ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΙΛΙΤΣ ΟΥΛΙΑΝΟΦ ΛΕΝΙΝ
Το έργο του φωτίζει το δρόμο των εργατών

Ηταν 21 Γενάρη του 1924 που η καρδιά του ηγέτη του προλεταριάτου της Ρωσίας, αλλά και της παγκόσμιας εργατικής τάξης Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ Λένιν έπαψε να χτυπά.

Ο Λένιν είναι ταυτισμένος με την ανάπτυξη του μαρξισμού στην εποχή του ιμπεριαλισμού, αλλά ανέπτυξε και τις θεωρητικές βάσεις της οικοδόμησης της νέας κοινωνίας. Δίκαια, λοιπόν, ο Λένιν θεωρείται και είναι μαζί με τους Μαρξ - Ενγκελς ένας από τους θεμελιωτές της κοσμοθεωρίας της εργατικής τάξης.

Ο Λένιν, μελετώντας και αναπτύσσοντας το μαρξισμό στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού, παίρνοντας ο ίδιος άμεσα μέρος στην πρακτική δράση για την επαναστατική ανύψωση της εργατικής τάξης, επέμενε στην ίδρυση του δικού της κόμματος πάνω στις αρχές που ο ίδιος επεξεργάστηκε, τις αρχές του «Κόμματος Νέου Τύπου», τις αρχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, σε συνδυασμό με την επαναστατική στρατηγική, θέτοντας στο πρόγραμμά του την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου. Ηταν επίμονος στη συνένωση των κομμουνιστικών κομμάτων και την ενιαία πάλη ενάντια στο διεθνή καπιταλισμό, με αποφασιστική συμβολή στην ίδρυση της Γ` Κομμουνιστικής Διεθνούς, στα 1919. Ηταν φανατικός πολέμιος κάθε αναθεωρητικής και ρεφορμιστικής διαστρέβλωσης της επαναστατικής θεωρίας. Θεωρούσε ως έναν από τους πιο βασικούς όρους για τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης την αδιάλλακτη πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό.

Σήμερα, μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την ΕΣΣΔ, η δράση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, οι πόλεμοι, η καθολική σε όλα τα επίπεδα επίθεση του κεφαλαίου κατά των λαών. Απέναντι σ' αυτή τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, το «αντίπαλο δέος», ο σοσιαλισμός, είναι αναγκαίος και επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε. Γι' αυτό και η υπεράσπιση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε είναι συστατικό μέρος της ανάπτυξης της ταξικής πάλης της εργατικής τάξης για την εκπλήρωση της ιστορικής της αποστολής.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Κομιστής θέσεων ΕΕ - ΗΠΑ...

Ο Ελληνας πρωθυπουργός στο Σινικό Τείχος

Eurokinissi

Ο Ελληνας πρωθυπουργός στο Σινικό Τείχος
Ταύτιση σε θέματα αρχών «για το χειρισμό πολλών διεθνών ζητημάτων» μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κίνας διαπίστωσε ο Κ. Καραμανλής, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στο Πεκίνο.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του χτες το πρωί με τον Κινέζο Πρόεδρο Χου Ζιντάο, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε κυρίως στο πολιτικό σκέλος της επίσκεψης, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αφού ευχαρίστησε τον Κινέζο Πρόεδρο για τη θετική στάση της χώρας του στο Κυπριακό, αναφέρθηκε στις θέσεις της κυβέρνησής του, απέναντι σε «ζητήματα κινεζικού ενδιαφέροντος», θέσεις οι οποίες δε διαφοροποιούνται στο ελάχιστο από τις θέσεις που έχουν πάρει στα ζητήματα αυτά τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ. Αναφερόμενος στο ζήτημα της Ταϊβάν είπε ότι επιβεβαίωσε την πάγια θέση του υπέρ της αρχής της «μίας Κίνας» και την αντίθεσή του στην ανεξαρτητοποίηση της Ταϊβάν. Ως προς την άρση του εμπάργκο όπλων της ΕΕ έναντι της Κίνας, εξέφρασε την ευνοϊκή αντιμετώπιση του ζητήματος εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το εμπάργκο προβλέπεται να αρθεί «όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες επί ορισμένων στοιχείων του κώδικα συμπεριφοράς». Επίσης, βλέπει θετικά το αίτημα της Κίνας να της παραχωρηθεί από την ΕΕ καθεστώς της οικονομίας της αγοράς, λέγοντας ότι εξέφρασε την κατανόησή του και υπογράμμισε πως «προς το σκοπό αυτό απαιτείται, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, η πλήρωση ορισμένων τεχνικών στοιχείων και σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει το σχετικό διάλογο και θα συμβάλει ενεργά στην προοπτική παραχώρησης στην Κίνα του καθεστώτος ελεύθερης αγοράς το συντομότερο δυνατόν».

Κάνοντας έναν απολογισμό των επαφών κορυφής που είχε στο Πεκίνο, ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε σταθμό στις ελληνοκινεζικές σχέσεις την επίσκεψή του στην κινεζική πρωτεύουσα.

«Είστε ο παλαιός φίλος της Κίνας και αποδίδετε ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Βλέπετε την κινεζική ανάπτυξη ως ευκαιρία για την Ελλάδα». Με αυτή τη φράση υποδέχτηκε τον Κ. Καραμανλή ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Ζιντάο. Ο Κινέζος Πρόεδρος χαρακτήρισε πολύ καλή την προχτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του και αναφέρθηκε στη συμφωνία για στρατηγική συνεργασία. Στην αντιφώνησή του ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι μπορεί οι δύο χώρες να απέχουν σε μέγεθος και πληθυσμό, αλλά έχουν ως κοινό στοιχείο τη μακρά ιστορία και τον πολιτισμό τους. «Διαπιστώσαμε με τον κ. Πρόεδρο ότι οι σημερινές εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βασίζονται σε ένα ισχυρό θεμέλιο, που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, τον αμοιβαίο βαθύ σεβασμό για την ιστορική πορεία και τον πολιτισμό των δύο λαών», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός. Ακόμα μια φορά επανέλαβε ότι στόχος της στρατηγικής σχέσης είναι «οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε όλα τα επίπεδα, κυρίως όμως στον επιχειρηματικό, τον εμπορικό, το ναυτιλιακό αλλά και τον τουριστικό τομέα».

Χτες το πρωί, ο Κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το Σινικό Τείχος και την Απαγορευμένη Πόλη. Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ναυτιλιακής εταιρίας COSCO και τους προέδρους δύο λιμένων της Κίνας, στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης που υπέγραψε χτες με τον Κινέζο ομόλογό του για «στρατηγική συνεργασία». Στόχος είναι να μετατραπούν μεγάλα ελληνικά λιμάνια σε διαμετακομιστικά κέντρα για κινεζικά προϊόντα που θα προωθούνται σε χώρες της Βαλκανικής και της Ευρώπης. Σήμερα στη Σαγκάη ο πρωθυπουργός αναχώρησε θα μιλήσει σε κινεζο-ελληνικό επιχειρηματικό συνέδριο.

ΠΑΣΟΚ
Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα βοηθήσουν τα φτωχά κοινωνικά στρώματα!!!

«Είναι ευθύνη του κεφαλαίου να επενδύσει στην Παιδεία, κακώς δεν έχουν ανταποκριθεί οι Ελληνες επιχειρηματίες». Με τη φράση αυτή ο Γ. Παπανδρέου έκανε ανοιχτό κάλεσμα στους κεφαλαιούχους να εισβάλουν στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ξεκαθάρισε ότι με την αναθεώρηση του Συντάγματος κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί...

Ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας σε εκδήλωση, στην οποία παρουσιάστηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με τίτλο: «Νέο Πανεπιστήμιο», τάχτηκε υπέρ της δημιουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων και της «διά βίου εκπαίδευσης», εκφράζοντας ουσιαστικά τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για είσοδό του στο χώρο της εκπαίδευσης, με την παράλληλα εξασφάλιση σίγουρων κερδών.

Στην ομιλία της, η Μ. Δαμανάκη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη για θέματα Παιδείας, ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας και δημαγωγίας ισχυρίστηκε εντελώς προκλητικά ότι η ύπαρξη μη κρατικών πανεπιστημίων «θα βοηθήσει τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα»!! Οταν η δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ είναι δεδομένο ότι θα συμπαρασύρει στην ιδιωτικοποίηση και τα κρατικά πανεπιστήμια, αποκλείοντας τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων ακόμα περισσότερο από την ανώτατη εκπαίδευση, η Μ. Δαμανάκη έθετε σαν πρώτο στόχο να γίνουν τα Πανεπιστήμια «ανταγωνιστικά» κάτω από την καθοδήγηση «μάνατζερ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ