Πέμπτη 22 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Δυνατότητα για χιλιάδες παρακολουθήσεις

Μέχρι και 4.000 τηλέφωνα μπορούσε να παρακολουθεί το «παράνομο λογισμικό» που είχε εγκατασταθεί στο σύστημα της VODAFONE και με το οποίο γίνονταν οι υποκλοπές. Αυτό αποκάλυψε χτες ο Ν. Μαστοράκης, τεχνικός διευθυντής της VODAFONE, καταθέτοντας για δεύτερη μέρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Επανέλαβε και χτες ότι ο Κ. Τσαλικίδης, υφιστάμενός του που φέρεται να αυτοκτόνησε, δεν είχε καμία σχέση με τις υποκλοπές και ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν άλλοι αριθμοί τηλεφώνων που παρακολουθούνταν πέρα από αυτούς που ήδη ανακοινώθηκαν.

Στην Επιτροπή κατέθεσε και ο τεχνικός διευθυντής της Ericsson Χ. Ξανθόπουλος, η εταιρία του οποίου προμηθεύει την VODAFONE με το σύστημα λειτουργίας. Ισχυρίστηκε ότι η αφαίρεση του «παράνομου λογισμικού» έγινε από την Ericsson μετά από εντολή της VODAFONE, η οποία και ανέλαβε να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές. Ο Χ. Ξανθόπουλος εκτίμησε ότι πιθανότατα το «παράνομο λογισμικό» μπήκε στα «σπλάχνα» της VODAFONE εξ αποστάσεως και είπε ότι για την κατασκευή αυτού του λογισμικού απαιτούνται πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κατασκευή του είναι αδύνατη στην Ελλάδα.

Οι δύο τεχνικοί σε από κοινού εξέτασή τους στην Επιτροπή ήρθαν σε αντιπαράθεση σχετικά με τις ευθύνες των εταιριών τους. Ο Ν. Μαστοράκης ισχυρίστηκε ότι η Ericsson τοποθέτησε το σύστημα χωρίς να τους ενημερώσει στο «κλειδωμένο» πρόγραμμα για τις «νόμιμες συνακροάσεις», πάνω στο οποίο «πάτησε» το σύστημα των υποκλοπών, ενώ ο Χ. Ξανθόπουλος είπε ότι η VODAFONE ενημερώθηκε αρμοδίως για το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ