμε από εκεί», παρατήρησε η Ντ. Μπακογιάννη.

Με πρότυπο τον Σαρκοζί

Σημειωτέον, στις δυσκολίες της σημερινής «πολιτικής διαχείρισης» να ανταποκριθεί στα ζητούμενα των αστών ποντάρει φυσικά ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, για επιστροφή στο προσκήνιο των εξελίξεων.

Σε δείπνο που παρέθεσε προχτές σε νεοεκλεγέντες βουλευτές του κόμματός του, φέρεται να μίλησε για δυναμική και ταχεία επιστροφή της ΝΔ και του ίδιου στην κεντρική πολιτική σκηνή ως έχουσας την πρωτοβουλία των κινήσεων. «Και ο Σαρκοζί έκανε come back», τους είπε, παραπέμποντας στη νίκη του κεντροδεξιού συνασπισμού στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία.

Μάλιστα, έβαλε ως ορόσημο τον προσεχή Ιούνη, οπότε λήγει η τετράμηνη παράταση του παρόντος «προγράμματος στήριξης». Εκτίμησε ταυτόχρονα ότι ο Ελληνας ψηφοφόρος είναι δύσκολο να δηλώσει λίγο καιρό μετά τις κάλπες «κοψοχέρης», αν και όπως είπε, σταδιακά θα διαπιστώνει ποιος έχει δίκιο, αφού τα πραγματικά προβλήματα για την καπιταλιστική οικονομία όλο και χειροτερεύουν. «Οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν πολύ πιο γρήγορα», συμπλήρωσε, εκτιμώντας μάλιστα πως οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές και συμπληρώνοντας ότι «είμαστε (σ.σ.: η ΝΔ) ο πιο αξιόπιστος συνομιλητής στην Ευρώπη», υπολογίζοντας καταπώς φαίνεται να αναλάβει πάλι ρόλο στα παζάρια με τους πιστωτές στο εξωτερικό.

Για δε τα εσωκομματικά, εμφανίστηκε υπέρμαχος σαρωτικών αλλαγών στο κόμμα και ανάθεσης ρόλων σε πολλούς, μιλώντας και για μια «αμφίπλευρη διεύρυνση» του κόμματος και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά.

Βέβαια, στο εσωτερικό του κόμματος δεν συμμερίζονται όλοι αυτήν την αισιοδοξία. Λ.χ. η Ντ. Μπακογιάννη στην προαναφερόμενη συνέντευξή της είπε ότι η ΝΔ σε επίπεδο κοινωνίας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Επανέλαβε ότι θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας ανασυγκρότησης του κόμματος, ενώ εκτίμησε ότι «μια άλλη ΝΔ», με αλλαγές στην ηγεσία και στο πρόγραμμά της, θα μπορούσε να γίνει ο πυρήνας για να συγκεντρωθούν γύρω της άλλες «φιλοευρωπαϊκές» δυνάμεις. Σε αυτή τη βάση εμφανίστηκε θετική για την προοπτική καθόδου, «κάποια στιγμή», της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, μαζί ως «φιλοευρωπαϊκής συμμαχίας». Αλλωστε, επέμεινε ότι η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη κεντροδεξιά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ