ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Γενικόλογο ευχολόγιο για την τουρκική επιθετικότητα

Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης των λαών

Με ένα γενικό ευχολόγιο και επανάληψη των γνωστών διακηρύξεων, αλλά χωρίς καμία συγκεκριμένη δέσμευση και λήψη μέτρων, απαντά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Τούσσα για την ένταση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο.

Στην Ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τα εξής: «Η σύγκρουση των πολεμικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, μετά την παραβίαση του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά, με συνέπεια την απώλεια του Ελληνα σμηναγού Κώστα Ηλιάκη στις 23.5.2006, αναδεικνύει για ακόμη μία φορά την επιθετικότητα των στρατοκρατών της Αγκυρας, η οποία ενισχύεται και εντάσσεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας. Οι καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους πολεμικής ανάφλεξης με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με την επιδιαιτησία και κυριαρχία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τίθεται θέμα διχοτόμησής του. Εξάλλου, η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Τουρκία και η επιθετικότητά της σχετίζονταν με την ανοχή και στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Καταδικάζει το Συμβούλιο τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την τουρκική ηγεσία;»

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει τη λύπη της για το πρόσφατο συμβάν και ιδίως διότι προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου. Οσον αφορά δε τη σχέση της Τουρκίας με τους γείτονές της και ειδικότερα με την Ελλάδα, το Συμβούλιο παραπέμπει γενικότερα στα σχετικά συμπεράσματα των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 1999 στο Ελσίνκι και του Δεκεμβρίου 2004 στις Βρυξέλλες. Η Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, πρέπει να συμμερίζεται τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που καθορίζονται στις Συνθήκες. Τούτο απαιτεί σαφή δέσμευση για σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και την επίλυση προβλημάτων οριοθέτησης, σύμφωνα με τη βασική αρχή της ειρηνικής διευθέτησης διαφορών που προβλέπει ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να διερευνήσει κάθε ζήτημα που θα μπορούσε να προκαλέσει σημεία τριβής στις σχέσεις με τους γείτονες, και να απέχει από απειλές και μέτρα που θα μπορούσαν να παραβλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης συνοριακών διενέξεων».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή την τοποθέτηση αυτή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «καλεί τους λαούς της Ελλάδας, της Τουρκίας, γενικότερα των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής, να ενισχύσουν και να κλιμακώσουν την πάλη του αντιιμπεριαλιστικού εργατικού κινήματος εναντίον των κοινών εχθρών τους, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και των πλουτοκρατών, για ριζικές αλλαγές, προκειμένου να κατακτήσουν την ειρήνη, το σεβασμό και τη σταθερότητα των συνόρων, την ισότιμη και επωφελή για τους λαούς συνεργασία».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γκάλοπ - δεκανίκι στις «μεταρρυθμίσεις»

Να μετατρέψει το προβάδισμα που έχει στις δημοσκοπήσεις ως ψήφο επιδοκιμασίας και εμπιστοσύνης στην αντιλαϊκή πολιτική των «μεταρρυθμίσεων» επιχειρεί η κυβέρνηση, αποσιωπώντας «έξυπνα» ότι η συντριπτική πλειοψηφία της «κοινής γνώμης» αποδοκιμάζει το κυβερνητικό έργο.

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση δε διστάζει να στρέψει τα ευρήματα των γκάλοπ εναντίον των αγώνων των φοιτητών, επιχειρώντας να δημιουργήσει την εικόνα ότι πρόκειται για μια μειοψηφία που έρχεται σε κόντρα με τη βούληση της πλειοψηφίας που τάχα υποστηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές στα Πανεπιστήμια.

Εκμεταλλευόμενη το «άνοιγμα της ψαλίδας» έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει την εντύπωση περί αποδοχής και στήριξης της πολιτικής της. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος έσπευσε να σχολιάσει τα αποτελέσματα του γκάλοπ της MRB «παραβιάζοντας» την πάγια θέση του να μη σχολιάζει δημοσκοπήσεις... «Σε δύσκολες συνθήκες χαιρόμαστε που η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών όχι απλώς κατανοεί, αλλά και εκτιμά τις προσπάθειες της κυβέρνησης στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων», αποφάνθηκε ο Θ. Ρουσόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «τις μεταρρυθμίσεις η ίδια πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί απαραίτητες για το καλό του τόπου».

Η δημοσκόπηση «Τάσεις» της MRB, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, εμφανίζει για τη ΝΔ προβάδισμα 2,5%. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 36,6% έναντι 34,1% του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 7,3%, ο ΣΥΝ το 3,1%, ο ΛΑΟΣ το 3,9%, ενώ η λεγόμενη απροσδιόριστη ψήφος ανέρχεται στο 13%.

Στη λεγόμενη παράσταση νίκης (ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές) η ΝΔ προηγείται κατά 34,9%.

Την ίδια στιγμή όμως περίπου επτά στους δέκα (ποσοστό 67,5%) δηλώνουν ότι η εικόνα που έχουν για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τα σημαντικά προβλήματα της χώρας δεν είναι καθόλου καλή, έναντι 31,9% που τη θεωρούν καλή. Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα για το ΠΑΣΟΚ καθώς είναι «αρνητική» για 73,5% των ερωτηθέντων. Επίσης το 57,7% δηλώνει ότι δεν είναι ευχαριστημένο από το έργο της κυβέρνησης και δεν περιμένει τίποτα καλύτερο από αυτήν μέχρι το τέλος της τετραετίας, ενώ οι μισοί (49,6%) θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι χειρότερη ή πολύ χειρότερη από αυτό που προσδοκούσαν.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, με το 51,5% να εκτιμά ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στα Ελληνοτουρκικά είναι σε «λάθος κατεύθυνση», ενώ 31,8% πιστεύουν ότι βρίσκεται σε «σωστή». Επίσης το 54,9% θεωρεί ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δε θα ωφελήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ το 63,2% διαφωνεί με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Το 44,8% πιστεύει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν χειροτερεύσει και το 41,9% θεωρεί ότι έχουν μείνει στάσιμες. Υπέρ της παραπομπής των διαφορών στη Χάγη τάσσεται το 46,9%, παρά την υποστήριξη της επιλογής αυτής και από κυβέρνηση και από το ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ
Παρόλες...

«Επιδερμικά» και εν τάχει έθιξε ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, στο πλαίσιο της χτεσινής, εφ' όλης της ύλης, συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε. Παρότι η συνέντευξη δόθηκε αρκετές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση, ούτε μία λέξη δεν αφιερώθηκε σ' αυτό. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εστίασε την κριτική του στην κυβερνητική πρόθεση αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, υποδεικνύοντας στους νέους να αγωνιστούν ενάντια σ' αυτό και μάλιστα «αν η κυβέρνηση επιμείνει». Καμία αναφορά στην ανάγκη συνέχισης του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο, ενάντια στο Πανεπιστήμιο όπως το κατάντησαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, αλλά και στην ανάγκη ο αγώνας αυτός να γίνει υπόθεση πάλης συνολικά του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Τα ερωτήματα γι' αυτές τις «απουσίες» από τη συνέντευξη του Αλ. Αλαβάνου απαντήθηκαν λίγη ώρα αργότερα, όταν το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ουσιαστικά «βάζει πλάτες» στον ψευδεπίγραφο διάλογο.

Ασφαιρα ήταν τα πυρά της «κριτικής» του Αλ. Αλαβάνου και για το ΠΑΣΟΚ, αρκούμενος να το καλέσει «να μη στηρίξει αυτήν την προσπάθεια (σ.σ. για την αναθεώρηση του άρθρου 16). Να αποφασίσει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει». Αυτά, όταν το ΠΑΣΟΚ έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους την προσήλωσή του στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΝ, η κυβέρνηση δεν υπηρετεί μια συγκεκριμένη πολιτική προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων, αλλά απλά «είναι ανίκανη να στηρίξει το πανεπιστήμιο». Οπως «ανίκανη» είναι να υπερασπίσει τα δημοκρατικά δικαιώματα. Μάλιστα, ο Αλ. Αλαβάνος εισήγαγε και μια καινοφανή άποψη ότι, σε σχέση με τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, η κυβέρνηση παραμένει «σιωπηλή σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ»! Αραγε, τίποτα δεν έχει ακούσει για τους «τρομονόμους», τα σύγχρονα φακελώματα, τη λαίλαπα που σαρώνει δικαιώματα στο σύνολο της ευρωενωσιακής έκτασης;

Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, η αδιέξοδη επιμονή στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, η οποία δήθεν θα δράσει υπέρ της εξεύρεσης λύσης για τις διαφορές των δύο χωρών, επαναλήφθηκε από τον Αλ. Αλαβάνο, που κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτήν την πορεία για το σκοπό αυτό.

Κατά τα λοιπά, ο Αλ. Αλαβάνος «παίνεψε το σπίτι του», απαριθμώντας παρεμβάσεις του κόμματός του, όπως η συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς, στο Κοινωνικό Φόρουμ, η ανάδειξη ζητημάτων όπως οι απαγωγές των Πακιστανών κ.λπ.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο μιας ευρύτερης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ αρκέστηκε να δηλώσει πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις «σήμερα», μην αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να υπάρξουν μελλοντικά. Ενώ, επιτέθηκε και πάλι στο ΚΚΕ, επειδή αυτό απέρριψε προτάσεις διαλόγου και κοινής δράσης, ως όφειλε βέβαια, καθώς, όπως και η ηγεσία του ΣΥΝ παραδέχεται, τα δύο κόμματα τα χωρίζει χάος σε ό,τι αφορά στις πολιτικές τους θέσεις και προτάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ