Πέμπτη 22 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ
Παρόλες...

«Επιδερμικά» και εν τάχει έθιξε ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, στο πλαίσιο της χτεσινής, εφ' όλης της ύλης, συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε. Παρότι η συνέντευξη δόθηκε αρκετές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση, ούτε μία λέξη δεν αφιερώθηκε σ' αυτό. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εστίασε την κριτική του στην κυβερνητική πρόθεση αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, υποδεικνύοντας στους νέους να αγωνιστούν ενάντια σ' αυτό και μάλιστα «αν η κυβέρνηση επιμείνει». Καμία αναφορά στην ανάγκη συνέχισης του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο, ενάντια στο Πανεπιστήμιο όπως το κατάντησαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, αλλά και στην ανάγκη ο αγώνας αυτός να γίνει υπόθεση πάλης συνολικά του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Τα ερωτήματα γι' αυτές τις «απουσίες» από τη συνέντευξη του Αλ. Αλαβάνου απαντήθηκαν λίγη ώρα αργότερα, όταν το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ουσιαστικά «βάζει πλάτες» στον ψευδεπίγραφο διάλογο.

Ασφαιρα ήταν τα πυρά της «κριτικής» του Αλ. Αλαβάνου και για το ΠΑΣΟΚ, αρκούμενος να το καλέσει «να μη στηρίξει αυτήν την προσπάθεια (σ.σ. για την αναθεώρηση του άρθρου 16). Να αποφασίσει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει». Αυτά, όταν το ΠΑΣΟΚ έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους την προσήλωσή του στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΝ, η κυβέρνηση δεν υπηρετεί μια συγκεκριμένη πολιτική προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων, αλλά απλά «είναι ανίκανη να στηρίξει το πανεπιστήμιο». Οπως «ανίκανη» είναι να υπερασπίσει τα δημοκρατικά δικαιώματα. Μάλιστα, ο Αλ. Αλαβάνος εισήγαγε και μια καινοφανή άποψη ότι, σε σχέση με τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, η κυβέρνηση παραμένει «σιωπηλή σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ»! Αραγε, τίποτα δεν έχει ακούσει για τους «τρομονόμους», τα σύγχρονα φακελώματα, τη λαίλαπα που σαρώνει δικαιώματα στο σύνολο της ευρωενωσιακής έκτασης;

Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, η αδιέξοδη επιμονή στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, η οποία δήθεν θα δράσει υπέρ της εξεύρεσης λύσης για τις διαφορές των δύο χωρών, επαναλήφθηκε από τον Αλ. Αλαβάνο, που κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτήν την πορεία για το σκοπό αυτό.

Κατά τα λοιπά, ο Αλ. Αλαβάνος «παίνεψε το σπίτι του», απαριθμώντας παρεμβάσεις του κόμματός του, όπως η συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς, στο Κοινωνικό Φόρουμ, η ανάδειξη ζητημάτων όπως οι απαγωγές των Πακιστανών κ.λπ.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο μιας ευρύτερης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ αρκέστηκε να δηλώσει πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις «σήμερα», μην αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να υπάρξουν μελλοντικά. Ενώ, επιτέθηκε και πάλι στο ΚΚΕ, επειδή αυτό απέρριψε προτάσεις διαλόγου και κοινής δράσης, ως όφειλε βέβαια, καθώς, όπως και η ηγεσία του ΣΥΝ παραδέχεται, τα δύο κόμματα τα χωρίζει χάος σε ό,τι αφορά στις πολιτικές τους θέσεις και προτάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ