Πέμπτη 22 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΡΙΣΜΑ ΔΙΩΤΗ
Κάνει λόγο για αυτοκτονία Τσαλικίδη

Σε αυτοκτονία οφείλεται ο θάνατος του Κ. Τσαλικίδη, αλλά η απονενοημένη ενέργεια του αυτόχειρα συνδέεται άμεσα με την υπόθεση των υποκλοπών. Ο Κ. Τσαλικίδης είχε τουλάχιστον γνώση της εγκατάστασης του παράνομου λογισμικού στη «Vodafone» και αυτό το βάρος, ίσως και οι πιέσεις που δεχόταν, τον οδήγησαν να θέσει τέρμα στη ζωή του. Αυτό προκύπτει από το πόρισμα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Διώτη, που παρέδωσε χτες στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινό.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η δικογραφία που συνέταξε ο Ι. Διώτης θα συσχετιστεί με τη βασική δικογραφία για την υπόθεση των υποκλοπών που διενεργεί ο Γ. Αχτύπης. Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δ. Λινός, εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να προτείνει να παραπεμφθεί η υπόθεση των υποκλοπών σε ειδικό εφέτη ανακριτή.

Συνεπώς, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών θα συνεχιστεί ακόμη για αρκετό καιρό. Από την άλλη πλευρά, το νομοθετικό οπλοστάσιο των τρομοσυμφωνιών Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΗΠΑ με τις «νόμιμες» παρακολουθήσεις από τις μυστικές υπηρεσίες μένει στο απυρόβλητο.

Πάντως, από τα στοιχεία της έρευνας, προκύπτει ότι ο Κ. Τσαλικίδης προετοίμαζε την αυτοκτονία πριν από τις 9 Μάρτη του 2005, αφού είχε ήδη αγοράσει νωρίτερα το σχοινί, για το οποίο δικαιολογήθηκε στους οικείους του ότι του χρειαζόταν για να κάνει συσκευασία δίσκων βινιλίου.

Ειδικότερα, ο Κ. Τσαλικίδης από το Γενάρη του 2005, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, εμφανίζεται πολύ αγχωμένος, χωρίς να συμβαίνει κάτι δυσάρεστο στη ζωή του και πέραν του συνήθους της δουλιάς. Τότε ήταν, που σκεφτόταν να αποχωρήσει από τη δουλειά του, ενώ στο διάστημα 2 με 8 Φλεβάρη 2005 υπήρξε μια άτυπη παραίτησή του, αλλά μετά από παρέμβαση των ανωτέρων του επανήλθε στη δουλιά του. Μάλιστα, σε σημειώσεις σε τετράδιό του στις 8 Φλεβάρη, έγραφε ότι «αν κάτι δεν πάει καλά... αυτοκτονία». Στο γεγονός του άγχους που τον διακατείχε συνηγορούν, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, και κάποια e-mail που έστειλε σε στελέχη της «Vodafone», λίγο πριν πεθάνει.

Ενα σοβαρό ερώτημα που παραμένει, αλλά απασχόλησε ιδιαίτερα και την εισαγγελική έρευνα είναι η επικοινωνία που είχε για μία ώρα και 11 λεπτά o Κ. Τσαλικίδης με το Κέντρο Κηφισού της «Vodafone», λίγο πριν αυτοκτονήσει, μέσω γραμμής απομακρυσμένης πρόσβασης. Στη γραμμή αυτή, πρόσβαση είχαν μάλλον όλοι οι υπάλληλοι της «Vodafone». Από την έρευνα δεν έγινε γνωστό ούτε το είδος επικοινωνίας ούτε το περιεχόμενό της, αν, δηλαδή, ήταν τηλεφωνική επικοινωνία ή αν μπήκε στο Διαδίκτυο μέσω αυτής της γραμμής.

Πάντως, ο Θ. Σοφός, δικηγόρος της οικογένειας Τσαλικίδη, δήλωσε χτες ότι «αυτό που θα πρέπει να διευκρινιστεί από τον ανακριτή είναι αν ο θάνατος ή η αυτοκτονία προήλθε και για ποιο λόγο από τις υποκλοπές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ