Πέμπτη 22 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» η σ. Μαρία Ράπτη
  • Η πολιτική κηδεία της γίνεται σήμερα, Πέμπτη, 22 Ιούνη, ώρα 4 μ.μ., από το Β' Νεκροταφείο Αθηνών
  • Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πέθανε χτες η παλαίμαχη κομμουνίστρια Μαρία Ράπτη. Η πολιτική κηδεία της γίνεται σήμερα Πέμπτη, 22 Ιούνη, ώρα 4 μ.μ., από το Β' Νεκροταφείο Αθηνών.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με συγκίνηση ανακοινώνει το θάνατο της παλαίμαχης κομμουνίστριας Μαρίας Ράπτη. H συντρόφισσα Μαρία υπήρξε πιστή στα ιδανικά του εργατικού και επαναστατικού κινήματος, αφοσιωμένη στο ΚΚΕ, στην πάλη για το σοσιαλισμό. Ξεχώριζε για τη σεμνότητα και την αντοχή της και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Ανήκε σε εκείνες και εκείνους που έμαθαν να μάχονται και να παραμένουν όρθιοι παρά τις αντιξοότητες.

Η σ. Μαρία Ράπτη γεννήθηκε στην Αρτα της Ηπείρου το 1921. Προερχόταν από φτωχή εργατική οικογένεια και η ίδια βρέθηκε πολύ νωρίς στη βιοπάλη. Πήρε μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση από το 1941. Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1943. Αναδείχτηκε σε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ και σε Γραμματέα του Γραφείου Περιοχής της ΕΠΟΝ Ηπείρου.

Από το 1945 έως το 1947 αντιμετώπισε παλικαρίσια τις διώξεις, τα στημένα δικαστήρια, τις φυλακίσεις και την εξορία στην Αλόννησο. Το 1947 προσχώρησε στον ένοπλο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του λαού μας, 1946 - 1949, έγινε μαχήτρια του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, όπου με διάταγμα της Προσωρινής Κυβέρνησης έλαβε το βαθμό της υπολοχαγού Πολιτικής Επιτρόπου.

Συνέχισε να μάχεται μέσα από τις γραμμές του Κόμματος και να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο μηχανισμό της Κεντρικής Επιτροπής, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, έως την τελευταία της πνοή.

Η κηδεία της θα είναι πολιτική και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 22 Ιούνη, ώρα 4μ.μ, από το Β΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει στους οικείους της τα θερμά της συλλυπητήρια».

Το ΔΣ της ΠΕΑΦΕ, της οποίας η Μαρία Ράπτη ήταν επίτιμο μέλος και για πολλά χρόνια Γενική Γραμματέας, συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε: Να παραστεί στην πολιτική κηδεία της Μαρίας Ράπτη και να καταθέσει στεφάνι στον τάφο της. Να καταθέσει στη μνήμη της 200 ευρώ στο ΚΚΕ. Εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένειά της. Επίσης, καλεί τα μέλη της ΠΕΑΦΕ να παραστούν στην πολιτική κηδεία της συντρόφισσας Μαρίας Ράπτη.

  • Ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός, στη μνήμη της Μαρίας Ράπτη και αντί για στεφάνι στον τάφο της, προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ρ».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ